DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Pagina 4
Jurnal de România, Scene dintr o căsnicie, De ce mâncăm animale jpeg
Jurnal de România, Scene dintr-o căsnicie, De ce mâncăm animale
● Scene dintr-o căsnicie ale lui Ingmar Bergman, acum și în varianta tipărită. Niște dialoguri despre iubire la fel de dezarmante și de lucide și în varianta tipărită. La Editura Polirom, traducere de Carmen Vioreanu. (Ana Maria Sandu)
Muzeul de Artă Recentă, Astra Film Festival, Creierul  Povestea noastră, District40, Snooker jpeg
Muzeul de Artă Recentă, Astra Film Festival, Creierul. Povestea noastră, District40, Snooker
● De luni, 15 octombrie, începe, la Sibiu, Astra Film Festival 2018, o ediție aniversară (cel mai bun festival de film documentar din România împlinește 25 de ani). Timp de șapte zile puteți vedea 129 de filme pe care nu aveți unde să le vedeți în altă parte – o selecție a celor mai noi documentare românești și internaționale, unele deja multipremiate, precum și producții interactive. Recomand cîteva titluri pe care le știu deja: Caniba, Hugo, Solving my Mother, Lost of Kids, a Monkey and a Cast
Les Films de Cannes à Bucarest, Jonathan Franzen, Dacia50 jpeg
Les Films de Cannes à Bucarest, Jonathan Franzen, Dacia50
● Nu ratați întîlnirea cu Jonathan Franzen de sîmbătă, 6 octombrie, la ora 17, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Discuția este moderată de jurnalistul Cătălin Ștefănescu. (Matei Martin)
Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, Anim’Est, Bucharest Science Festival, Block Party jpeg
Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, Anim’Est, Bucharest Science Festival, Block Party
● Între 26-30 septembrie are loc Bucharest Science Festival. Vă aşteaptă dezbateri despre cum hrănim zece miliarde de oameni, Charles Darwin şi revoluţia gîndirii biologice, pseudoştiinţă, homeopatie, paleontologie la metrou şi multe altele. Programul complet pe https://www.bucharestsciencefestival.ro/evenimente. (Cristina Ştefan)
Politețe – Un dicționar nostalgic, La Petite Bouffe, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari jpeg
Politețe – Un dicționar nostalgic, La Petite Bouffe, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari
● În curînd, la editura Baroque Books & Arts va apărea o carte semnată de Frédéric Rouvilouis intitulată Politețe – Un dicționar nostalgic, în traducerea lui Mircea Vasilescu și a Cătălinei Steriu. Printre multe exemple de politețe, astăzi devenite desuete, dacă nu cumva de-a dreptul stranii, în carte apar și cîteva norme de politețe recomandate jandarmilor. A nu se rata! (Andrei Manolescu)
DokStation, Despre tandreţe, Persona jpeg
DokStation, Despre tandreţe, Persona
● Clasica Genă egoistă de Richard Dawkins (Editura Publica) şi mai noua Genă. O istorie fascinantă de Siddartha Mukherjee (Editura ALL), asta ca să aflaţi, cu fascinaţie şi stupoare, ce face gena din om. (Marius Chivu)
Interior zero, Sharp Objects, O mie nouă sute optzeci şi patru jpeg
Interior zero, Sharp Objects, O mie nouă sute optzeci şi patru
● Poate vă este dor de Asaf Avidan, poate i-aţi ascultat albumele în timp ce vă era dor de altcineva – în orice caz, trebuie să ştiţi că artistul israelian va avea un concert duminică, 9 septembrie, în cadrul Bal-kanik Festival, la Gara Regală Băneasa. Consultaţi întregul program pe www.balkanikfestival.ro. (Cristina Ştefan)
Lapte fierbinte, Jocul lui Gerald, RowmaniaFEST jpeg
Lapte fierbinte, Jocul lui Gerald, RowmaniaFEST
● Cartea scriitoarei Deborah Levy, Lapte fierbinte, apărută la Editura Litera (traducere de Adriana Bădescu), are ceva cuceritor de la primele pagini. O poveste de familie, două personaje feminine atașante. (Ana Maria Sandu)
Viața privată și practici sociale în Epoca de Aur, Blue Banks, Iosif Sava jpeg
Viața privată și practici sociale în Epoca de Aur, Blue Banks, Iosif Sava
● Pînă pe 2 septembrie, puteţi vedea la Rezidenţa BRD Scena9 (str. I.L. Caragiale nr. 32) expoziţia „Blue Banks – identități feminine în mediul rural“, cuprinzînd fotografii, filmări şi o instalaţie sonoră. Regizoarele Andreea Borțun și Brîndușa I. Nastasă au documentat istoriile personale a 18 femei din sudul rural. O realitate dură, a sărăciei și a multiplelor forme de abuz. (Cristina Ştefan)
Antidamblale, Spulberatic, Cincinnati Kid jpeg
Antidamblale, Spulberatic, Cincinnati Kid
● Traseul cicloturistic „Drumul Sării – Țara Secașelor“ din zona Sibiului, cu o lungime de 68 km. Urmînd vechiul drum medieval al sării, se traversează sate și așezări cu o bogată încărcătură istorică, dar și bogate păduri de stejar. Ici-colo, ascunse în iarbă, întîlnim orhidee delicate. Pe lacurile din zonă cuibăresc numeroase și variate specii de păsări: corcodelul, stîrcul, rața, nagîțul, lișița. Barza neagră e o curiozitate, dar și insecte rare precum croitorul mare al stejarului. (Ruxandra
Enciclopedia exploratorilor, Doc Martin, Ideo Ideis jpeg
Enciclopedia exploratorilor, Doc Martin, Ideo Ideis
● Nu e vreme de stat în casă. La Summer Well (10-12 august) vin, printre alţii, Cigarettes After Sex, Justice, Rhye şi Oscar and the Wolf, pînă duminică, la Alexandria are loc Festivalul de teatru tînăr Ideo Ideis, iar pînă în 16 septembrie, la Muzeul „Antipa“ găsiţi o expoziţie simpatică, cu fluturi vii. (Cristina Ştefan)
Viața privată și practici sociale în Epoca de Aur, micrograme, Etalonul Mizil jpeg
Viața privată și practici sociale în Epoca de Aur, micrograme, Etalonul Mizil
● Lavinia Betea, Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989 (Editura Corint, 2018). Istoric preocupat de istoria recentă, Lavinia Betea face în această carte-document o cartografiere detaliată a mecanismelor de putere ale clanului Ceaușescu și o reconstituire a intimității Tovarășei în momentul de maximă criză a regimurilor comuniste din Estul Europei. (Matei Martin)
Feluri de a vedea, Casa Capşa, O istorie a vieţii private, Singurătatea jpeg
Feluri de a vedea, Casa Capşa, O istorie a vieţii private, Singurătatea
● John Berger a murit anul trecut, la vîrsta de 90 de ani. Figură importantă, cîștigător al premiului Booker, critic de artă, eseist, scriitor, Berger a influențat o întreagă generație în felul de a percepe arta. La Editura Vellant a apărut de curînd Feluri de a vedea (traducere de Radu Șorop), o carte care a însemnat mult în anii ’70, cînd a fost publicată. (Ana Maria Sandu)
Singura poveste, Istoria declinului și prăbușirii Imperiului Roman, Iubire amară jpeg
Singura poveste, Istoria declinului și prăbușirii Imperiului Roman, Iubire amară
● Singura poveste a lui Julian Barnes (Editura Nemira, traducere de Radu Paraschivescu, 2018) e genul de carte pe care n-o poți lăsa din mînă. Sînt romane care construiesc cu cititorul o relație foarte strînsă. Lui Barnes îi iese genul ăsta de temperatură ridicată. „Ai prefera să iubești mai mult și să suferi mai mult sau să iubești mai puțin și să suferi mai puțin?“ (Ana Maria Sandu)
Matrioșka mincinoșilor, Să fie lumină, Localul jpeg
Matrioșka mincinoșilor, Să fie lumină, Localul
● Să citiți cartea lui Marian Voicu Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism (Editura Humanitas). Nu ca să aflați ce sînt fake news. Ci ca să aflați cum vă puteți feri de ele. (Matei Martin).
Insula, Giulietta şi spiritele, Grădina de sticlă jpeg
Insula, Giulietta şi spiritele, Grădina de sticlă
● Pe Cinemax, luna asta, puteți vedea sau revedea Nașul lui Coppola, Giulietta și spiritele al lui Fellini. (Ana Maria Sandu)
Vertijia, Istoria ROCKului românesc, Faces places jpeg
Vertijia, Istoria ROCKului românesc, Faces places
● Sintra, aflată în patrimoniul UNESCO, e foarte aproape de Lisabona. Un fel de Sinaia de unde se vede oceanul, doar că are ceva mai multe castele, palate și cetăți decît stațiunea noastră. Localitatea e, bineînțeles, foarte celebră. Și chiar merită vizitată. Cînd Lisabona (frumoasă și ea) moare de cald, Sintra se ascunde în cețuri răcoroase. (Andrei Manolescu)
Un impuls bizar, Charleston, România mea comunistă jpeg
Un impuls bizar, Charleston, România mea comunistă
● Pentru cine nu a descoperit-o încă pe Lydia Davis, vă recomand cele două volume apărute la Editura Vellant: Un impuls bizar și Defalcare. Aproape nici o amintire (traducere de Luana Schidu). O maestră a detaliului, o proză scurtă de-o naturalețe copleșitoare. Și dacă v-ați întrebat vreodată cît de scurtă poate să fie o povestire, aceasta este o mostră și un posibil răspuns: „Știm că sîntem foarte speciali. Și totuși ne străduim să aflăm în ce fel: în felul ăsta nu, în felul ăstălalt nu, atunci
Etnogeneză şi ţuică, Dovlatov, Discursul ironic şi efectele lui jpeg
Etnogeneză şi ţuică, Dovlatov, Discursul ironic şi efectele lui
● Poate că am pierdut în Vintilă Mihăilescu un rubricant al revistei noastre, dar Editura Polirom a cîştigat un autor mai prezent în librării. După ce anul trecut a coordonat volumul De ce este România altfel? Avatarurile excepţionalismului românesc şi a publicat Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, anul acesta a revenit cu o nouă colecţie de eseuri (unele publicate chiar la noi în revistă) intitulată Etnogeneză şi ţuică. Spicuiesc cîteva titluri: „Dereticatul yen al şosete
A apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont jpeg
A apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont
■ La Humanitas a apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont (două volume, al treilea va apărea spre toamnă). Credea într-o Europă federalizată de singurul liant care poate funcționa cu adevărat între toți europenii: cultura de tip creștin, în care persoana și demnitatea ei este fundamentul, iar principiul subsidiarității îi este constitutiv. După ce îl veți citi pe De Rougemont și veți înțelege de ce Eugène Ionesco îl propunea tinerilor aflați în căutarea unui sens al lumii, mă veți înțelege de ce m
„Vinul de altădată”   o antologie din lirica lui Ion Pillat jpeg
„Vinul de altădată” - o antologie din lirica lui Ion Pillat
● La „Baroque Books & Arts“, adevărat arbitru al eleganței cărților, apare o antologie din lirica lui Ion Pillat, intitulată Vinul de altădată. Cartea, garnisită cu ilustrațiile Mariei Pillat-Brateș, este o încîntare pentru cititorul care mai are gustul limbii poetice frumoase. Poeziile, culese de Monica Pillat și Dana Vasiliu din mai multe volume ale autorului, alcătuiesc o lume în care viziuni alexandrine demne de Kavafis capătă „carnea“ anotimpurilor de prin viile noastre. Nu ratați cartea –
Festivalul Panait Istrati, Povestea unei pasiuni, Serată cu scrisori jpeg
Festivalul Panait Istrati, Povestea unei pasiuni, Serată cu scrisori
● Anul acesta, Festivalul „Panait Istrati“ are loc la București în perioada 26-27 mai: ateliere pentru copii și adolescenți, expoziție de bandă desenată, sesiune de autografe și concert Balkan Taksim. Programul complet al festivalului poate fi găsit aici http://www.kyralina.ro. (Matei Martin)
