Minciuni sfruntate

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

„Să ştiţi că noi nu mai plecăm nicăieri în vacanţă anul ăsta. Ne-au terminat cheltuielile cu casa şi...“ Un picior repezit pe sub masă îi zdrobeşte tibia femeii, care se albeşte instantaneu la faţă. Au feştelit-o. Şi ea, şi bărbată-su. Femeia înţelege ce a făcut. Şi-a lăsat soţul în ofsaid în faţa prietenilor, care se uită acum ba la el, ba la ea. Cu siguranţă că le-a spus altceva legat de vacanţă şi pe ea n-a anunţat-o. După un moment de linişte penibilă, cuplul minţit are decenţa să treacă aparent lejer peste incident şi schimbă vorba.

Mincinoşilor, însă, nu le mai tihneşte de nimic. Le ard obrajii şi simt că ar trebui să găsescă totuşi o explicaţie plauzibilă pentru bîlbîiala de dinainte. Dar ce naiba să le spui? Că nevasta habar n-are că au fost invitaţi să stea la nişte prieteni acasă, la Paris, după cum abia le povestise soţul ei? Că ce? Să le spui adevărul? Adică să le spui că s-au temut să nu vrea şi ei să vină în aceeaşi vacanţă? Că, de fapt, nu mai vor neam să meargă cu ei nicăieri, pentru că s-au săturat de fiţele lor? Că aia nu, aia nu, că de ce să mergem la restaurantul ăsta, că uite ce la stradă e şi se uită toată lumea în gura ta, că să mergem la nu ştiu ce plajă în fundul tuturor mulţimilor gălăgioase, că sînt terase pe-acolo şi să stăm 2000 de ani la soare, să ne bronzăm pînă facem cancer de piele? Că ce? Că ea vorbeşte prea mult iar el e un lăudăros? Că ea vine cu tocuri pe plajă, iar el are obiceiul să tutuiască toţi chelnerii? Imposibil de făcut aşa ceva. Probabil că după masa asta împreună în oraş, relaţiile se vor răci treptat, se vor îndepărta din ce în ce mai mult unii de alţii... n-are cum să fie altcumva. Între cei doi mincinoşi va izbucni, în privat, o ceartă scurtă: „Bine, măi, mie de ce nu-mi spui ce minţi? Ce naiba, mă laşi să mă trezesc vorbind acolo, să ne facem de rîs, ca nişte papagali...“

Minciuna dezgolită în aşa fel, da, creează una dintre cele mai jenante situaţii sociale. Sînt alte minciuni, însă, care trag după ele un alai întreg de minciuni ajutătoare. Pînă te înglodezi în plasa poveştilor ţesute din ce în ce mai intricat şi totul devine o avalanşă de necontrolat. Nenorocirea poate porni, în primul rînd, de la un mincinos neinspirat. Sînt persoane care, puse în faţa unei situaţii pe care trebuie s-o evite cu orice preţ, pot născoci o poveste perfect plauzibilă, pe care o livrează interlocutorului fără a clipi măcar. Dar sînt şi persoane care, puse în faţa situaţiei de a primi pe cineva inoportun în vizită, de pildă, nu ştiu să mintă curat. A minţi curat înseamnă să nu mai implici şi alte persoane în povestea ta. Că după aia, trebuie să le dai imediat telefon şi să le spui cum trebuie să-ţi susţină minciuna. Trebuie să-ţi faci noduri la batistă şi să nu uiţi că, de fapt, în acel weekend cu petrecerea, tu ai fost plecat din oraş, la Cîmpulung, la socri. Stai cu frica în sîn ca nu cumva şubredul castel de cărţi de joc pe care l-ai construit să nu se năruiască din cauza imprudenţei unei dame de roşu.

Există, de asemenea, mincinoşii degajaţi, care mai că nu fac cu ochiul călătorilor din autobuzul 300 cînd spun tare unei persoane aflate la telefon că sînt în maşină, în drum spre mare. Mincinoşii ghinionişti daţi de gol pe Facebook sînt cei care nu-şi instruiesc prietenii să nu-i tăguiască în nici un fel de check-in. Pentru cei nefamiliarizaţi cu acest Facebook: există posibilitatea ca un amic din lista ta de prieteni să scrie pe pagina asta virtuală că e cu tine în nu ştiu ce cîrciumă, fix în ziua în care tu te-ai dat bolnav copt la serviciu, iar şeful tău să vadă o poză tine simţindu-te relaxat copt la o bere.

Există minciuni de convenienţă – în care ambele părţi ştiu şi acceptă că e un neadevăr la mijloc –, există minciunile necesare – alea pot fi cele mai dureroase –, minciunile nenecesare, dar rostite doar de amorul artei (ale Münchausenilor sadea) şi minciunile total nevinovate, drăgălaşe chiar. Ca ale fetelor aflate la o nesfîrşită dietă şi care pretind că nu le place defel ciocolata. Mie chiar nu-mi place.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.