Moartea lui Caragiale

24 aprilie 2012
Moartea lui Caragiale  png

2012 a fost declarat „Anul Caragiale”. Se împlinesc 100 de ani de la dispariţia dramaturgului şi 160 de ani de la naşterea sa. Prin urmare, toată lumea montează, mai de nevoie, mai la cererea teatrelor, Caragiale. Veşnic actual, nenea Iancu este întors pe toate feţele, în toate esteticile. Alexandru Dabija a conturat lumea dereglată a Scrisorii pierdute la Teatrul de Comedie, unde miticismele şi zeflemeaua se pierd, iar textul devine abraziv şi povestea delirantă la propriu. În Noaptea furtunoasă de la Teatrul Naţional din Iaşi, Dabija face o analiză a mitocăniei made în România, răscoleşte false pudori şi dovedeşte că prostul gust şi proasta creştere reprezintă o sinteză a spiritului mioritic. Cu recenta premieră de la Odeon, Dabija schimbă complet instrumentele de lucru.

CFR, Cometa, Copilul şi căţelul este un scenariu bazat pe cîteva dintre schiţele lui Caragiale: Despre cometă - prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe..., Bubico şi Atmosferă încărcată. Rama poveştii este o călătorie cu trenul accelerat Berlin – București Nord via Teatrul Odeon, în care personajele lui Nenea Iancu pierd din umanitate şi cîştigă în caricatură. Dabija imaginează un univers colorat, cu eroi de commedia dell' arte, schematici ca într-un desen animat. La Dabija, comicul are o tuşă groasă, voit caricaturizantă, iar personajele înşiruite în vagoane sînt avataruri simplificate ale Miticilor şi Miţelor, fără tipologii cu iz de critică socială, fără miros de mici şi gramatică accidentată. În spectacolul de la Odeon, florile cresc brusc, nevricosul caraghios devine cinicul Ucigaş al lui Bubico, Tanti Mița este un hibrid între Olive (prietena lui Popeye Marinarul) şi Colombina etc. Umorul se dezbracă de haina caracterizării şi rămîne ca atare, provocator de simplu amuzament. Caragiale aşa cum îl ştim nu există în acest spectacol. Cadavrul lui Nenea Iancu este, de altfel, purtat prin scenă. Trenul l-a adus de la Berlin (anunţul este făcut de Andreea Berecleanu la Observatorul Antenei 1). Dabija oferă spectacolul unei morţi literare a lui Caragiale, nu din punctul de vedere al actualităţii sale, ci al tiparelor de interpretare pe care le vehiculăm de o sută de ani (şi pe care le-a constat şi Lucian Pintilie în al său De ce trag clopotele, Mitică?)

Spectacolul are însă unele probleme. Una ar fi un comic nezbutit per ansamblu. Sigur că şi ochiul privitorului are o privire standardizată asupra lumii caragialiene, că şi publicul se aşteaptă la tipurile clasice de comic de limbaj / situaţie şi percepe cu uimire mutarea accentului de la comedie la gaguri de cartoons. Dar spectacolul încă nu s-a aşezat bine în comic şi asta excede noutăţii de interpretare.

Ar mai fi dubioasă apariţia unui personaj al cărui sens scapă, interpretat de sufleoara Teatrului Odeon şi numit chiar aşa (Sufleoara). Nici plimbarea sicriului lui Caragiale, deşi important pentru conceptul spectacolului, nu a reprezentat tocmai o scenă bună. Un pic sinistră, un pic neintegrată în spectacol, cu alte cuvinte, discutabilă.

Dincolo de aceste imprecizii care arată că spectacolul este cumva neterminat sau ar mai fi avut nevoie de cîteva repetiţii ca să îşi găsească forma concretă, CFR... se apropie ca atmosferă de spectacolul sibian al lui Silviu Purcărete, D'ale carnavalului. Aceeaşi mahala crepusculară, dar fără melancolie, căci spre deosebire de Purcărete, la Dabija personajele joacă pe cartea cinismului.

Spectacolul mai are un atu, caietul de sală (editor Cristina Tudor, grafica Sabina Spătariu): un bilet de tren cartonat, perforat care conţine texte teoretice despre teatru ale lui Caragiale. Biletul către o nouă viziune asupra operei lui Nenea Iancu. Parol doner (sic!).

Teatrul Odeon
C.F.R. - Cometa, Copilul și Cățelul
după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija
(Despre cometă – prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe..., Bubico, Atmosferă încărcată)
Distribuţia: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Paula Niculiţă,  Nicoleta Lefter, Constantin Cojocaru / Marius Damian, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş, Veronica Gherasim și cățelul PUCK
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Cristina Milea
Muzica: Ada Milea
Video: Cinty Ionescu
Ilustrația muzicală: Vasile Manta
Foto: Octavian Tibăr

Oana Stoica este jurnalist și critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.