Mireasa Teodora, pururea mireasă

20 aprilie 2012
Mireasa Teodora, pururea mireasă jpeg

Filmul Ancăi Hirte este tulburător. Aș avertiza însă cititorul să nu treacă peste faptul că impresiile și părerea mea sînt subiective. Foarte subiective. De aceea, dintru început, aș spune că am simțit nevoia să văd filmul de două ori, oscilînd între a mă lăsa subjugată fie de conținutul lui, fie de imaginile nemăsurat de frumoase ale lui. Este, fără îndoială, un documentar foarte artistic.

Ritualul nunții unei frumoase fecioare, mireasă pentru mirele sfînt Isus, stabilește nu numai cum se desfășoară nunta, dar și pregătirea nunții și ce urmează după.

Mireasa, Teodora, care-și dorește mult să-și păstreze numele și după nuntă – aici ne amintim de schimbarea numelor după căsătoriile lumești – este de o frumusețe atemporală. Este de o feminitate adîncă, are un corp alungit de fecioară și o expresie a feței pe care nu o poți plasa în vreun timp. Am văzut nunți destule pînă acum, dar n-am văzut niciodată convingerea nestrămutată a vreunei mirese că va rămîne mireasă pentru totdeauna și nici emoția bine stăpînită, dar foarte evidentă a acestei mirese în timpul ceremoniei.

În film apar scene obișnuite, nelegate în vreun fel de sfera credinței, ca atunci cînd călugărițele – le voi spune așa, deși cele 450 de fete și femei care sînt la mănăstirea Văratec nu sînt toate călugărițe – se bat cu zăpadă, se duc cu sania prin zăpada afînată, bucurîndu-se de căzături, sau mănîncă pofticios, cu ocheade vinovate, dude într-un minunat loc verde.
Într-un ceremonial bine structurat, fiecare gest este parte a unui ansamblu care curge natural, toate gesturile sînt marcate de supunere smerită, de sărutări de mîini sau expresii verbale cum ar fi „dacă ne ajută Dumnezeu”.

Aflăm că această mireasă este fiica unei călugărițe venite la cinci ani la mînăstire și surghiunită de vechiul regim. Se reîntoarce acasă, unde mama îi înțelege vocația ratată, dar tatăl o grăbește să se mărite. Și așa, din această familie lumească, apar copiii, iar unul dintre ei este chiar Teodora, personajul principal al filmului. Să fie Teodora crescută de mică în frustrarea mamei ei de a fi fost constrînsă să treacă din mînăstire în laic, și astfel să fie victima „spălării de creier”? Să fie ea terenul ospitalier pe care influența mamei să rodească viitoarea mireasă a lui Isus? Sînt întrebări pe care filmul ne îndeamnă să ni le punem.

Ritualul este dezvăluit în imagini neasemuit de bine gîndite, atît de artistice, încît cu greu mai încape ideaticul. Aș putea spune că nu mi-am imaginat niciodată că este atît de complex și de puternic punctat în desfășurarea lui. Simbolistica filmului este clasică: fecioara e în rochie lungă alba ca zăpada, părul ei este lung, cărarea părului este la mijloc ca în icoane, smerenia ei este evidentă atît în postură cît și în expresia feței, pare că este sacrificată și condusă de mîini experte către rolul de mireasă. Nu lipsesc nici cîntecele în care mireasa își oferă intimitatea mirelui slăvit, mirelui sfînt, bărbatului care-i va fi stăpîn pînă la sfîrșitul vieții. I se și spune că va fi mireasă toată viața, deducem deci că niciodată nevastă. Cîntecul ei este simplu, melodramatic, cu verbe clare, fără echivoc: “Isus al meu/ Te iubesc mereu/ Și te-aștept mereu/ Să vii.”

Un film frumos, care pe mine m-a convins că pentru Teodora viața este o așteptare, că venirea lui, a mirelui sfînt „va fi curînd”, și că ea va rămîne mereu o fecioară fericită.

Aurora Liiceanu este psiholog.

Documentarul „Păcătoasa Teodora” al Ancăi Hirte va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European.

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului se desfăşoară în Bucureşti (3 - 13 mai), Braşov (10 - 13 mai), Timișoara (17 - 20 mai), Tîrgu-Mureș (17 - 20 mai) și Iași (24 - 27 mai)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.