⬆
DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ
Pagina 6
Corespondenţă, Lettres à Anne, Așteptîndu-l pe Marot
● Teatrul independent La Scena din București, piesa Așteptîndu-l pe Marot, scrisă și regizată de Theo Herghelegiu. E ceva foarte scurt, durează o oră. Genul de spectacol fără pretenții, la începutul căruia nu știi dacă nu cumva vei fi șocat sau vei asista la ceva prea experimental, dar care, în cele din urmă, se dovedește a fi de bună calitate, amuzant și ușor de digerat (cuvîntul chiar are legătură cu Marot, cel din piesă). (Andrei Manolescu)
Atelierul „Corupția politică din Franța și din România“, SoNoRo, Valea Mută
● Grupul de reflecție asupra istoriei politice și sociale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea (pe scurt GRIPS) își reia din această toamnă dezbaterile lunare, începînd cu un atelier franco-român care va fi găzduit la sediul NEC din București, pe data de 20 octombrie. Titlul atelierului pare cît se poate de incitant: „Corupția politică din Franța și din România“. Vor participa Silvia Marton, Stéphane Durand, Andrei Dan Sorescu, Maria Chiriloaia și Bogdan Mateescu. (Andrei Manolescu)
„Religie și violență“, Două lozuri, Les Films de Cannes à Bucarest
● Nu ratați comedia Două lozuri (scenariul și regia Paul Negoescu) – o comedie inteligentă și amuzantă despre noroc și alte nenorociri. (Matei Martin)
Selfie69, FOOD, Crohmălniceanu
● Să nu cumva să ratați #Selfie69, o comedie romantică de-men-ți-a-lă, un film de văzut cu prietenii, cu familia, cu vecina de palier… Un scenariu vioi, cu dialoguri inteligente rostite de actori meseriași, o imagine surprinzătoare a Bucureștiului și o poveste care te ține în suspans pînă la sfîrșit. În sfîrșit, o performanță notabilă într-un gen în care mulți regizori români au ratat. (Matei Martin)
Anim’est, Fîntîna cinetică, Richard P. Feyerman
Mai e foarte puțin și începe, la București, festivalul internațional de animație Anim’est. Notați-vă datele în agendele telefoanelor, ca nu cumva să-l ratați: 7-16 octombrie. Filmele sînt pe alese. Programul complet aici: http://www.animest.ro/. (Ana Maria Sandu)
Cîini, Bondoc, Festivalul Internațional de Literatură și Lectură
● De pe 23 septembrie puteți vedea, în București și în 34 orașe din țară, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, Cîini. Un thriller românesc, cu o atmosferă care te duce cu gîndul mai degrabă la frații Coen decît la un film românesc. Pe regizor poate îl știți din serialul Umbre de la HBO. Cîini a fost premiat la Cannes cu Premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“ și a fost recompensat cu Trofeul „Transilvania“ la Cluj, la TIFF, anul acesta. (Ana Maria Sandu)
Sonoro Conac, Ascensiunea banilor, The Sunset Limited
● O staţie de metrou şi o lungă discuţie despre religie, viaţă, depresie, moarte şi salvare, între un sinucigaş şi salvatorul său, un ateu şi un credincios. The Sunset Limited, la Unteatru, cu Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, ambii într-o formă de zile mari. (Cristina Ştefan)
Kiki, el amor se hace, Sieranevada, Freddie Mercury
● Sieranevada a lui Cristi Puiu intră în cinematografele din toată țara de pe 9 septembrie. Mergeți să l vedeți. Cinema-ul lui e, ca întotdeauna, o experiență. (Ana Maria Sandu)
Gala Tînărului Actor HOP, Funky Synthesizer, Exilul regelui
● Notați-vă în agende: pe 16 septembrie va avea loc, în București, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Pentru al șaptelea an, în peste zece locații din Capitală, va aduce cele mai noi povești regizate de cineaști români, unele în avanpremieră, dar și filme clasice care au făcut istorie în cinema. (Ana Maria Sandu)
Dichis’n Blues, Art on Display, Festivalul Ambasadelor
