Will, Bob & Rufus: pure beauty

30 aprilie 2012
Will, Bob & Rufus: pure beauty jpeg

- Festivalul Internaţional Shakespeare, Craiova -

Festivalul Internaţional Shakespeare (23 aprilie – 3 mai, Craiova şi Bucureşti) îşi menţine şi în timp de criză bunul obicei: o selecţie de spectacole valoroase, dintre care măcar unul de excepţie. Am văzut în anii trecuţi un spectacol-legendă, Hamlet, în regia lui Eimuntas Nekrosius, sau un hit, Hamlet creat pentru Curtea Papilor de la Avignon de Thomas Ostermeier. Este meritul exclusiv al directorului Bienalei Shakespeare, Emil Boroghină, că reuşeşte (doar el ştie cum) să aducă în România show-uri de top sau staruri teatrale. Ediţia de anul acesta a Festivalului s-a deschis la Craiova (23, 24 aprilie) cu hitul hiturilor: Shakespeare's Sonnets, regizat la Berliner Ensemble de Robert Wilson (tot Boroghină l-a adus pe Wilson într-o ediţie anterioară cu Femeia mării de Strindberg). Reuşita e majoră din mai multe puncte de vedere: e vorba de un spectacol de top, de o companie celebră (înfiinţată de Bertolt Brecht) şi de vîrful mondial al suprarealismului în regia de teatru. Prin urmare, bucuria estetică oferită spectatorilor a costat -la propriu - pe măsura renumelui celor implicaţi. Pentru curaj şi ingeniozitate managerială, Emil Borogină merită o adîncă reverenţă.

Shakespeare e cool

Cu Shakespeare's Sonnets, Bob Wilson te lasă mut de admiraţie sau te face să urli ca la concertele rock. Nu e nimic în neregulă nici cu tăcerea, nici cu ţipetele. În fond, Wilson respectă rostul esenţial al teatrului, acela de a provoca mintea şi afectul spectatorului.

Publicul român cunoaşte deja spectacolul de pe youtube, unde producţia germană se găseşte aproape integral, sonet cu sonet. Există însă o diferentia specifica între înregistrări şi live: pe de o parte, live-ul confirmă că actorii nemţi sînt perfecţi (voce, expresie corporală, control corporal), pe de altă parte, orchestra (care nu se vede în video) şi intermezzo-urile unui original MC fac ca perfecţiunea să fie vie, energică şi plină de umor (chiar dacă Wilson doar tolerează comicul, nu îl caută).

Universul lui Wilson este o construcţie onirică (Sonetul 43: „Mai bine văd cînd ochii îi închid”) suprarealistă în care regizorul se joacă ingenios cu formele, dimensiunile, volumele, culorile, vîrstele şi sexul într-o demenţă riguroasă. Actorii interpretează rolurile feminine (ca pe vremea lui Shakespeare), actriţele, pe cele masculine. Personajele au siluete diverse, funcţionează complementar ca volum sau mărime: unui personaj longilin i se alătură unul rubicond, un trio „feminin” rulează permanent într-o scară a înălţimii, o păpuşă redă miniatural un personaj real, două biciclete traversează Sonetul 148, una supra şi alta subdimensionată, decupaje portretistice apar în peretele din fundal în relaţie cu personajele „întregi” din prim plan, costumele alternează între tonuri de ivoriu şi indigo/  bleumarin/ negru. Este un desen geometric de o acurateţe arhitecturală. Tuşele la pictura suprarealistă sînt explicite. De exemplu, Sonetul 66 este plasat de Wilson la începutul biblic al lumii. Paradisul conţine în centru un copac luxuriant (icon în pictura suprarealistă), un cuplu matusalemic (Elisabeta şi Shakespeare) şi pe Eva cu şarpele într-o mînă şi mărul în alta. Din fructul oprit, roşu şi ceruit, Eva muşcă pofticios, dar pofta ei este mecanică, uşor furioasă. Mărul trimite direct la picturile lui René Magritte, ca şi imaginea minimalist- conceptualistă ce caracterizează întreg spectacolul.

Costumele elisabetane au forme ample (pantalonii sau mînecile bufante etc), perucile sînt supradimensionate fără ca surplusul să genereze grotesc. Machiajul este operă de artă. Ochii sînt centrul feţei, iar sprîncenele sînt redesenate, înălţate şi accentuate astfel încît chipul pare o pictură patinată. Personajele se apropie de desenele din primele ediţii ale textelor shakespeariene. Siluetele sînt decupate din lumină, în contre-jour (ca de obicei, Wilson e un maestru al luminilor), coregrafia presupune mişcări precise, calme, dar nu robotice.

