Violently happy

Filip STANDAVID
Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
Violently happy jpeg

Am crescut în anii ’90, aşa că atunci cînd m-am gîndit la muzica pe care o ascult cînd sînt fericit, m-a cuprins îngrijorarea. Una gata formulată de Nick Hornby în High Fidelity, chiar la mijlocul deceniului în care-au început să mi se stabilizeze gusturile: „Ce-a fost mai întîi – muzica sau nefericirea? Ascultam muzică pentru că eram nefericit? Sau eram nefericit pentru că ascultam muzică?“

Trei dintre trupele vieţii mele m-au cadorisit, de pildă, cu drăgălăşenii precum „Everybody Hurts“ (REM), „Para­noid Android“ (Radiohead) sau „Rape Me“ (Nirvana). Cîntece despre durere, alienare şi viol. Dar, de vreme ce e vorba despre trupe de rock, să-l priveşti pe diavol în ochi e cumva în fişa postului.

Ce te faci, însă, cînd oameni care amestecă genuri mai relaxate – electronicale, rap şi reggae – îţi înşurubează-n minte un improbabil hit care dă pe-afară de melancolie („Unfinished Sympathy“, Massive Attack)? Sau cînd toată muzica lor e bîntuită de fantome („Dummy“, Portishead)? Ce spune despre un adolescent faptul că-l subjugă fantasme întunecate precum „She makes me wanna die“ (Tricky)?

Şi încă: o fi fost Beck (continuă să fie, apropo) un om-carnaval în anii ’90, însă unul dintre cele mai mari succese ale lui poartă titlul „Devil’s haircut“. Nici cu Björk nu mi-e ruşine: avea cele mai şucheate haine, coafuri şi videoclipuri, dar Horia, colegul meu de bancă, se-ntreba cu destulă îndreptățire ce o-nsemna să fii „Violently happy“. Pînă şi una dintre vedetele pop pursînge din întreaga lume, Kylie Minogue, cînta în vremea aceea „Where the wild roses grow“, o „baladă asasină“ scrisă de Nick Cave, pe parcursul căreia Kylie asumă rolul victimei omorîte de iubitul (?!) său. E imposibil să n-o aduci în discuţie pe PJ Harvey – povestioara ei de trei minute şi jumătate, despre o mamă care şi-a înecat fiica, a lăsat urme adînci. Ani şi ani după aceea, în studioul celui mai serios radio pentru care-am lucrat, producătorul s-a jucat niţel: mi-a şoptit în căşti, în locul obişnuitelor avertismente despre durata insert-urilor, versurile care încheie „Down by the water“ („Little fish, big fish, swimming in the water…“). Şi eu, şi prezentatorul de ştiri am răspuns fără să clipim: „Come back, here, man, gimme my daughter“.

Oarecum surprinzător, aş zice, n-am chinuit niciodată animale nevinovate, nu mi-a încolţit vreun gînd suicidar şi nici n-a ieşit din mine un adult morocănos şi nesuferit (deşi am momente cînd sînt foarte al dracului). Dar nenumăratele îndrăzneli ale culturii pop din anii ’90 mi-au făcut bine cu duiumul: MTV-ul difuza în locul reality show-urilor de-acum emisiuni precum Rock The Vote (Zgîlţîie alegerile!), iar la televiziunea publică de la noi lumea stătea lipită de un serial regizat de David Lynch. Alde Radiohead m-au dus înspre Penderecki, grație doamnei Gudmundsdóttir (Björk) i-am descoperit pe Mahler şi pe Messiaen, Nirvana mi l-a pus pe tavă pe inclasificabilul David Bowie. Iar cînd l am cunoscut pe Tricky, omul m-a apucat pe după gît şi s-a uitat înainte, aşteptînd ca cineva să ne facă o poză. M-am aplecat, i am spus scurt: „I don’t want to take a photo, I just wanted to say I grew up to your music and to thank you“. S-a întors, mi-a pupat mîna şi m-a strîns în braţe de mi-au trosnit oasele. Dragă Horia, asta înseamnă să fii violently happy. 

Filip Standavid este jurnalist la Europa FM.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Michael Waltz FOTO Profimedia
Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, și adjunctul său demisionează după gafele legate de aplicația Signal
Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, și adjunctul său, Alex Wong, își vor da demisia joi, potrivit unor surse citate de CBS News.
litoral captura apele romane png
S-a deschis sezonul estival. Plajele de pe litoralul românesc, preluate de 266 de operatori
Sezonul estival 2025 a început oficial pe litoral. Apele Române Dobrogea-Litoral au finalizat predarea sectoarelor de plajă către cei 266 de operatori economici cu contracte de închiriere, a anunțat, joi, Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook.
Colaj candidati alegeri prezidentiale
Sondaj final înainte de alegeri. Cine este candidatul preferat de românii din diaspora și cum arată clasamentul cu câteva zile înainte de vot
Alegerile din țara noastră se apropie cu pași repezi, iar acum SOCIOPOL pune la dispoziție și un nou sondaj.
nicolae elena ceausescu palatul buckingham regina elisabeta iunie 1978 jpeg
Nicolae și Elena Ceaușescu, „cei mai proști vizitatori de stat” ai Reginei Elisabeta a II-a. „Toată lumea se temea de acest cuplu”
Regina Elisabeta a II-a a fost obligată să se ascundă într-un tufiș din grădina Palatului Buckingham pentru a evita să dea ochii cu dictatorul român Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, în timpul vizitei lor de stat din 1978.
slabire jpg
1mai muncitoresc 12043100 jpeg
Mai au românii motivație să meargă la vot?
Ce ne va aduce prima rundă a alegerilor prezidențiale de anul acesta, programate pe 4 mai primul tur și pe 18 mai turul doi, reluate de la zero după anularea celor din decembrie 2024?
banner gabriela cristea png
Gabriela Cristea, prinsă pe picior greșit. A intrat iar în gura internauților: „Mie mi-ar fi rușine!”
Internauții nu sunt deloc blânzi cu Gabriela Cristea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV românești. Modul în care s-a expus în social media recent a atras multe critici la acesteia și a fost acuzată că își editează prea mult fotografiile.
Jade Damarell, FB jpg
O parașutistă a murit după un salt pe care îl executase de sute de ori. Sunt indicii că nu a deschis parașuta intenționat
Jade Damarell, o parașutistă experimentată, în vârstă de 32 de ani, cu sute de sărituri la activ, a murit în timpul unui salt, în Marea Britanie. Sunt indicii că ar fi fost vorba de o sinucidere.
Daniel Dines UiPath foto Facebook UiPath jpg
Daniel Dines spune că Inteligența Artificală „e ca un tsunami”: „Ar trebui să fim deopotrivă entuziasmați și îngrijorați”
Daniel Dines, fondatorul companiei IT româno-americane UiPath, a declarat la lansarea platformei pentru automatizare agentică, că oamenii trebuie să fie deopotrivă entuziasmați și îngrijorați de ascensiunea utilizării agenților AI, care preiau din sarcinile oamenilor, în diverse firme.