Maraton de poezie, Noapte Albă în District 40, Pădurea  Instrucţiuni de folosire jpeg
Maraton de poezie, Noapte Albă în District 40, Pădurea. Instrucţiuni de folosire
● Nu ratați, sîmbătă seară, la Biblioteca Centrală Universitară, maratonul de poezie cu: Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu, Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban. E doar unul dintre evenimentele Festivalului Internațional de Poezie București. Programul complet poate fi găsit la
Art Safari, The Attic, Bobby McFerrin jpeg
Art Safari, The Attic, Bobby McFerrin
● Dacă vreți să știți care au fost bestseller-urile ultimilor trei decenii în Franța, citiți acest articol. Nu este vorba întotdeauna despre romane. De exemplu, banda desenată Astérix a bătut toate recordurile de vînzări: milioane de exemplare vîndute în cîteva luni de la apariție. (Ana Maria Sandu)
Femei în cîmpul muncii, Festivalul Filmului European, Slava jpeg
Femei în cîmpul muncii, Festivalul Filmului European, Slava
● Premiat (și) la Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, Slava (Glory), regia semnată de Kristina Grozeva și Petar Valchano, este unul dintre filmele cele mai faine pe care le-am văzut în ultima vreme. Un film despre ce și cît mai înseamnă umanitatea într-o societate profund coruptă. (Stela Giurgeanu)
Citind Lolita în Teheran, Gravură italiană, Grand Cinema & More jpeg
Citind Lolita în Teheran, Gravură italiană, Grand Cinema & More
Citind Lolita în Teheran, Gravură italiană, Grand Cinema & More
Jazz in Church, Festivalul Shakespeare, Superinteligenţa  Căi, pericole, strategii jpeg
Jazz in Church, Festivalul Shakespeare, Superinteligenţa. Căi, pericole, strategii
● Seria de concerte marca „One Day“ din clubul Control din Bucureşti: Caspian (3 mai) şi Toy (9 mai), două trupe de post-rock, printre cele mai bune ale momentului, şi Warhaus (11 mai), una dintre revelaţiile muzicale europene de anul trecut. Sau, dacă preferaţi jazz-ul rock-ului, puteţi trece în agendă concertele „Jazz Nouveau“, tot din clubul Control: Jojo Mayer (30 aprilie), Kuhnu Fu (7 mai) şi, neapărat, Bugge Wesseltoft & Christian Prommer (21 mai). Să nu ziceţi că n-aţi ştiut din timp. (Ma
Homo deus  Scurtă istorie a viitorului, Comand la fel, Avocatnet ro jpeg
Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, Comand la fel, Avocatnet.ro
● Dintr-un interviu realizat de The New York Times cu Yuval Noah Harari, istoric, autor al volumului Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, apărut recent şi la noi, la Editura Polirom: „În loc să formuleze viziuni semnificative pentru unde va fi omenirea în 2050, ei reambalează fantezii nostalgice despre trecut. E un fel de competiţie: cine poate privi mai departe înapoi în trecut. Trump vrea să se întoarcă în anii ’50, Putin vrea, practic, o întoarcere în Imperiul Ţarist, iar Statul Islamic –
Ecaterina cea Mare, Cinepolitica, Johan Cruyff jpeg
Ecaterina cea Mare, Cinepolitica, Johan Cruyff
● A apărut primul volum din corespondența lui Dostoievski, Scrisori I (1837-1859) la Editura Polirom, traducere de Leonte Ivanov. O reconstituire a unei lumi și intimitatea unui personaj fabulos. (Ana Maria Sandu)
Elena Ferrante, Comorile Egiptului Antic, revista Nautilus jpeg
Elena Ferrante, Comorile Egiptului Antic, revista Nautilus
● Rubrica săptămînală a Elenei Ferrante din The Guardian, despre femei, feminitate, feminism – scrisă echilibrat, fix aşa cum trebuie –, dar şi despre literatură, familie sau viaţa în Italia. (Cristina Ştefan)
