DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Pagina 5
Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul Narativ, Vara în care mama a avut ochii verzi jpeg
Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul Narativ, Vara în care mama a avut ochii verzi
● Sîmbătă, 14 octombrie, de la ora 15, va avea loc Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!“, pornind din Piaţa Universităţii. Scopul acestuia este de a descuraja și de a condamna toate formele de violență ale bărbaților împotriva femeilor, pentru ca femeile și fetele să fie în siguranță acasă, în spațiile publice, la locul de muncă, în școli și în universități. (Cristina Ştefan)
Sapiens  Scurtă istorie a omenirii, Moţu Pittiş, Sub ape jpeg
Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Moţu Pittiş, Sub ape
● Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (Editura Polirom, traducere de Adrian Șerban, 2017) e o lectură plăcută pentru orice vîrstă. Eu le-aș citi-o și copiilor. E bine de știut unde te afli în lanțul evoluției. Tonul e cuceritor. În urmă cu „70.000 de ani a apărut limbajul ficțional. Odată cu Revoluția Cognitivă. Începutul istoriei. Sapiens se răspîndesc în afara Africii“. Sîntem vechi și, totuși, tineri. (Ana Maria Sandu)
Un pas în urma serafimilor, Bucharest Science Festival, Istoria sticlei de vin jpeg
Un pas în urma serafimilor, Bucharest Science Festival, Istoria sticlei de vin
● Trei filme românești au intrat pe ecrane: Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), Ouăle lui Tarzan (documentarul lui Alexandru Solomon) și Breaking News (regia Iulia Rugină). Mergeți să le vedeți. (Ana Maria Sandu)
Festivalul George Enescu, Elogiul inactivităţii, „Error 404  Territories of Absence“ jpeg
Festivalul George Enescu, Elogiul inactivităţii, „Error 404. Territories of Absence“
● Pînă duminică 24 septembrie încă mai sînt concerte la Festivalul George Enescu. Pentru cine n-a reușit să cumpere bilete, uneori, ca și în alți ani, se mai poate intra la pauză. Locuri, deși puține, se mai găsesc în Sala Mare a Palatului. De multe ori, merită încercat. Cine nu reușește se poate mulțumi cu scena din piață, în aer liber, unde se întîmplă mereu cîte ceva. În zonă sînt oricum și multe localuri bune, deschise pînă tîrziu. (Andrei Manolescu)
Propunerile Dilema Veche jpeg
Propunerile Dilema Veche
■ Criticul de teatru George Banu, colaborator de preț al revistei noastre, și-a adunat într-o carte intitulată Scena lumii textele publicate de‑-a lungul anilor în Dilema veche. E o carte frumoasă și întotdeauna textele citite la un loc, dintr-o carte, sună parcă altfel decît articolele citite lunar, unul cîte unul, în revistă. (Andrei Manolescu)
Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival jpeg
Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival
● Dacă ajungeți prin Peloponez, nu ratați orășelul Nafplio. Eu abia acum l-am descoperit. Cochet, arhitectură venețiană, cetăți, străduțe minunate, taverne, magazine, lume liniștită, port, golf spectaculos cu apă verde. Pe scurt, tot ce trebuie. Teatrul antic de la Epidavros e în apropiere. Bineînțeles că merită și el o vizită. (Andrei Manolescu)
Bucureştii lui Caragiale, Rowmania, Ultimii martori jpeg
Bucureştii lui Caragiale, Rowmania, Ultimii martori
● Cîteva dintre cele mai interesante filme incluse în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – „Pelicam“ pot fi văzute la București într-o Retrospectivă de patru zile la Cinema Elvira Popescu (31 august-3 septembrie). Nu ratați filmul lui Andrei Dăscălescu Planeta Petrila, în care îl veți regăsi pe colegul nostru dilematic Ion Barbu. (Matei Martin)
Ţara moartă, Undercloud, Bursa „Prima carte“ jpeg
Ţara moartă, Undercloud, Bursa „Prima carte“
