Dileme on-line

Pagina 90
Eugenio Barba şi Dezordinea jpeg
Eugenio Barba şi Dezordinea
De ani de zile, Festivalul Internaţional Shakespeare recuperează informaţie. Spectacole care au marcat gîndirea teatrală, hituri mondiale sau legende artistice au venit la Craiova şi Bucureşti prin intermediul Festivalului Shakespeare şi au recuperat datele pierdute despre istoria teatrală recentă.
Cîtă artă publică e prea multă? jpeg
Cîtă artă publică e prea multă?
Credeaţi că numai bucureştenii sînt neimpresionaţi de monumente precum "Memorialul renaşterii" din Piaţa Revoluţiei sau sculptura "Traian şi Lupoaica" din faţa Muzeului de Istorie? Au şi londonezii ofurile lor în privinţa operelor de artă publică, iar cel mai recent este legat de ArcelorMittal Orbit - turnul de oţel care va fi inaugurat odată cu Jocurile Olimpice de la Londra.
USL   sau cum se organizează un eşec jpeg
Sîntem manipulaţi de Ceauşescu?
Sîntem manipulaţi de el cînd abuzăm de conceptul de revoluţie.
Să nu trădăm încrederea irlandezilor jpeg
Boicotul regimului de la Kiev
Trebuie oare boicotate meciurile Euro 2012?
Marius Chivu, din Himalaya în Europa, via Istanbul jpeg
Marius Chivu, din Himalaya în Europa, via Istanbul
După ce şi-a văzut apărută cartea Trei săptămîni în Himalaya, Marius Chivu a întreprins cîteva călătorii literare prin Europa.
Madlena doamnei Ralian jpeg
Madlena doamnei Ralian
Madlenele doamnei Ralian au parfum de lavandă „cum nici Proust însuşi n-a visat“.
Mircea Cărtărescu: „Am să mă compar cu o pisică” jpeg
Mircea Cărtărescu: „Am să mă compar cu o pisică”
Ştiu că pare incredibil, dar la cît am umblat prin tîrg în ultimele zile, pot să vă spun unde e cutare stand de la cutare editură, unde e expoziţia cu cele 25 de obiecte alese de 25 de scriitori, unde puteţi mînca o felie de pizza, unde se stă mai puţin la coadă la baie, unde sînt cărţi la jumătate de preţ, unde se găsesc volume de poezie etc.
„Un rimbombo totale”     jpeg
„Un rimbombo totale”
Avionul de la Bucureşti la Torino, via Roma, a fost plin de scriitori, editori, jurnalişti. Cel mai literar avion cu care-am călătorit vreodată. Poveşti cu Ana Blandiana despre ce i-a spus Pintilie după ce Reconstituirea n-a cîştigat Palme d’Or-ul, despre pierdut avioane, despre un fular rătăcit în aeroportul din Copenhaga şi zărit în vitrina de la Obiecte pierdute la cîţiva ani după.
Interdicţii la tutun  Războiul fotbalului  Şi record la Wimbledon jpeg
Nixon - începutul sfîrşitului. Salvatorul peronist. Au ars prea repede
George Harrison lansa Give Me Love (Give Me Peace on Earth), primul single de pe albumul Living in the Material World. Compoziţia fostului Beatle avea să ajungă nr. 1 în Statele Unite, pentru o săptămînă, în iunie, cînd detrona de pe prima poziţie My Love, al lui Paul McCartney.
Guvern după guvern jpeg
Guvern după guvern
Durerile austerităţii, protestele cetăţenilor, certurile politicienilor şi o cădere de guvern. Un  scenariu cunoscut în care şi România a intrat. Aşa explică The Economist ultimele evoluţii din ţara noastră.
Surprizele Campionatului Mondial de Snooker jpeg
Surprizele Campionatului Mondial de Snooker
Probabil în lumea snookerului, ediţia de anul acesta a Campionatulului Mondial a produs cele mai multe surprize. Phil Haigh comentează pe pagina web a World Snooker cele mai inedite momente, printre care anunţul de retragere al lui Stephen Hendry.
vacanţă jpeg
vacanţă
dimineaţa, ea se scula foarte devreme, să vadă cum răsare soarele. eu dormeam – şi prin somn o auzeam ridicîndu-se din pat, fumînd, sau citind
Un chitarist dezonorat jpeg
Un chitarist dezonorat
Jack Sherman, fostul chitarist al trupei Red Hot Chili Peppers, a mărturisit revistei Billboard, citat de NME, că se simte "dezonorat" după ce, luna trecută, n-a fost invitat la ceremonia de primire a trupei în Rock And Roll Hall Of Fame.
Un grădinar la Versailles	 jpeg
Un grădinar la Versailles
Mă fascinează grădinile. Cînd vine vorba despre adevărate opere de artă, așa cum e domeniul de la Versailles, lucrurile devin și mai interesante. Dintr-un material din Le Monde, aflăm povestea grădinarului-șef al celebrului palat din Franța: Alain Baraton.
O generaţie (I) jpeg
O generaţie (I)
Citind romanul lui Radu Pavel Gheo, Noapte bună, copii!, am înţeles ce înseamnă o generaţie.
James Joyce: Corespondenţă jpeg
James Joyce: Corespondenţă
Un fragment din volumul recent apărut la Editura ART, volum care pătrunde în intimitatea lui James Joyce, „cel mai închis dintre oameni”, derulînd o confesiune cînd candidă şi plină de afecţiune, cînd reticentă şi sinuoasă. Scrisori emoţionante despre cum s-a chinuit Joyce să-şi scrie cărţile pentru „acel cititor ideal suferind de o insomnie ideală”.
Nik Bärtsch's Ronin în concert la Sala Radio jpeg
Nik Bärtsch's Ronin în concert la Sala Radio
Unul din cele mai interesante grupuri ale jazz-ului european, Nik Bärtsch’s Ronin revine în România pentru un concert găzduit de Sala Radio. Pe 10 mai 2012, ora 20.00, pe scena de la Sala Radio din Bucureşti îi veţi putea asculta pe Nik Bärtsch (pian), Kaspar Rast (tobe), Thomy Jordi (bas), Andi Pupato (percuţii), Sha (saxofon, clarinet).
Primarul, instrucţiuni de folosire jpeg
Primarul, instrucţiuni de folosire
Peste o lună sînt alegeri pentru primării. Dilema veche de săptămîna vă propune un subiect fierbinte: Primarul, instrucțiuni de folosire. Cum trebuie să fie un bun primar, cît de tare contează culoarea politică pentru mandatul său? Ce se întîmplă la noi și ce se întîmplă la alții?
Evanghelia după José Saramago jpeg
Evanghelia după José Saramago
Dacă despre acest film s-ar fi întîmplat să scrie un fan al lui Mihail Sadoveanu, să zicem, sau al lui Dan Puric, totul ar fi fost mult mai simplu, iar cronica ar fi fost una, desigur, obiectivă. Întîmplarea, care numai întîmplare nu e, face ca José Saramago să fie unul dintre scriitorii mei preferați.
Ana Maria Sandu la Salonul de carte de la Torino jpeg
Ana Maria Sandu la Salonul de carte de la Torino
Duminică, 13 mai, ora 15.00, la standul României de la Salone del libro din Torino, va fi lansat volumul Uccidimi! (Aìsara, 2012), traducerea în italiană a romanului Omoară-mă! (Editura Polirom, 2010) al colegei noastre Ana Maria Sandu.
"François Président!"  jpeg
"François Président!"
După o luptă electorală strînsă, care a împărţit practic Franţa în două, François Hollande devine primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani, învingîndu-l pe Nicolas Sarkozy.
Un Hamlet animalic jpeg
Un Hamlet animalic
Criza economică a lovit în Shakespeare. Lipsa bugetului (sau a „bunăvoinţei” finanţatorilor de a direcţiona o parte din buget către cultură în an electoral, cînd Eştii locali sînt mult mai importanţi decît Hamleţii de aiurea) a făcut ca în acest an, extensia bucureşteană a Festivalului Shakespeare de la Craiova să fie restrînsă la trei spectacole.
Ministerul Stimei de Sine jpeg
Ministerul Stimei de Sine
Pe 18 mai, la Librăria Cărtureşti, se va lansa volumul semnat de Vasile Dem. Vasilescu, Nevroza balcanică. Definită ca o varietate a „urii de sine la români“, nevroza cu pricina, este, în opinia autorului un complex de „probleme sufleteşti... specifice zonei culturale a Europei de Sud-Est“  - lipsa bucuriei de a trăi, hipersensibilitate faţă de lezările narcisice, ruşine.
