Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

VĂ RUGĂM SĂ ÎNȚELEGEȚI
ÎNJURĂTURILE RĂCORITOARE,
CEVA ÎMI SPUNE
CĂ NU VOR ACTIVA DEFINITIV
PATRIOTISMUL ROTOFEI,
AJUNS LA UȘA DIN MIJLOC 

● Dintre mesajele lipite pe ușile unei policlinici: „Vă rugăm să nu ne agresați“ și un „Vin imediat?“ filozofico-adorabil. (C. Ş.)

● Magazinul online eMag a scos la vînzare un „set cu toate icoanele de care are nevoie o biserică“, adică 82 de icoane pe pînză la prețul de 13.284 lei. Comentariile de pe site m-au ajutat să-mi recapăt încrederea în umanitate, rațiune și umor. Iată cîteva: „Nu cumpărați! De cînd am cumpărat aceste icoane nu mă mai pot odihni. Primesc lumină în fiecare noapte. Cred că sînt dereglate și nu știu exact cînd este Paștele, vă rog să le verificați înainte de livrare. De cînd le am mi se aprind toate lumînările în casă în fiecare noapte, este ceva imposibil. În plus, nu au manual în română, mi-e foarte greu să traduc din chineză, pentru a le putea regla pe oră României“; „Sincer, eu și colegii mei nu ne permiteam să ne cumpărăm fiecare cîte un set, așa că am pus mînă de la mînă și am luat un set. Acum fiecare îl ține cu rîndul cîte o săptămînă. Atunci cînd icoanele sînt la mine, viață mea e complet schimbată. Ca să înțelegeți mai bine vă dau un exemplu: le am săptămîna asta și e soare, cald și frumos afară; e octombrie și sînt 26 de grade, mă duc la sală și mănînc sănătos… Cînd nu le am, sînt slăbit, mănînc numai prostii, de sală nu am chef și afară plouă. M-am hotărît să fac un sacrificiu și o să-mi vînd Mac-ul și iPhone-ul ca să le cumpăr pe toate numai pentru mine“; „Am cumpărat acest set prin programul »Prima icoană» şi totul îmi merge perfect. Dumnezeu mi-a ajutat atît de mult, încît nici nu trebuie să mă mai duc la muncă: pe data de 15 cardul se alimentează singur.“ (M. C.)

● Am auzit la un post radio că filialele PSD ar fi libere să organizeze „proteste de susținere a guvernului“. E o formulare interesantă. La o adică, poate că și înjurăturile pot fi pentru și contra. În paralel. Statul paralel. (A. M.)

● Mi-e foame. Lîngă patiserie, văd un afiș: „Șaorma răcoritoare“. Trec mai departe. Parcă aș vrea, totuși, ceva mai potrivit cu anotimpul. (C. Ş.)

● De cîteva zile, Bulevardul Magheru arată de parcă cineva și-a întins rufele la uscat: ideea trăsnită aparține Primăriei, care a decis ca anul acesta decorațiile de Crăciun din centrul Capitalei să fie „tradiționale“. Pe scurt, au atîrnat ghirlande cu ii. De fapt, ie-clop-ie. Ceva îmi spune că nu vor activa patriotismul din mine. Din contra. (S. G.)

● A rămas după cum spuneam cu kitul de gaz. Exact atît a durat. De atunci de unde am lăsat povestea, să tot fie vreo lună jumate în urmă, pînă la data scadentă. Și s-a oprit. Nu se mai înverzește la față, nu mai zice nici pîs. A amuțit definitiv. Păcat, abia mă învățasem cu melodia-i piuindă. Cam piperată mumificarea, nu credeți? (R. M.)

● Mersul cu taxiul se poate transforma într-un sport periculos, chiar atunci cînd la volan e un domn de vîrstă spre a treia, rotofei și cu părul alb: cu domnul respectiv era să intrăm în alte mașini ori pietoni de cel puțin trei ori. În timp ce, la radio, Frank Sinatra cînta „Let’s forget about tomorrow!“. (I. P.)

