Mircea Cărtărescu: „Am să mă compar cu o pisică”

12 mai 2012
Mircea Cărtărescu: „Am să mă compar cu o pisică” jpeg

Ştiu că pare incredibil, dar la cît am umblat prin tîrg în ultimele zile, pot să vă spun unde e cutare stand de la cutare editură, unde e expoziţia cu cele 25 de obiecte alese de 25 de scriitori, unde puteţi mînca o felie de pizza, unde se stă mai puţin la coadă la baie, unde sînt cărţi la jumătate de preţ, unde se găsesc volume de poezie, unde Uncut, New York Review of Books sau e-readerele de la Sony ş.a.m.d. Mai mult, am deja editurile mele preferate (în funcţie de autorii lor italieni şi străini, de felul în care arată cărţile, de cartoline şi semne de carte pe care poţi să le iei acasă, de tricourile cu „I would prefer not to” pe care le au sau nu, de amabilitatea celor de la stand). M-am împrietenit cu Feltrinelli, editura lui Vila-Matas, Bukowski, Michele Mari, Erri de Luca şi o mie de alţi scriitori care-mi plac. Tot la Feltrinelli, am răsfoit vreo jumătate de oră o carte minunată, Italiani, per esempio, l’Italia vista dai bambini immigranti, cu un dicţionar de idei nu gata primite, ci proaspete & naive, scrise de copiii imigranţilor în Italia. Printre ei, desigur, şi vreo trei copii români. Emil, 10 ani, defineşte “imnul”: “Odată, ne-au învăţat la şcoală imnul Italiei, dar mie îmi venea să rîd pentru că suna a muzică de circ.” Un alt copil scrie intrarea “Istoria Italiei”: “Italia e o ţară scăldată, ceea ce e foarte important. E înconjurată de mare şi asta a ajutat-o mult de-a lungul istoriei” Mă întreb cum ar arăta România văzută de copiii chinezilor, turcilor, indienilor, ucrainienilor.

Tot cu copii s-au întîlnit ieri Norman Manea şi Ana Blandiana. Norman Manea – în cadrul tîrgului, la Bookstock Village (elevii au inventat un cuvînt, “perdistanza” - , şi au discutat cu scriitorul român despre diferenţa dintre exil şi emigrare), Ana Blandiana – la o şcoală din Torino, unde s-au adunat elevi de la toate şcolile din zonă, care îi citiseră poemele traduse de Bruno Mazzoni şi care au întrebat-o, printre altele, cînd s-a apucat de scris şi cînd e bine, de fapt, să începi să scrii.

La standul României vine în continuare multă lume. Se cumpără cărţi de la editurile româneşti, se cer informaţii, se răsfoiesc cataloage cu autori, iar la unele evenimente sala e plină, se stă şi în picioare, se fac poze. Aşa a fost, de pildă, la prezentarea volumelor recent traduse în italiană ale Hertei Müller, ale lui Max Blecher şi Mircea Cărtărescu. Cărtărescu, rugat să vorbească despre Nostalgia, transformă celebrul vers al lui Nichita Stănescu (“Poetul, ca şi soldatul, nu are viaţă pesonală”) în “Poetul, ca şi pisica, nu are decît viaţă personală” şi începe să explice, cu un farmec al discursului care cucereşte publicul în doi timpi şi trei mişcări, de ce seamănă poetul cu o pisică (detalii despre asta – în Dilema de săptămîna viitoare), de ce, „atunci cînd citiţi, ţineţi în mînă nu creierul meu, ci creierul dvs”. O lecţie de teorie literară făcută în stilul Plimbărilor prin pădurea narativă ale lui Eco. O încîntare. Mai tîrziu, dezbatere cu Lucian Boia despre elitele intelectuale din România, Lovinescu, Eminescu. La standul de lîngă, al unei uniuni a scriitorilor din nu ştiu ce regiune, un tip cu tatuaje începe să cînte la chitară şi acoperă vocile româneşti. Dar e ok, se dau microfoanele mai tare, se glumeşte pe tema asta, nimeni nu dezertează. Oricum, la tîrg trebuie să ai nervii tari, vocea puternică şi picioarele bine înfipte în pămînt. Iar azi, sîmbătă, e atît de multă lume încît, ca să ajungi de la un stand la altul, faci slalom ca Mario prin lumea lui de ciupercuţe, flori şi albine (Mario din jocul Super Mario).

