⬆
Dileme on-line
Pagina 91

Bibliotecile... altfel
Joi, 26 aprilie 2012, apare Dilema veche cu dosarul "Lectura în deplasare. Despre bibliotecile de azi". Pînă atunci, iată cîteva biblioteci din filme, reclame şi alte feluri de filmuleţe.

Căsătorit cu Cher
Gregg Allman, legendă a blues-ului şi jumătatea supravieţuitoare a trupei The Allman Brothers, după ce fratele său, Duane, a murit într-un accident de motocicletă, acordă un interviu revistei Uncut în care vorbeşte, printre multe altele, şi despre scurta lui căsătorie cu Cher.

Moartea lui Caragiale
2012 a fost declarat „Anul Caragiale”. Se împlinesc 100 de ani de la dispariţia dramaturgului şi 160 de ani de la naşterea sa. Prin urmare, toată lumea montează, mai de nevoie, mai la cererea teatrelor, Caragiale. Veşnic actual, nenea Iancu este întors pe toate feţele, în toate esteticile.

A fost odată în Anatolia
Întîmplarea face să fi văzut filmul lui Nuri Bilge Ceylan, A fost odată în Anatolia, în aceeași periodă în care citeam povestirile lui Cehov. Și deși titlul filmului (mai ales în traducere engleză) te trimite cu gîndul la Sergio Leone, eu aș spune că, alături de Piesă neterminată pentru pianină mecanică, este cel mai cehovian film pe care l-am vazut.

Almanya – Bine ați venit în Germania!
Putea foarte ușor să fie un film ratat. Am mai văzut filme cu și despre turci din Germania. E un trend în cinematografia nemțească. Multe se ratează à la Kusturica. Se iau niște estici de prin partea Europei care e dincolo de Budapesta. Că sînt turci, români, bulgari, sîrbi, nu contează, ăștia toți seamănă între ei. Să le zicem generic ”balcanici”.

Noaptea cărţilor deschise
Luni, 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărților, Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5) stă deschisă pînă tîrziu în noapte (ora 3) şi le oferă cititorilor un program special la lumina lunii (deşi e de-abia crai nou...).

Modelul norvegian
Procesul lui Anders Behring Breivik, care a început în 16 aprilie, este într-adevăr o dublă provocare, şi un exemplu.

După Revoluţie – o etnografie a „democraţiei de colţ de stradă”
După Revoluţie/After the Revolution nu-și propune să placă cu tot dinadinsul: este în primul rînd o restituire construită cu instrumentarul unui bricoleur. Cea a unei realităţi care, în goana generală după senzaţionalul specific momentelor de ruptură istorică şi socială, nu pare să fi interesat, din păcate, pe nimeni.

Mireasa Teodora, pururea mireasă
Filmul Ancăi Hirte este tulburător. Aș avertiza însă cititorul să nu treacă peste faptul că impresiile și părerea mea sînt subiective. Foarte subiective. De aceea, dintru început, aș spune că am simțit nevoia să văd filmul de două ori, oscilînd între a mă lăsa subjugată fie de conținutul lui, fie de imaginile nemăsurat de frumoase ale lui.

„Jurnalul” lui David Perlov – proiecţie şi discuţie
Bucharest Jewish Film Festival, UNATC București şi Film Menu prezintă marţi, 24 aprilie, şi miercuri, 25 aprilie, de la orele 18, în sala 105 din UNATC, proiecţia eveniment a filmului în şase episoade „Yoman” („Jurnal”, 1973-1983), în regia lui David Perlov. „Jurnalul” lui Perlov este filmul de suflet al multora dintre cineaştii şi criticii israelien.

Maşina-metaforă. Ghiduşii animate. Un nou început şi încă un sfîrşit
Michael Jackson venea cu un mesaj cît se poate de serios. Dacă dorim să schimbăm lumea, trebuie să începem prin a ne schimba pe noi înşine. Compusă de Glen Ballard şi de Siedah Garrett, Man in the Mirror avea să fie nominalizată la Premiul Grammy pentru cea mai bună înregistrare a anului. Videoclipul venea şi el cu o schimbare. “Regele muzicii pop” nu apărea în imagine decît spre final, şi atunci doar pentru cîteva secunde.

Ce preț are frumusețea?
O anchetă a ziarului The Guardian vorbește despre o practică stupefiantă: o fabrică de cosmetice chineză folosește pentru fabricarea produselor de înfrumusețare, vîndute în Europa, pielea prelevată de pe corpurile condamnaților la moarte prin executare.

Fotografia unei tragedii
Printre cîştigătorii de anul acesta ai Premiului Pulitzer pentru Jurnalism, se numără şi fotograful Massoud Hossaini. Fotografia premiată surprinde un copil, o supravieţuitoare a atentatului sinucigaş cu bombe, din Kabul, de la sfîrşitul anului trecut. Fetiţa, îngrozită, stă în mijlocul a zeci de morţi.

(Aproape) 2 ani de Robin and the Backstabbers
Sîmbătă, 21 aprilie, Robin and the Backstabbers împlinesc aproape doi ani. Asta înseamnă: 1. că au concert în Club Fabrica (str. 11 iunie, nr. 50), în aceeaşi seară, de la ora 21, şi 2. că ruşinea face într-adevăr minuni.

Un Oscar pentru Dilematix - premiere
În ultimul număr Dilematix, au fost publicate cele mai bune scenarii şi idei de film trimise de copii în care Dilematix avea cîte un rol principal. Însă dintre cei de pe lista scurtă a nominalizărilor, doar cinci autori au şanse reale la un Oscar adevărat! Ei vor fi premiaţi joi, 19 aprilie, ora 18, la Cafe Godot.

Ad Libitum şi Calea Lactee a muzicii clasice
CD-ul „Ad Libitum Primus” nu aşteaptă decît savorile cele mai alese ale primăverii pentru a fi lansat. Spring Music Flavours este titlul evenimentului care va prilejui următorul recital al Cvartetului Ad Libitum, organizat de Lanto Arte şi Quartz Media Production duminică, 22 aprilie, la Ateneul Român.

Întîlnirea din 6 mai
Fotografia electorală a duminicii de 6 mai ne va permite poate să descoperim ceva din faţa Europei pentru următoarele luni.

Ce-ar fi spus Eliade
Deasupra Capitalei noastre e un fel de nor toxic, format din cele mai otrăvite şi mai otrăvitoare „ştiri”, din surse absolut sigure, asupra dezastrului în care ne aflăm.

“Purceluşii” din Cuba. JFK luptă cu oţelul. Hruşciov, ultimul bal
Ketty Lester readucea în actualitate o piesă mai veche. Love Letters fusese compusă la încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial de Victor Young, pe versurile lui Edward Heyman. Fără aportul acestuia din urmă, melodia apărea în acel an în coloana sonoră a filmului omonim şi era nominalizată la Premiul Oscar. Actorul argentinian Dick Heymes lansa originalul, în 1945. La patru ani după Lester, Elvis Presley oferea propria versiune, cu care ajungea pînă pe 19 în Statele Unite şi pînă pe 6 în

Teatrul românesc: a fi sau a nu fi
Clubul Dilema veche vă invită joi, 19 aprilie, ora 18.30, la Godot Cafe-Teatru (str. Blănari, nr. 14), la o dezbatere cu tema "Teatrul românesc: a fi sau a nu fi". Invitat: Ion Caramitru

Antoniu
Antoniu clipește des, atît de des încît ochii lui par niște mărgele prinse în elicele pleoapelor. Privindu-l, îți spui că acuș, acuș își va lua zborul din mijlocul nostru, acuș, acuș elicele îl vor purta deasupra noastră, în aerul călduț de sfîrșit de martie.

Mîncare complicată
De Paşti, pe la noi e important mîncatul, că nu se ştie cînd mai apare ocazia. Omul se mută dintr-o vizită în alta, de la o rudă la alta (precum Craii de Curtea Veche, dintr-o cîrciumă în alta) şi peste tot "serveşte" drob, miel, ouă roşii, cozonac şi alte mîncăruri tradiţionale.

Curăţenia de Paşte
Acum două zile am trecut din nou pe lîngă omul meu de pe banca din parc, poate vă mai aduceţi aminte de el. Mă rog, un personaj straniu, care stă toată ziulica pe o bancă într-un părculeţ şi rezolvă cuvinte încrucişate.