20 de minute cu îngerul, Despre imunitate, Forma ruinelor jpeg
20 de minute cu îngerul, Despre imunitate, Forma ruinelor
● Un scriitor columbian, Juan Gabriel Vásquez, și un roman, Forma ruinelor, apărut la Editura Polirom în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Pentru că e un amestec de policier și de realism magic care te ia pe sus și te ține cu sufletul la gură. Documentar și ficțiune, într-o țesătură fină. (Ana Maria Sandu)
„Cicatrice“, Strigă mă pe numele tău, România neîmblînzită jpeg
„Cicatrice“, Strigă-mă pe numele tău, România neîmblînzită
● Strigă-mă pe numele tău (regia Luca Guadagnino) mai e în cinematografe. O poveste despre tinerețe, de-o senzualitate incredibilă. (Ana Maria Sandu)
Să fie lumină, Centenarul femeilor în arta românească, Orchestra Titanic jpeg
Să fie lumină, Centenarul femeilor în arta românească, Orchestra Titanic
● Pe unde să ieşiţi din casă zilele astea: la Apollo 111 se joacă spectacolul Tatăl meu, preotul (r. Elena Morar), la TNB e de neratat Orchestra Titanic (r. Felix Alexa), în cinema-uri rulează Fotbal infinit (r. Corneliu Porumboiu), Scurtcircuit (r. Cătălin Saizescu) şi Loveless (r. Andrei Zviaghinţev), în 16 martie va avea loc un concert The Boxer Rebellion, All We Are şi Golan în Fratelli, iar pe 21 martie, Ada Milea şi Bobo Burlăcianu cîntă în Green Hours. Aveţi de unde alege. (Cristina Ştefa
Săptămîna Sunetului, Sufocare, „Cutremurele vrîncene“ jpeg
Săptămîna Sunetului, Sufocare, „Cutremurele vrîncene“
● Masivul album Hurezi Monastery, de Corina Popa şi Ioana Iancovescu (Editura Institutului Cultural Român), face dreptate prin fotografiile sale (şi prin textul explicativ în engleză) acestei capodopere arhitecturale a stilului brâncovenesc. Iar Crucile de la Săpînţa de Roxana Mihalcea (Editura ALL), o colecţie comentată de epitafuri din celebrul cimitir, este o radiografie completă a satului maramureşean şi a tradiţiilor sale funerare care celebrează viaţa neluînd moartea în serios. (Marius Chi
Voyeur, Iubirea din oglindă, Horia Damian jpeg
Voyeur, Iubirea din oglindă, Horia Damian
● În plină epocă „#metoo“, O istorie culturală a penisului a lui David M. Friedman (Editura Humanitas, 2001) poate fi o lectură utilă. Și o bună reamintire că lumea nu a început cu noi. (Ana Maria Sandu)
Paterson, Poveşti de seară pentru fete rebele, Călătoria către sine jpeg
Paterson, Poveşti de seară pentru fete rebele, Călătoria către sine
● În seria biografiilor unor mari sportivi apărute la Editura Publica, anul trecut s-a tradus și o carte despre jucătoarea de tenis belgiană Justine Henin. N-am citit o încă, dar știu că Justine Henin a avut o viață foarte complicată și că a ajuns pe culmile performanței în ciuda multor obstacole care trebuiau depășite. Îmi imaginez că autorii cărții, jurnaliștii francezi Claude Moreau și François Artigas, au știut să se ridice la bogăția și înălțimea subiectului. (Andrei Manolescu)
Nordic Film Festival, Criţ  Istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi, Alexandru Darida jpeg
Nordic Film Festival, Criţ. Istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi, Alexandru Darida
● În perioada 15-18 februarie, la Cinema „Elvire Popesco“, Nordic Film Festival sărbătoreşte cultura şi cinematografia ţărilor nordice, cu o selecţie de zece lungmetraje, patru documentare şi o compilaţie de scurtmetraje care, spun organizatorii, „îţi vor dezgheţa inima“. Printre ele, The Ambassador (r. Mads Brugger), The Other Side of Hope (r. Aki Kaurismaki), Call Girl (r. Mikael Marcimain) sau Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson). (Cristina Ştefan)
