Un Hamlet animalic

6 mai 2012
Un Hamlet animalic jpeg

- Festivalul Internaţional Shakespeare Bucureşti -

Criza economică a lovit în Shakespeare. Lipsa bugetului (sau a „bunăvoinţei” finanţatorilor – primărie, ministerul culturii etc – de a direcţiona o parte din buget către cultură în an electoral, cînd Eştii locali sînt mult mai importanţi decît Hamleţii de aiurea) a făcut ca în acest an, extensia bucureşteană a Festivalului Shakespeare de la Craiova să fie restrînsă la trei spectacole: Hamlet în regia lui Nikolay Kolyada, Romeo şi Julieta în varianta lui Oskaras Koršunovas şi Orâ de Otelo (A Dance Ceremony) regizat de Eugenio Barba.

Spectacolul lui Nikolay Kolyada şochează vizual. Nu e vorba de cine ştie ce lucruri nemaivăzute care se întîmplă pe scenă sau de tabuuri încălcate, ci de estetică. Hamlet este pur şi simplu un spectacol urît. Anticalofilia este explicită şi face parte din concepţia regizorală. Dincolo de şocul vizual, Hamlet este un spectacol solid construit.

Kolyada face din Elsinore un sat tribal, o societate primitivă care funcţionează ritualic, în care stările, sentimentele, senzaţiile sînt redate cu mijloace teatrale primare (mimică şi gest). Familia regală a Danemarcei devine Familia Addams în epoca de piatră. Atmosfera este creată în detaliu şi susţinută întreg spectacolul: dansuri tribale, o anume expresie corporală (tîmpă) pe care personajele o conservă pînă în final, muzica cvasipermanentă, puternică şi benefică (contrapunctează urîtul vizual cu ritmurile demente ale tobelor). Este un univers brut în care oamenii sînt dominaţi de latura animalică. În această lume redusă la elemente esenţiale în forme abrazive, povestea lui Hamlet se integrează perfect căci este una a sentimentelor şi acţiunilor primare: dragoste, ură, dorinţă, trădare, răzbunare, moarte. Sclipirea lui Kolyada vine din faptul că primitivitatea Elsinorului său este posterioară, nu anterioară unei civilizaţii. Este o cădere în brutalitate, nu o primitivitate ab initio. Sugestia e în decor, o galerie de artă plină cu reproduceri ieftine (cumpărate din bazarul chinezesc, după cum a mărturisit regizorul) ale unor tablouri celebre. Sînt ironii involuntare (dacă e să ne luăm din nou după regizor care spune că „a cumpărat ce a găsit mai ieftin”) precum Cina cea de taină, echivalată metaforic în Cursa de şoareci. Cea mai puternică sugestie a pierderii civilizaţiei este o grămadă considerabilă de reproduceri de diverse mărimi ale tabloului lui Leonardo da Vinci, „Mona Lisa”, de care actorii se folosesc în majoritatea situaţiilor. Reproducerile, care au pe spate un negativ, sînt desfigurate în timpul spectacolului, li se scot ochii, sînt mîzgălite cu sînge etc. Simbolul estetismului, al frumuseţii pure, tabloul lui daVinci este folosit în varianta sa nedemnă, dizgraţiată, şi apoi distrus. Universul lui Hamlet este întunecat la propriu şi la figurat, un regat al mizeriei fizice şi morale, al degradării şi depravării, al lipsei de reper etic, un nonsens estetic în care ritualul de purificare este ineficient. În centrul scenei este o cadă uriaşă cu un cap de duş. Încoronarea lui Claudius, înmormîntarea Ofeliei, moartea lui Hamlet sînt momente esenţiale marcate prin ceremonialuri specifice, adică prin baia în bazin. Dar nici un păcat nu se spală, iar Hamlet, mort şi gol, chircit în poziţia fetusului, cu un uriaş tatuaj pe spate, rămîne o victimă a întunericului, nu un martir al luminii. Ritualul iniţiatic al maturizării s-a terminat cu moarte.

În ciuda urîţeniei declarate şi asumate a spectacolului, sînt cîteva momente şi personaje remarcabile. Fantoma tatălui, jucată de Kolyada însuşi, este costumată ostentativ ironic într-un înger, cu aripi pufoase şi aură. „Existenţa”  sa se prelungeşte în tot spectacolul, Fantoma bîntuie aiurea prin scenă, întîi plîngînd prosteşte, ca un copil căruia i s-a luat jucăria, în timp ce îi povesteşte fiului cum a fost ucis, apoi uimit şi depăşit de felul tragic în care a degenerat răzbunarea pe care a ticluit-o. Osric (Ilya Belov) se exprimă mai mult coregrafic, înfloriturile sale de limbaj sînt redate cu picioarele prin nişte piruete neîndemînatice şi interminabile. Desigur, Osric este gay.

Laertes (Evgheny Chistyakov) părăseşte Elsinore cu o barcă a cărei vîslă este o lingură imensă, doar că plecarea este o permanentă reîntoarcere. Ofelia îşi tot ia rămas bun de la el, Laertes pleacă vîslind, apoi se întoarce, scena se tot repetă, iar Laertes mai trece din cînd în cînd cu barca, chiar dacă povestea a mers mai departe. Momentul cînd Hamlet îi prinde pe toţi în cursă, exact înaintea duelului, are o coregrafie impresionantă: prinţul prinde toate personajele de lesele pe care acestea le poartă la gît şi le trage ca pe o haită de cîini, disciplinîndu-i. Şi tot aceste zgarde vor fi esenţiale în scena duelului. În timp ce personajele participă la dansul tribal care presupune o rotaţie lentă în sensul acelor de ceasornic, Hamlet şi Laertes, prinzîndu-se fiecare de lesa celuilalt într-un echilibru fragil, se rotesc în sens invers, din ce în ce mai repede. Moartea vine în viteză.

Oleg Yagodin, interpretul lui Hamlet, este o vedetă în Rusia şi pe bună dreptate. Cu o siluetă fragilă, mingnon şi filiform, Yagodin are un control perfect al corpului şi al feţei şi în ciuda esteticii primitivismului, a apelat la o gamă largă de mijloace teatrale pentru a face din prinţul Danemarcei, un om al cavernelor neputincios, dar cu conştiinţă.

Spectacolul are şi părţile lui discutabile, de construcţie sau gust. Kolyada face un spectacol pur narativ într-un context puternic, cu detalii excesive (Fantoma îşi trece prin gură, în mod repetat, coada unui şobolan viu, în scenă sînt copite de animale care au o miasmă tare etc). Este remarcabilă coerenţa punerii în ramă şi menţinerea ei, dar soluţiile scenice lipsesc ca şi cum regizorul s-ar fi mulţumit doar să fixeze bine povestea în context ceea ce în esenţă nu e lucru rău pentru cine suportă un asemenea exces anticalofil.

Dincolo de spectacol, regizorul este el însuşi un spectacol, unul chiar mai reuşit decît cel de pe scenă. Unul dintre cei mai în vogă regizori şi dramaturgi ruşi, Nikolay Kolyada este şi unul dintre cei mai controversaţi. Obraznic genetic, fără pic de prefăcătorie (= curtoazie socială), el are un umor dezarmant, e ironic şi autoironic, stăpîneşte ştiinţa povestirii şi talentul creării bunei dispoziţii. Teatrul său din Ekaterinburg, Kolyada –Theatre, aflat într-un conac vechi, a produs nu numai spectacole care au sterpezit dinţii criticilor ruşi sau au luat Masca de Aur (cel mai mare premiu rusesc pentru teatru), ci şi Festivalul Internaţional de Dramaturgie Modernă Kolyada Plays la care participă tineri scriitori, unii dintre ei studenţii regizorului (printre aceştia, Vasili Sigariev, autorul Plastilinei, text montat de Radu Afrim la Ploieşti şi de Vlad Massaci la Sibiu).

La repetiţii sale, actorii rîd tot timpul. Kolyada este numele unui zeu păgîn al bucuriei şi asta s-a văzut şi în spectacol, şi în personalitatea regizorului: nonconformism şi relaxare. Nikolay Kolyada provoacă fără încrîncenare, ceea ce este de-a dreptul reconfortant.
 


Kolyada-Theatre din Ekaterinburg (Rusia)
HAMLET
după William Shakespeare
Regia: Nikolay Kolyada
Cu: Oleg Yagodin, Anton Makushin, Irina Ermolova, Sergey Kolesov, Evgeny Chistyakov, Vasilina Makovtseva, Alexander Kuchik, Konstantin Itunin, Sergey Rovin, Nikolay Kolyada, Ilya Belov, Alexander Vakhov, Sergey Fedorov, Vera Tsvitkis, Oleg Bilik, Alexander Sysoev, Svetlana Kolesova, Alisa Kravtsova
 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

petrovaprez jpg
De ce se sinucideau femeile în Primul Război Mondial. Studiul făcut de un profesor în Maramureș
O statistică a morților din Primul Război Mondial din satul Petrova din Maramureș indică faptul că un mare număr de femei se sinucideau, în timpul Primului Război Mondial. Cifrele însă nu arată cu precizie câte dintre decese erau sinucideri, fiind notate sintagme mult mai „blânde”
Nemtoaica jpg
Mondialul „păcătoșilor“: Cât costă să savurezi meciurile cu alcool și femei în bikini, la Doha VIDEO REPORTAJ
Totul are un preț pe această lume, inclusiv „driblarea“ restricțiilor religioase într-o țară islamică.
Culori curcubeu FOTO Shutterstock jpg
Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Cum arată nuanța „curajoasă și vibrantă”
Viva Magenta, o culoare în care se îmbină rozul fucsia cu roșu închis și albastru a fost desemnată de Institutul Pantone ca fiind culoare anului viitor. Potrivit reprezentanților institutului, culoarea este „curajoasă și vibrantă” și inspiră optimism.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.