Un șoc al frumuseții

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
Un șoc al frumuseții jpeg

Cred că tocmai pentru noi, românii, e greu de acceptat că există atîta frumusețe obiectivă în țara noastră pe cît se vede în România neîmblînzită. Sîntem atît de deprinși să ne pictăm țara folosind materiile toxinelor și ale acizilor sarcasmului (în felul în care avangardiștii își construiau tablourile inserînd colaje de dejecții și chiar de excremente, sau în felul în care Andre Serrano construiește fotografii mistic-scandaloase precum Christos în urină), încît găsim surprinzător și aproape inacceptabil faptul că există o asemenea cantitate de frumusețe în România. E un șoc al frumuseții cel pe care-l trăiește spectatorul român, asemănător cu șocul oxigenului după hipoxie; și, ceea ce e cu adevărat important, un șoc al frumuseții proprii. Deci așa arată acest ținut al plîngerii perpetue, al deprimării incontinente, al catastrofismului fără sațiu? Așa arată, care va să zică, infernul nostru – adică atît de policolor, de hipnotic, de paradiziac?

Se înțelege, așadar, care cred că e enormul merit al documentarului România neîmblînzită: el reușește nu doar to restore paradise, să restaureze paradisul, cum scrie undeva Ezra Pound – ci să pună o oglindă cu un chip paradiziac în fața unei conștiințe care se percepe drept iremediabil infernală. Restaurează, altfel spus, paradisul pe locul infernului, din materia lui – și abia asta e cu adevărat spectaculos, cu adevărat impresionant. Pentru orice cetățean român rațional, va fi greu să se mai perceapă drept cetățean al infernului după ce a văzut România neîmblînzită; pentru orice campion al urii de sine (care e, după Luca Pițu, sentimentul nostru național), va fi greu să se mai deteste după ce a văzut acest film.

România neîmblînzită e, așadar, unul dintre cele mai eficiente gesturi recente împotriva urii noastre de sine. Acest film surprinzător ne demonstrează, obiectiv, fără putință de dubiu, că putem fi chiar admirabili, că am putea la o adică ceea ce nici în fantasmele noastre cele mai îndrăznețe nu credeam: să ne iubim. Nu cunosc elogiu mai mare care ar putea fi adus acestui film. Sau oricărui alt obiect artistic. 

Radu Vancu este scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Zodia cancerului. Jurnal 2012-2015, Editura Humanitas, 2017.

Foto: Max Milligan

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

masini trafic  Foto carVertical jpg
Șoferii plătesc amenzi mai mari, în 2025. Greșeala care poate atrage sancțiuni de peste 4.000 lei
De la 1 ianuarie, șoferii plătesc amenzi mai mari. Valoarea punctului de amendă, care era plafonată la 165 de lei, a fost recalculată și a ajuns la 202,5 lei. În aceste condiții, șoferii care, de exemplu, nu poartă centura de siguranță vor plăti o amendă cuprinsă între 405 și 607 lei.
image png
Doi giganți media au decis să fuzioneze. Compania mamut este evaluată la 3,7 miliarde de dolari
Getty Images şi Shutterstock, doi dintre cei mai mari jucători din industria conţinutului vizual licenţiat, au anunţat marţi o fuziune care va crea o companie evaluată la 3,7 miliarde de dolari, adaptată pentru provocările erei inteligenţei artificiale.
cersetor freepik jpg
Care este povestea celui mai bogat cerșetor din lume. Motivul pentru care bărbatul încă iese pe stradă și cere oamenilor bani
În mijlocul haosului urban din Mumbai, capitala financiară a Indiei, un bărbat care cerșește pe străzi de peste 40 de ani este cunoscut ca fiind „cel mai bogat cerșetor din lume”
unghii
Ce trebuie să mănânci, ca să-ți crească unghiile lungi și sănătoase. Alimentele care împiedică exfolierea și ruperea lor
Alimentația sănătoasă și echilibrată poate ajuta inclusiv la creșterea unghiilor, care vor ajunge lungi și sănătoase, fără a se mai rupe sau exfolia, susțin specialiștii.
România va importa în această iarnă mai multe gaze, odată cu creşterea consumului intern
Austria ar fi convenit să furnizeze gaze românești Germaniei. Acordul încheiat de OMV
Compania OMV din Austria a încheiat un acord pentru furnizarea de gaze către compania germană Uniper, provenite din proiectul său din Marea Neagră, începând cu 2027, au declarat trei persoane familiarizate cu situația pentru Reuters.
Giulia Nahmany vine cu o propunere de mic dejun sănătos după mesele încărcate de sărbători
Giulia Nahmany vine cu o propunere de mic dejun sănătos după mesele încărcate de sărbători
Giulia Nahmany (41 de ani) a găsit soluția perfectă pentru un desert sănătos după masa de sărbători.
2 zodiac jpg jpeg
Trei zodii protejate de Dumnezeu până de Paște 2025. Viața lor se va schimba imediat după Sfântul Ion
Începutul noului an vine cu energii puternice și schimbări semnificative pentru câteva dintre zodii. Până de Paște, trei semne zodiacale vor beneficia de o protecție divină specială, iar viața lor va cunoaște transformări majore.
index webp
Care sunt românii care au sărbătorit marți Crăciunul. Când vine la ei Anul Nou
În timp ce majoritatea românilor au pus marți stop distracției, folosind ultimele ore ale vacanței de Sărbători pentru a se reface, există concetățeni de-ai noștrii pentru care petrecerea de abia începe. Este vorba de creștinii ortodocși de rit vechi, care urmează calendarul iulian.
Viktor Orbán a înființat recent un birou pentru protecția suveranității FOTO EPA-EFE
SUA a impus scancțiuni împotriva unui apropiat al premierului Viktor Orban, „pentru implicarea sa în acte de corupţie”
SUA a impus sancțiuni economice împotriva lui Antal Rogan, șeful cabinet al premierului Viktor Orban.