● În decembrie 2010, România liberă publica o știre cu titlul „Porcul a ajuns la minimul istoric“. Acum, după șapte ani bătuți pe muchie, se poate susține contrariul. În felul ei, România progresează. (M. P.)

● Îmi atrage atenția un grup de doamne trecute de 60 de ani, dar și de 80 de kilograme, strînse ciorchine la ușa din mijloc a autobuzului 313, care, în rest, e aproape gol. „Da’ fă-ți, fată, loc să cobori!“ „Păi, nu la prima, la a patra!“ „Atunci stai aici, să nu-ți pierzi rîndul!“ (A. D.


Foto: Şerban Georgescu

s georgescu jpg jpeg

SINGURA NEMULȚUMIRE
ESTE CĂ O GEANTĂ TRECE
PE LÎNGĂ TINE, LA UN MOMENT DAT

● Tot cu icoanele: „Extraordinar! Am cumpărat acest set împreună cu un prieten pentru a le folosi ca mousepad-uri. Acum cursorul la mouse are sfîntul cerc deasupra şi bat monștrii la Diablo III dintr-o singură lovitură“; „Am avut pace și armonie din prima clipă în care am instalat acest kit. Singură problemă a fost că a trebuit să plătim instalatorul să monteze robineți cu valve pe icoanele plîngătoare, întrucît am avut inundație. În rest toate bune, le-am conectat la calorifere și avem și căldură, și apa caldă“; „Am achiziționat acest pachet și am reușit să plachez toți pereții din bucătărie cu el. Singura nemulțumire este că am avut cîteva dubluri în set (de exemplu: 3 x Sf. Haralambie cel Nou) şi sînt puțin cam gălăgioase cînd plîng“; „Am fost printre primii 1000 de cumpărători și am primit cadou niște rămășițe de moaște. Acum nu mai e nevoie să mă calc pe picioare cu enoriașii. Mulțumesc, eMag!“; „Le-am pus în sufragerie, iar noaptea trecută au început toate să plîngă și mi s-a umflat parchetul. A mai pățit cineva? În rest, sînt foarte OK, se simte o liniște în casă și în bloc, au dispărut zgomotele de bormașini, parcă și vecinii sînt mai buni, mai primitori. Îmi plac cele aurite, mi se asortează cu telefonul“; „Excelent produs. Le-am pus la toate oglinzile de la Logan (retrovizoare și laterale) şi acum nu trebuie ITP, nu trebuie cauciucuri de iarnă, tabla nu se mai îndoaie cînd lovesc stîlpișorii din parcare. Recomand“. (M. C.)

● „Iniţial, am crezut că banii (o geantă cu 10.000 de euro) erau pentru că ne-am plăcut reciproc, dar a fost doar impresia mea“, a declarat fosta judecătoare Terceanu. Cu atracția în vremea corupției e și mai complicat. Nu poți să fii sigur niciodată de ce ți-a făcut domnul Borcea un cadou nevinovat. (A. M. S.)

● Dacă te întrebi, cînd trece pe lîngă tine, lăsînd în urmă arome aurii, care o fi înțelesul acronimului BBB, află că nu înseamnă „Blonda Brigitte Bardot“, ci (mai prozaic) „Bere Băuturi București“. (D. S.)

● În Franța, Ministerul Sănătății vrea să interzică difuzarea, în filmele de cinema, a secvențelor în care se fumează: o măsură menită să descurajeze acest obicei nesănătos. În curînd, probabil că se vor interzice sau cenzura și următoarele: consumul de dulciuri (zahărul poate provoca obezitate), scenele în care oamenii se sărută (viruși, boli etc.), consumul de alcool, road-movie-urile în care apar mașini care nu sînt conforme cu normele Euro 4 (riscurile poluării), scenele  statice (pentru că e bine să facem cît mai multă mișcare), scenele de caft (violența vă poate afecta psihic) etc. Probabil că, la un moment dat, cinema-ul va fi arta de a face artă fără să încalci vreo normă. (M. M.)

Foto: Marius Chivu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.