Domnul Hadrian (II)

Domnul Hadrian (II) jpeg

Curiozitatea mea de a afla cine este domnul Hadrian Tomescu, exponentul Timişoarei şi combatant pe voxbanat.ro, cine, adică, e autorele care îl numea „scelerat” şi „avorton” pe Horia-Roman Patapievici – a condus la o căutare exact în mediul utilizat de domnul Hadrian pentru a ne împărtăşi preţioasele sale observaţii.

Mediul fiind internetul, motoarele de căutare fură ajutoarele mele în apropierea de acest nume de care – mărturisesc – auzeam pentru prima oară. Căutarea dură zece secunde (să fi fost totuşi unsprezece?), iar rezultatul ei îl puteţi anticipa. „Hadrian Tomescu” nu există. Există în schimb un domn care utilizează acest pseudonim pentru a arunca, în mediul ospitalier al internetului, cu lături în numele unui intelectual.

Încăpăţînat cum sînt, m-am ambiţionat să aflu totuşi mai multe despre domnul Hadrian – şi cum alte însemne ale domniei sale pe lumea aceasta nu există în afara voxbanat.ro, am purces la lectura altui text de pe acest site. Unii, ca Georges Cuvier, reconstituiau o dihanie dintr-un oscior; eu, mai modest, îl recompun pe domnul Hadrian din recentul său editorial, intitulat Îl susţin pe Victor Ponta.

Avem aici un concentrat biografic: în numele revistei „rally-racing magasine”, domnul Hadrian i-a oferit în 2007 domnului Victor Ponta „Premiul pentru debut”. Diploma şi cupa, precum şi „colecţia pe întregul an al revistei” (folosesc ghilimelele, pentru a nu ştirbi gramatica domnului Hadrian), plus anuarul editat, i le-a înmînat „la Reşiţa, la sediul PSD, într-un cadru festiv!”. De aici încolo, domnul „Hadrian Tomescu” o ţine numai în exclamaţii. „Victor Ponta face parte din categoria tinerilor politicieni care pot schimba faţa hîdă a acestei ţări!”, „Victor Ponta nu s-a cărat cu barca lui Soros!”, „Poate, împreună, putem schimba ceva!”, „Îl susţin şi votez pe Victor Ponta ŞI la funcţia de Preşedintele al României!”

Vorba ceea: am înţeles ideea. Dar domnul Hadrian insistă să ne convingă: „În Caraş-Severin, doar deputatul Ionuţ Chisăliţă îi calcă pe urme”. „El, alături de deputatul Vali Rusu, sînt sămînţa tînără şi viguroasă aruncată în mocirla politică populată de monştri, viermi şi lipitori”.

Dincolo de parfumul involuntar-caragialian al acestor enunţuri „timişorene”, abia acum am recompus sistemul de valori al domnului Hadrian. Au fost de ajuns, pentru asta, două editoriale viguroase (unul în regim de character assassination, altul sub formă de cult al personalităţii). Dar mai gravă decît apariţia lor îmi pare indiferenţa noastră la postarea şi propagarea unor asemenea „comentarii”. E destul de trist să vezi cum modul de a face presă al „României Mari” (şi al „Săptămînii” dinainte de 1990) s-a răspîndit în toate cele patru zări, contaminînd sfera publică. E ironic că tocmai internetul, vehicolul occidentalizării noastre accelerate, poarta de comunicare cu lumea civilizată, a ajuns un mediu în care atacul la persoană nu mai surprinde pe nimeni, iar calomnia este la ea acasă. 

Şi ar trebui, cred, să ne simţim implicaţi categorial şi individual atunci cînd un coleg al nostru (un intelectual strălucit, precum Horia-Roman Patapievici) este terfelit pe un asemenea site, ori pe altele, de care este plin internetul. Ar trebui, cred, să avem o minimă reacţie de solidarizare (cum a avut Nicolae Manolescu, într-un recent editorial din „România literară”; chapeau!) atunci cînd un om de litere este obligat să suporte asemenea dejecţii online. Ar trebui, cred, să nu ne mai ascundem după „neştiinţă”, „nepricepere tehnică”, „nevedere” şi „neauzire”, după „realitatea paralelă” cu mine şi cu tine a internetului. Totuşi, nu-i chiar o mare performanţă cognitivă să accesezi un site, să iei act de nişte dejecţii aruncate spre colegi ai tăi şi să exprimi, apoi, o opinie. Nu trebuie să fii un mare psiholog pentru a te pune, cinci minute, în situaţia unui Patapievici sau a unui Cărtărescu şi a vedea, în conturul împrumutat, ce valuri de ură cu nickname-uri au ei de suportat.

Nu mai contează, aici, nici opera în întregul ei a lui Patapievici, nici textul său despre Eminescu întors la 180 de grade de domnul Hadrian. Nu mai contează nici serviciul public făcut de Patapievici la Institutul Cultural Român. Nu mai contează nici curajul sinucigaş cu care Patapievici s-a dus într-o Revoluţie ce avea să fie deturnată. Nu mai contează nici spiritul Timişoarei, al acelui oraş ce va păstra, pentru atîţia dintre noi, aura zilelor din decembrie 1989. Nimic nu mai contează. Esenţial este, pentru dl „Hadrian Tomescu” şi pentru toţi colegii săi de idealuri online, să maculeze prestigiile celor ce încă le au. Şi, fireşte, să presteze, cu exclamaţii, într-un „rally” colorat politic.

Încolţi-va „sămînţa tînără şi viguroasă” visată de domnul Hadrian? Ce ne spun oamenii tineri şi foarte tineri de pe Facebook, liceeni, studenţi, doctoranzi, cititori profesionişti sau „obişnuiţi” cu identitatea la vedere? Intraţi şi voi în dialog cu ei; merită.

Ei ne spun că nu.

Fotografie de Viorel Ilişoi

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.