„Un rimbombo totale”

11 mai 2012
„Un rimbombo totale”     jpeg

Avionul de la Bucureşti la Torino, via Roma, a fost plin de scriitori, editori, jurnalişti. Cel mai literar avion cu care-am călătorit vreodată. Poveşti cu Ana Blandiana despre ce i-a spus Pintilie după ce Reconstituirea n-a cîştigat Palme d’Or-ul (vă zic eu altădată), despre pierdut avioane, despre un fular rătăcit în aeroportul din Copenhaga şi zărit în vitrina de la Obiecte pierdute la cîţiva ani după, dar mereu în afara orelor de program ale biroului cu pricina. Dezamăgire în aeroportul din Roma – la chioşcurile de ziare au prea puţine reviste în engleză sau franceză. Dar cafeaua (un espresso cu fistic) mă binedispune instant.

Primul lucru pe care-am vrut să-l fac cînd am ajuns în Aeroportul din Torino a fost să desfac braţele şi să-i spun doamnei poliţiste de la „paşapoarte”: „Buon giorno, principessa!”. Doar că dna poliţistă era o roşcată încruntată şi prost dispusă, şi-am zis să nu risc din prima un scandal diplomatic.

În taxiul spre hotel, Clara (Mitola, traducătoare), îl întreabă pe taximetrist dacă ştie cine-a fost tipul care-a dat numele străzii pe care mergem. Începe un monolog de 15 minute despre rezistenţa din timpul celui de-al doilea război mondial, despre eroi, curaj, Mafie, Guvern, italienii care-ar avea nevoie de un lider care să-i conducă în lupta împotriva Mafiei etc. etc. Îmi dau seama că zilele întregi în care m-am uitat la Baywatch şi Sailor Moon pe Italia 1 au folosit la ceva, înţeleg aproape tot dintr-o conversaţie, chiar dacă e despre Mafie, nu despre salvamari.

Seara (am uitat să spun, e miercuri), mergem la Auditorium-ul de la Lingotto (acolo se-ntîmplă cea dea 25 ediţie a Tîrgului de carte de la Torino, cel mai mare din Italia, iar Spania şi România sînt invitate de onoare). Concert de Gală cu Ochestra Filarmonicii din Torino, soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi. Sala plină, se-aude de peste tot „romeni romeni romeni” şi de data asta am impresia că e de bine. Înainte de concert, discursuri oficiale. Ernesto Ferrero, directorul Tîrgului, vorbeşte despre echipa ICR Veneţia, „bravissimi ragazzi” care au reuşit să organizeze impecabil prezenţa României la Tîrg (e de-abia al patrulea an cînd există un stand al României la Torino şi sîntem deja ţară invitată). Aflu că în Torino există o comunitate de 80 000 de români. Horia-Roman Patapievici îi pomeneşte pe cronicarii din secolul 17 şi fraza „ne tragem de la Rîm” (unde Rîm e Roma, dar în slavonă), şi îi invită pe toţi cei prezenţi să „se urce în Arca lui Noe, aşa cum e ea reprezentată de cultura română”. Enescu sună bine la Lingotto.

A doua zi, joi, e deschiderea oficială a tîrgului. Cozi imense, mii de oameni, mulţi copii. Tema de anul ăsta e „Primavera digitale”, e plin de iPad-uri, Kindle-uri, dezbateri despre ebook-uri. Cu toate astea, oamenii stau la coadă ca să cumpere cărţi old school, făcute din hîrtie. Dau nas în nas cu nişte sore medicale (ciorapi albi, pantofi albi, costum alb cu fustă, boneţică albastră, vîrste cuprinse între 25 şi 85 de ani), au şi ele standul lor şi toată lumea le trage-n poză. Mă mai întîlnescu cu nişte furnici uriaşe, care dau mîna cu copiii şi, la pavilionul 3, ajung la standul oficial al României. Elegant şi minimalist, cu un etaj unde e sala de conferinţe şi o expoziţie cu fotografiile scriitorilor români din catalog. Mă aşez sub fotografia Anei Maria Sandu (făcută de Mircea Struţeanu), deschid laptopul şi încep să lucrez. Apare o clasă de grădiniţă, dna educatoare le spune copiilor „Toţi cei din poze sînt scriitori români”, mă vede pe mine, mă întreabă de unde sînt şi exclamă „Şi Roberto e român! Robert, pup-o pe domnişoara.” Roberto, 5 ani, se-nroşeşte şi începe să cînte „Deşteaptă-te, române”. Facem poză de grup, dna educatoare îmi cere adresa de mail ca să mi-o trimită. Le fac şi eu poză, îmi zîmbesc toţi.

