Festinul austriac II

28 martie 2012
Festinul austriac II jpeg

Ieri citeam în avion într-o revistă glamour că, potrivit sondajelor, 59% dintre austrieci sînt fericiți. Autorul, austriac, evident, spunea că a auzit că minus 10% dintre români se declară fericiți și asta înseamnă că 110% dintre români sînt nefericiți (!?). Dar după vizionarea de alaltăieri a filmului lui Peter Kern, Glaube, Liebe, Tod/ Belief, Love, Death, articolul din revista lui Austrian Airlines nu a reușit să mă mai deranjeze pentru că lucrurile se pot privi și altfel decît din avion. Filmul lui Peter Kern, în care regizorul e și protagonist, este povestea unui individ care suferă de obezitate morbidă și care reflectează, încă din generic, la crimele împotriva umanității și la opresiunea Africii de către Europa, declarîndu-se „nedemocratic, isteric, austriac.” În prim plan e relația disfuncțională cu mama lui octogenară care îl urăște pentru infirmitățile lui. Peter udă încă patul la 63 de ani, are diabet, abia își mișcă corpul monstruos și o biciuiește cu sarcasmul lui cu fiecare ocazie. Pentru toate astea și în ciuda lor, bătrîna trebuie să îi poarte de grijă. Va ieși și din ea un monstru fosilizat și toxic pe parcursul filmului.

Cei doi pleacă, pentru sănătatea lui Peter, într-o croazieră cu un vaporaș pe un rîu în Germania. În mijlocul apei, sub pavilion german îi va apropia o mărturisire pe care Paul a ținut-o în el toată viața: e gay. Bătrîna bănuia asta și lipsa ei de surpriză îl umple de fericire. Încearcă și ea să se apropie de fiul ei cu amintiri despre intrarea lui Hitler în Viena și fascinația care i s-a întipărit în minte. Cei doi plutesc în atmosfera lor de dezgust și ură subliminală pînă ce pe vapor și în frigiderul lor tixit se strecoară un șobolan, adică un arab clandestin. Intrusul declanșează toate suspiciunile care zac prin cotloanele minții celor doi, unindu-le. Urmează o crimă. Bugetul minuscul al filmului și mijloacele extrem de amatoricești au un efect interesant: crima pare de jucărie. Reflectă acele umbre de gînd pe care, dacă nu le exprimăm, trecem cu succes drept democratici. Faptul că aroganța și disprețul occidental pentru africani e ceva ce occidentalilor nu li se pare grav despre ei înșiși. Dar Kern presară prin film scene de genocid din arhive, în care crimele nu mai sînt nici de jucărie, nici ficțiune. Poate că problema nu e decît că Occidentul confundă consumerismul cu democrația, incapabil de fapt să îi înțeleagă sensul. Filmul lui Kern îți lasă o impresie de plumb.

A doua și ultima parte a jurnalului meu de la festivalul austriac consemnează și cîteva dezamăgiri. Două eșecuri în ultimele două zile: două dintre filmele de ficțiune pe care abia așteptam să le văd s-au proiectat fără subtitrare în ciuda programului care le indica subtitrate.

Am ratat, deci, Anfang 80/ Coming of Age, o poveste de dragoste, se pare toridă, între doi octogenari, care își trăiesc la maximum, cu încăpățînare, marea dragoste care a dat peste ei în ciuda vîrstei și a faptului că ea suferă de cancer. Filmul a avut premiera mai demult în cinematografele austriece și de asta a avut o proiecție unică la Diagonale. Am ratat și Quid Tum din aceleași motive. Filmul experimental al regizoarei Mara Mattuschka se deschide cu un episod sado-maso pus în scenă teatral între doi oameni cu trupuri urîte, fanate, și o tînără cu priviri rătăcite care ascultă pe la uși (porți de fier mai exact). Cu niște monologuri probabil cruciale. Mă pregătisem să rămîn, așa cum am făcut-o și la documentarul lui Michael Glawogger, Whore’s Glory, doar că, vizual, fără să pricep o iotă, filmul aducea cu un film porno german din anii ’70 care o luase razna. Afară ploua și mai așteptasem și 30 de minute la intrare.