● Începînd cu 29 august și pînă pe 4 septembrie, în București are loc Festivalul Ambasadelor, o serie de evenimente culturale prin care se încearcă deschiderea și promovarea activității ambasadelor către publicul larg din România. Mai multe detalii pe site-ul www.festivalulambasadelor.ro. (Stela Giurgeanu)
Undercloud, De la Nadia pînă azi, Plăcerea textului
Între 22 și 31 august, la ARCUB Gabroveni are loc a 9-a ediție a Festivalului Undercloud, festival de teatru independent. Programul ediției din anul acesta va cuprinde și spectacole din Anglia, Franța, Rusia, Republica Moldova, Israel și Grecia. (Stela Giurgeanu)
Nocturne de poezie, Rembrandt în Haferland, Imaginarul violent al românilor
60 de gravuri realizate după matriţele lui Rembrandt sînt expuse în satul Criţ, în cadrul celui mai mare festival al culturii săseşti din Transilvania. Expoziția „Rembrandt în Haferland“ e deschisă pînă la sfîrșitul lunii august. (Matei Martin)
Festivalul „Gellu Naum“, Inimi cicatrizate, „Henri Matisse – Triumful modernismului“
Festivalul „Gellu Naum“, prima ediţie: vineri, 5 august, de la ora 19, la Green Hours, jazz (Mircea Tiberian) şi poezie în lectura a două duzini de scriitori români şi de afară (Nora Iuga, colegul Dan Stanciu, Svetlana Cârstean, Alina Purcaru, Simona Popescu, Sebastian Reichmann, Teodor Dună, Claudiu Komartin, Dan Coman ş.a.); iar sîmbătă, 6 august, de la ora 14, la Pensiunea Bujoru din Comana, şi mai multe lecturi de poezie. Evenimentul are şi pagină de Facebook. (Marius Chivu)
Zilele Unteatru, Cricău, Adoptă un rîs
Între 28 iulie și 4 august, micro-festivalul Unteatru, care sărbătorește șase ani de cînd funcționează ca vitrină în care produsul cultural devine exponat pentru spectatorul vizitator. Șapte zile de spectacole, premiere, concerte, vernisaj de fotografie, tîrg de design, dar și o terasă plină de actori și de prieteni ai teatrului. Pe strada Sfinții Apostoli, numărul 44, lîngă Piața Națiunilor Unite. Ca să nu spuneți că teatrul nu se „întîmplă“ și vara… (Adina Popescu)
Folk you!, Remember, Tinerețe fără bătrînețe
• Cea de-a 12-a ediţie a festivalului „Folk You! Florian Pittiş“ are loc în zilele de vineri, 22, şi sîmbătă, 23 iulie, pe plaja din Vama Veche. Printre invitaţii acestei ediţii se numără Viţa de Vie, Taxi, Pasărea Rock, OCS, Nicu Alifantis şi Ţapinarii. Tot mai marginali, tot mai periferici, folkiştii se exilează acum la graniţă. Sper să fie de bun augur. (Matei Martin)
Cel mai mare Gulliver, Alphonse Mucha, cărţi la metrou
● Dacă aveți drum pe la Sibiu, acum sau în toamnă, și vreți să‑i faceți o bucurie unui copil, luați-l de mînă și mergeți să vedeți spectacolul lui Alexandru Dabija Cel mai mare Gulliver (textul lui Gellu Naum). Muzica e semnată de Ada Milea. (Ana Maria Sandu)
● Atenţie, se deschid cărţile! Metrorex şi Editura Litera propun călătorilor-cititori o campanie de încurajare a lecturii. Călătorii surprinși citind o carte primesc încă una, împreună cu un semn de carte. În perioada 18-22 iulie, de luni p
Canionul Șapte Scări, „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, Puritate
● La ARCUB puteţi vedea minunata expoziţie „Brâncuşi, omul şi lucrurile“, realizată de Doina Lemny şi de Erwin Kessler cu obiecte care au aparţinut marelui sculptor sau au fost create de el, aflate în colecţia familiei Emilian Radu. (Matei Martin)
● Pentru fanii lui Jonathan Franzen și pentru cei care nu l-au citit încă, a apărut recent, la Editura Polirom, romanul său Puritate (traducere de Iulia Gorzo). Eu știu ce o să citesc pe plajă. (Ana Maria Sandu)
Cum gîndesc politicienii, „Village, visages“, Festivalul Musica Barcensis
● Pînă pe 4 iulie, la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român are loc expoziția de fotografie „Village, visages“ a Feliciei Simion. Veți găsi acolo atît macrocosmosul rural, alcătuit din 15 portrete ale sătenilor, cît și microcosmosul ilustrat printr o serie de instantanee decupate din dezordinea aparentă a gospodăriei țărănești. (Cristina Ștefan)
