DILEMA VECHE VĂ RECOMANDĂ

Pagina 3
Festivalul Național de Teatru, Eugenia de Lionel Duroy, Noaptea Albă a Galeriilor jpeg
Festivalul Național de Teatru, Eugenia de Lionel Duroy, Noaptea Albă a Galeriilor
● Pe 18 octombrie începe, în București, Festivalul Național de Teatru, aflat anul acesta la a 29-a ediție. O șansă pentru publicul bucureștean de a vedea spectacole de teatru din alte orașe, cum ar fi spectacolul lui Radu Afrim de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Sub fiecare pas e o mină neexplodată dintr-un război neterminat cu tine, pe 24 și 25 octombrie, de la ora 18, la Teatrul Odeon, sala Majestic. (Stela Giurgeanu)
Jazz Nouveau, Evgheni Vodolazkin, Dancing Lobster, Lichid jpeg
Jazz Nouveau, Evgheni Vodolazkin, Dancing Lobster, Lichid
● Undeva prin zona bulevardului Barbu Văcărescu din București există un restaurant portughez unde se mănîncă pește. Se cheamă Dancing Lobster. E foarte bun, serviciile sînt și ele bune. Poți mînca pește proaspăt, fructe de mare și alte nebunii aduse din Atlantic. La desert poți comanda celebrele prăjiturici portugheze Pastel de Nata. Toate bune și frumoase, dar și prețul așijderea, adică serios de tot, mai ales dacă vrei să savurezi un pește proaspăt. Se recomandă doar cînd ai su
14 mo jpg jpeg
Mo, Învățare, Monștri.
● De pe 27 septembrie intră pe ecranele românești filmul Monștri., debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu. Filmul s-ar fi putut numi, cehovian, O zi din viața unui cuplu. În care nimic nu e ce pare. Caligrafic, nuanțat, actual. (Ana Maria Sandu)
SoNoRo, Nu mai sîntem nemuritori, Noaptea Albă a Filmului Românesc jpeg
SoNoRo, Nu mai sîntem nemuritori, Noaptea Albă a Filmului Românesc
● Pe lîngă săli deja tradiționale pentru festivalul SoNoRo, precum Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Cercului Militar Național sau Ateneul Român, anul acesta se vor adăuga și alte locuri frumoase de concert cum ar fi Muzeul de Artă Recentă și Templul Coral din București, Bibilioteca ASTRA, sediul Forumului German și Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, Casa Boema, Casa Libertății Religioase și Casa memorială Sigismund Toduță din Cluj. (Andrei Manolescu)
Lumea fără noi, Película, Unfinished jpeg
Lumea fără noi, Película, Unfinished
● În perioada 11-15 septembrie, festivalul de film și cultură ibero-americană Película, anul acesta cu focus pe Brazilia. Între altele, mergeți la degustări și urmăriți Tarde para morir joven (r. Dominga Sotomayor), Amores perros (r. Alejandro Go
Cartea neisprăvirii, DokStation, „Brain inside(out)“, Young Sheldon jpeg
Cartea neisprăvirii, DokStation, „Brain inside(out)“, Young Sheldon
● Cartea neisprăvirii (Editura Humanitas, 2019) a lui T.O. Bobe. Pentru că literatura e despre tot și despre nimic, pentru că un text poate să fie un șarpe care își mănîncă cu poftă coada, pentru că absurdul, livrescul și ironia pot face o casă bună și trainică împreună. (Ana Maria Sandu)
Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, Bucharest International Dance Film Festival, A Black Lady Sketch Show jpeg
Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, Bucharest International Dance Film Festival, A Black Lady Sketch Show
● Colecția „Biografii romanțate“ de la Editura Polirom a debutat cu primele trei volume: Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, de Moni Stănilă, Caragiale. Scrisoarea pierdută, de Bogdan-Alexandru Stănescu, și Enescu. Caiete de repetiții, de Dan Coman. Scriitori de azi revizitează „viețile“ unor clasici. (Ana Maria Sandu)
