╚Ü├«n╚Ťarul virtual ╚Öi arm─âsarul real

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie ÔÇô 6 octombrie 2021
E cool să postești jpeg

Citind recent un articol din Le Figaro, ÔÇ×#Anti2010: que reproche-t-on ├á cette nouvelle g├ęn├ęration?ÔÇŁ, m-am g├«ndit la proverbiala piatr─â aruncat─â ├«n lac de un nebun ╚Öi la ├«n╚Ťelep╚Ťii care ├«ncearc─â s-o aduc─â la suprafa╚Ť─â. Este cunoscut faptul c─â re╚Ťelele de socializare au ├«nceput s─â influen╚Ťeze puternic opinia public─â, pentru c─â, nu-i a╚Öa, vox populi, ├«ns─â, c├«nd o toan─â adolescentin─â isc─â discu╚Ťii la nivel guvernamental, care mai este nivelul de maturitate al discern─âm├«ntului din societatea ├«n care tr─âim?

Articolul ├«ncepe cu un enun╚Ť tulbur─âtor: ÔÇ×De mai multe zile, copiii n─âscu╚Ťi ├«n 2010 au devenit ╚Ťinta unei campanii de cyberstalking conduse de copiii mai mari. Pe re╚Ťelele sociale populare pentru adolescen╚Ťi precum TikTok ╚Öi Twitter, elevii din clasa a ╚Öasea se confrunt─â cu o furtun─â de insulte ╚Öi batjocoririÔÇŁ.

Lucrurile, p─âr├«nd c─â scap─â grav de sub control, au dus la reac╚Ťii ├«n lan╚Ť. La F├ęd├ęration des Conseils de Parents dÔÇÖ├ël├Ęves (una dintre cele mai cunoscute re╚Ťele ale asocia╚Ťiilor de p─ârin╚Ťi din Fran╚Ťa) a cerut Guvernului, printr-un comunicat de pres─â, s─â ÔÇ×ac╚Ťioneze de urgen╚Ť─âÔÇŁ pentru c─â ÔÇ×elevii n─âscu╚Ťi ├«n anul 2010 au devenit ╚Ťinta insultelor, agresivit─â╚Ťii ╚Öi campaniilor de bullying ╚Öi cyberstalkingÔÇŁ (potrivit LCI France), iar ministrul Educa╚Ťiei Na╚Ťionale, Jean-Michel Blanquer, a intervenit prompt, pe data de 16 septembrie, printr-o declara╚Ťie oficial─â: ÔÇ×Exist─â o mi╚Öcare ├«n continu─â cre╚Ötere contra elevilor de clasa a VI-a, menit─â s─â h─âr╚Ťuiasc─â elevii n─âscu╚Ťi ├«n 2010. Evident, este o atitudine complet stupid─â ╚Öi contrar─â valorilor noastreÔÇŁ.

Ce s-a ├«nt├«mplat, de fapt, ╚Öi care au fost cauzele care au declan╚Öat acest fenomen de bullying ├«n mas─â al tuturor copiilor n─âscu╚Ťi ├«n anul 2010?

Potrivit ziarului Le Parisien, conflictul ar fi ap─ârut ├«n urm─â cu opt luni de la un joc video online, Fortnite, ├«n care copiii mai mai mari i-au acuzat pe cei mai mici c─â tri╚Öeaz─â, c─â n-au nici un respect pentru reguli, c─â nu apreciaz─â ordinea prestabilit─â de cei mai ├«n v├«rst─â, nemul╚Ťumirile concretiz├«ndu-se chiar ├«ntr-o peti╚Ťie online intitulat─â ÔÇ×Faire bannir les FortKids de TikTokÔÇŁ, prin care se cerea interzicerea accesului celor mici la acest joc. Chiar dac─â peti╚Ťia ├«╚Öi c─âuta sus╚Ťin─âtori argument├«nd c─â genera╚Ťia 2010 nu urmeaz─â nici o regul─â, c─â ÔÇ×nu e nimic de capul lorÔÇŁ, drept care trebuie surghiuni╚Ťi, cei care au ini╚Ťiat-o n-au avut prea mare succes, str├«ng├«nd doar c├«teva semn─âturi.

