Moartea lui Caragiale

24 aprilie 2012
Moartea lui Caragiale  png

2012 a fost declarat „Anul Caragiale”. Se împlinesc 100 de ani de la dispariţia dramaturgului şi 160 de ani de la naşterea sa. Prin urmare, toată lumea montează, mai de nevoie, mai la cererea teatrelor, Caragiale. Veşnic actual, nenea Iancu este întors pe toate feţele, în toate esteticile. Alexandru Dabija a conturat lumea dereglată a Scrisorii pierdute la Teatrul de Comedie, unde miticismele şi zeflemeaua se pierd, iar textul devine abraziv şi povestea delirantă la propriu. În Noaptea furtunoasă de la Teatrul Naţional din Iaşi, Dabija face o analiză a mitocăniei made în România, răscoleşte false pudori şi dovedeşte că prostul gust şi proasta creştere reprezintă o sinteză a spiritului mioritic. Cu recenta premieră de la Odeon, Dabija schimbă complet instrumentele de lucru.

CFR, Cometa, Copilul şi căţelul este un scenariu bazat pe cîteva dintre schiţele lui Caragiale: Despre cometă - prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe..., Bubico şi Atmosferă încărcată. Rama poveştii este o călătorie cu trenul accelerat Berlin – București Nord via Teatrul Odeon, în care personajele lui Nenea Iancu pierd din umanitate şi cîştigă în caricatură. Dabija imaginează un univers colorat, cu eroi de commedia dell' arte, schematici ca într-un desen animat. La Dabija, comicul are o tuşă groasă, voit caricaturizantă, iar personajele înşiruite în vagoane sînt avataruri simplificate ale Miticilor şi Miţelor, fără tipologii cu iz de critică socială, fără miros de mici şi gramatică accidentată. În spectacolul de la Odeon, florile cresc brusc, nevricosul caraghios devine cinicul Ucigaş al lui Bubico, Tanti Mița este un hibrid între Olive (prietena lui Popeye Marinarul) şi Colombina etc. Umorul se dezbracă de haina caracterizării şi rămîne ca atare, provocator de simplu amuzament. Caragiale aşa cum îl ştim nu există în acest spectacol. Cadavrul lui Nenea Iancu este, de altfel, purtat prin scenă. Trenul l-a adus de la Berlin (anunţul este făcut de Andreea Berecleanu la Observatorul Antenei 1). Dabija oferă spectacolul unei morţi literare a lui Caragiale, nu din punctul de vedere al actualităţii sale, ci al tiparelor de interpretare pe care le vehiculăm de o sută de ani (şi pe care le-a constat şi Lucian Pintilie în al său De ce trag clopotele, Mitică?)

Spectacolul are însă unele probleme. Una ar fi un comic nezbutit per ansamblu. Sigur că şi ochiul privitorului are o privire standardizată asupra lumii caragialiene, că şi publicul se aşteaptă la tipurile clasice de comic de limbaj / situaţie şi percepe cu uimire mutarea accentului de la comedie la gaguri de cartoons. Dar spectacolul încă nu s-a aşezat bine în comic şi asta excede noutăţii de interpretare.

Ar mai fi dubioasă apariţia unui personaj al cărui sens scapă, interpretat de sufleoara Teatrului Odeon şi numit chiar aşa (Sufleoara). Nici plimbarea sicriului lui Caragiale, deşi important pentru conceptul spectacolului, nu a reprezentat tocmai o scenă bună. Un pic sinistră, un pic neintegrată în spectacol, cu alte cuvinte, discutabilă.

Dincolo de aceste imprecizii care arată că spectacolul este cumva neterminat sau ar mai fi avut nevoie de cîteva repetiţii ca să îşi găsească forma concretă, CFR... se apropie ca atmosferă de spectacolul sibian al lui Silviu Purcărete, D'ale carnavalului. Aceeaşi mahala crepusculară, dar fără melancolie, căci spre deosebire de Purcărete, la Dabija personajele joacă pe cartea cinismului.

Spectacolul mai are un atu, caietul de sală (editor Cristina Tudor, grafica Sabina Spătariu): un bilet de tren cartonat, perforat care conţine texte teoretice despre teatru ale lui Caragiale. Biletul către o nouă viziune asupra operei lui Nenea Iancu. Parol doner (sic!).

Teatrul Odeon
C.F.R. - Cometa, Copilul și Cățelul
după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija
(Despre cometă – prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe..., Bubico, Atmosferă încărcată)
Distribuţia: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Paula Niculiţă,  Nicoleta Lefter, Constantin Cojocaru / Marius Damian, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş, Veronica Gherasim și cățelul PUCK
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Cristina Milea
Muzica: Ada Milea
Video: Cinty Ionescu
Ilustrația muzicală: Vasile Manta
Foto: Octavian Tibăr

Oana Stoica este jurnalist și critic de teatru.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