“Purceluşii” din Cuba. JFK luptă cu oţelul. Hruşciov, ultimul bal

13 aprilie 2012
 Reagan înspre Casa Albă  Lovitura de stat a cocainei  Şi meciul deceniului la Wimbledon jpeg

Aprilie 1962. Fidel Castro juca tare. Prin condamnarea la cîte 30 de ani de închisoare a celor aproape 1.200 de supravieţuitori ai atacului coordonat de C.I.A. din Golful Porcilor, produs cu un an înainte, şi prin dictarea unor amenzi în total de 62 de milioane de dolari, liderul de la Havana lăsa de înţeles că este dispus să negocieze. În plus, elibera necondiţionat 60 dintre deţinuţi, pe motive medicale. Aceştia erau transportaţi pe calea aerului la Miami. Pînă la sfîrşitul anului, au fost recuperaţi şi ceilalţi exilaţi cubanezi porniţi la atac, în schimbul cărora Statele Unite au furnizat medicamente şi hrană în valoare de 53 de milioane de dolari.

Preşedintele american John Kennedy avea de lucru cu magnaţii din industria oţelului, care deciseseră că e momentul să crească preţul. Urmare a unui conflict naţional de muncă, între patronat şi sindicate. Chiar dacă ultimele fuseseră de acord să-şi reducă pretenţiile, la insistenţele Casei Albe. Pînă la urmă, producătorii au fost “convinşi” să adopte sentimente mai bune şi au cedat. Iar pe Coasta de Vest era inaugurată Expoziţia Mondială de la Seattle. Avea să dureze jumătate de an, răstimp în care a fost vizitată de aproape zece milioane de persoane.
În Uniunea Sovietică, liderul de partid Nichita Hruşciov era reales în funcţia de premier, iar Leonid Brejnev în aceea de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem. Hruşciov avea să fie înlocuit în octombrie 1964, din funcţia de premier de Alexei Kosîghin şi din cea de prim-secretar PCUS de Brejnev, cel care orchestrase destituirea fostului lider. Acesta avea să-şi trăiască ultimii şapte ani din viaţă în anonimatul impus de noul lider de la Kremlin.

Fusese ales de facto prim ministru al Indiei, deşi ocupa postul încă din 1947, de la obţinerea independenţei. În aprilie 1962, Jawaharlal Nehru negocia timp de o săptămînă cu omologul său chinez, Zhou En-Lai. Cum tratativele de la Delhi au eşuat, cele două mari naţiuni asiatice aveau să pornească un război atipic, la altitudine, în Himalaia, în toamna aceluiaşi an. Motivul oficial îl constituia conflictul legat de graniţa dintre cele două state. Cel neoficial era reprezentat de azilul acordat de indieni lui Dalai Lama, cu trei ani înainte. După revolta din Tibet.

Ce se întîmpla pe la noi? Începuse la patru ani după Cea de-a Doua Conflagraţie Mondială. Şi se încheia, oficial, în aprilie 1962. E vorba despre colectivizare. Ocazia trebuia sărbătorită. Au fost aduşi la Bucureşti 11.000 de ţărani, numărul declarat de regim, al victimelor Răscoalei de la 1907. Evenimentul s-a desfăşurat în Pavilionul Expoziţiei Realizărilor Economiei Naţionale, în Piaţa Scînteii, pe terenul fostului hipodrom. În 1963, acoperişul acestuia a cedat sub greutatea zăpezii, pe fondul greşelilor de execuţie. Reconstruirea cupolei a fost realizată în ritm accelerat, pentru ca în 1964 aici să aibă loc o grandioasă expoziţie a realizărilor Partidului unic, din cele două decenii care trecuseră de la întoarcerea armelor împotriva fascismului.

În ce priveşte muzica, m-aş opri la una din cele 15 melodii care figureau pe primele locuri ale topului de dincolo de Atlantic. Ketty Lester readucea în actualitate o piesă mai veche. Love Letters fusese compusă la încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial de Victor Young, pe versurile lui Edward Heyman. Fără aportul acestuia din urmă, melodia apărea în acel an în coloana sonoră a filmului omonim şi era nominalizată la Premiul Oscar. Actorul argentinian Dick Heymes lansa originalul, în 1945. La patru ani după Lester, Elvis Presley oferea propria versiune, cu care ajungea pînă pe 19 în Statele Unite şi pînă pe 6 în Marea Britanie. Pentru ca după mai bine de 20 de ani, fosta solistă vocală de la Yazoo, Alison Moyet, să ducă aceeaşi piesă pînă pe 4 în topul britanic.

Voi încheia aşa cum am început emisiunea. Cu grupul Stigma. După mai bine de zece ani de absenţă, Cornel şi Emanuel au decis să revină. Cei doi propun o piesă nou-nouţă - Rămîi, femeie!. Vă invit s-o ascultaţi şi s-o apreciaţi. Aşa cum consideraţi de cuviinţă. Mie-mi place. Mult. Cei mai mulţi mi-au spus că nu va avea succes, pentru că nu va fi promovată. Posibil. Dar este altceva, e altfel, printre ceea ce se produce şi ascultă acum. Audiţie cu bine şi Sărbători cu lumină!

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator-prezentator timp de zece ani la Radio Contact, în perioada 1990-1999, răstimp în care a girat cele peste 270 de ediţii ale "Topului nostalgic" şi emisiunea "Contact Gold". Din primăvara lui 2011, a reluat seria "bătrîneştilor", prin Radio Grafii - o emisiune de oldies şi nu numai. Arhiva Radio Grafiilor poate fi ascultată aici.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.