C├«teva luni mai t├«rziu, ├«n luna august, o influenceri╚Ť─â de 11 ani, Pink Lily, a dat o replic─â ÔÇ×acid─âÔÇŁ celor mai ├«n v├«rst─â, pun├«nd paie peste foc prin lansarea melodiei ÔÇ×Pop it ManiaÔÇŁ: ÔÇ×Eu ╚Öi echipa mea s├«ntem acum ├«n joc / Ce po╚Ťi face, acum noi s├«ntem pe val / Noi s├«ntem reginele anului 2010 / Dac─â e╚Öti gelos, nu ne pas─âÔÇŁ, provoc├«nd iar un mare t─âr─âboi pe re╚Ťelele de socializare ÔÇô melodia primind chiar peste 400.000 de... dislike-uri.

La prima vedere, amploarea pe care acest scandal a luat-o ne-ar putea face s─â ne g├«ndim la un ├«ngrijor─âtor fenomen de bullying ├«n mas─â, lu─ârile de pozi╚Ťie la un ridicat nivel oficial valid├«nd conflictul drept o real─â problem─â social─â. Pe de alt─â parte, nu po╚Ťi s─â nu te ├«ntrebi cum ajung ni╚Öte toane iscate pe re╚Ťelele de socializare s─â ias─â din mediul lor de ÔÇ×bul─âÔÇŁ ╚Öi s─â se lanseze ├«n societate, ├«mbr─âc├«nd hainele grele ale unui veritabil fenomen social. ╚śi, p├«n─â la urm─â, vorbim cu adev─ârat de un fenomen, este ├«ntreaga genera╚Ťie a celor n─âscu╚Ťi ├«n anul 2010 supus─â unei h─âr╚Ťuiri ├«n mas─â sau este mai degrab─â o fals─â problem─â?

ÔÇ×S├«ntem la curent cu aceast─â problem─âÔÇŁ ÔÇô a afirmat, pentru Lib├ęration, Justine Atlan, directoarea general─â a site-ului e-Enfance (asocia╚Ťie acreditat─â de ministerul Educa╚Ťiei din Fran╚Ťa, care activeaz─â pentru protec╚Ťia minorilor pe Internet). Totu╚Öi, a ad─âugat aceasta, ÔÇ×nu o consider─âm ca fiind una extrem de grav─â, precum h─âr╚Ťuirea personalizat─âÔÇŁ. De asemenea, chestiona╚Ťi de jurnali╚Ötii de la Lib├ęration, nici dispecerii de la num─ârul de telefon destinat copiilor afla╚Ťi ├«n pericol nu primiser─â vreun mesaj cauzat de mi╚Öcarea ÔÇ×Anti-2010ÔÇŁ, ci cuno╚Öteau subiectul doar din pres─â.

ÔÇ×Nu ├«n╚Ťeleg despre ce vorbimÔÇŁ ÔÇô a declarat, pentru aceea╚Öi publica╚Ťie, ╚Öi Bruno Bobkiewicz, secretarul general al SNPDEN-Unsa, sindicatul directorilor de ╚Öcoli, care este ╚Öi tat─âl unei fete n─âscute ├«n 2010. ÔÇ×Am fost la o conferin╚Ť─â na╚Ťional─â ╚Öi, din cei 70 de oameni prezen╚Ťi, n-am reu╚Öit s─â g─âsim nici m─âcar un coleg care s─â fi auzit despre aceast─â problem─â.ÔÇŁ Asta, bine├«n╚Ťeles, ├«nainte ca ministrul Educa╚Ťiei s─â ia atitudine.

Citind despre povestea aceasta m-am g├«ndit la efectul bulg─ârelui de z─âpad─â. C├«nd un subiect cu poten╚Ťial de z├«zanie este rostogolit ├«ntr-o doar─â pe re╚Ťelele de socializare, cu siguran╚Ť─â va prinde c├«╚Ťiva adep╚Ťi. Pentru c─â tr─âim ├«ntr-o societate avid─â de scandal ╚Öi orice m├«n─â de fulgi poate acumula cr├«mpeie de nea, din ce ├«n ce mai mari, ajung├«nd, din ceva efemer, care altfel ni s-ar topi ├«n palm─â, un corp voluminos, dur ╚Öi concret, folosit nu de pu╚Ťine ori drept arm─â.

De altfel, efectul bulg─ârelui de z─âpad─â este considerat ├«n sociologie ca un motor important pentru provocarea unui comportament de turm─â: dac─â, de exemplu, o persoan─â ├«ncepe brusc s─â alerge pe o strad─â, url├«nd terorizat─â, e foarte posibil ca altcineva s─â-i urmeze exemplul, ├«n virtutea iner╚Ťiei. Dac─â acest lucru se ├«nt├«mpl─â, e posibil ca a treia, a patra, apoi o duzin─â de persoane s─â ├«nceap─â s─â alerge ╚Öi s─â urle, ceea ce va atrage, cu siguran╚Ť─â, din ce ├«n ce mai mul╚Ťi oameni, din ce ├«n ce mai rapid. Fenomenul ajunge astfel s─â se propage ╚Öi s─â c├«╚Ötige adep╚Ťi, alerg─âtori ╚Öi url─âtori, chiar dac─â alearg─â ╚Öi url─â f─âr─â s─â ╚Ötie de ce o fac.

Revenind la povestea din Fran╚Ťa, nimeni nu poate nega c─â bullying-ul este un fenomen social extrem de nociv, care poate duce la daune emo╚Ťionale severe. Tocmai din cauza asta, furtuna din paharul re╚Ťelelor de socializare a captat aten╚Ťia mass-media. C─âci un subiect care are ├«n centru siguran╚Ťa copiilor no╚Ötri are un mare poten╚Ťial de audien╚Ť─â. Iar c├«nd nu mai vorbe╚Öti ├«n general, ci vizezi o anumit─â categorie, impactul este cu at├«t mai mare. De data aceasta, subiectul ÔÇ×genera╚Ťia 2010 este supus─â bullying-uluiÔÇŁ oferea, prin particularizare, un vad enorm de aten╚Ťie. Bine├«n╚Ťeles c─â, expu╚Öi unui asemenea avertisment, to╚Ťi p─ârin╚Ťii, dar ├«n special cei care au copii de 10-11 ani, au intrat ├«n alert─â. P─ârin╚Ťii odat─â alerta╚Ťi, era absolut normal ca asocia╚Ťiile de p─ârin╚Ťi s─â intre pe fir. C├«nd acestea au transmis Guvernului comunicate oficiale ├«n care au solicitat lu─âri de pozi╚Ťie ferme, era logic─â atitudinea ministrului Educa╚Ťiei, care a ie╚Öit ├«n fa╚Ť─â cu declara╚Ťii. ╚śi astfel, bulg─ârele de z─âpad─â s-a format ╚Öi a luat-o la vale.

Pe de o parte, ridicolul ├«ntregii pove╚Öti ÔÇô dac─â ne g├«ndim c─â a pornit de la un joc online de pe re╚Ťelele de socializare ÔÇô ridic─â un mare semn de ├«ntrebare, nu doar asupra maturit─â╚Ťii societ─â╚Ťii ├«n care tr─âim, c├«t mai ales asupra modului ├«n care ajungem s─â transform─âm orice z├«zanie ├«ntr-o problem─â na╚Ťional─â.

