Will, Bob & Rufus: pure beauty

30 aprilie 2012
Will, Bob & Rufus: pure beauty jpeg

- Festivalul Internaţional Shakespeare, Craiova -

Festivalul Internaţional Shakespeare (23 aprilie – 3 mai, Craiova şi Bucureşti) îşi menţine şi în timp de criză bunul obicei: o selecţie de spectacole valoroase, dintre care măcar unul de excepţie. Am văzut în anii trecuţi un spectacol-legendă, Hamlet, în regia lui Eimuntas Nekrosius, sau un hit, Hamlet creat pentru Curtea Papilor de la Avignon de Thomas Ostermeier. Este meritul exclusiv al directorului Bienalei Shakespeare, Emil Boroghină, că reuşeşte (doar el ştie cum) să aducă în România show-uri de top sau staruri teatrale. Ediţia de anul acesta a Festivalului s-a deschis la Craiova (23, 24 aprilie) cu hitul hiturilor: Shakespeare's Sonnets, regizat la Berliner Ensemble de Robert Wilson (tot Boroghină l-a adus pe Wilson într-o ediţie anterioară cu Femeia mării de Strindberg). Reuşita e majoră din mai multe puncte de vedere: e vorba de un spectacol de top, de o companie celebră (înfiinţată de Bertolt Brecht) şi de vîrful mondial al suprarealismului în regia de teatru. Prin urmare, bucuria estetică oferită spectatorilor a costat -la propriu - pe măsura renumelui celor implicaţi. Pentru curaj şi ingeniozitate managerială, Emil Borogină merită o adîncă reverenţă.

Shakespeare e cool

Cu Shakespeare's Sonnets, Bob Wilson te lasă mut de admiraţie sau te face să urli ca la concertele rock. Nu e nimic în neregulă nici cu tăcerea, nici cu ţipetele. În fond, Wilson respectă rostul esenţial al teatrului, acela de a provoca mintea şi afectul spectatorului.

Publicul român cunoaşte deja spectacolul de pe youtube, unde producţia germană se găseşte aproape integral, sonet cu sonet. Există însă o diferentia specifica între înregistrări şi live: pe de o parte, live-ul confirmă că actorii nemţi sînt perfecţi (voce, expresie corporală, control corporal), pe de altă parte, orchestra (care nu se vede în video) şi intermezzo-urile unui original MC fac ca perfecţiunea să fie vie, energică şi plină de umor (chiar dacă Wilson doar tolerează comicul, nu îl caută).

Universul lui Wilson este o construcţie onirică (Sonetul 43: „Mai bine văd cînd ochii îi închid”) suprarealistă în care regizorul se joacă ingenios cu formele, dimensiunile, volumele, culorile, vîrstele şi sexul într-o demenţă riguroasă. Actorii interpretează rolurile feminine (ca pe vremea lui Shakespeare), actriţele, pe cele masculine. Personajele au siluete diverse, funcţionează complementar ca volum sau mărime: unui personaj longilin i se alătură unul rubicond, un trio „feminin” rulează permanent într-o scară a înălţimii, o păpuşă redă miniatural un personaj real, două biciclete traversează Sonetul 148, una supra şi alta subdimensionată, decupaje portretistice apar în peretele din fundal în relaţie cu personajele „întregi” din prim plan, costumele alternează între tonuri de ivoriu şi indigo/  bleumarin/ negru. Este un desen geometric de o acurateţe arhitecturală. Tuşele la pictura suprarealistă sînt explicite. De exemplu, Sonetul 66 este plasat de Wilson la începutul biblic al lumii. Paradisul conţine în centru un copac luxuriant (icon în pictura suprarealistă), un cuplu matusalemic (Elisabeta şi Shakespeare) şi pe Eva cu şarpele într-o mînă şi mărul în alta. Din fructul oprit, roşu şi ceruit, Eva muşcă pofticios, dar pofta ei este mecanică, uşor furioasă. Mărul trimite direct la picturile lui René Magritte, ca şi imaginea minimalist- conceptualistă ce caracterizează întreg spectacolul.

Costumele elisabetane au forme ample (pantalonii sau mînecile bufante etc), perucile sînt supradimensionate fără ca surplusul să genereze grotesc. Machiajul este operă de artă. Ochii sînt centrul feţei, iar sprîncenele sînt redesenate, înălţate şi accentuate astfel încît chipul pare o pictură patinată. Personajele se apropie de desenele din primele ediţii ale textelor shakespeariene. Siluetele sînt decupate din lumină, în contre-jour (ca de obicei, Wilson e un maestru al luminilor), coregrafia presupune mişcări precise, calme, dar nu robotice.