● Țara moartă, documentarul semnat de Radu Jude, intră în cinematografe din 25 august. Un film de-o simplitate năucitoare, care suprapune istorii, oameni și fapte. Fotografiile din colecția Costică Acsinte, fragmentele din jurnalul medicului Emil Dorian și bucățile din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40 vorbesc despre lumea românească și despre păcatele ei mai puțin cunoscute. (Ana Maria Sandu)
The Handmaid’s Tale, colecţia „Allen Ginsberg“, supă de castraveţi jpeg
The Handmaid’s Tale, colecţia „Allen Ginsberg“, supă de castraveţi
● Din seria filmelor vechi, oricînd revăzute cu plăcere: The Graduate (Mike Nichols, 1967), cu Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross, pe muzica lui Simon și Garfunkel. Mereu interesant, dacă nu pentru cîntecul „Mrs. Robinson“, măcar pentru personajul ei ca atare, devenit iconic, cît și, în ce mă privește, pentru finalul lui: Benjamin și Elaine fugind, de la nunta acesteia, cu autobuzul plin de oameni. (Iaromira Popovici)
Safari, Plaja de Carte, Smida Jazz jpeg
Safari, Plaja de Carte, Smida Jazz
● Poate că mulți nici nu mai știu că La Dolce Vita nu e numele unui restaurant. Ei bine, pe canalul Cinemax 2 se difuzează de cîteva ori luna aceasta și luna viitoare celebrul film al lui Federico Fellini, cu Marcello Mastroianni, Anita Ekberg și A­nouk Aimée. Văzut astăzi, filmul pare la fel de spectaculos, dar și asemănător, în cîteva privințe, cu actuala presă tabloidă de la noi. Lucrurile astea se întîmplau însă la italieni în anii ’60 ai secolului trecut. (Andrei Manolescu)
Toate aceste nopţi albe, Parcul Arkhai din Cluj, Meniu: Dans jpeg
Toate aceste nopţi albe, Parcul Arkhai din Cluj, Meniu: Dans
● Poftiţi la cafea, poftiţi la dans: pe 5 şi pe 6 august, Cosmin Manolescu vă aşteaptă la Enigma Café din Cluj cu spectacolul Meniu: Dans. (Matei Martin)
Contraviaţa, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov, Musica Kronstadt png
Contraviaţa, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov, Musica Kronstadt
● Contraviața lui Philip Roth (traducere de Alexandra Coliban, Editura Polirom, 2017) mi se pare cartea perfectă de citit pe plajă. E începutul lui de roman care-mi place cel mai mult. (Ana Maria Sandu)
Restaurantul Nor, Festivalul Strada Armenească, Frilensăr în turneu jpeg
Restaurantul Nor, Festivalul Strada Armenească, Frilensăr în turneu
● „Ne-am obişnuit să existăm într-o lume care ne îngrijorează. Căreia, în fond, nu vrem nici să-i spunem pe nume, nici s o privim în ochi. Şi atunci ne plîngem, bombănim. Şi apar dramele. Şi disperarea. Se instalează frica. Le trăim pe pielea noastră. Vrem schimbarea, fără a o dori cu adevărat“, scrie Emmanuel Macron în cartea sa Revoluție (în traducerea lui Doru Mareș, Editura Trei, 2017). Cred că e bine să știm ce înțelege noul președinte francez prin „revoluție“ înainte ca ea să se întîmple.
Pe cuvînt de polițist, O zi din viaţa Deliei, Iliada jpeg
Pe cuvînt de polițist, O zi din viaţa Deliei, Iliada
● Pe cuvînt de polițist, un film cu Alain Delon care sper că va mai fi programat la TV5. Făcut în 1985 cu un Delon la 50 de ani, pe care însă, evident, nu-i arată, cu mușchi de Rambo și într-un rol justițiar, gen Clint Eastwood. Se vede că moda americană atinsese, în anii ’80, și cinematografia franceză. Un Alain Delon mai neobișnuit, așadar – pentru cine nu l-a văzut încă, merită amuzamentul. (Andrei Manolescu)
B Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet jpeg
B-Fit in the Street, Cine sînt eu, Despre trup şi suflet
● On body and soul / Despre trup şi suflet a cîştigat Ursul de Aur anul acesta, şi rulează acum şi în cinematografele noastre. O poveste de dragoste atipică, înduioşătoare, despre dificultăţile de comunicare şi de formare a unei relaţii între doi oameni singuratici. (Cristina Ştefan)
„Orașul vulnerabil“, B Fit in the Street, Outernational Days jpeg
„Orașul vulnerabil“, B-Fit in the Street, Outernational Days