La un stand cu carneţele, calendare, creioane, reuşesc să mă fac de rîs. În loc să-mi ţin badge-ul de presă agăţat de gît, am înfăşurat panglica în jurul încheieturii, iar chestia asta i se pare doamnei de la stand o idee foarte bună. Mă întreabă ce fac la tîrg în calitate de reprezentant al presei, îi spun, zice: „Aaa, păi dacă sînteţi din România, înseamnă că aţi fost dimineaţă la întîlnirea cu Florina Ilis.” Zic că da. „Mi-a plăcut foarte mult Cruciada copiilor. L-aţi citit?” Zic că nu. Doamna face nişte ochi cît farfuriile de porţelan care-apar pe calendarul pe 2013. N-am destulă italiană la mine cît să-i spun că m-a prins pe picior greşit, că romanul ăsta mi-a scăpat, că nu-s o jurnalistă prostuţă şi cu lecţiile nefăcute. Aşa că mai zîmbesc o dată, mă-ntorc pe călcîie şi dispar rapid. Dacă doamna cu pricina o să aibă de-acum încolo o părere proastă despre jurnaliştii din România, să ştiţi că e vina mea.

Seara, de la 20, talentele mele personale de groupie m-ajută să ocup un loc în primul rînd, central, faţă-n faţă cu Nanni Moretti. O sală mare, plină ochi, fix 21 de fotografi şi cameramani care se-nghesuie ca să-l pozeze/filmeze pe regizorul italian. În loc de introducere, se citeşte o scrisoare a lui Italo Calvino către Goffredo Parise, sriitor despre care nu ştiam nimic şi pe care acum vreau neapărat să-l citesc. Nu cred că există o recomandare mai bună pentru un scriitor italian decît o scrisoare de admiraţie din partea lui Calvino. Editoare ebook-u lui cu Nanni Moretti citind Sillabari de Parisi spune că era în supermarket cînd a sunat-o Moretti şi i-a spus că vrea să întregistreze ebook-ul cu pricina, şi că asta a făcut-o să se simtă ca-n „Trandafirul roşu din Cairo” al lui Woody Allen. Moretti, cu şarmul tipic regizorilor italieni trecuţi de 50 de ani, spune că vine un moment în viaţa oricărui regizor în care simte nevoia să facă ordine, să tragă linia, să simplifice şi, cum el, Moretti, e incapabil de asta, s-a gîndit s-o facă prin intermediul lui Parisi (scriitor suprarealist, satiric, corespondent de război, autorul, în anii 70, al unor texte scurte, neideologice, minimaliste – o gură de aer proaspăt pentru literatura încărcată de ideologie a anilor respectivi). Moretti începe să citească „începuturi”, incipit-uri poetice care se opresc fix înainte să înceapă acţiunea, ca şi cum cineva ar fi decupat primele paragrafe din cele mai bune cărţi din lume. E linişte, vocea lui Moretti e calmă şi caldă, citeşte începuturi de istorii cu o doamnă care se hotărăşte să meargă la cinema, cu un el şi-o ea care încă nu ştiu dacă are rost să-nceapă o poveste de amor, iar eu, nu pricep de ce, mă cam emoţionez şi-mi vine să ţîşnesc de pe scaun, să merg la Moretti şi să-i spun de ce-mi place atît de mult Caro Diario şi de ce îi sînt recunoscătoare că datorită lui am aflat de Parisi. Dar stau cuminte la locul meu şi mă gîndesc cum ar suna un ebook cu texte de Radu Cosaşu citite de Cristi Puiu .

simeon stalpnicul png

Agitaţia e atît de mare, încît ieri, vineri, am spus că vreau un sendviş rece şi l-am primit cald, iar mai tîrziu, la standul unei edituri, am spus că nu vreau pungă şi am primit totuşi o pungă. Şi credeţi-mă, chiar încep să vorbesc bine în italiană. Primele zile, funcţionam pe bază de si, no, grazie şi zîmbete largi. Între timp, am prins curaj şi pot să susţin o conversaţie în jurul unui sendviş. Asta-i bine, franceza, engleza şi germana le-aveam deja în buzunar, italiana apare acum ca un bonus neaşteptat. E totuşi extraordinar ce pot face din tine emisiunile Ambrei de la Italia 1, revista Ciao, Laura Pausini şi Italo Calvino.

Aş mai fi scris despre întîlnirea cu Lucian Dan Teodorovici, despre "Moldova, o zonă ironică a României" şi despre munca de scouting pe care o fac traducătorii din literatura română, o muncă fără de care editurile italiene n-ar şti ce merită şi ce nu merită să fie publicat în Italia. Dar trebuie să fug prin tîrg şi apoi, cu ceva noroc, la Muzeul cinemaului, care cică e şi mai şi decît cel de la Berlin.

Această deplasare a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.