Pe de alt─â parte, nu pot s─â nu m─â g├«ndesc dac─â nu cumva tocmai aceast─â aten╚Ťie (pripit─â) a pus lupa mai abitir asupra genera╚Ťiei anului 2010. Dac─â p├«n─â mai ieri pseudo-conflictul era doar o ╚Öican─â pe re╚Ťelele de socializare care, mai mult ca sigur, ar fi trecut de la sine, valurile produse de mass-media ├«nspre societate nu vor ├«ntre╚Ťine ╚Öi nu vor augmenta un mini-conflict de TikTok, p├«n─â la transformarea sa ├«ntr-un real fenomen social?

Cenzura în Prahova după 23 august 1944 jpeg
Cenzura în Prahova după 23 august 1944
P├«n─â ├«n august 1944, cenzura nu era at├«t de strict─â, cea antonescian─â rezum├«ndu-se la publica╚Ťiile legionare, dup─â cum o arat─â documentele de arhiv─â.
Roma este etern─â, noi ÔÇô trec─âtori (prin ea) jpeg
Roma este etern─â, noi ÔÇô trec─âtori (prin ea)
Roma nu este doar un ora╚Ö-muzeu, care te las─â f─âr─â grai, ├«n╚Ťesat cu biserici baroce, pia╚Ťete ╚Öi sute de obiective turistice, ci ╚Öi un ora╚Ö t├«n─âr.
File din activitatea ARLUS în Prahova jpeg
File din activitatea ARLUS în Prahova
ÔÇ×Pentru a duce la bun sf├«r╚Öit ceva se cere mai mult─â con╚Ötiin╚Ť─â dec├«t ╚Öov─âial─â.ÔÇť
11 lucruri care ├«mi lipsesc de c├«nd m am ├«ntors din Fran╚Ťa jpeg
11 lucruri care ├«mi lipsesc de c├«nd m-am ├«ntors din Fran╚Ťa
├Än Fran╚Ťa am constatat c─â am drepturi, nu a trebuit s─â m─â g├«ndesc c─â a╚Ö avea, de la cele mai m─ârunte, de angajat, de client, de chiria╚Ö, p├«n─â la cele profunde, de om.
Cîte bordeie, atîtea Japonii jpeg
Cîte bordeie, atîtea Japonii
Munca era totul, zecile de obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii pe care familia le ╚Ťinea erau obligatorii ╚Öi nu era scuzat─â sub nici o form─â absen╚Ťa.
Vulcan, mam─â, fiin╚Ť─â vie (o poveste despre Etna) jpeg
Vulcan, mam─â, fiin╚Ť─â vie (o poveste despre Etna)
Oamenii din Sicilia simt c─â Etna e parte intrinsec─â a identit─â╚Ťii lor ╚Öi a tot ce are ╚Öi ce ├«nseamn─â Sicilia.
Un Cr─âciun vienez jpeg
Un Cr─âciun vienez
Prima m─âsur─â pe care am adoptat-o a fost s─â arunc toate cardurile de reduceri ale celor 25 sau 28 de lan╚Ťuri de farmacii din Rom├ónia.
Constan╚Ťa, acest ve╚Önic pacient ├«n stare grav─â jpeg
Constan╚Ťa, acest ve╚Önic pacient ├«n stare grav─â
Oamenii au acest drept: de a fi bine reprezenta╚Ťi la nivelul administra╚Ťiei publice locale.
Povestea fra╚Ťilor Popescu  sau despre ascunz─âtorile ingenioase g├«ndite de arhitec╚Ťii moderni╚Öti jpeg
Povestea fra╚Ťilor Popescu sau despre ascunz─âtorile ingenioase g├«ndite de arhitec╚Ťii moderni╚Öti
Blocul oprește lumina și scaldă într-o umbră permanentă o importantă zonă a bulevardului, acolo unde nici iarba nu crește.
Geneva  Dup─â dou─âzeci de ani jpeg
Geneva. Dup─â dou─âzeci de ani
La Geneva m-a╚Ö ├«ntoarce doar dac─â mi s-ar propune pozi╚Ťia de ╚Öofer/c─âpitan de Mouette.
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării jpeg