Wilson prezintă universalitatea lui Shakespeare în fiecare element din spectacol. Cele 25 de Sonete alese au reflexii contemporane. Despre dragoste vorbesc cei ce ştiu cel mai bine, adică bătrînii, Elisabeta şi Shakespeare. Perspectiva senectuţii are calmul înţelegerii profunde. Pe scenă joacă două generaţii de actori, starurile de la Berliner Ensemble în frunte cu Inge Keller (89 de ani, în rolul lui Shakespeare), Ruth Glöss (Bufonul) şi Jürgen Holtz (Elisabeta I, Elisdabeta II) de o parte, tînăra generaţie de cealaltă parte (cele trei doamne, Băieţii, Poetul etc). Wilson plasează într-un trip dat de droguri Sonetul 20, care a avut o încărcătura scandaloasă în epocă (trimite la posibila homosexualitate a lui Shakespeare), iar în Sonetul 10, amplifică voit confuzia identitară: un personaj masculin, jucat de o actriţă, sărută senzual un personaj feminin, interpretat de un actor, lîngă o instalaţie complicată care reprezintă un accident (o maşină încolăcită într-un copac rupt). Sexul, vîrsta, formele sînt accidentale, dragostea e dincolo de identitate.

Tot de universalitatea lui Shakespeare şi versatilitatea artistică a lui Wilson este legată şi muzica. Wilson a lucrat cu muzicieni renumiţi (şi ca oricărui star, îi plac tot starurile) printre care Lou Reed, Tom Waits şi Philip Glass, iar pentru Shakespeare's Sonnets a apelat la vedeta canadiană Rufus Wainwright a cărui muzică îmbină pop-rock-ul cu operă şi music-hall. Prin urmare, Wainwright face un tur de forţă de la muzică medievală la tango, punk, rock, electro susţinut cu brio de actori (admirabile voci!) şi de o orchestră cu două viori, o violă, un violoncel, pian, tobe, bass şi chitară. Cu solo-ul de chitară care începe ca The End al Doors-ilor, continuă ca Pink Floyd cu The Division Bell şi se termină ca Robert Plant şi Jimmy Page cu London Metropolitan Orchestra, spectacolul de la Berliner Ensemble a încetat brusc să mai fie teatru şi a devenit concert rock. Să urli de plăcere în timpul show-ului la teatru, ei da, asta este o experienţă care demonstrează încă o dată sentinţa lui Jan Kott, Shakespeare e contemporanul nostru. Iar Bob Wilson e chiar avangardistul nostru.


Sonetele sînt despărţite de intermezzo-uri susţine de Georgette Dee şi Winfried Goos, necesare tehnic pentru a se opera modificări de decor şi dramatic, ca nişte contrapuncturi „improvizate” (deşi la Wilson nimic nu e improvizat) la rigoarea imagistică şi conceptuală a tablourilor. Georgette Dee face un MC, personaj ambiguu (şi el!) sexual, o divă de cabaret care aminteşte de Ugo Tognazzi în La Cage aux Folles.

Sonetele lui Shakespeare&Wilson sînt o comedie a iubirii: bucurie, suferinţă, plăcere, egoism, păcat, interdicţii, ridicol (un Cupidon mai mult decît rubensian zboară angelic săgetînd-o pe Elisabeta - e una dintre puţinele intervenţii comice pe care le-a tolerat Wilson. De altfel, Cupidon cel caricatural este contrabalansat de un Bufon melancolic ca un copil bătrîn). Iubirea supravieţuieşte trecerii timpului, dar nu salvează lumea. Wilson refuză un scenariu narativ, preferînd o succesiune de fotograme. O replică a Georgettei Dee îi susţine alegerea: “Pictures - this is what we want”. Este momentul în care comicul de cabaret al MC-ului capătă o tentă noir: ea/el îşi ţine în braţe tînărul asistent (hipster) într-o pieta perversă.

Uneori, teatrul oferă atît de multă frumuseţe încît te sufoci de fericire. Cele 15 minute de aplauze ropotitoare, fluierături admirative şi tropăituri (inclusiv pentru tehnicienii germani prezentaţi publicului cu generozitate de către actori) au exprimat palid un sentiment intens de admiraţie. În faţa perfecţiunii se lasă de multe ori tăcerea. Asta se poate spune despre spectacolul de la Berliner Ensemble: frumuseţe şi necuvinte.