● Radu Paraschivescu ne mai livrează o mostră de haz-de-necazul românesc contemporan. De această dată e vorba de Cum gîndesc politicienii, volum ce po
Sexualitate şi societate, Între Grexit și Brexit, Matei Călinescu
● Oricare ar fi deznodămîntul referendumului din Marea Britanie, merită să citiți cartea lui Cristian Preda – Între Grexit și Brexit. Cronica politică a celor mai recente crize europene (Editura Adenium, 2016). Cum unele crize sînt, parcă, perpetue, cartea asta nu are cum să iasă din actualitate. (Matei Martin)
● M-a bucurat nespus apariția seriei de autor Matei Călinescu de la Editura Humanitas. Am început să citesc Un altfel de jurnal. Ieșirea din timp și pot să zic doar atît: lucrurile din ju
Anca Boeriu, Fine Living, Critica de teatru: încotro?
● Cartea Mirunei Runcan Critica de teatru: încotro? e o foarte bună aşezare în context a dezbaterii de veşnică actualitate despre autoritatea criticului şi o fină analiză a polemicilor deloc cordiale dintre critici şi creatori. Citiţi-o şi veţi învăţa nu numai cum să citiţi presa culturală, ci şi cum să priviţi pe scenă. A apărut la Presa Universitară Clujeană. (Matei Martin)
● Pentru seri relaxate de vară, cînd aveți chef să lînceziți la televizor, cu sonorul în surdină, recomand Fine Living, u
Euro 2016, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, Lacul Văcăreşti
● Lacul Văcăreşti, amfiteatrul abandonat, Parcul Carol, Gara Filaret, strada Xenofon şi Muzeul Tehnic sînt „piesele de rezistenţă“ ale celei de-a 8-a ediţii a turului pietonal desfăşurat pe terasele şi versanţii Dîmboviţei, varianta „verde“. Duminică, 12 iunie, de la ora 10, la Piaţa Sudului, în faţa mall-ului Sun Plaza. Traseul are zece kilometri în lungime şi ia sfîrşit la Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida“, care merită vizitat, la rîndul său, pe îndelete. Turul pietonal „Pe dealurile
Simfonii de vară, Zeruya Shalev, Olguța și un bunic de milioane
● În Parcul Colțea, din București, începînd cu 28 mai și pînă pe 25 septembrie, are loc cea de-a VII-a ediție a Festivalului „Simfonii de vară“. Pentru toți iubitorii de muzică clasică, festivalul propune 38 de concerte și proiecte muzicale prezentate în premieră în acest spațiu, concerte la care accesul publicului este liber. (Stela Giurgeanu)
● Nu ratați joi, 2 iunie, de la ora 18, la Bookfest, întîlnirea cu Zeruya Shalev (în Agora). Cel mai recent roman al ei, Durere, a apărut la Editura Poli
iocan, Crepusculul civil de dimineaţă, Romanian Design Week
● Cu sau fără premiu la Cannes, filmul Bacalaureat al lui Cristian Mungiu e un must pentru toată lumea îndrăgostită de cinema. O ficţiune de o actualitate cutremurătoare, povestită cu tîlc şi cu emoţie, de un cineast aflat parcă în competiţie cu el însuşi. (Matei Martin)
● Lansarea revistei de proză scurtă Iocan, joi, 26 mai, de la ora 19, la Café Verona. 21 de autori scriu despre trecut, aeroporturi, iubire, maşini, despărţiri, începuturi, despre ştiucă, despre pierderi şi regăsiri. Nume noi în
Scena9, Festivalul Turcesc, Bohumil Hrabal
● www.scena9.ro e un hotspot cultural nou-nouț, susținut de BRD, care arată și e scris bine. Felicitări colegiale Luizei Vasiliu și echipei sale. Citiți-l, e mare nevoie de aer proaspăt în lumea noastră culturală. (Ana Maria Sandu)
● Mergeţi la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (18-22 mai)! Această a şaptea ediţie e, de departe, cea mai „exotică“: sînt poeţi invitaţi din Coreea, din China, din Singapore, Japonia etc. Cred că e o bună ocazie să vedem şi să auzim cum sună poezia de pe c
Cum să fii singur, Noaptea Muzeelor, Alexandrina
● Sîmbătă, 21 mai, e Noaptea Muzeelor. Așa că mergeți la muzeu. Nu doar pentru că e gratuit. Nu doar pentru că e noaptea. Ci pentru că muzeele trebuie să rămînă locuri centrale de întîlnire. Și, dacă vă place la muzeu, nu uitați să contribuiți la subscripția publică pentru Cumințenia Pămîntului. (Matei Martin)
● Sara Maitland, Cum să fii singur (Velant 2016, traducere de Anca Bărbulescu) – oferă „experimente și strategii pentru a ne anihila teama de singurătate“ într-o „societate alertă“ în care
Galaxia RomPoP, Spotlight, Swedish Dads
● Ca de fiecare dată, iau din biblioteca de la ai mei de acasă cîte o carte citită cu multă vreme în urmă. Acum: Matei Iliescu a lui Radu Petrescu, de care mi se făcuse dor. E vremea recitirilor. (Ana Maria Sandu)
● Să nu spuneţi că nu v-am spus: în curînd apare iocan, o revistă de proză scurtă. E un proiect ambiţios de promovare a unei scene literare foarte dinamice. (Matei Martin)
Jazzybirds, Războiul nu are chip de femeie, Între noi e totul bine
● Pe Jazzybirds îi cunoaşteţi de la Festivalul Dilema veche din 2014, cînd ne-au (în)cîntat în Cetatea Alba Carolina. De curînd au lansat un nou album, On the Road, cu zece piese fluide şi complex orchestrate, care ne poartă şi-n lumi fericite şi-nsorite, dar şi-n tărîmuri subterane & sud-americane. De un lucru puteţi fi siguri: nu vă punem degeaba pe drumuri recomandîndu-vă acest album. (Cristina Ştefan)
● Un spectacol la care cu greu se găsesc bilete, dar pentru care merită să tot urmăriți dat
Lungs, Closer, Muzică clasică la metrou
● Muzică clasică la metrou joi, de la 17,30, în stația Piața Unirii 1 (vă asigur că are o acustică bună). Un recital cu muzică tradițională din Grecia, Israel, Rusia, Irlanda, Scoția și nu numai. Desigur, spectacolul e gratuit și inițiativa merită felicitări. (Adina Popescu)
● Nu cumva să rataţi spectacolul Lungs, de Duncan Macmillan, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, cu Denisa Nicolae şi Liviu Romanescu, la Teatrul Luni de la Green Hours! (Matei Martin)
Muzeul Fotografiei, Cele 40 de legi ale iubirii, Dominic Miller & Miles Bould
● Excelent cel mai recent număr (primăvara 2016) al revistei DOR! M-am delectat, printre altele, cu interviul lui Alex Gâlmeanu, un artist care fotografiază mult şi vorbeşte, de regulă, rar şi puţin. Aşa am aflat şi de Muzeul Fotografiei pe care îl tot „construieşte“, de ani buni, pe Internet: www.muzeuldefotografie.ro. (Matei Martin)
● Elif Shafak, Cele 40 de legi ale iubirii, (Polirom 2014, traducere de Anda Tanasă) – la care tot citesc de ceva timp, fără să mă plictisesc. Pentru că e fermecăt
CivicAlert, Forumul Cultura în educație, Unde e Aromânia
● În perioada 8-10 aprilie, la ARCUB Gabroveni, Forumul Cultura în educație, un eveniment organizat de Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, care aduce în dezbatere importanța culturii în învățămîntul românesc și invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții. Proiectul „Susține cultura în educație“, inițiat în 2013, vorbește despre dialogul cultural între artă și educație și pune în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști di
Urban Talks, M60, Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului
● „Urban Talks: despre oraș, la micul dejun“, în fiecare vineri din aprilie, de la 9,30, la ARCUB. Orașul și multele fațete ale dezvoltării sale sînt teme pentru discuții deschise și matinale. Urban Talks sînt gîndite ca un impuls de inspirație / smart breakfast și nu se adresează specialiștilor, ci tuturor celor interesați de creșterea sănătoasă a orașelor, de felul în care se pot folosi resurse existente. Sînt așteptați locuitori interesați de cultură urbană, antreprenori cu proiecte ce influe
„Daguerreobase“, „Fîntîni și statui ascunse ale Bucureștiului“, Manon
● Joi, 24 martie, în Club Control puteți asculta un recital de lăută al lui Jozef Van Wissem, compozitor olandez avangardist, cîștigător al unui premiu la Cannes pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive (regizor: Jim Jarmusch). Recitalul va fi urmat de proiecția filmului. Iar sîmbătă, 26 martie, mergeți la Arenele Romane să ascultați trei trupe de peste Prut: Alternosfera, Alexandrina & band și Gîndul Mîței. (Cristina Ștefan)
● Sîmbătă, 26 martie, la o zi după Ziua Internațională
Jazzy Tarot, Hocus Pocus, O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții
● Sîmbătă, 19 martie, de la ora 18, Asociația Paspartu își serbează ziua printr-o strîngere de cărți, fie pentru copii, fie cărți practice pentru adulți, pe care le duc apoi la bibliotecile defavorizate din județul Sibiu. Aduceți o carte, și primiți la schimb patru arte: retrospectivă de filme de la Emineschool Bucharest Film Festival, concert de tango argentinian cîntat de Sonido 13, cu lectură din Jorge Luis Borges, și expoziție foto de Ioana Bîrdu. La final, afterparty la vecinii de la CARE C
„Que Viva Picasso“, Daraveri de boieri, „Terenul de joacă“
● Joi, 10 martie, de la ora 19, la librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc lansarea cărții Eminescu – versuri din manuscrise, ediție coordonată de Ioana Bot și Cătălin Cioabă. (Stela Giurgeanu)
● A Bigger splash (Pasiuni periculoase, 2015, Luca Guadgnino), un film interesant și îngrozitor despre cupluri și pasiuni, în care Tilda Swinton face un rol remarcabil. (Iaromira Popovici)
BIEFF, Brian May, Departe de trunchi
● Luna asta întîmplă multe. Mai bine să știți din timp: în săptămîna 14-20 martie va avea loc la București Festivalul Internațional de Film Experimental. Ca în fiecare an, programul e unul provocator. Dacă sînteți amatori de titluri noi și de experiențe vizuale, treceți-vă festivalul în program. Mai multe informații pe: www.bieff.ro. (Ana Maria Sandu)
● Pe 14 martie e concert Bryan May la București. Nu ratați întîlnirea cu legendarul chitarist al trupei Queen. (Matei Martin)
Civilizația analfabetismului, Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Librăria Papirus
● Astă-vară am căutat peste tot Jurnalul unei fete greu de mulțumit al lui Jeni Acterian. Nu l-am mai găsit. A apărut, însă, de curînd, o ediție integrală (Editura Humanitas, ediție îngrijită, traduceri, prefață și note de S. Skultety), care m-a bucurat nespus. La fiecare pagină mă gîndesc ce mare noroc aș fi avut dacă aș fi putut să-l citesc cînd eram în liceu. Adolescența mea ar fi fost un pic altfel. Dar Jeni mi-e dragă și acum, așa că vă invit s-o cunoașteți. (Ana Maria Sandu)
● Dacă vă p
Seinfeld, Columna, Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism?
● Dacă tot se apropie Dragobetele cu zilele lor de orbire sentimentală, iată cîteva cărţi-eseu numai potrivite pentru a ilumina ocazia: Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism? de Richard David Precht (Editura Litera); De ce el? De ce ea? Cum să găseşti dragostea adevărată înţelegîndu-ţi tipul de personalitate de Helen Fischer (Editura Humanitas) şi, eventual, Sex fără vinovăţie în secolul XXI de Albert Ellis (Editura TREI). (Marius Chivu)
● Vinil, noul serial original HBO, lansat pe 15 fe
Statut și anxietate, Agatha Christie, Teatrul Arte dell’Anima
● Mă bucur cînd se mai deschide cîte un teatru independent, „de buzunar“ sau nu, merită încurajate și frecventate, îți dau senzația unei normalități culturale. Teatrul Arte dell’Anima e la două străzi de strada mea, pe Făinari. Cînd amenajau spațiul, am crezut că va fi un nou Mega Image și cu atît mai plăcută a fost surpriza cînd am descoperit că e un teatru. Așadar, vineri, ora 20, spectacolul Buzunarul cu pîine de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, cu Alexandru Nagy și Ștefan Pavel.
Singură pe Drumul Mătăsii, Muzeul Țăranului Român, The Revenant
● The Revenant (Alejandro González Iñárritu, 2015), cu Leonardo DiCaprio, Tom Hardy – spectaculos, dar, excesiv și neconvingător, în ce mă privește. Cu excepția peisajelor, scenelor de trecere dintre momentele acțiunii, inedite și copleșitoare. Dar și pentru performanța actoricească a lui DiCaprio, precum și a lui Tom Hardy, personajul negativ. (Iaromira Popovici)
● „Ora de povești“ – un program al Bibliotecii Metropolitane care îi pune pe copiii mici față în față cu literatura. În fiecare prim
Youth, Wolfpack şi Săptămîna Filmului Francez
● Nu merg foarte des la teatru. Dar am văzut de curînd Recviem la Teatrul Național. Textul semnat de Matei Vișniec e cinic și amuzant. Regizorul Alexandru Dabija duce ironia lui pînă în pînzele albe. Pe scenă e o desfășurare de forțe impresionantă. Scenografia îi aparține Irinei Moscu, coregrafia lui Florin Fieroiu, iar muzica Adei Milea. Istoria e o curvă. Iar noi o plătim, într-un fel sau altul. (Ana Maria Sandu)
● Pînă pe 28 ianuarie, la Cinemateca Eforie, Săptămîna Filmului Francez – invitat
Sentimentul unui sfîrșit, Australian Open, What happened, Miss Simone?
● Documentarul înfiorător de trist (& proaspăt nominalizat la Oscar) What happened, Miss Simone?, despre mi-nu-na-ta Nina Simone. Îl găsiți, cît se poate de legal, pe Netflix. Prima lună e gratis. ;) (Luiza Vasiliu)
● Alice Walker, Culoarea purpurie, traducere de Iulia Gorzo, Editura ART, 2015. O poveste teribilă, tăioasă, despre durere și singurătate. E genul de carte care te va convinge că, dincolo de toate imperfecțiunile, trăiești în cea mai bună lume posibilă. Pentru că infernul e în altă
Cum să nu-ţi pierzi minţile, Orbirea, Anul dispărut. 1989
● Recitesc Orbirea lui Elias Canetti (Editura Polirom, traducere de Mihai Isbăşescu, Iaşi, 2009). Habar n-am ce am înțeles din ea cînd am citit-o prima oară. Acum, și Kien, și Therese mă sperie și mă fascinează în egală măsură. E ceva atît de hipnotic în țesătura în care sînt prinși și în ura profundă care îi leagă, încît n-ai cum să nu te întrebi cum a putut un tip de 26 de ani să scrie cartea asta. (Ana Maria Sandu)
● O nouă premieră a lui Peca Ștefan, la Teatrul Mic, Anul dispărut. 1989, un
Acolo unde nu mai e trotuar, Palatul Noblesse, un șemineu cu pisică
● La finalul anului trecut a apărut pe DVD Aferim!, cel mai bun film românesc din 2015 și unul dintre cele mai bune din ultimii ani. Pe lîngă o broșură care include interviuri, cronici și un dicționar de arhaisme (știți ce înseamnă „ișchiuzarlîc“?), aveți bonus și cele mai noi scurtmetraje ale lui Radu Jude, O umbră de nor și Trece prin perete. Luați DVD-ul, e ca și cum ați avea un Urs de Argint acasă. (Luiza Vasiliu)
● Un șemineu cu pisică. Am stat, de curînd, lîngă șemineul unor prieteni, în c
În acest pavilion se vede artă, „Pentru poezie“, Trapped in Paradise
● În Decît o revistă puteți citi o reconstituire a teribilei nopți din Colectiv: http://features.decatorevista.ro/colectiv_dor22. Un material frisonant, mărturii cutremurătoare. N-ai cum să nu te gîndești că iadul e uneori pe pămînt. (Ana Maria Sandu)
● Un reportaj despre școala din România și legătura ei cu autoritatea, un reportaj despre niște oameni care au devenit liberi în ciuda școlii care a vrut să-i țină sub capac. Citiți și emoționați-vă: http://casajurnalistului.ro/bitul-liber. (Luiza