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării
Dunărea are un izvor turistic în Donaueschingen și un izvor nominal, marcat ca atare pe hartă, în locul de unde Brigach și Breg se contopesc.
Cum vorbim despre arhitectur─â? jpeg
Cum vorbim despre arhitectur─â?
Arhitectura este adesea privat─â de un discurs capabil s─â o aduc─â aproape de inima publicului s─âu.
Hai hui prin Zakynthos jpeg
Hai-hui prin Zakynthos
Din jurnalul pe care l-am ╚Ťinut ╚Öi ├«n care am scris ├«n fiecare sear─â, c├«nd se mai l─âsa r─âcoarea, privind livada de m─âslini a lui Panagiotis, proprietarul impresionantei pensiuni (format─â din trei corpuri de cl─âdiri ╚Öi av├«nd ├«n total, vreo zece apartamente), reiau c├«teva observa╚Ťii ╚Öi ├«nt├«mpl─âri tr─âite pe Zakynthos.
Rafinament rural bucureștean jpeg
Rafinament rural bucureștean
Exist─â anumite zone ale Bucure╚Ötiului care ├«i fascineaz─â pe vizitatori, iar acestea s├«nt tocmai acele p─âr╚Ťi ale ╚Ťesutului urban vechi ce conserv─â structura rural─â a ora╚Öului.
Mai salv─âm, uni╚Ťi, Ro╚Öia Montan─â? jpeg
Mai salv─âm, uni╚Ťi, Ro╚Öia Montan─â?
Natura de la Ro╚Öia Montan─â, cu un peisaj fabulos, punctat de lacuri artificiale, era mai important─â, pe termen lung, dec├«t pu╚Ťin─âtatea aurului care ar mai putea fi extras de acolo.
Mai mult decît un joc jpeg
Mai mult decît un joc
Dacă steagul Italiei ar avea o stemă, atunci mingea de fotbal ar trebui să apără undeva, în heraldica acesteia, la fel și azurul tricourilor.
Acum! jpeg
Acum!
Arhitectura r─âm├«ne principalul produs cultural care d─â seama, cu acurate╚Ťe, de spiritul unei epoci, materializat ├«n spa╚Ťiu construit, capabil s─â modeleze via╚Ťa celor c─ârora le este destinat.
Semnifica╚Ťiile de╚Ötept─ârii noastre jpeg
Semnifica╚Ťiile de╚Ötept─ârii noastre
├Ändemnul lor la de╚Öteptare este, cel mai adesea, ├«nso╚Ťit de trimiterea la imnul na╚Ťional. Este ca o puternic─â justificare.
Zilele potopului jpeg
Zilele potopului
Provocarea nu este at├«t ploaia ├«n sine, c├«t lipsa experien╚Ťei gestion─ârii unor astfel de cantit─â╚Ťi.
Orașul polar jpeg
Orașul polar
├Ändemnul este s─â nu mai facem diferen╚Ťe, cu at├«t mai pu╚Ťin diferen╚Ťe polare ╚Öi antagonice.
De ce moare o rafin─ârie? jpeg
De ce moare o rafin─ârie?
Istoria Societ─â╚Ťii Steaua Rom├ón─â este bogat─â, exotic─â, dinamic─â, a╚Öa cum era ╚Öi regatul rom├ón.
Bazaltul și asfaltul jpeg
Bazaltul și asfaltul
Tehnica pietruirii drumurilor s-a men╚Ťinut ╚Öi a luat un nou av├«nt dup─â ce sco╚Ťianul McAdam a redescoperit tehnica roman─â.
Geografia mall urilor ┼či hypermarket urilor ├«n Bucure┼čti jpeg
Geografia mall-urilor ┼či hypermarket-urilor ├«n Bucure┼čti
├Än ora┼čele post-socialiste shopping mall-urile s├«nt cu 12% mai aproape de centru dec├«t ├«n cele vest-europene.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.