3. Hedda

2 aprilie 2012
3  Hedda jpeg

Sfîntu Gheorghe este un orăşel liniştit din centrul ţării. Ca orice orăşel de provincie care se respectă, are o arteră principală străjuită de copaci bătrîni şi o mare varietate arhitectonică, de la clădiri din vremea fostului imperiu pînă la blocuri comuniste sau construcţii noi, mai mult sau mai puţin inspirate. Şi tot ca în orice orăşel care se respectă, duminică dupăn amiaza e o linişte de îţi crapă urechile. Ca să zdruncine un pic liniştea, Teatrul Tamási Áron organizează Bienala Reflex, un festival de teatru (obraznic de) contemporan care pune pe jar comunitate cu esteticile noi ale unor spectacole adunate de prin lume, unele eminamente de nişă. „Regizor fiind, sînt interesat și de zonele de la marginea fenomenului teatral”, zice László Bocsárdi, directorul Teatrului şi al Bienalei, şi tot el conturează portretul spectatorului ideal: „omul cu o curiozitate crescută”. Aşa se face că, datorită festivalurilor, ajungem să avem în provincie un public de teatru mai deschis la inovaţie decît cel din Bucureşti. 

Din liniştea asta provincială, într-o după amiază de duminică a ţîşnit Hedda Gabler de Ibsen. Spectacolul lui Andrei Şerban de la Teatrul Maghiar din Cluj a împărţit publicul în două. Controversa este semn de sănătate artistică. 

Comedie umană à la Hedda

Femeile lui Ibsen sînt prizoniere într-o societate patriarhală crepusculară. Eroine ca Nora şi Hedda se sufocă în căsnicii în care trebuie să respecte autoritatea masculină. Amîndouă au bărbaţi „buni” în umbra cărora s-au ofilit. Şi cum frustrările nasc monştri, Nora şi Hedda sfîrşesc prin a comite gesturi ireparabile. Uneori, o personalitate reprimată îşi recapătă libertatea doar prin crimă.

În Hedda Gabler, Andrei Şerban a renunţat la instrospecţii analitice fine şi a scos genetica la suprafaţă. Spectacolul e o comedie umană în care personajele îşi poartă caracterul la vedere. Tesman (Zsolt Bogdán) este un duplicitar caraghios care face pe docilul, dar e capabil de intrigi şi înşelăciune. Ridicolul său este în parte real, în parte îi disimulează scopurile. Judecătorul Brack (András Hatházi), un manipulator galant, îl emasculează pe Tesman cu ostentativitatea , ridicolă şi ea, a masculinităţii sale. Rece şi libidinos, Brack are ceva dintr-un animal de pradă (Baghera din Cartea Junglei). Deşi capabil de „măreţie”, Lövborg (Ervin Szücs) este doar un gigolo îmbibat de vicii. Scena în care Hedda îi priveşte scîrbită pe cei trei bărbaţi aliniaţi în faţa ei, soţul, viitorul amant şi fostul iubit, spune totul despre esenţa spectacolului: o femeie puternică dominată de bărbaţi nevolnici (mai este şi tatăl, generalul Gabler, a cărui voce autoritar -visătoare se aude în capul Heddei, dar şi în urechile spectatorilor). Cîtă ură neputincioasă a strîns ea, nu atît în inimă – Hedda e o femeie cerebrală – cît în minte, sub turbanele elegante care îi ascund gîndurile odată cu părul (nu atît de frumos ca al doamnei Elvsted, cel atît de des invocat?)! 

Rivala doamnă Elvsted (Enikő Györgyjakab) este o structură feminină stereotipă de tip „iederă”, casnica devenită muză, îmbătată mai mult de statut în sine decît de bărbatul care i-l acordă (imediat după moartea lui Lövborg filrtează cu Tesman). Nici mătuşa (Csilla Varga) nu este scutită de ridicol, o femeie băgăcioasă şi obositoare care îi striveşte – şi ea! – masculinitatea lui Tesman printr-un elan matern excesiv. Tabloul este întregit de servitoarea Berte (Réka Csutak), un fel de păpuşă ofilită, tăcută, dar omniprezentă (Andi Vasluianu a mai reuşit să „întindă” aşa de mult un personaj de plan trei, Medvedenko, în Pescăruşul). Spectator amuzat al acestei comedii, Berte are o reacţie teatrală la moartea Heddei, ca şi cum ar fi murit un personaj. În această urzeală grotescă de caractere şi relaţii, cine este Hedda? 