● Din articolul „Orașul vulnerabil“, semnat de Georgiana Ilie și apărut în numărul 28 din Decât o Revistă, ne putem face o idee despre cît de ascuțită e sabia cu care trăim deasupra capului. Citiți-l! Se estimează că, la un cutremur mare, în București vor muri cam 6500 de oameni doar de la impact (în ’77 au murit 1500). Fiindcă în capitală există peste 2350 de clădiri cu risc seismic. (Ana Maria Sandu)
Bucharest International Film Festival, Mad Men, Pura Vida Sky Bar jpeg
Bucharest International Film Festival, Mad Men, Pura Vida Sky Bar
● La Teatrul Odeon din București se joacă Jurnalul lui Robinson Crusoe, un spectacol de Mihai Măniuțiu după Insula lui Gellu Naum, cu cîntece de Ada Milea. Mi-nu-nat. (Matei Martin)
TIFF la Bucureşti, John Williams, Twin Peaks jpeg
TIFF la Bucureşti, John Williams, Twin Peaks
● Chiar dacă primele două episoade s-au difuzat pe 22 mai (nu le-am prins nici eu, eram pe alte meleaguri) și de atunci au mai curs cîteva pe ecran, merită să vă cufundați, fie și cu întîrziere (pe HBO), în apele cețos-translucide ale sezonului 3 din Twin Peaks. Încîntare/înfiorare garantate. (Dan Stanciu)
Tora Vasilescu la TIFF, Art Safari, Sense8 jpeg
Tora Vasilescu la TIFF, Art Safari, Sense8
● Sense8 (2015-2017, J. Michael Straczynski, Lana Wachowski, Lilly Wachowski) – un serial ce poate fi văzut pe Netflix, aparent SF, dar, de fapt, ocupîndu-se de multe din problemele și dezideratele lumii noastre: globalizare, intimitate și expunere, identitate sexuală și de gen, comunicare, empatie, experiențe extrasenzoriale. (Iaromira Popovici)
„Perú Amazónico“, Ultimul căldărar, Ascuns în transparenţă jpeg
„Perú Amazónico“, Ultimul căldărar, Ascuns în transparenţă
„Perú Amazónico“, Ultimul căldărar, Ascuns în transparenţă
Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila jpeg
Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila
● Mai aveţi timp pînă duminică, 28 mai, să vedeţi lucrările din cadrul Romanian Design Week, un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Expoziția centrală, găzduită de viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu, nr. 45, reunește anul acesta 200 de lucrări semnate de 150 de designeri și arhitecți. (Cristina Ştefan)
Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila jpeg
Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila
● Sîmbătă are loc Noaptea Muzeelor. La ediția din acest an participă 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe. Programul complet al evenimentelor poate fi găsit la noapteamuzeelor.ro. Și, nu uitați, anul acesta e o ediție specială, adică de protest: muzeologii vor să atragă atenția asupra situației de precaritate în care își desfășoară activitatea aceste instituții esențiale ale comunității. (Matei Martin)
Tenis, Războiul nu are chip de femeie, Viaţa păstorului jpeg
Tenis, Războiul nu are chip de femeie, Viaţa păstorului
● Dacă tot sîntem sub influenţa întîmplării realist-magice a vaporului cu oi care a scufundat crucişătorul de război, recomand volumul memorialistic, apărut la Editura Publica, Viaţa păstorului. O poveste din Lake District de James Rebanks, absolvent de Oxford şi totodată păstor, proprietarul unei ferme de oi din nordul Angliei, unde familia sa are grijă de oi de vreo șase sute de ani. O carte despre oi ajunsă bestseller pe lista The New York Times. (Marius Chivu)
FREUDescu, „Hey, have you tried Poetry?“, Maratonul de Poezie şi Jazz jpeg
FREUDescu, „Hey, have you tried Poetry?“, Maratonul de Poezie şi Jazz
● Încercați să vedeți cum se aude poezia contemporană de pe scena unui club bucureștean. E o experiență. „Hey, have you tried Poetry?“ – sîmbătă, 6 mai, ora 18, în Control Club. Vor citi poeții Nora Iuga, Livia Ștefan și Angela Baciu. De muzică se va ocupa Marius Chivu. Iar Bogdan Șerban va modera această lectură de poezie SUBCAPITOL. (Ana Maria Sandu)