Pre- şi post- pascale
Biserica Stavropoleos. Rămîne locul în care pot simţi sărbătorile în singurul spirit creştin pe care îl cunosc, locul în care pot renunţa la atitudinea mea pleziristă de consumator, de om al oraşului dornic de senzaţii şi noutate.

Teatrul Contra. Esteve Soler la Bucureşti
UNATC și Institutul Cervantes vă invită la Teatrul Contra: Contra progresului, Contra iubirii, Contra democraţiei.
Trei texte aparținînd dramaturgului spaniol Esteve Soler, traduse de Luminiţa Voina Răuț, vor fi prezentate sub forma spectacolelor-lectură în zilele de 18, 19 şi 20 aprilie, de la ora 19.30.

Pe cine reprezintă premiile Uniter?
De ani buni, premiile Uniter se degradează. Devin tot mai puţin reprezentative pentru teatrul românesc şi tot mai mult apanajul unui grup închis. Teme, estetici, oameni noi trec pe lîngă juriile Uniter ca şi cum n-ar exista.

Future Shorts - concurs & festival
În perioada 1-20 aprilie, Future Shorts București organizează Future Directors, un concurs destinat atît regizorilor consacrați, cît și celor debutanți, concursul propunîndu-şi să descopere lucrările de valoare ale amatorilor de filme scurte din România și să le promoveze la nivel național și internațional.

Foca
Am un prieten. Dacă l-aş cunoaşte mai bine, l-aş cunoaşte mai bine. Dar nu ne-am văzut decît o singură dată. Prietenul meu este mic, nu chiar mic, la scară planetară sîntem de-o seamă. Nouă ne place să ne uităm la planete. Pe înserate, cînd se văd planetele alinate, ceva din mine se aliniază cu ceva din prietenul meu de departe.

Musulmani, tirani şi post negru. Muzici disco şi începuturi psihedelice
Era epoca în care artişti consacraţi în alte genuri muzicale, ca Blondie sau Rod Stewart, părăseau terenul cunoscut şi se aventurau în căutarea succesului comercial. Pe ringul de dans al discotecilor. Cu atît mai meritorie este performanţa The Doobie Brothers. Ajunsă timp de o săptămînă pe primul loc în Billboard Hot 100, What a Fool Believes avea să fie unul din puţinele nr. 1 non-disco din Statele Unite în 1979. Mai mult, compoziţia vocalistului şi claviaturistului Michael McDonald şi

Lumea lui David
David seamănă puțin cu Peter Pan. E un băiețel șaten-roșcat, cu cîțiva pistrui pe nas. Cișmigiul e făcut dintr-o alee-două alei. Un copac-doi copaci. Feminin-masculin. M-I-H-A-I-L. Treisprezece statui. Unde e bunicul? Vreau să alerg. Unde e broasca fîntînă? Mergem la un ceas mare. Ce culoare are leagănul? Vreau să mă dau tare. Pun nisip în sticlă.

The Beatles. Generaţia următoare
Fiul lui Paul McCartney are de gînd să facă o trupă împreună cu fiii celorlalţi Beatleşi.

Proiecțiile "Să film!": "Toată lumea din familia noastră"
UNATC București şi Film Menu, în colaborare cu HiFilm, pun la cale pentru sîmbătă 7 aprilie, de la orele 18, proiecţia filmului „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, urmată de o dezbatere cu o bună parte a membrilor echipei de filmare. Intrarea e liberă.

Vivat concurenţa?
Dosarul Dilemei vechi de săptămîna aceasta, "Vivat concurenţa?", se întreabă cum funcţionează concurenţa în România. Cîtă concurenţă avem la peste 20 de ani după ce am pornit, în domeniul acesta, de la zero.

Monstruosul succes al lui Adele
Revista NME a anunţat faptul că cel de-al doilea album al lui Adele, intitulat 21, a depăşit deja ca vînzări în Marea Britanie albume legendare precum Dark Side Of The Moon de la Pink Floyd, Bad al lui Michael Jackson, Greatest Hits II de la Queen...

Moartea unui student
Tatăl lui, aşa cum spune într-un interviu, îl sfătuise să o facă o dată în viaţă, cum şi el participase cu mai bine de douăzeci de ani în urmă la o Saint-V, dar să aibă grijă. Cînd a auzit seara la radio ştirea despre accident, tatăl i-a trimis lui Anthony un sms: „Fiule, trăieşti?”.