A treia dezamăgire e că cel care a fost desemnat duminică cel mai bun film, Stillleben al regizorului Thomas Reiden, a fost prezentat tot numai în germană în original și tăiat deci de pe listă din ziua unu.

Au existat, însă, compensații plăcute. Mai întît, după cum spuneam, documentarul lui Michael Glawogger, Whore’s Glory, văzut în prima zi de festival, pe care l-am ratat la Veneția și l-am vizionat aici cu subtitluri numai în germană. A fost un spectacol prea fascinant ca să nu mă străduiesc să pun cap la cap cele două-trei cuvinte în germană din vocabular și să rezist pînă la capăt. Regizorul călătorește în Thailanda, țara sexului, unde filmează migălos cîteva zile din rutina fetițelor de la The Fishbowl, licitația de prostituate. Ele așteaptă cuminți și pline de speranță în vitrinele unui club care seamănă cu sălile de bowling de la noi, să fie alese de clienți. Bărbații privesc, comentează, se tocmesc. Dincolo de geam, tinerele bîrfesc, discută despre nevoile lor de zi cu zi, rîd, se plictisesc. Există pentru ele o foaie de pontaj. Există o lume subînțeleasă în care se expun alcoolului și drogurilor. Seara ies cîte trei patru în oraș și mănîncă împreună. Viața lor nu pare mai grea decît a altora. Sînt religioase, vesele și recunoscătoare cînd le pică niște clienți „grași”. Pot fi și grași, sigur, cu condiția să fie mai mulți pe zi. Apoi Glawogger se mută în maghernițele fetide ale Bangladeshului dedicate prostituției (și infantile) numite „Zona”, pentru ca ultima destinație să fie Mexico și motelele-buncăr din „The City of Joy”. Ultimele două locuri au în comun suflul religios, de-a dreptul mistic, exuberanța și mizeria. Și statutul trecut sub tăcere de sclave al prostituatelor. Peștii sînt nevăzuți. Personajele, plătite de regizor să participe la reconstituirea propriilor lor vieți discută deschis, n-au false pudori nici legate de meseria lor nici de părțile lor intime. Unele au un talent și un apetit sexual ieșit din comun. Confesiunile lor sînt expediții memorabile în universul planturos al sexului ieftin. Abordarea discutabilă a regizorului, care e o marcă a lui, nu știrbește nimic din forța acestui documentar, unul dintre cele mai bune de anul trecut.

Extrem de plăcută era și piața de alimente din fața hotelului. Îmi amintea de piața Mihai Viteazul din primele ediții de TIFF. Pestriță, vie, plină de fructe, bulion, brînză și slănină. A trebuit să fie clujenii mai catolici decît Papa și să distrugă una dintre cele mai spectaculoase piețe care s-au pomenit și a trebuit să ajung pînă la Graz, care nu e altceva decît o Transilvanie fără români, ca să mă mai lămuresc o dată cît de inutilă și prostească a fost inițiativa. N-am mîncat la Graz nici un apfelstrudel. Nu se vedea niciunul nicăieri. M-a salvat piața cu țăranii ei, de unde am luat o bucată de plăcintă cu mere de la o gospodină grasă.

Mi-a fost greu să rămîn la Graz mai mult de trei-patru zile din cauza unui fel de sevraj provocat de lipsa de contraste. Am descoperit că frumusețea fără contrapuncte devine plictisitoare și greu de suportat. În cinema, efectul însă se risipea ușor căci austriecii știu să facă din disfuncționalitățile lor un mare spectacol.

Laura Popescu este critic de film.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
Încă un deces anunțat de clubul Armatei: a murit comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe