Un puzzle al schimbării
- argument -
Despre Fundaţia Vodafone România am aflat în urmă cu mai mulţi ani, de la televizor. Era vorba despre un proiect major de renovare a Spitalului de Copii „Marie Curie“ din Bucureşti, un proiect care s-a derulat de-a lungul mai multor ani – atunci am aflat, de fapt, şi despre acest concept de responsabilitate socială a companiilor.
Programele Fundaţiei Vodafone în România vizează în special domeniul sănătăţii şi al educaţiei şi, pornind de aici, s-au dezvoltat direcţii adiacente, cum ar fi cultura voluntariatului sau investiţii în mediul rural.
Despre proiectele pe care Fundaţia le derulează în prezent este foarte mult de vorbit pentru că sînt foarte multe, par diferite, dar pornesc din acelaşi punct: dorinţa de schimbare. Într-o întîlnire pe care am avut-o cu directoarea fundaţiei, Angela Galeţa, nu am putut prinde decît o parte, pe care o prezentăm în acest dosar, doar cîteva bucăţi din puzzle.
Un puzzle în care descoperim că o şcoală de sat din Bihor a fost renovată. Sau că mai multe centre de donare de sînge din ţară funcţionează în prezent la standarde europene, fapt care a schimbat, printre altele, însăşi mentalitatea românilor în ceea ce priveşte donarea, numărul donatorilor fideli crescînd considerabil. Mai aflăm şi că sute de bătrîni, bolnavi şi singuri, din Bacău au în prezent vieţi normale – nu numai că primesc îngrijiri medicale la care nu ar fi avut altfel acces, ci au parte şi de o viaţă socială intensă. Descoperim situaţia bolnavilor care suferă de scleroză multiplă – o boală degenerativă care îi condamnă, de multe ori, pe aceşti oameni la izolare, oameni pentru care proiectele finanţate de Fundaţie au însemnat o şansă reală, poate singura în acest moment, la demnitate şi la integrare socială; sau despre un proiect prin care telemedicina a salvat şi salvează sute de vieţi ale oamenilor care suferă de diabet şi care a schimbat, prin tehnologie, modul de interacţiune al pacienţilor cu doctorii – în condiţiile în care unui medic diabetolog din România îi sînt repartizaţi mii de pacienţi, proiectul Fundaţiei, „Mobile for Good“, a scurtat timpul de transmitere şi de primire a unor informaţii legate de starea de sănătate a acestora. Şi, nu în ultimul rînd, aflăm despre oamenii din compania Vodafone, oameni implicaţi real în acţiunile de voluntariat, oameni pentru care voluntariatul a devenit mai mult decît un hobby, aproape o dependenţă.
Ilustraţie realizată de Ion BARBU