3. Hedda
În Hedda Gabler, Andrei Şerban a renunţat la instrospecţii analitice fine şi a scos genetica la suprafaţă. Spectacolul e o comedie umană în care personajele îşi poartă caracterul la vedere. Tesman (Zsolt Bogdán) este un duplicitar caraghios care face pe docilul, dar e capabil de intrigi şi înşelăciune.

7 fragmente cu Iustin
Vorbim tare, fără să pronunţăm nici un
Cuvînt: orice cuvînt, cînd e întreg, tace

Cea mai frumoasă călătorie
Ceasul electronic din cabină arată 23:04, cu cifre roşii. Mecanicul de locomotivă deschide pe furiş o cutie de lapte praf Nan 2. Laptele praf este pentru bebeluşi. Se combină diferite substanţe și rezultă un substitut chimic pentru laptele matern, deși nu îl poate înlocui. Bebelușii stau nouă luni în burtica mamei lor și acolo nu-i doare nimic.

Să vorbim despre voi...
În momentul lansării Presseurop, unul dintre obiective a fost de a crea un spaţiu european de dezbatere.

oceanul alb al absenţei
văd opoziţia parcă văd erudiţia
erudiţia şi justiţia se apropie pînă la jumătatea drumului

monumentul de aer
Din toate cîte nu se spun şi poate/ chiar lucrurile de nu se întîmplă niciodată
sînt structuri care scot oraşe întregi din guri/ Bucurii limpezi

Căci eterne sînt ale lumii toate
Marea singură lin se plînge-n durere,
Ea îşi spune de mult şi taina şi jalea-i

Război şi hippies. Mentor şi discipoli. Nr. 1 postume
Am început un serial care va trece în revistă (din două în două) cele 19 piese ajunse postum pe primul loc al topului britanic. De la Buddy Holly, din primăvara lui 1959, şi încheind cu Eva Cassidy, la sfârşitul lui 2007. Să nu omitem nici Alfa şi Omega, începutul şi sfârşitul, ambele navigând ceva mai către rock decât curentul principal. Trooper vine în deschiderea balului, cu noua lor colaborare cu fostul vocal de la Iron Maiden - Blaze Bayley, iar Jimi Hendrix îi pune punct.

Cum ne mai văd străinii?
"Bucureştiul este un oraş care îmbină într-un mod fascinant noul cu vechiul” – scrie Laurie Hertzel în New Zealand Herald. Jurnalista descrie capitala României pornind de la o plimbare pe străzile bucureştene. Un articol savuros, care, deşi confirmă multele surîsuri amare ale bucureştenilor, merită citit.

Europa şi „distanţa lingvistică”
Mai ales de cînd cu criza financiară şi cu pachetele de salvare pentru Grecia, prietenia franco-germană scîrţîie tot mai tare. De ce se întîmplă asta? Se spune din ce în ce mai des că Europa vorbeşte pe două voci – şi în două limbi, crede istoricul francez Pierre Nora, un intelectual reputat (printre altele, este fondatorul revistei Le débat).

Festinul austriac II
Ieri citeam în avion într-o revistă glamour că, potrivit sondajelor, 59% dintre austrieci sînt fericiți. Autorul, austriac, evident, spunea că a auzit că minus 10% dintre români se declară fericiți și asta înseamnă că 110% dintre români sînt nefericiți (!?).

2. Cu Elena despre Marilyn
La Sfîntu Gheorghe se joacă teatru. Bienala Reflex (16 – 30 martie) organizată de Teatrul Tamási Áron a adus în inima secuimii spectacole cu estetici îndrăzneţe, unele la limita teatrului cu orice altceva. Spectacolul care a dominat prima parte a festivalului a fost Persona. Marilyn în regia lui Kristyan Lupa la Teatr Dramatyczny din Varşovia.

Sacul şi poeticul. Unde este poezia azi?
Dosarul din Dilema veche de săptămîna aceasta e cu totul şi cu totul poetic. Veți găsi în paginile lui "texte despre întîlnirile poetice din Bucureşti sau felul în care se predă poezia la şcoală, texte-pledoarii de o frumuseţe fără drept de apel, texte despre şi cu versuri care îţi deşurubează capul (...)."