Femei, bărbaţi şi atitudini

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

De 1 Martie, majoritatea femeilor primesc mărțișoare. Se vede atunci, destul de clar, ce prerogative diferite au cele două sexe: unul pri­mește, celălalt dăruiește. Cu atît mai mult de 8 Martie, decretată sus și tare ca zi a femeii. Dar ce te faci, de 1 Martie mai ales, cu persoanele de sex feminin ca mine, cărora le place la fel de mult (mai mult?) să dea cît să primească? Mie, uneia, îmi plac pur și simplu mărțișoarele și-mi place să le dau. Ca atare, în fiecare an, mă înființez la tarabele despre care am scris de atîtea ori (cele de la Romană) și cumpăr mărțișoare zile la rînd, spre nelimitat.

Ideea e că, în anumite momente, cred că în ultimul timp tot mai dese, sexele își permit o anumită interșanjabilitate. Femeile fac gesturi considerate, cîndva, strict bărbătești și bărbații unele mai feminine. Cel cu mărțișoarele nu e, de fapt, un exemplu relevant. Dar altele sînt: de pildă, mîncatul sau băutul de una singură în oraș, pentru o femeie.

Într-un dosar mai vechi dedicat femeilor, o cititoare a scris un articol despre neplăcerea sau chiar rușinea (nu neapărat din perspectiva celorlalți, cît mai curînd a ta însăți) a mîncatului de una singură în oraș, ca reprezentantă a sexului feminin. Eu, una, care practic de ceva timp sportul ăsta, pot afirma, aproape cu mîna pe inimă (dacă e rost de așa gesturi mărețe pentru lucruri de nimic), că nu mai e chiar așa. Poți mînca singură în oraș confortabil, ba poți chiar bea, dacă vrei, într-un bar (depinde, desigur, ce locuri alegi și ce ore) fără să te simți nu știu cum.

Cred că e o chestiune de atitudine. Și, apoi, de familiaritate cu locul respectiv: dacă cei de acolo te cunosc, nu mai contează atîta cărui sex îi aparții. Recent, a trebuit să merg într-un bistrou bucureștean ca să mă întîlnesc cu cineva pentru foarte scurt timp. Așa că m-am hotărît să rămîn să și mănînc, avînd niște timpi morți. M-am așezat într-o sală goală, la masa cea mai mare. Cu tupeul omului care știe că ora 15 nu e una de mare dever. Un chelner mic și hotărît a aterizat pe acolo și m-a rugat, n-aș zice chiar politicos, să eliberez masa aia pentru că e rezervată. Nu scria nici un Rezervat pe ea și, de fapt, masa respectivă reprezenta mai toate mesele din încăpere unite, cu excepția uneia mici și prăpădite, aproape de ieșire. Acum trebuie să vă spun că, atunci cînd vii singur la restaurant, așezarea la masă devine un ritual și un motiv de futilă filozofare. Alegi masa cu atît mai multă atenție cu cît activitățile pe care le ai acolo sînt mai mărunte: probabil, în virtutea vechilor atitudini față de femeile singure, alegi una ferită, de unde poți vedea lumea fără să fii prea văzută, unde poți citi fără să descifreze toată lumea titlul cărții tale și, mai ales, de unde poți vorbi la telefon fără să audă vecinii chiar toate amănuntele. Deci masa aceea era singura mea opțiune. În momentul în care am fost convinsă de asta, i-am spus micului chelner, cu un calm tot mai conturat, că știu că masa nu poate fi rezervată la o asemenea oră și că eu voi fi terminat de mult pînă să existe vreo rezervare. Ba am mai și bîiguit (dar hotărît) ceva cum că eu sînt client vechi pe acolo și-i știu pe toți (reminiscență a obiceiului de a‑mi pune singură pile, chiar și cînd nu am, de pe vremea lui Ceaușescu). După care m-am uitat fix în față, pe geam, la diverșii trecători.

Se pare că această atitudine aparent machistă, dar de fapt feministă, a funcționat. Chelnerul nu a mai zis nici pîs și a plecat încurcat. De fapt, nici nu m-a mai servit. A venit „o colegă“ mult mai binevoitoare. Momentul a trecut, dar eu am rămas cu impresia vocii masculine care s-a ițit, ca sistem de self defense, așa, deodată, din delicatul meu eu feminin. Voce care m-a uluit și pe mine. M-am mai simțit așa, ca un fel de bărbat din clasa muncitoare (sau din ce-mi imaginam eu despre ea, culmea, din filme britanice gen Billy Liar sau, din cu totul altă epocă, The Full Monty), în niște seri cînd veneam tîrziu acasă, la copil, după orele de la master, ba și plină de pungi pe deasupra, pentru că-mi făceam cumpărăturile undeva pe drum. Copilul dormea sau își vedea de treaba lui, iar eu, îmi amintesc cu claritate, mă duceam la bucătărie și-mi încălzeam întotdeauna ceva cu mult sos și cartofi (ah, ce vremuri!), apoi îmi turnam o bere ca să-mi revin după una din zilele alea imposibile. Și, în momentele acelea, e evident deja de ce, nu mă identificam nici cu vreo divă suavă, nici cu vreo gospodină dibace, ci cu un „working class hero“ din vreun Sheffield fantomatic, care vine acasă după o zi de muncă atroce. Culmea e că acest gen de identificare îmi dădea un sentiment benefic, spre deosebire de cel de veșnică Penelopă pe care l-am avut cînd era copilul și mai mic și stăteam mult acasă, uitîndu-mă hulpav pe geam (și pe care nu-mi doresc să-l mai reiterez).

Și bărbații din jur au, de destule ori, atitudini feminine. Dar despre asta altă dată.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.