Pot face roboţii dragoste?, Douăsprezece povestiri călătoare, Regina nebunilor, Focşani Blues Festival jpeg
Pot face roboţii dragoste?, Douăsprezece povestiri călătoare, Regina nebunilor, Focşani Blues Festival
● Focşani Blues Festival (29-31 august) cu Arturo Sandoval, cap de afiş, plus Philipp Fankhauser, Nightlosers, Kyla Brox, Berti Barbera & Nicu Patoi, plus alţi bluesmani români. Găsiţi programul complet pe pagina de Facebook a festivalului. (Marius Chivu)
Toni Morrison, Jazz pentru iguane, Homo Americanus, DokStation jpeg
Toni Morrison, Jazz pentru iguane, Homo Americanus, DokStation
● Trilogia omului contemporan la Undercloud 2019, o serie de spectacole gîndite și jucate de Paul Cimpoieru, a cărui versatilitate o putem invidia și/sau admira pe 25, 26 și 27 august, în Homo Americanus, Homo Love și Homo Zeus. O oglindă pe care Cimpoieru ne-o pune în față, uneori la propriu, pentru ca noi să ne trezim măsurîndu-ne din priviri într-un cadru
The Punisher, Mila 23, Salonul de Benzi Desenate, Patrick Melrose jpeg
The Punisher, Mila 23, Salonul de Benzi Desenate, Patrick Melrose
● The Punisher, serial pe Netflix produs de Marvel după o serie de benzi desenate cu același titlu. Povestea e clasică și spusă în două sezoane, fiecare a cîte 13 episoade: un fost pușcaș marin își pierde familia și ia dreptatea în mîini, depășind limite și făcînd treaba oamenilor legii, prea implicați în afaceri și înțelegeri cu criminali și mafioți. Acest justițiar este Frank Castle, jucat de Jon Bernthal, actor pe care mă bucur că l-am descoperit pentru că datorită lui m-am uitat și la toate
Mica mea inimă de om singuratic, Foame  Memoriile corpului (meu), Matriarhat, ShortFest Arkadia, Dopamina jpeg
Mica mea inimă de om singuratic, Foame. Memoriile corpului (meu), Matriarhat, ShortFest Arkadia, Dopamina
● Romanul Mica mea inimă de om singuratic (Vlad Drăgoi, Polirom) și volumul de proză scurtă Matriarhat (Cristina Andrei, Nemira). Pe cele două nu le leagă nici stilul, nici subiectele ori tematica, ci doar incredibila îndemînare în a creiona realităț
Birdwatching, Îți vînd un cîine, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov jpeg
Birdwatching, Îți vînd un cîine, Festivalul de Film şi Istorii de la Rîşnov
● De vineri, 26 iulie, intră în cinematografe Lazzaro felice al regizoarei Alice Rohrwacher, un film ca o seară de vară. (Cristina Ștefan)
Micii culturali, Space Adventure, Jes și Berlin jpeg
Micii culturali, Space Adventure, Jes și Berlin
● Apariții noi în Colecția „Vorpal“ (coordonată de Svetlana Cârstean) a Editurii Nemira: Jesica Baciu, Jes, și Krista Szocs, Berlin. Două cărți de poezie fresh, două voci care rimează. (Ana Maria Sandu)
Poezie, berze, profesorul Brădățan jpeg
Poezie, berze, profesorul Brădățan
● În numărul din 5 iulie al cotidianul The New York Times, profesorul Costică Brădățan publică un articol excelent, intitulat „Democracy is for the Gods“, cu subtitlul „It ­should be no surprise that humans cannot sustain it“. Un exercițiu liric de luciditate crudă, articolul profesorului Brădățan sună aparte printre opiniile tot mai previzibile publicate de marele ziar american. (Sever Voinescu)
Zadie Smith, Tudor Ganea, Tintoretto  Un rebel în Veneția jpeg
Zadie Smith, Tudor Ganea, Tintoretto. Un rebel în Veneția
Cel mai recent roman al lui Tudor Ganea, 8, apărut recent la Editura Polirom, ne introduce într-un univers rural puternic erotizat, cu femei și bărbați săraci, maneliști, șmecheri, interlopi, fiecare stăpînit de păcate. O distopie care se desfășoară în fața cititorului asemenea unui bulgăre de zăpadă. (Cristina Ștefan)
Hemingway și cu mine, Serotonină, Bucharest Jazz Festival, Fetiș jpeg
Hemingway și cu mine, Serotonină, Bucharest Jazz Festival, Fetiș
● Serotonină, romanul lui Michel Houellebecq (Editura Humanitas, traducere de Daniel Nicolescu, 2019), pentru un aer al timpului pe care îl simte ca nici un alt scriitor. Se poate citi oriunde: în gări, aeroporturi, plaje, cabane de munte, orașe aglomer
Bucharest International Film Festival, Rocanotherworld, Mănușa de Aur, „Carte pentru toţi“ a Editurii Litera jpeg
Bucharest International Film Festival, Rocanotherworld, Mănușa de Aur, „Carte pentru toţi“ a Editurii Litera
● CPT, adică „Carte pentru toţi“, a Editurii Litera este un mix între popularele colecţii BPT şi Globus de pe vremuri, publicînd romane de autori deopotrivă clasici şi contemporani, în format de buzunar. Recomand, în mod special, titlurile de autori străini, toate foarte bune, cele mai recente fiind Paul Beatty, Winston Duru’ (traducere de Bogdan Perdivară) şi Richard Flanagan, Dorinţă (traducere de Petru Iamandi). (Marius Chivu)
Festivalul Filmului European, Retrospectiva TIFF la București, Theodor Paleologu la radio jpeg
Festivalul Filmului European, Retrospectiva TIFF la București, Theodor Paleologu la radio
● Între 11-30 iunie, Festivalul Filmului European se desfășoară la București, Rîmnicu Vîlcea, Tîrgu Mureș, Sibiu și, în premieră, la Chișinău. Printre altele, căutați Lazzaro felice (r. Alice Rohrwacher), Grâce à Dieu (r. François Ozon), Femeie în război (Benedikt Erlingsson) sau retrospectivele Bernardo Bertolucci și Alfred Hitchcock. (Cristina Ștefan)
„Dintre mii de jucării…“, Les Négresses Vertes, Street Delivery jpeg
„Dintre mii de jucării…“, Les Négresses Vertes, Street Delivery
● La Muzeul Național de Istorie a României puteți vedea expoziția „Dintre mii de jucării…“, cu piese din colecția Asociației Muzeul Jucăriilor. Cele mai vechi datează din secolul al XIX-lea, cele mai noi sînt cele pe care vi le veți dori de-acum înainte. (Matei Martin)
„România are sînge de rocker“, Still Corners, Revista Iocan, Noaptea privighetorilor jpeg
„România are sînge de rocker“, Still Corners, Revista Iocan, Noaptea privighetorilor
● Campania „România are sînge de rocker“. Inițiată de emisiunea Morning Glory, realizată de Răzvan Exarhu la Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină București și al aplicației Donorium, campania se desfășoară timp de o lună: cinci dintre cele mai populare trupe de rock își vor mobiliza fanii să meargă să doneze sînge. Ascultați și donați. (Dana Călinescu)
The Underground Youth, Green Hours Jazz Fest, Eli Lotar, Căderea unui sombrero jpeg
The Underground Youth, Green Hours Jazz Fest, Eli Lotar, Căderea unui sombrero
● Muzeul Colecțiilor de Artă găzduiește, pînă pe 14 iulie, expoziția „Eli Lotar (1905-1969)“, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Centrul Pompidou și Jeu de Paume. Eli Lotar (Eliazar Lotar Theodorescu) primește primul său aparat de fotografiat de la tatăl său, nimeni altul decît poetul Tudor Arghezi. Din acel moment, începe practic traseul cultural al unuia dintre cei mai importanți fotografi ai avangardei pariziene, deopotrivă cineast francez d
Kikagaku Moyo, Burning, Ludmila Ulițkaia jpeg
Kikagaku Moyo, Burning, Ludmila Ulițkaia
● Burning, lungmetrajul sud-coreeanului Chang-dong, a fost filmul de la Les Films de Cannes à Bucarest de anul trecut care mi-a plăcut cel mai mult. Intră în curînd pe ecrane. E o poveste despre puterea ficțiunii, despre cît de departe poate fi dus jocul seducției și cît de crudă ș
Fiecare moare singur, Mariana Marin, Street food jpeg
Fiecare moare singur, Mariana Marin, Street food
● Fiecare moare singur de Hans Fallada (Editura ART, traducere de Gabriella Eftimie, 2018), e o mărturie a umanității avariate. O carte frisonantă despre cum istoria mare scoate din oameni tot răul și toată frumusețea posibile. 700 de pagini, scrise în doar douăzeci și patru de zile. (Ana Maria Sandu)https://www.netflix.com/watch/80988020
Festivalul Filmului Francez, expoziția Espèces d’espaces, SoNoRo Conac jpeg
Festivalul Filmului Francez, expoziția Espèces d’espaces, SoNoRo Conac
● Începe în curînd Festivalul Filmului Francez: 8-19 mai, ediţia 23: 23 de filme, 13 oraşe, 146 de proiecţii, 2 cuvinte: Paris, toujours. (Ana Maria Sandu)
Sfîrşitul sfîrşitului lumii, Jonathan Bree, Lecţii americane jpeg
Sfîrşitul sfîrşitului lumii, Jonathan Bree, Lecţii americane
● Două cărţi de eseistică de la doi clasici, unul în viaţă, celălalt legendă: prozatorul american Jonathan Franzen, Sfîrşitul sfîrşitului lumii (traducere de Daniela Rogobete, Editura Polirom), şaisprezece eseuri despre lumea în care trăim, şi Italo Calvino, Lecţii americane (traducere de Oana Boşca-Mălin, Editura Humanitas), şase dialoguri cu clasicii, de asemenea pe teme de actualitate. (Marius Chivu)
„Pe care Yvonne Hasan o cunoașteți?“, Băiețelul care se putea mușca de nas, Dacă strada Beale ar putea vorbi jpeg
„Pe care Yvonne Hasan o cunoașteți?“, Băiețelul care se putea mușca de nas, Dacă strada Beale ar putea vorbi
● La Muzeul Național de Artă Contemporană va fi vernisată, pe 19 aprilie, expoziția Pe care Yvonne Hasan o cunoașteți?, care va rămîne deschisă pînă pe 16 iunie. Yvonne Hasan a fost pictoriță, profesoară de istoria artei, realizatoare de tapiserii, autoare a unei cărți remarcabile despre Paul Klee și pictură modernă, și bună prietenă a Ninei Cassian. Un personaj care merită descoperit și cunoscut. (Ana Maria Sandu)
Ce simți în jurul gîtului, Cinepolitica, American Independent Film Festival, București demolat jpeg
Ce simți în jurul gîtului, Cinepolitica, American Independent Film Festival, București demolat
● Ce simți în jurul gîtului de Chimamanda Ngozi Adichie (traducere de Anca Dumitrescu și Elena Marcu, Black Button Books). Douăsprezece proze intense despre nigerieni – despre emigranți și adaptarea la o țară străină, despre vulnerabilitate și încrederea învestită în străini, despre relațiile cu părinții ori despre cum ne spunem povestea. (Cristina Ștefan)
Grădina Botanică, Balkan Taksim, Chrysta Bell jpeg
Grădina Botanică, Balkan Taksim, Chrysta Bell
● Grădina Botanică „Dimitrie Brândză“ a Universității din București. Acum în floare. Face parte din acel București pe care ni-l dorim cu toții. Și îl tot căutăm la fiecare nou anotimp. Acum ni se oferă cu deplină generozitate: multicolor, juvenil, candid și primitor. Monument istoric, grădina a fost înființată în 1860, pe terenurile palatului Vasile Suțu, din fața Universității, prin decret semnat de Al.I. Cuza, iar în 1874, prin diligențele susținute ale renumitului profesor și cercetător ieșea
Renumiți muzicieni bulgari, Bacovia, La început de aprilie jpeg
Renumiți muzicieni bulgari, Bacovia, La început de aprilie
● S-au decernat premiile Superscrieri, adică au fost premiate cele mai bune materiale ale anului 2018 și cei mai buni jurnaliști. Investigația Institutul de Boli Inventate, semnată de Victor Ilie la Rise Project, a cîștigat premiul cel mare, „Superscrierea Anului“. Reportajul viral „Catedrala Umilirii Neamului“, marca Recorder, a primit cele mai multe voturi din partea publicului. Citiți ce ați ratat anul trecut: https://ffff.ro/premiile-superscrieri/. (Ana Maria Sandu)
Soțul meu, Michael, Undeva deasupra, Roșia Montană, Guadalajara jpeg
Soțul meu, Michael, Undeva deasupra, Roșia Montană, Guadalajara
● Miercuri, 27 martie, ora 19, la Sala Radio va avea loc un concert dedicat în întregime lui Mozart, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru. Cînd ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Acum e timpul. (Sever Voinescu)
Cultura română pe înțelesul patrioților, One World Romania, Motorama, In a forest dark and deep jpeg
Cultura română pe înțelesul patrioților, One World Romania, Motorama, In a forest dark and deep
● La Unteatru, un spectacol remarcabil: In a forest dark and deep de Neil LaBute, regizat de Iarina Demian. La premiera americană a piesei, Chicago Tribune a scris că avem în față „o meditație despre ceea ce este și ceea ce nu este adevărat, dar și despre ușurința cu
Distanța dintre mine și mine, The Crown, Povestea Europei jpeg
Distanța dintre mine și mine, The Crown, Povestea Europei
● Distanța dintre mine și mine e documentarul semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, despre un supersonaj: scriitoarea Nina Cassian. Tandru, uman, emoționant. Mergeți să-l vedeți la cinema. (Ana Maria Sandu)
„Future Nostalgia“, Cine conduce lumea, The Favourite, Orchestra Titanic jpeg
„Future Nostalgia“, Cine conduce lumea, The Favourite, Orchestra Titanic
● „Future Nostalgia“ este expoziția Codruței Cernea, de la Mobius -Gallery, deschisă pînă la sfîrșitul lui martie. Mergeți s-o vedeți. Veți descoperi o artistă pentru care „realitatea“ are multiple straturi, nostalgia e prezent și trecut, iar viitorul e deja aici și acum. (Ana Maria Sandu)
Expoziția „Women Power in Art“, Superscrieri, Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste jpeg
Expoziția „Women Power in Art“, Superscrieri, Roșia Montană – o familie, un secol, o poveste
● Juriul Superscrieri a citit, a dezbătut și a ales 38 de texte jurnalistice foarte bune. Pînă pe 10 martie puteți vota preferatul vostru pe pagina Fundației Friends for Friends, în competiția pentru Premiul Publicului. Detalii aici. (Cristina Ștefan)
Hannah Arendt, „Fusion  Artă și știință“, Dumnezeu, o amăgire, Despre lumea în care trăim jpeg
Hannah Arendt, „Fusion. Artă și știință“, Dumnezeu, o amăgire, Despre lumea în care trăim
● În perioada 23-27 februarie, la Ateneul Român vor avea loc conferințele „Despre lumea în care trăim“, susţinute de specialiști în domeniul științific şi oameni de cultură. În deschidere, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu discută despre „Dereglări ale lumii contemporane“. Mai multe detalii aici. (Cristina Ștefan)
Teatrul Coquette, Leïla Slimani, Domeniul Cantacuzino Florești jpeg
Teatrul Coquette, Leïla Slimani, Domeniul Cantacuzino Florești
● De vineri, 8 februarie, puteți vedea în cinematografe cuplul Penélope Cruz – Javier Bardem în Toată lumea știe (Todos lo saben), cel mai recent film al regizorului iranian Asghar Farhadi. Un film captivant, despre familie, secrete și credință. (Cristina Ștefan)
De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri jpeg
De ce scriem, Jazz Nouveau în Club Control, Noduri