Berliner Ensemble (Germania)
Sonetele lui Shakespeare
Un spectacol de Robert Wilson și Rufus Wainwrigh
Regie şi lumini: Robert Wilson
Muzica: Rufus Wainwright
Costume: Jacques Reynaud
Cu: 
Dejan Bućin, Katharina Susewind, Winfried Goos, Ursula Höpfner-Tabori, Christopher Nell, Georgios Tsivanoglou, Ulrich Brandhoff, Krista Birkner, Inge Keller, Jürgen Holtz, Traute Hoess, Anna Graenzer, Ruth Glöss, Anke Engelsmann, Georgette Dee
Muzicieni:
Stefan Rager (Dirijor şi tobe), Hans-Jörn Brandenburg (Pian), Dominic Bouffard (Chitară), Ralph Grӓßler (Bass)
ISANG QUARTETT: Seungwon Lee (prima vioară), Yewon Kim (vioara a doua), Sara Kim (violă), Yeo Hun Yun (violoncel)
Foto: Lesley Leslie-Spinks
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

rujeola dcnews 04428100 png
O boală considerată eradicată face ravagii în SUA, după scăderea vaccinării. Kennedy Jr., în centrul scandalului
Statele Unite se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din secolul XXI. Criza a fost agravată de scăderea ratei de vaccinare și de retorica anti-vaccin a secretarului american al Sănătăţii, Robert Kennedy Jr.
Daniel David Foto  Mediafax  (3) jpg
Educația intră în reorganizare: noi concursuri pentru directori, schimbări în inspectoratele școlare
Ministrul Educației, Daniel David, a explicat, într-un comunicat transmis luni-seara, care sunt modificările din educație cuprinse în pachetul pentru care guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea în parlament. A anunțat, de asemenea, alte măsuri pe care le va adopta.
Oksana Markarova ambasadoarea Ucrainei în SUA FOTO Profimedia jpg
Zelenski a discutat cu Trump despre înlocuirea ambasadoarei Ucrainei în SUA
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus în discuție înlocuirea actualei ambasadoare a Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, în cursul convorbirii telefonice pe care a avut-o vineri cu preşedintele Donald Trump, a relatat Bloomberg, potrivit agențiilor internaționale de presă.
femeie accidentata mortal pe trotuar png
O femeie a murit pe trotuar, prinsă sub roțile unei mașini scăpate de sub control
Un grav accident rutier s-a produs luni, 7 iulie, pe DN 18, în centrul localității Vișeu de Jos din județul Maramureș. O femeie de 76 de ani a murit după ce a fost prinsă sub roțile unei mașini care a ajuns pe trotuar.
Nicolae Ceaușescu, la Congresul al XI-lea al P.C.R. (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1974)
Reducerea numărului profesorilor, în ultimii ani ai Epocii de Aur
Regimul de la București aplica în mod tainic principiile din programul lansat de Stalin în 2 iunie 1947 și acolo se preciza în cel mai clar mod că trebuia să fie profesori formați după valorile comuniste și cei buni, capabili, să fie dați afară.
ciprian serban ID288111 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Ministrul Transporturilor, reacție după ce membrii CA ai TAROM și-au dublat indemnizațiile
Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban, a anunțat luni, 7 iulie, că a cerut o situație a tuturor CA-urilor din societățile și instituțiile aflate în subordinea Ministerului. El a afirmat că a luat act de mărirea indemnizațiilor pentru membrii Consiliului de Administrație de la Tarom.
Lacul Rosu jpg
Locul de la munte unde familia redescoperă vacanțele simple și frumoase. Trebuie neapărat să-l vizitezi măcar o dată în viață! Cazarea costă puțin
La Lacul Roșu, timpul pare să încetinească, muntele te îmbrățișează cu răcoare, iar fiecare zi este o invitație la descoperire, liniște și joacă. Fie că ești în căutarea unei vacanțe în familie, a unui weekend romantic sau a unei pauze bine meritate de la tot, Lacul Roșu este locul ideal.
Mama - bunica- copil - generatii - pensionara - FOTO Shutterstock
Bolojan explică de ce și pensionarii, și mamele cu copii mici plătesc contribuții de sănătate
Premierul Ilie Bolojan a detaliat motivele din spatele deciziei de a impune contribuția la sănătate (CASS) pentru pensiile peste 3.000 de lei și de a elimina excepțiile pentru mămicile cu copii mici.
Afis landscape Cotroceni Summer School 2025 jpg
Cotroceni Summer School. Ateliere de artă și muzeologie la Muzeul Național Cotroceni
Muzeul Național Cotroceni organizează, în perioada 22 iulie – 14 august 2025, cea de-a șasea ediție a Cotroceni Summer School. Ateliere de artă și muzeologie, un proiect de educație non-formală adresat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani.