La om, buna purtare e ca la pom

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Despre prietenie jpeg

Am citit de curînd un articol în care, pe un ton grav, cu accente funebre, se prevestea decesul literaturii pentru copii. Mă pregăteam să bombăn apăsat împotriva viziunilor apocaliptice ale autorului articolului, cînd am dat, pe un site al cadrelor didactice şi al elevilor, peste nişte texte folosite la serbările şcolare. Texte care aparţin noii literaturi pentru copii. 

Site-ul se numeşte calificativ.ro.  Înainte de a trece la textele care mi-au slăbit entuziasmul în privinţa creaţiei pentru cei mici, trebuie să precizez cîteva dintre reuşitele autorilor care scriu acolo: sînt prezentate materiale informative despre examenele profesorilor şi ale elevilor, legislaţia şcolară, topuri ale dascălilor şi liceelor cu merite deosebite, lucrări artistice ale elevilor etc. 

O secţiune importantă este dedicată serbărilor copiilor. În multe dintre ele se regăsesc texte clasice din literatura pentru copii, selectate mai mult sau mai puţin inspirat. Dar nu la ele mă voi referi, ci la acelea care par a fi creaţii ale unor amatori, creaţii cărora o minimă cenzură estetică le-ar anula dreptul de a fi prezentate pe o scenă. 

De pildă (ortografia şi punctuaţia aparţin autorilor): dintr-o serbare a primăverii, evident, nu putea lipsi ghiocelul, a cărui singură trăsătură evidentă pare a fi aceea că este somnoros: „a ieşit din neaua cu capul în jos / cu genele prinse(!) mic şi somnoros.“ Alta: „ghiocel, ghiocel / mic şi somnoros/ ai sosit pe la noi ca un Făt Frumos(!).“ 

O altă încercare nereuşită este aceea de a descrie un peisaj de primăvară, într-o poezie dedicată mamei: „Vine primăvara / Ghioceii înfloresc / Deasupra bălţii adînci / Fazanii se încălzesc.“ 

Altă poezie, de astă dată despre copilărie, cu accente, spre finalul ei, suprarealiste: „(…) Al său e răsăritul în pragul dimineţii / un zîmbet de lumină / ce-n scutece să-l ţină / (…) lasă copilul să se joace pe stradă / pentru el acasă înseamnă la masă / şi desene animate / (…) mai tîrziu anii îl vor închide într-o cetate / din care va trimite solie / un gînd ambalat într-o poezie / (…) lasă-l viaţa atît de mare să fie / de fusta mamei agăţat un băiat.“ Pe o altă pagină, versuri care descriu trezirea crudă la realitate, din lumea poveştilor: „Dar am înţeles ce-a fost / Visul a avut un rost / Noaptea cînd dormeam frapat(!) / O poveste am visat.“ 

Versurile dedicate Zilei Copilului ne aduc o veste cu totul surprinzătoare, 1 iunie e prima zi a lunii iunie: „La întîi de Cireşar /e un început de lună / aducem copiilor în dar / o lume mult mai bună.“ 

Altă serbare, dedicată lui Eminescu. Textul  pe care urmează să-l spună prezentatorul  vorbeşte despre norocul pe care l-a avut Eminescu, acela de a avea limba română „la îndemînă“, noroc de care, probabil, nu s-au bucurat prea mulţi: „Extraordinar este faptul că el nu a trebuit să se lupte pentru a stăpîni graiul românesc, căci acesta i-a fost mereu la îndemînă, ajutîndu-l chiar(!) în realizarea de imagini artistice deosebite.“ 

Ziua Mamei bulversează cu totul calendarul plantelor (dar şi semnele de punctuaţie): „Vino dragă primăvară / Răspîndeşte peste ţară / Flori de mai stînjenei / Ghiocei şi brebenei.“ 

La serbarea de sfîrşit de an, bucuria vacanţei este uşor umbrită de efectele crizei mondiale: „Vino vara cea de toţi dorită / Adune vacanţa cea mult aşteptată / Desigur la munte sau la mare, pleacă numai cine are / Sute, mii în buzunare!“ 

Pentru final, o poezie cu îndemnuri de bună purtare: „Fii cuminte, drag copile, poartă-te frumos şi bine / Căci la om buna purtare este ca la pom: o floare. / Fii cuminte că-ţi stă bine!“

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.