 Reagan înspre Casa Albă  Lovitura de stat a cocainei  Şi meciul deceniului la Wimbledon jpeg
Aspecte pozitive. Amabilităţi în Orientul Mijlociu. Bond, James Bond
Mai 1985. Roger Moore era actorul care dădea viaţă pe marile ecrane lui James Bond, agentul 007, în pelicula A View to a Kill. Adversarul său era Christopher Walken, cel care interpreta personajul negativ, aflat în încercarea de a distruge Sillicon Valley şi de a căpăta monopolul în noua industrie a microcipurilor. Filmul a avut un buget de 30 de milioane de dolari, fiind cotat la peste 150 de milioane, la box office. Deşi producătorii şi-au frecat mîinile mulţumiţi de profit, criticii nu au apr
Spectacolul alegerilor franceze jpeg
Spectacolul alegerilor franceze
The Spectator nu pierde ocazia să constate că noaptea alegerilor franceze e complet diferită de nopţile de după alegerile din Marea Britanie.
Internetul, cel mai bun prieten (imaginar) al omului jpeg
Internetul, cel mai bun prieten (imaginar) al omului
Dominik este o beizadea cu ștaif. Tată „la minister”, mamă - creatoare de modă (sau pe-acolo). Mașină la scară, operă, lecții de judo, lecții de teatru... tot tacîmul. Dar Dominik are, ca orice adolescent, probleme de identitate personală, de identitate sexuală, probleme de trecere la maturitate (pe care o refuză, ca noi toți).
Domnul Hadrian (II) jpeg
Domnul Hadrian (II)
Încolţi-va „sămînţa tînără şi viguroasă” visată de domnul Hadrian?
"Batman e foarte gay" jpeg
"Batman e foarte gay"
Batman a stîrnit o întreagă isterie: femeile sînt înnebunite după acest personaj romantic, nocturn, cu pelerină lungă şi mască pe faţă, bărbaţii încearcă să-l imite.
Vă place Marion Cotillard? jpeg
Vă place Marion Cotillard?
A interpretat-o pe Edith Piaf în La vie en rose (2007), iar în 2008, a primit Oscarul pentru acest rol. Ați mai văzut-o de curînd în Midnight in Paris.
Retragerea unui campion jpeg
Retragerea unui campion
Numărul 1 mondial la snooker 9 ani la rînd, Stephen Hendry şi-a  anunţat zilele trecute retragerea din circuitul oficial de snooker. În declaraţia sa, Hendry justifică hotărîrea din mai multe motive: faptul că snooker-ul de azi are prea multe turnee, că nu se mai poate concentra şi că jocul său nu-i mai produce nici o bucurie.
"Nu sînt interesat de perfecţiune, ci de precizie"   interviu png
„Nu sînt interesat de perfecţiune, ci de precizie” - interviu cu Nik BÄRTSCH
Grupul Ronin al pianistului elveţian Nik Bärtsch va concerta la Sala Radio din Bucureşti pe data de 10 mai.
Soarele mecanic jpeg
Soarele mecanic
aici înăuntru e un soare mecanic şi o ladă de nisip în care să îţi răcoreşti picioarele. culoarele secrete nu-şi au rostul. să fie aceasta adevărata viaţă?
Cel mai celebru DJ britanic jpeg
Cel mai celebru DJ britanic
Colecţia primelor 100 de albume ale lui John Peel, cel mai celebru DJ din istoria radioului britanic, poate fi acum accesată online.
Americanii sînt aspiraționali, nu invidioși  Zakaria despre taxa Buffet jpeg
Americanii sînt aspiraționali, nu invidioși. Zakaria despre taxa Buffet
Dacă există milionari care susțin taxa Buffet, nu înțeleg de ce nu donează ei de bunăvoie bani statului. Asta îmi amintește de pîrîcioșii de la grădiniță.
Will, Bob & Rufus: pure beauty jpeg
Will, Bob & Rufus: pure beauty
Festivalul Internaţional Shakespeare (23 aprilie – 3 mai, Craiova şi Bucureşti) îşi menţine şi în timp de criză bunul obicei: o selecţie de spectacole valoroase, dintre care măcar unul de excepţie. Este meritul exclusiv al directorului Bienalei Shakespeare, Emil Boroghină, că reuşeşte (doar el ştie cum) să aducă în România show-uri de top sau staruri teatrale.
Leii albi, filmul despre iaurt jpeg
Leii albi, filmul despre iaurt
Filmul Leii albi (Beli Iavovi) este un film despre iaurt. N-aţi mai văzut de multă vreme aşa ceva: nouăzeci şi trei de minute despre iaurt. Toată lumea ştie ce e ăla iaurt, dar iaurtul din Leii albi e un pic mai special. Iar ceea ce îl face atît de special este capacul bidonului cu iaurt - mai precis ceea ce scrie sub capac.
Mabul jpeg
Mabul
Mabul, tradus The Flood în engleză, e un film special. L-am văzut împreună cu băieții mei, de 14 și 15 ani, și lor li s-a părut la fel. E dintr-o lume departe de lumea noastră, dar din care vin multe în lumea noastră, dacă e să dăm crezare preceptelor biblice.
Cea mai ieftină forţă de muncă jpeg
Cea mai ieftină forţă de muncă
Fără legătură cu al nostru 1 Mai Muncitoresc, The Guardian scrie despre fabricile din Bangladesh - minunate pentru firmele străine, dar cu benefici mai puţin evidente pentru lucrătorii locali.
«Sînt mîndră că mă atacă şi unii, şi ceilalţi» jpeg
«Sînt mîndră că mă atacă şi unii, şi ceilalţi»
Nu se poate trăi fără pasiune. Eu nu ştiu să trăiesc fără pasiune.
Fără ieşire jpeg
Să înceapă dezbaterea!
François Hollande este "răsfăţatul celor de la Bruxelles" sau un "om destul de periculos" pentru Europa?
Efectul de credinţă şi cuvîntul care devine carne jpeg
Reprezentare şi identitate
Pe 2 mai va fi lansat, la Librăria Bastilia, noul volum semnat de Sanda Cordoş, Lumi de cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică (Editura Cartea Românească, 2012).
Interdicţii la tutun  Războiul fotbalului  Şi record la Wimbledon jpeg
Finis Beatles. Medicul din ceruri. A fost odată Mondial
După zece ani de existenţă, The Beatles se destrămau. Definitiv. Despărţirea fusese un proces de durată. Început cu un interviu al lui Paul McCartney, apărut în numărul din noiembrie 1969 al revistei Life şi încheiat pe 9 aprilie 1970, cu o declaraţie de presă a aceluiaşi component al grupului.
Bruegel, regizorul jpeg
Bruegel, regizorul
Odată pictat, un frumos asfinţit de soare dă cel mai probabil o mîndreţe de kitsch. La fel se întîmplă cu mii de alte imagini minunate din natură care, atunci cînd sînt reproduse în artă, coboară sublimul în prost gust. Dar ce se întîmplă atunci cînd arta reproduce chiar frumosul din artă, cînd filmul reproduce frumosul din pictură?
Coreea de Nord, ruşinea omenirii jpeg
Coreea de Nord, ruşinea omenirii
Kim Ir-sen susţinea că în decurs de trei generaţii toţi duşmanii de clasă şi deviaţioniştii, oricine ar fi ei, trebuie eliminaţi. Coreea de Nord se află deja la a treia generaţie de conducători comunişti.
Mein Kampf în ediţie critică jpeg
Mein Kampf în ediţie critică
Drepturile de publicare sînt deţinute de Ministerul Finanţelor al landului Bavaria, care le-a preluat de la editura Eher. În baza unei înţelegeri cu Aliaţii, landul s-a opus, pînă acum, ca aceste cugetări ale dictatorului nazist să fie reproduse.
Cannes 2012 jpeg
Cannes 2012
Festivalul de film de la Cannes se pregătește pentru cea de-a 65-a ediție. Iar Cristian Mungiu e selectat în competiţia oficială.
Lectura în deplasare jpeg
Lectura în deplasare
Dilema veche de săptămîna aceasta vă propune un dosar intitulat „Lectura în deplasare”. Care mai este astăzi soarta bibliotecilor, din România şi nu numai, şi cum se transformă ele pentru a ține pasul cu vremurile?
Festivalul Filmului Evreiesc   a II a ediţie jpeg
Festivalul Filmului Evreiesc - a II-a ediţie
Aflat la a doua ediţie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (Bucharest Jewish Film Festival - BJFF) propune publicului o bogată selecţie de peste 50 de filme, majoritatea în premieră în România, ce vor fi proiectate, în perioada 27 aprilie - 3 mai, la Cinema Studio şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Radu Vancu la Cercul Poeţilor Apăruţi jpeg
Radu Vancu la Cercul Poeţilor Apăruţi
Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București vă invită joi, 26 aprilie, ora 19, la Cercul Poeţilor Apăruţi. Citeşte: Radu VANCU
Ţigări de lux jpeg
Ţigări de lux
Care este cea mai bună metodă prin care convingi un fumător să nu mai fumeze? De zeci de ani, de cînd fumatul a fost declarat nociv iar autorităţile din toată lumea se lansează în campanii de prevenţie a fumatului, se inventează tot soiul de tertipuri (plasturi cu nicotină sau ţigările medicinale), apar păcălelile ţigărilor slim, sau ţigările electronice, campanii şi terapii.