Hedda (Imola Kézdi) e privirea care scrutează lumea în putreziciunea ei, e luciditatea, dar şi răbufnirea. Cînd aceste marionete umane îi calcă în picioare ambiţia utopică de „frumuseţe”,  Hedda nu întoarce şi celălalt obraz, ci îşi arată faţa de animal de pradă devorator, fără scrupule, fără morală, o păpuşă ucigaşă condusă de edictele fanfaronade ale tatălui (complexul lui Oedip?). Traseul existenţial al Heddei e tragic şi ea îl intuieşte: cu personalitatea formată de tatăl pe care îl adoră şi căruia i s-a supus, schimbă tutela acestuia cu cea a soţului pe care îl detestă şi prevede o alta, a şantajistului sexual Brack faţă de care are repulsie. Sigur, nimic nu e alb sau negru, personajele sînt ipocrite şi se manipulează reciproc. În această farsă perversă, cea care riscă cel mai mult este Hedda şi asta din cauza exaltării à la Hitler induse de generalul-tată. Hedda e omul extremelor.N-ar putea doar să-şi părăsească familia precum Nora, ea trebuie să iasă din scenă spectaculos. 

Teatrul de seră 

Andrei Şerban curăţă personajele de epidermă şi le lasă cu scheletele sîngerînde la vedere. Ansamblul de duplicităţi, stereotipii, frustrări şi manipulări este coerent. Pe canapeaua roşie – iarăşi Freud – se fac şi se desfac combinaţii posibile de cîte doi sau trei. Spectacolul are astfel aspectul unui studiu caracterologic. Viaţa curge în ritmul slow-urilor leşinate şi a rock'n'roll-urilor din anii '50 (comedie de bucătărie, trimiterea e la perioada casnică ce a precedat explozia flower power). Decorul (Carmencita Brojboiu) arată ca o seră şi imprimă artificialitate. La intrarea în decor (se pare că regizorului îi plac scenografiile care conţin spectatorii) te izbeşte un parfum înţepător de crini. Este vorba, de fapt, de spray-ul cu care sînt stropite florile pentru a-şi menţine prospeţimea. Dar mirosul, bată-l vina, te duce imediat cu gîndul la moarte şi funcţionează ca pistolul lui Cehov (nu că n-ar exista şi pistoale din a doua scenă): un pistol în prima scenă, o moarte în ultima. Un dulce parfum de moarte adie aşadar de la început, dar asta nu a împiedicat publicul să se amuze (uneori, chiar copios). Recunosc că am zîmbit de multe ori, dar nu am rîs niciodată, poate din cauză că această umanitate dezvelită în arterele şi măduva ei nu este deloc flatantă. Nu te simţi prea bine în faţa sincerităţii brutale cu care ţi se descoperă maşinăria umană. Probabil, regizorul a considerat că lecţia lui Gogol – „urît mai trăiţi, domnilor” – nu e suficientă şi a adăugat finalului de text încă unul (şi finalurile multiple îi plac regizorului, deşi în Strigăte şi şoapte a supralicitat neinspirat la acest capitol): după sinuciderea grotescă a Heddei (împuşcată în ochi, îmbrăcată în tunica de general a tatălui, prelingîndu-se pe fereastră ca doctorul ucis de extratereştri din Ziua independenţei), toată lumea, inclusiv „decedata” dansează. Viaţa merge mai departe, sîntem nişte clovni în marele spectacol universal etc. Ştim, nu era necesar să ni se mai spună (dar cum actorii sînt haioşi la dans, scena e simpatică).

Cine n-are actori să-şi cumpere 

În caietul-program, Andrei Şerban îi adresează o scrisoare imaginară lui Ibsen, în finalul căreia face o laudatio trupei Teatrului Maghiar din Cluj. Regizorul s-ar putea să aibă dreptate mai mult decît îşi imaginează. Hedda Gabler vine după alte două spectacole, Trei surori de la Teatrul Naţional din Budapesta şi Ivanov de la Bulandra, în care Şerban a experimentat grotescul pe contemporanul lui Ibsen, Cehov. Ambele spectacole au soluţii ingenioase (mai mult cel din Ungaria), dar şi multiple incoerenţe regizorale, în primul rînd estetice (mai mult cel de la Bulandra) şi nereuşite actoriceşti (ambele). Prin contrast, Hedda Gabler pare făcut cu rigla: e riguros estetic, cursiv şi coerent, iar prestaţia actoricească e excelentă, fără excepţii. Meritul le aparţine în mare măsură actorilor maghiari care au funcţionat ca un silicon şi au susţinut slăbiciunile regizorale, dacă or fi existat. Fiecare rol are o bogăţie de detalii psihologice transpuse în tuşe comice, amintind de spectacolele cu marionete ale lui Lu Pulici, cu aerul lor retro. Sînt scene absolut delicioase precum discuţia dintre Hedda şi Lövborg, întreruptă de multiplele intermezzo-uri muzicale ale lui Brack şi Tesman, indiferenţa cu care Hedda o strînge de gît pe doamna Elvsted, povestea acesteia spusă pe Unforgettable, seducerea Heddei de către Brack cu un şal, folosind clişeele cinematografice ale scenelor senzuale în cheie comică, streaptese-ul judecătorului pe I Put Spell On You.