Din dragoste de vin, Hibernal de chitară, More than naked
● Între 3 și 13 decembrie, „Hibernal de chitară“ în studioul „Horia Bernea“ de la Muzeul Țăranului Român. Șase seri, 12 recitaluri, 15 artiști, epoci și stiluri variate: de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional. Concertele sînt gratuite. (Adina Popescu)
● Vineri, 11 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) se joacă More than naked, un spectacol de Doris Ulrich cu (şi despre) nuditate pe scenă. (Matei Martin)
Snooker, Rugul, Republica.ro
● Săptămîna aceasta, pe Eurosport, din nou, snooker: campionatul britanic la York, în Regatul Unit. Duminică, 6 decembrie, are loc finala, transmisă live, de la ora 15. (Stela Giurgeanu)
● Unul dintre răspunsurile la întrebarea: „Moare jurnalismul?“ s‑ar putea să fie: nu, se transformă. Vedeți ce se scrie pe aceste noi platforme online. După PressOne și www.euractiv.ro, un alt site s-a lansat pe piață: republica.ro. (Ana Maria Sandu)
Cioran, un aventurier nemişcat, Ferbonia, Nat Geo Wild
● Nat Geo Wild, un canal la care m-aș putea uita oricît, cu locuri senzaționale și, mai ales, puzderie de animale – care, e drept, mi-a zguduit imaginea idilică, Disney și de pluș asupra acestora: văd foarte bine cum se mănîncă unele pe altele ca să supraviețuiască, sau cum le lasă, deliberat, pe cele mai slabe în urmă... (Iaromira Popovici)
● Dintre cele mai noi cărți pentru copii (și nu numai) lansate la tîrg, de la Editura Arthur recomand: Ferbonia de Ioana Nicolaie – o lume prietenoasă și co
Războiul mondial al fumătorilor, Festivalul de film rus, Apologia pîrleazului
● În timp ce în Parlament se discuta legea care interzice fumatul în locurile publice, Marin Mălaicu-Hondrari a pornit Războiul mondial al fumătorilor (Editura Polirom, 2015). Mai ales acum, cînd legea e scrisă, ba chiar pare să şi întrunească majoritatea, cartea asta devine de o subversivă actualitate. Citeşte şi dă mai departe! (Matei Martin)
● Între 19 și 22 noiembrie, Festivalul de film rus, la Cinema Studio. În deschidere va fi prezentat filmul Insolație al lui Nikita Mihalkov. Mai puteți v
Goodbye to Gravity, Sicario, Omul pernă
● Încasările din vînzarea albumelor trupelor Goodbye to Gravity (Mantras of War) și Up To Eleven (Ce simți) vor fi donate victimelor din Clubul Colectiv. Casa de discuri Universal Music România va dona toate încasările victimelor tragediei. Albumele pot fi cumpărate din Librăriile Cărtureşti, de la Magazinul Muzica, de pe GetMusic.ro, rockshop.ro sau emag.ro. Mai multe detalii pe www.colectiv.info. (Marius Chivu)
● Dacă n-ați reușit să ajungeți la Les Films de Cannes à Bucarest, cîteva dintre fi
Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor, SoNoRo, Darwin’s Room
● Joi, de la ora 19, la Cafeneaua Verona, „Ce mai faci, scriitorule?“, o întîlnire ARCEN cu poetul Radu Vancu. (Adina Popescu)
● Ce poveşti spun ferestrele caselor? Cătălin D. Constanti, editorul cărţii Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor, a cărei lansare are loc joi, 5 noiembrie, la ora 19,30 (Librăria Cărtureşti Carusel) a fotografiat pe parcursul a zece ani ferestrele caselor din Bucureşti, iar scriitori, istorici, arhitecţi, actori, medici, antropologi şi jurnalişti au imaginat, pentru f