● A început seria de concerte Jazz Nouveau din Clubul Control. Mai multe detalii şi programul concertelor din această iarnă-primăvară găsiţi pe pagina de Facebook Jazz Nouveau. (Marius Chivu)
Ultima romantică  Biografia reginei Maria, Freeman’s  Cele mai bune texte noi despre putere, Foc și furie jpeg
Ultima romantică. Biografia reginei Maria, Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre putere, Foc și furie
● Antologia îngrijită de John Freeman Cele mai bune texte noi despre putere (traducere de Elena Marcu și Aurelia Ulici) a apărut de curînd la Black Button Books. Inițial, această ediție urma să cuprindă numai texte scrise de femei, însă a fost ulterior extinsă. Citiți-o
Scena9 în print, Oscar Weekend, Serata cu scrisori, Linia frumuseții jpeg
Scena9 în print, Oscar Weekend, Serata cu scrisori, Linia frumuseții
● Între 17-20 ianuarie, în cadrul Oscar Weekend, la cinematograful „Elvire Popesco“ puteți vedea o parte dintre filmele aflate pe lista scurtă în cursa pentru premiile americane. Printre ele, Roma (r. Alfonso Cuarón), Sunset (r. László Nemes), Girl (r. Lukas Dhont) sau Shoplifters (r. Hirokazu Kore-eda). (Cristina Ștefan)
Despre somn, Cultura română pe înțelesul patrioților, Tidying Up with Marie Kondo png
Despre somn, Cultura română pe înțelesul patrioților, Tidying Up with Marie Kondo
● Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm, cartea lui Matthew Walker, apărută la Editura Vellant, traducere de Emilia Vasiliu, îți schimbă pur și simplu perspectiva asupra vieții nocturne. După ce am citit-o am devenit mai atentă și mai grijulie cu somnul meu. (Ana Maria Sandu)
Firma, Poezii Alese, Arbori bătrîni, Astrofizica pentru grăbiţi, Drumul spre casă jpeg
Firma, Poezii Alese, Arbori bătrîni, Astrofizica pentru grăbiţi, Drumul spre casă
● Căutați albumul celor de la Firma, Poezii Alese. Vol. I, să vedeți cum sună. Un proiect discografic cu nouă piese compuse de Daniel „Rocca“ Stoicea pe versurile poeţilor români, clasici şi contemporani – Nina Cassian, Elena Vlădăreanu, Ana Blandiana, Svetlana Cârstean, George Bacovia, Adela Greceanu, Leonid Dimov, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu. (Ana Maria Sandu)
Roma, Frig, Sérotonine jpeg
Roma, Frig, Sérotonine
● Căutați pe Netflix Roma, cel mai recent film al regizorului Alfonso Cuarón și cel mai intim, inspirat din propria copilărie în Mexicul anilor 1970. Atunci cînd Cleo, servitoare în casa unor albi bogați, rămîne însărcinată, drama ei se desfășoară în paralel cu cea a șefei sale, ambele pe fundalul protestelor studențești și intervențiilor militare. (Cristina Ștefan
Șapte Octombrie, Lettre Internationale, Superscrieri 2 0, Ilustrată din Chinatown jpeg
Șapte Octombrie, Lettre Internationale, Superscrieri 2.0, Ilustrată din Chinatown
● Pentru grupul restrîns (dar nu anemic) de prieteni ai statuii lui Vasile Lascăr, pentru non-„industriali“ de toate culorile (de la verde meditativ la albastru sangvin), pentru cei care văd în poezie un aliat forte – cartea lui Vlad Zografi, Șapte Octombrie, Editura Humanitas, 2018. (Dan Stanciu)
Livius Ciocârlie, Roman Tolici, Dragoste 1  Cîine, Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman jpeg
Livius Ciocârlie, Roman Tolici, Dragoste 1. Cîine, Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman
● Cărţile mai vechi ale lui Livius Ciocârlie, unul dintre cei mai fini stilişti şi mai originali diarişti ai literaturii române, au început să fie reeditate de Editura Tracus Arte. Văd asta ca pe un fel de miracol, felicit editura şi vi le recomand cu tărie: Clopotul scufundat (apărută iniţial în 1988) şi Viaţa în paranteză (apărută în 1995), ambele în ediţii revăzute şi adăugite. (Marius Chivu)
The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook uri pe vinil, Capriciile modei (1850 1950) jpeg
The Ballad of Buster Scruggs, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă, Audiobook-uri pe vinil, Capriciile modei (1850-1950)
● Lansat de curînd la Gaudeamus, volumul de eseuri apărut la editura Polirom, editat și coordonat de Adrian Cioroianu, Un Centenar și mai multe teme pentru acasă reunește sociologi, cercetători, profesori, economiști și istorici care fac bilanțul unui secol de Românie, încercînd să răspundă la întrebarea: „Ce au învățat și ce nu au învățat românii din ultimul secol de istorie“. (Stela Giurgeanu)
Inelele lui Saturn, Sfîrşitul lui Eddy Bellegueule, Istoria pierdută a creştinismului jpeg
Inelele lui Saturn, Sfîrşitul lui Eddy Bellegueule, Istoria pierdută a creştinismului
● Citesc W.G. Sebald, Inelele lui Saturn. Nu seamănă cu nimic și e de-o frumusețe care mă face să aștept cu nerăbdare seara. A apărut la Editura ART, traducere din limba germană de Vasile V. Poenaru, în 2015. (Ana Maria Sandu)
O istorie mondială a comunismului, Iocan, Mammal Hands jpeg
O istorie mondială a comunismului, Iocan, Mammal Hands
● A apărut nr. 7 al revistei de proză scurtă Iocan. Povestiri în avanpremieră de Carmen Maria Machado şi Viet Thanh Nguyen, o povestire clasică de Gib I. Mihăescu, plus 13 proze scurte şi foarte scurte ale unor scriitori tineri care vor defini literatura română de mîine. Zilele astea găsiţi toate numerele revistei, cu reducere, la standul Editurii Vellant din cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus de la Romexpo. (Marius Chivu)
Orice om îi este teamă, Lemonade, Singură la nunta mea, Balul pompierilor jpeg
Orice om îi este teamă, Lemonade, Singură la nunta mea, Balul pompierilor
● Orice om îi este teamă (Editura Humanitas), cartea-parastas a României după doi ani de guvernare PSD. E o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara. Dar nu numai. E în acelaşi timp un instrument care măsoară trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute. De Radu Paraschivescu. (Adina Popescu)
Blestemul Svetlanei, Superscrieri 2 0, UrbanEye Film Festival jpeg
Blestemul Svetlanei, Superscrieri 2.0, UrbanEye Film Festival
● Superscrieri  2.0,  Fundația  Friends For Friends cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, 2018. Reunind Best of premiile Superscrieri 2015  –  2017,  volumul  se  constituie ca un rechizitoriu la cauze pe rol. Cîteva titluri susțin această afirmație: „Dragnea,  fortăreața  din  Brazilia“ –  RISE  Project;  „Modele  de  curaj. Greti, îngerul speranței“ – Valentin Șchiopu; „Colectiv. Ce (ni) s-a întîmplat în noaptea de 30 octombrie“ – Ana  Maria  Ciobanu, Andreea  Giuclea, Cristian Lupșa, Oa
Ghidul micului astronom prin Univers, SoNoRo, Cartea vieților mele jpeg
Ghidul micului astronom prin Univers, SoNoRo, Cartea vieților mele
● Dacă aveţi copii, nepoţi şi fraţi mai mici cărora le doriţi o viaţă educată, inteligentă şi curioasă, faceţi le cadou Ghidul micului astronom prin Univers de Adrian Şonka (ilustraţii de Adnan Vasile, Editura Nemi). Adrian Şonka este astronom și ţine prezentări de planetariu la Observatorul „Amiral Vasile Urneanu“, iar cartea lui, prima pentru copii şi publicul larg, este o încîntare. (Marius Chivu)