Şerban este la al treilea spectacol la Maghiarul din Cluj, toate trei reuşite ceea ce înseamnă că regizorul şi-a găsit actorii cu care poate testa viziuni îndrăzneţe sau bizare. Caracteristica esenţială a trupei din Cluj este omogenitatea valorii, iar cu astfel de actori e greu să ratezi. 

La întîlnirea cu publicul, moderatoarea discuţiei Alice Georgescu i-a întrebat pe actorii maghiari care este topul personal al spectacolelor pe care le-au făcut cu Andrei Şerban. Îmi permit să răspund şi eu la această întrebare: Unchiul Vanea şi la distanţă Strigăte şi şoapte şi Hedda Gabler. Întîmplător (sau nu), mă raliez astfel majorităţii răspunsurilor.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj 
Hedda Gabler de Henrik Ibsen
Regia: Andrei Şerban
Scenografia: Carmencita Brojboiu
Distribuţia: Kézdi Imola, Zsolt Bogdán, András Hatházi, Szűcs Ervin, Enikő Györgyjakab / Anikó Pethő, Varga Csilla, Csutak Réka, 
Foto: Biró István

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

WhatsApp Image 2024 11 23 at 18 21 06 jpeg
Trei turiști francezi au rămas blocati cu masina în noroi pe drumul unui cunoscutul obiectiv din județul Buzău
Trei cetățeni francezi au fost recuperați din zona montană de către jandarmi, după ce au rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre un cunoscut obiectiv turistic al județul Buzău.
Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și DIana Șoșoacă  FACEBOOK jpg
Cum ar vota românii educați la alegerile prezidențiale? Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului realizat de un profesor de la Princeton University
Politologul Grigore Pop Elecheș, profesor la titrata Princeton University, explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea Elena Lasconi să devină marea surpriză a primului tur al prezidențialelor și cum ar putea să-l învingă pe George Simion.
pompieri smurd jpg
O secție de votare a luat foc. Incendiul a izbucnit la acoperișul căminului cultural. Materialele electorale, sub paza polițiștilor
Incendiu la o secție de votare din județul Dâmbovița. La fața locului au mers pompieri și polițiști, însă autoritățile au fost nevoie să caute un alt spațiu pentru amenajarea secției. Materialele electorale se află sub paza polițiștilor.
FOTO 1 JPG
Puccini la Operă, Rossini la Sala Radio
Anunțata premieră cu „Gianni Schicchi” s-a produs nu în foaierul principal al Operei, ci în cel Galben de la etajul întâi, sub formă de mini-spectacol cu acompaniament de pian.
WhatsApp Video 2024 11 23 at 17 47 47 mp4 thumbnail png
Urmărire și focuri de armă pentru oprirea unui șofer beat, care a furat o mașină dintr-o parcare. A lovit cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
Un șofer de 21 de ani a fost urmărit în trafic de polițiștii din județul Olt, după ce a furat o mașină dintr-o parcare. În timpul incidentului au fost acroșate cinci autoturisme parcate și două autospeciale de poliție. Polițiștii l-au oprit cu focuri de armă.
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Statele UE sunt obligate să aplice mandatul de arestare emis de CPI împotriva premierului Netanyahu, spune Josep Borrell
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat sâmbătă că statele UE au obligaţia să pună în aplicare mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.
sectie vot
Plângere penală pentru fraudă la vot în Diaspora. O persoană ar fi votat de patru ori într-o secție din Republica Moldova
USR a depus plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Este despre o persoană care ar fi votat de patru ori. Persoana acuzată este reprezentanta unui partid într-o secție de votare din Republica Moldova.
mașini electrice china FOTO shutterstock 2025993740 jpg
China s-ar putea angaja să ofere maşini electrice în UE la un preţ minim. O soluţie privind taxele vamale, foarte aproape
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange, preşedintele Comitetului pentru Comerţ al Parlamentului European.
narcisa suciu marius bațu jpg