Ora Regelui, Soldații  Poveste din Ferentari, Paltonul cu gaică jpeg
Ora Regelui, Soldații. Poveste din Ferentari, Paltonul cu gaică
● Două cărţi de proză scurtă de la doi ruşi. Alexandr Soljeniţîn, Povestiri şi miniaturi (traducere de Cecilia Maticiuc, Univers), cîteva zeci de proze sovietice foarte scurte scrise între anii ’50-’90, multe dintre ele interzise în Rusia; şi Mihail Şişkin, Paltonul cu gaică (traducere de Antoaneta Olteanu, Curtea Veche), texte despre exil şi limbă (născut la Moscova, Şişkin trăieşte la Zürich), traumă şi identitate, politică şi literatură. (Marius Chivu)
Orchestra Titanic, Înapoi în iarnă, Albrecht Dürer jpeg
Orchestra Titanic, Înapoi în iarnă, Albrecht Dürer
● Orchestra Titanic, noul spectacol de la TNB, în regia lui Felix Alexa, un spectacol ca o gravură pe un bob de orez. Minuțios, complicat și delicat. Genul de spectacol la care abia aștepți să mai găsești bilete ca să-l revezi. (Stela Giurgeanu)
Acasă, Loveless, Teleenciclopedia jpeg
Acasă, Loveless, Teleenciclopedia
■ Cartea Elenei Vlădăreanu, Bani, muncă, timp liber (apărută la sfîrșitul lui 2017, în colecția „Vorpal“, de la Editura Nemira, coordonată de Svetlana Cârstean), e despre ce ne doare pe toți. E manifest, poezie și un bun început pentru o discuție serioasă despre scrisul ca meserie. Ce s-a schimbat de la „scriitorul de vagoane“ din nomenclatorul de meserii pînă azi? (Ana Maria Sandu)
Pierduți în Paris, Regi, bătălii şi elefanţi, Lumea lui Zaharia jpeg
Pierduți în Paris, Regi, bătălii şi elefanţi, Lumea lui Zaharia
● „Omul Centenarului“ la TNB. De Anul Nou, filozoful și eseistul Mihai Șora va deschide seria „Convorbirilor“ de la Teatrul Național, pe 21 ianuarie, ora 11, sala Studio. O întîlnire care nu trebuie ratată. Pentru că Mihai Șora este „contemporanul nostru“. Deopotrivă privilegiu și onoare. (Ruxandra Mihăilă)
Bătălia pentru Anglia, Confesiunile unei dependente de artă, Kierkegaard jpeg
Bătălia pentru Anglia, Confesiunile unei dependente de artă, Kierkegaard
● O carte pe care o așteptam de mult timp și despre care autorul însuși spune că a lucrat la ea vreo treizeci de ani – Tropice tîmpe de Florin Bican, Editura Arthur, 2017. Aventurile exploratorului Stanley, care, deși nu a mai rămas nimic de explorat, pleacă în Kenya, zboară în balon cu poștărița Cristinel, dezleagă tainele apariției omului cu Tarzan și află care este fața nevăzută a nopții. O carte pentru toate vîrstele, de un haz nebun, în care Florin Bican, un stilist desăvîrșit, se joacă cu
Nordic Film Festival, Adrian Enescu 4Ever, Amintiri, vise, reflecţii de Jung jpeg
Nordic Film Festival, Adrian Enescu 4Ever, Amintiri, vise, reflecţii de Jung
● În caz că n-aţi apucat pînă acum să vedeţi superbul Despre trup şi suflet, în regia lui Ildikó Enyedi, mai aveţi o şansă vineri, 8 decembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului, proiecţia fiind urmată şi de o psihanaliză aparţinînd lui Anatol Reghintovschi. (Cristina Ştefan)
Kazuo Ishiguro, Bani, muncă, timp liber, Atlasul frumuseţii jpeg
Kazuo Ishiguro, Bani, muncă, timp liber, Atlasul frumuseţii
● Am citit mai demult Rămășițele zilei a lui Kazuo Ishiguro. Am văzut și ecranizarea cu Emma Thompson și Anthony Hopkins. Mi-au plăcut amîndouă. De curînd, stimulat de Premiul Nobel acordat scriitorului japonez care trăiește în Anglia, am început să citesc Nocturne. Cinci povești despre muzică și amor. Sînt ușor de citit și greu de uitat. (Andrei Manolescu)
Anul gîndirii magice, Muzeul Tiparului, Care i faza cu cititul? jpeg
Anul gîndirii magice, Muzeul Tiparului, Care-i faza cu cititul?