Inaugurarea oficială a standului României, în prezenţa primarului torinez. Lume multă, camere foto, în trecere e şi ministreasa Muncii din Italia, flancată de poliţişti şi ziarişti, tîrgul zumzăie într-un hal fără de hal, se-aud voci din o mie de direcţii, la standul Rai radio 3 e concert, o voce feminină de jazz acoperă discuţiile despre identitate culturală, literatură tactilă, diete. La standul României evenimentele curg unul după altul, discuţii despre Dante, mesajul video al lui Neagu Djuvara, dezbateri cu traducători şi italienişti, întîlniri cu scriitorii (Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Ileana Mălănciouiu, Norman Manea etc. etc.), iar public e întotdeauna, dispus să asculte ce-avem noi de zis despre literatura noastră. 120 de invitaţi, 30 de evenimente, 22 de traduceri apărute în ultimul an din literatura română, cu sprijinul ICR.  La parter, o expoziţie dedicată victimelor comunismului: „Dacă vreţi să înţelegeţi cultura română de azi, vedeţi cifrele şi fotografiile de jos”, spune Ana Blandiana.

Trec pe la sala pentru presă: un perete întreg e tapetat cu articole despre tîrg, jurnaliştii de la Reppublica sau Corriere de la Sera au birourile lor rezervate, se vorbeşte la telefon, se scrie la laptopuri, se discută la o cafea, lumea e veselă şi agitată – parcă e cartierul general al trimişilor speciali la Carnavalul de la Veneţia. Găsesc suplimentul literar apărut duminică împreună cu Corriere della Serra: o hartă literară a României, texte de Norman Manea şi Herta Müller, texte despre literatura română şi cea spaniolă, un desen superb cu doi plămîni, unul spaniol şi altul român. Nu e uşor să fii în centrul atenţiei la un Tîrg de o asemenea amploare, dar România pare că se descurcă bine.

Mă plimb prin tîrg, de la o editură comunistă la una catolică e distanţă de vreo cinci minute, sînt spaţii multimedia, spaţii muzicale (poţi să baţi la tobe, dacă vrei, ceea ce probabil am să şi fac azi), spaţii cu jocuri video (copii îşi lasă ghiozdanele pe jos şi se-nghesuie în jurul unui playstation), spaţii pentru bloggerii culturali, Editura Keller are un banner pe care scrie „Scriitorii noştri români”, jumătate de oră e suficientă ca să te-apuce durerea de cap şi să ieşi la aer, ca să mănînci o îngheţată (bio, de cireşe amare). Şi nici măcar n-am reuşit să văd tot tîrgul, cică mai e pavilionul 4, spectaculos şi el.

Conspectez programul: în seara asta, regizorul Nanni Moretti citeşte din Goffredo Parise, nu pot să ratez aşa ceva (Moretti e în juriul de la Cannes de anul ăsta, poate pun o vorbă bună pentru Mungiu, vorba unui amic), urmează întîlniri cu Saviano, Baricco, Erri de Luca, dar mai ales, mai ales, cu Enrique Vila-Matas, un scriitor pe care îl ador. O să-ncerc să fac rost de-un interviu cu el pentru Dilemateca.

Astăzi, în programul de la standul României urmează prezentări de carte (volume de Herta Müller, Mircea Cărtărescu şi Max Blecher recent apărute în italiană), o dezbatere despre elitele culturale (cu Lucian Boia şi Horia-Roman Patapievici), o întîlnire cu Lucian Dan Teodorovici şi încă una cu Mircea Dinescu. Asta doar la standul României (la Librăria Golem, de pildă, Mircea Cărtărescu se întîlneşte cu cititorii – dacă reuşesc să aflu cum ajung acolo, probabil că mă duc). Pînă acum n-am văzut Torino decît din maşină, tîrgul mă ţine ocupată de dimineaţă pînă seara – o chestiune pe care am de gînd s-o remediez cît mai repede.

Închei prima mea corespondenţă de la faţa locului cu o frază pe care Vasile Ernu a promis că o să ne-o explice altă dată: „În Italia nu se poate face comunism pentru că se face pizza.” Se non è vero, è ben trovato.

P.S. „Un rimbombo totale” e expresia pe care a folosit-o traducătoarea Monica Capuani, vorbind despre haosul de la tîrg. Şi pentru că sună a dezmăţ cu bomboane, m-am hotărît s-o folosesc şi eu.

Această deplasare a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.