50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, Personal Shopper, Feminist(ă), feminişti png
50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, Personal Shopper, Feminist(ă), feminişti
● 29 aprilie este Ziua Internaţională a Astronomiei, deci e o ocazie numai bună să staţi cu ochii pe stele. Începînd de la ora 17, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti (str. Lascăr Catargiu nr. 21) va avea loc o serie de evenimente, printre care o expoziţie temporară despre planeta Jupiter, proiecţii de filme şi observaţii astronomice nocturne. (Cristina Ştefan)
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura jpeg
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura
Ma­șinile lui Da Vinci, Nocturnal Animals, Efectele secundare ale vieţii jpeg
Ma­șinile lui Da Vinci, Nocturnal Animals, Efectele secundare ale vieţii
● A apărut recent la editura Humanitas un roman scris de Vlad Zografi: Efectele secundare ale vieții. Un roman care, după cum spune criticul Ioana Pârvulescu, nu trebuie citit, ci ascultat ca o simfonie. Un roman simfonic, așadar, pe care nu l-am citit-ascultat încă, dar abia aștept s-o fac. Vlad Zografi e un autor pe care am curajul să-l recomand chiar înainte de a-i fi parcurs acest nou roman. (Andrei Manolescu)
„Jurnal de România  Sfîntu Gheorghe“, „Nimeni“, Campionatul Mondial de Snooker jpeg
„Jurnal de România. Sfîntu-Gheorghe“, „Nimeni“, Campionatul Mondial de Snooker
● La un Dosar despre mame, merge și o carte a tatălui: Gwenaelle Aubry, Nimeni (Editura Pandora M, 2014, tra­ducere de Svetlana Cârstean). Taie adînc, pînă la os, și vorbește de­spre dragoste, acceptare și un alt­fel, care nu poate să fie niciodată comod. O scriitoare care amestecă tandrețea și luciditatea într-o scriitură de-a dreptul hipnotică. (Ana Maria Sandu)
Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu jpeg
Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu
●Antologia din poezia americanului Edward Hirsch (n. 1950), poet premiat cu National Book Critics Circle Award sau Academy of Arts and Letter Award: Focul viu. Poeme vechi şi noi (1975-2010), în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom. Iată cîteva versuri dedicate Bucureştiului: „Acordeonul / ne-a strîns iarăşi laolaltă / în Micul Paris“, căci poemul dedicat lui Paul Celan e lung şi e cu moarte. (Marius Chivu)
Eliade 110, Acasă, Passengers jpeg
Eliade 110, Acasă, Passengers
● A 15-a ediţie a Galei Premiilor de jazz MUZZA va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 18,30 la Hard Rock Café din Bucureşti şi va fi dedicată memoriei compozitorilor şi muzicienilor Adrian Enescu, Marin Petrache Pechea și Marius Popp. Printre invitaţii, deopotrivă români şi străini, care vor susţine microrecitaluri se numără Sorin Zlat, Anamaria Maranda, Border Split, Groovy Bastards, Robbie Southrmen sau cubanezii Ekue Band. Mai multe detalii pe www.fundatiamuzza.ro. (Marius Chivu)
Premiile Gopo, Femeia la carte, Cîntăreaţa cheală jpeg
Premiile Gopo, Femeia la carte, Cîntăreaţa cheală
● La Théâtre de la Huchette din Paris se joacă, neîntrerupt, de 60 de ani, Cîntăreața cheală de Eugène Ionesco. E, în multe privințe, un spectacol de patrimoniu. De văzut neapărat! (Matei Martin)
One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu jpeg
One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu
● Elevul, arătînd spre televizor: „E stricat.“ Profesorul/primarul comunei: „Copii, tot ce vine de la stat nu e stricat. Trebuie doar să aşteptăm.“ Fragmentul este din spectacolul Înaintea Erei Noastre – jucat la Green Hours de trupa independentă Frilensăr, care-mi place tot mai mult cu fiecare piesă nouă pe care le-o descopăr. Căutaţi-le reprezentaţiile la Teatrul Luni de la Green Hours. (Cristina Ştefan)
Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour jpeg
Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour
● Mîța Vinerii, noul roman al Doinei Ruști, apărut la Polirom, va fi lansat pe 9 martie, la Cărturești Carusel, orele 19, într-un experiment de lectură cu autoarea și invitații săi: Marius Constantinescu și Ovidiu Șimonca, alături de care va concerta Hauxlographe: Bogdana Dima – saxofon, voce, Dan – electronice, Cristian Fierbințeanu – bas, voce. (Ruxandra Mihăilă)
Brâncuși împotriva Statelor Unite, Camus şi Gala Premiilor Oscar jpeg
Brâncuși împotriva Statelor Unite, Camus şi Gala Premiilor Oscar
● Nu ratați, duminică noaptea, Gala Premiilor Oscar, a 89-a ediție. Va fi, mai mult ca sigur, show: în era Trump, pînă și o ceremonie de premiere devine politică. Așa că eu, unul, aștept cu mare interes confruntarea dintre Hollywoodul cosmopolit și Casa (nemaipomenit de) Albă. De urmărit, live, la Digi24. (Matei Martin)
Conferinţele TEDx, Deşteptarea primăverii, Ce se întîmplă în iubire jpeg
Conferinţele TEDx, Deşteptarea primăverii, Ce se întîmplă în iubire
● Romii nu au în limba lor cuvîntul căsătorie. Noi însă, cînd zicem romi, zicem căsătorii aranjate. Cum vedem noi și cum văd ei aceste „căsătorii“? Pornind de la o cercetare de lungă durată a romilor cortorari din Transilvania, Cătălina Tesăr va vorbi despre importanța tokmelilor (negocierile pentru alianțele matrimoniale) și a familiei la romi, joi, 23 februarie, de la ora 18, la Clubul Țăranului, în cadrul „Conferințelor de la Șosea“. (Adina Popescu)
„When It’s too Late To Stop Fascism“, Două loturi, Lucia jpeg
„When It’s too Late To Stop Fascism“, Două loturi, Lucia
● Pe 9 și 10 februarie, la Teatrul Național București, se joacă Două loturi de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija. Un spectacol emoționant și (încă) actual. O comedie à la russe. (Matei Martin)
Qu’est ce que la gauche?, Să mîncăm etic, Vînătoare de scrisori și mistere jpeg
Qu’est-ce que la gauche?, Să mîncăm etic, Vînătoare de scrisori și mistere
● Să mîncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale, de Gary L. Francione și Anna Charlton (Editura Adenium, 2015). Citiți această carte și veți găsi un eseu vioi și pertinent despre cum ajunge în farfurie pîinea noastră cea de toate zilele, adică friptura. O pledoarie convingătoare pentru etică în bucătărie. (Matei Martin)
Odiseea, La mahala, Uite aşa o pierzi jpeg
Odiseea, La mahala, Uite-aşa o pierzi
● Bodega „La mahala“ din Centrul Vechi, descoperită întîmplător într-o după-amiază însorită de iarnă. Interior de cîrciumioară cu aer retro, mese simple cu fețe de masă cu pătrățele, Răpirea din Serai pe perete, senzația că ești musafir acasă la o rudă apropiată. Bucate cinstite, un singur sortiment de bere, la halbă, făcută în casă, japoneză coaptă tot de ei din făină integrală, ciorbe în bliduri generoase, o plăcintă cu carne cum n-am mai mîncat de mult, prețuri mai mult decît decente. Genul d
6,9 pe scara Richter, Vegetariana, Eu, Dracula și John Lennon jpeg
6,9 pe scara Richter, Vegetariana, Eu, Dracula și John Lennon
● Două filme românești vor întra, în curînd, pe ecrane: comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, și Fixeur al lui Adrian Sitaru. Mergeți să le vedeți la cinema. (Ana Maria Sandu)
Collateral Beauty, Omul duplicat, suita „Titan“ jpeg
Collateral Beauty, Omul duplicat, suita „Titan“
● Pe 19 ianuarie se deschide Stagiunea de Jazz ArCuB. Programul „Jazz @ArCuB – Artist in residence“, curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, începe cu o premieră absolută: saxofonistul Mihai Iordache prezintă suita „Titan“, o lucrare pentru sextet de jazz inspirată de cartierul bucureștean. (Matei Martin)
Lacul Văcăreşti, Mioritza, Florin Ciubotaru jpeg
Lacul Văcăreşti, Mioritza, Florin Ciubotaru