● La Tîrgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, invitat de onoare anul acesta e Comisia Europeană. Joi, de la ora 15, la pavilionul european, Mircea Vasilescu moderează o dezbatere despre „Meseriile cărţii“. Invitaţi: Radu Paraschivescu (autor, editor și traducător), Simona Kessler (agent literar), Oana Boca-Stănescu (manager cultural) și Mihai Mitrică (directorul executiv al Asociației Editorilor din România). (Matei Martin)
Cărtureşti / Anthony Frost, „Kosovo – carte de identități“, SuperHumans jpeg
Cărtureşti / Anthony Frost, „Kosovo – carte de identități“, SuperHumans
● Într-un fel, librăria Anthony Frost se întoarce. În cel mai mic și mai încăpător spațiu Cărturești, de pe Edgar Quinet (numărul 9). Alături de microgaleria Receptor și espresso barul Brewtiful Cafe. De-abia aștept! (Ana Maria Sandu)
Livada de vişini, Ştiinţa spaţiului, Zodia Cancerului jpeg
Livada de vişini, Ştiinţa spaţiului, Zodia Cancerului
● În cel mai bun an editorial al prozei scurte româneşti din ultima vreme, două reviste ţin trena acestui gen care pare să treacă, în sfîrşit, printr-un revival atît de aşteptat: Iocan nr. 4 (cu povestiri de Adela Greceanu, Radu Aldulescu, Adrian Georgescu jr., Claudiu Constantinescu, Ana Erde, Nicoleta Balaciu, Bogdan Coşa, Bogdan Răileanu, Cristian Boricean, Felix Tzele ş.a.) şi Familia nr. 7-8/2017 (cu povestiri de Ana Alexandrescu, Diana Bădica, Simona Goşu, Adrian G. Romila, Horia Corcheş,
Mindhunter, The Square, „Absent nemotivat“ jpeg
Mindhunter, The Square, „Absent nemotivat“
● Dacă aveţi Netflix, căutaţi neapărat Mindhunter (r. David Fincher), un serial nou, care intră în mintea oamenilor. În mintea criminalilor în serie, mai exact, prin intermediul a doi agenţi FBI care, în America anilor ’70, au complicata sarcină de a afla „cum gîndesc nebunii“. (Cristina Ştefan)
SoNoRo, UrbanEye, Acasă jpeg
SoNoRo, UrbanEye, Acasă
● O carte, o poveste, o aventură umană și jurnalistică: Acasă. Jurnalistul Radu Ciorniciuc este coordonatorul acestui proiect care a însemnat documentarea unui an din viața celor 16 membri ai familiei Enache, dintre care 11 copii. Din Delta Văcărești în lume, s-ar putea numi această călătorie.
UFO, Irvine Welsh la Bucureşti, Audrey Hepburn jpeg
UFO, Irvine Welsh la Bucureşti, Audrey Hepburn
● Dacă la primul spectacol regizat de Bobi Pricop pe care l-am văzut, (O întîmplare ciudată…) am uitat să-mi mișc picioarele de emoție, la UFO, noua sa premieră de la Teatrul Național din București, aproape că am uitat să respir. Recomand, așadar, mare grabă în a lua bilete – se dau ca pîinea caldă. (Stela Giurgeanu)