Wilson prezintă universalitatea lui Shakespeare în fiecare element din spectacol. Cele 25 de Sonete alese au reflexii contemporane. Despre dragoste vorbesc cei ce ştiu cel mai bine, adică bătrînii, Elisabeta şi Shakespeare. Perspectiva senectuţii are calmul înţelegerii profunde. Pe scenă joacă două generaţii de actori, starurile de la Berliner Ensemble în frunte cu Inge Keller (89 de ani, în rolul lui Shakespeare), Ruth Glöss (Bufonul) şi Jürgen Holtz (Elisabeta I, Elisdabeta II) de o parte, tînăra generaţie de cealaltă parte (cele trei doamne, Băieţii, Poetul etc). Wilson plasează într-un trip dat de droguri Sonetul 20, care a avut o încărcătura scandaloasă în epocă (trimite la posibila homosexualitate a lui Shakespeare), iar în Sonetul 10, amplifică voit confuzia identitară: un personaj masculin, jucat de o actriţă, sărută senzual un personaj feminin, interpretat de un actor, lîngă o instalaţie complicată care reprezintă un accident (o maşină încolăcită într-un copac rupt). Sexul, vîrsta, formele sînt accidentale, dragostea e dincolo de identitate.

Tot de universalitatea lui Shakespeare şi versatilitatea artistică a lui Wilson este legată şi muzica. Wilson a lucrat cu muzicieni renumiţi (şi ca oricărui star, îi plac tot starurile) printre care Lou Reed, Tom Waits şi Philip Glass, iar pentru Shakespeare's Sonnets a apelat la vedeta canadiană Rufus Wainwright a cărui muzică îmbină pop-rock-ul cu operă şi music-hall. Prin urmare, Wainwright face un tur de forţă de la muzică medievală la tango, punk, rock, electro susţinut cu brio de actori (admirabile voci!) şi de o orchestră cu două viori, o violă, un violoncel, pian, tobe, bass şi chitară. Cu solo-ul de chitară care începe ca The End al Doors-ilor, continuă ca Pink Floyd cu The Division Bell şi se termină ca Robert Plant şi Jimmy Page cu London Metropolitan Orchestra, spectacolul de la Berliner Ensemble a încetat brusc să mai fie teatru şi a devenit concert rock. Să urli de plăcere în timpul show-ului la teatru, ei da, asta este o experienţă care demonstrează încă o dată sentinţa lui Jan Kott, Shakespeare e contemporanul nostru. Iar Bob Wilson e chiar avangardistul nostru.


Sonetele sînt despărţite de intermezzo-uri susţine de Georgette Dee şi Winfried Goos, necesare tehnic pentru a se opera modificări de decor şi dramatic, ca nişte contrapuncturi „improvizate” (deşi la Wilson nimic nu e improvizat) la rigoarea imagistică şi conceptuală a tablourilor. Georgette Dee face un MC, personaj ambiguu (şi el!) sexual, o divă de cabaret care aminteşte de Ugo Tognazzi în La Cage aux Folles.

Sonetele lui Shakespeare&Wilson sînt o comedie a iubirii: bucurie, suferinţă, plăcere, egoism, păcat, interdicţii, ridicol (un Cupidon mai mult decît rubensian zboară angelic săgetînd-o pe Elisabeta - e una dintre puţinele intervenţii comice pe care le-a tolerat Wilson. De altfel, Cupidon cel caricatural este contrabalansat de un Bufon melancolic ca un copil bătrîn). Iubirea supravieţuieşte trecerii timpului, dar nu salvează lumea. Wilson refuză un scenariu narativ, preferînd o succesiune de fotograme. O replică a Georgettei Dee îi susţine alegerea: “Pictures - this is what we want”. Este momentul în care comicul de cabaret al MC-ului capătă o tentă noir: ea/el îşi ţine în braţe tînărul asistent (hipster) într-o pieta perversă.

Uneori, teatrul oferă atît de multă frumuseţe încît te sufoci de fericire. Cele 15 minute de aplauze ropotitoare, fluierături admirative şi tropăituri (inclusiv pentru tehnicienii germani prezentaţi publicului cu generozitate de către actori) au exprimat palid un sentiment intens de admiraţie. În faţa perfecţiunii se lasă de multe ori tăcerea. Asta se poate spune despre spectacolul de la Berliner Ensemble: frumuseţe şi necuvinte.

Berliner Ensemble (Germania)
Sonetele lui Shakespeare
Un spectacol de Robert Wilson și Rufus Wainwrigh
Regie şi lumini: Robert Wilson
Muzica: Rufus Wainwright
Costume: Jacques Reynaud
Cu: 
Dejan Bućin, Katharina Susewind, Winfried Goos, Ursula Höpfner-Tabori, Christopher Nell, Georgios Tsivanoglou, Ulrich Brandhoff, Krista Birkner, Inge Keller, Jürgen Holtz, Traute Hoess, Anna Graenzer, Ruth Glöss, Anke Engelsmann, Georgette Dee
Muzicieni:
Stefan Rager (Dirijor şi tobe), Hans-Jörn Brandenburg (Pian), Dominic Bouffard (Chitară), Ralph Grӓßler (Bass)
ISANG QUARTETT: Seungwon Lee (prima vioară), Yewon Kim (vioara a doua), Sara Kim (violă), Yeo Hun Yun (violoncel)
Foto: Lesley Leslie-Spinks
 

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.