● Lacul Văcărești, iarna, o plimbare de grup și în același timp prima aplicație cu caracter geografic din 2017 organizată de geograful Andrei Ionel. Turul pietonal este gratuit, are loc atît sîmbătă, cît și duminică, 7 și 8 ianuarie, cu plecare de la stația de metrou Constantin Brâncoveanu (ora 12). Traseul are opt kilometri și poate echivala cu o ieșire din București, mai ales că veți părăsi asfaltul și veți merge pe potecile din jurul lacului. În plus, veți afla istoria locului. (Adina Popescu
Mircea Ivănescu, Piaţa Revoluţiei, Jean Paul Belmondo jpeg
Mircea Ivănescu, Piaţa Revoluţiei, Jean-Paul Belmondo
● Piața Revoluției, la pas, acum… după 27 de ani. Memento (lat. „adă ți aminte“)… extraordinara determinare de atunci, reluată cu fermitate, acum, prin cuvînt, pentru cei care atunci nu credeam că se va putea nicicînd… iar pentru cei de azi, pentru a-i ajuta să înțeleagă că ce li s a dat înseamnă jertfă și eroism. In memoriam. (Ruxandra Mihăilă)
Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat jpeg
Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat
Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat
Coajă de nucă, Micul Prinţ, Campionatul european de handbal feminin jpeg
Coajă de nucă, Micul Prinţ, Campionatul european de handbal feminin
● Micul Prinţ este una dintre cărţile fundamentale ale copilăriei, una dintre cele puţine pe care chiar trebuie să le citeşti. Acum a apărut în format audiobook, în lectura Oanei Pellea (Editura Humanitas 2016). Lansarea e joi, 15 decembrie, la ora 19, la librăria Humanitas de la Cişmigiu. (Matei Martin)
București  Instalație umană, Planeta Petrila, FILB jpeg
București. Instalație umană, Planeta Petrila, FILB
● Nu rataţi cel mai simpatic festival literar. Pe 8 şi 9 decembrie e FILB. Ca de obicei, la MŢR. Detalii la www.filb.ro. (Matei Martin)
Apollo 111, Filmele LUX, „Dodii“ jpeg
Apollo 111, Filmele LUX, „Dodii“
● „Filmele LUX. 10 pentru 10“, între 1 și 4 decembrie, la Cinema „Elvira Popescu“. Sieranevada, Morgen, Katalin Varga, Toni Erdmann, Fiul lui Saul, Crulic – Drumul spre dincolo, California Dreamin’, Bibliothèque Pascal, Medalia de onoare, 4, 3, 2 – le puteți vedea (sau revedea) pe toate cu un abonament care costă doar 10 lei. (Adina Popescu)
„Cioran – Pessoa, doi exegeți ai nefericirii“, Scrisori către Vera, Arrival jpeg
„Cioran – Pessoa, doi exegeți ai nefericirii“, Scrisori către Vera, Arrival
● Sînt cîteva cărți care au apărut la tîrg și pe care mi le-am dorit. Vladimir Nabokov, Scrisori către Vera (Editura Polirom), Cexina Catapuxina lui Matei Florian (Editura Polirom) și Trado a Svetlanei Cârstean și a Athenei Farrokhzad (Editura Nemira). Cu ele o să-mi petrec timpul în următoarea perioadă. (Ana Maria Sandu)
30 de povestiri adevărate, Disco Titanic, Gaudeamus jpeg
30 de povestiri adevărate, Disco Titanic, Gaudeamus
● La Editura Paralela 45 a apărut, sub titlul Opera poetică, o antologie din creația Elenei Ștefoi, poet exponențial al optzecismului. Dilema veche recomandă această carte cu explicabil entuziasm. (Redacţia)
Rostogol merge acasă, NBA, Platforma 9 3/4 jpeg
Rostogol merge acasă, NBA, Platforma 9 3/4
● Magazinul Harry Potter de pe Platforma 9 3/4 din gara King’s ­Cross, în Londra. De unde poți cumpăra căni, bufnițe, tricouri, șepci cu Cercetașii și Viperinii, baghete şi boabe de fasole magice, precum și păpuși cu spiridușul Dobby, printre altele. (Iaromira Popovici)
Eseu despre orbire, Teatrul Nottara, „Culese din Balcani“ jpeg
Eseu despre orbire, Teatrul Nottara, „Culese din Balcani“
● José Saramago, Eseu despre orbire (Editura Polirom, 2013, traducere de Mioara Caragea), pentru că e înfricoșătoare și minunată. Pentru cînd ni se pare că vedem bine și pentru cînd se blurează totul în jurul nostru. Și, mai ales, pentru că natura umană nu se schimbă. (Ana Maria Sandu)