Ce-ar fi spus Eliade

14 aprilie 2012
Ce ar fi spus Eliade jpeg

În Republica virgulă Capitalistă România, cum ieşi din Bucureşti, se termină veştile rele. Deasupra Capitalei noastre e un fel de nor toxic, format din cele mai otrăvite şi mai otrăvitoare „ştiri”, din surse absolut sigure, asupra dezastrului în care ne aflăm.
 
Totul merge foarte rău, cu excepţia mediilor care fac rating cu acest apocalips financiar, economic, politic, social, agricol, ecologic, cultural, academic, universitar şi preuniversitar. Toţi fură, toţi mint – şi nimeni nu răspunde, nimeni nu este de vină. Medicii sînt corupţi şi incompetenţi, profesorii primesc foloase necuvenite şi îşi maltratează elevii. Iar elevii sînt nu doar lipsiţi de orişice respect pentru valorile neamului; dar au şi o ignoranţă înmărmuritoare pentru generaţiile mai vîrstnice de moralişti.

Mărturisesc că nu prea înţeleg suita logică a acestor jelanii. De vreme ce nimic nu merge bine în România (şi ne place să tot repetăm asta, sub vraja talk-show-urilor ce ridică pulsul), rezultă că situaţia „dezastruoasă” a învăţămîntului nu face decît să confirme tabloul, sumbru, general. De unde, atunci, pretenţiile exagerate legate de elevii noştri? Se vede însă că, şi în cea mai neagră reprezentare a situaţiunii, o rază de speranţă ne luminează tînăra generaţie. Da, sînt foarte răi elevii de azi, faţă de cum eram noi în Epoca de Aur; nu se mai citeşte, nu se mai învaţă şi, culmea, nici nu se mai stă la coadă la lapte... Totuşi, ce scriitori mai „lecturează” ei cînd nu se joacă pe acele blestemate de gadget-uri ce ne fac să suspinăm după vremea telefoanelor publice cu fise de un leu?

Elevi din Sighişoara, din Tîrgu Mureş, din Reşiţa, din Mediaş, din Brăila, din Bucureşti, din Chişinău s-au strîns în prima „locaţie” ca să ne arate ce au citit ei din Mircea Eliade şi cum au înţeles ceea ce au citit. Da, a fost un concurs naţional de eseuri, organizat sub egida MECTS (cîte iniţiale!), la Colegiul Naţional din Sighişoara purtînd chiar numele lui Eliade. Tineri de cincisprezece, şaisprezece, şaptesprezece ani, născuţi aşadar după Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite (la un asemenea reper temporal, gîndul ce dă să zboare se resemnează cu bătrîneţea, deodată relevată, a autorului şi cu tinereţea, neverosimilă, a oamenilor despre care vorbeşte), s-au întrecut în interpretări asupra Operei unui autor care a avut cultul ei. Nici biografia n-a fost lăsată deoparte, cu acea „diplomaţie” a unor comentatori de a ocoli angajamentul politic regretabil şi de a vorbi numai despre măreţia cărturarului căzut în Timp. Dar şi cînd despicau firul hermeneutic în patru, cu savantlîcul şi emfaza specifice vîrstei, şi cînd se însufleţeau evocînd călătoriile eliadeşti şi avatarurile omului angajat de partea rea a istoriei contemporane – elevii strînşi la Sighişoara o făceau cu o pasiune adolescentină ce curăţa tot.

Căci există o posteritate dreaptă a fiecărui scriitor: după mai multe generaţii, examenul biografiei şi bibliografiei lui se poate face sine ira et studio: de exact aceşti tineri trăind într-o epocă democratică şi încercînd să înţeleagă diferenţele faţă de una totalitară. Tinereţea romancierului Eliade a cuplat cu tinereţea interpreţilor lui, pe deasupra tuturor deosebirilor pe care aceştia din urmă le puneau în lumină sau, dimpotrivă, le ilustrau involuntar.

Ce ar fi spus Eliade, tînărul Mircea Eliade, despre unii dintre aceşti mici savanţi, cu ardoarea lecturilor şi a traversării problemelor fundamentale? Ar fi tras din pipă, ascultîndu-l pe Marius Supuran din clasa a IX-a, după care s-ar fi dus spre tînărul timid, de cincisprezece ani, ca spre un frate atemporal trăind într-un acelaşi „dezastru” al democraţiei „fără repere” şi „fără respect” pentru „valori”. Adolescentul miop şi avid de cultură, sărind peste propria-i umbră, s-a ipostaziat în zece-cincisprezece elevi eminenţi veniţi din toată ţara, la Sighişoara, să vorbească despre el.
Va veni probabil şi ziua în care profesori şi bibliotecari precum Mariana Gorczyca şi Anca Moldovan, Rodica Lăzărescu şi Loredana Tuchilă, Mioara Kozak şi Adela Schindler vor primi răsplata investiţiei lor în promoţii şi promoţii de elevi. Prin maldărul de hîrtii inutile şi ritualurile birocraţiei autoreproductive, pasiunea lor pentru meseria rară pe care o fac se va vedea, cumva, recunoscută. Dar o recunoaştere – simbolică – deja există. Fiecare propoziţie inteligentă şi fiecare gînd profund al unui elev ne semnalizează, într-un fel, dedicaţia şi competenţa dascălului său. Te aud cum vorbeşti, te ascult cu atenţie şi-mi dau seama, destul de repede, ce fel de profesor ai avut.

În 1994, dragii mei, România a avut o prestaţie foarte bună la Campionatul Mondial de fotbal din Statele Unite. Da, da, puteţi să credeţi că ne-am calificat la turneul final? Un fotbalist pe nume Hagi, pe care voi nu l-aţi apucat jucînd, a făcut furori.

Dar gata, am ieşit destul din prezentul mediatic şi din reţeaua de veşti negre răspîndite cu jubilaţie. Să ne întoarcem la dezastrul nostru.

Fotografie de Viorel Ilişoi
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.