Să învăţăm să spunem Scheiße

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Oare nemţii ne plac pe noi, românii? jpeg

E clar: Germania dă tonul în Europa. În tot ce a însemnat criza euro, deciziile s-au luat la Berlin. Ce se dictează cui, cîţi bani se dau cărei ţări alunecate în criză şi prin ce mecanism instituţional se virează – toate acestea au fost decise în cancelariile doamnei Angela Merkel. E rău sau e bine că Germania are atîta putere în Uniunea Europeană? Argumente se pot găsi pentru ambele variante.

Cert e însă că influenţa Berlinului e legitimă în sensul în care e de netăgăduit că rezultatele economice ale Germaniei sînt, de departe, de foarte departe, cele mai bune din întreaga UE şi, evident, din zona euro. Să ne jucăm de-a Mephisto. De ce ţine Germania cu dinţii de euro? Şi, mai ales, ce s-ar întîmpla dacă Germania ar renunţa să susţină moneda unică?

Se duce dracului totul. Dar nu ce ne-am aştepta cu toţii la prima vedere, ci ceva mult mai important. Să o luam pe rînd. Ce s-ar întîmpla cu economia Germaniei dacă ar renunţa la euro? În prima fază, ar fi Scheiße. Şi pentru Germania, şi pentru celelalte ţări care ar păstra actuala monedă unică europeană. O eventuală „neo-marcă“ (NDM) ar fi stabilită la un curs de schimb faţă de euro de 1:1. Aruncată pe piaţă de Bundesbank, noua marcă nu s-ar mai supune regulilor Băncii Centrale Europene (BCE). A doua zi, probabil, NDM s-ar aprecia dramatic, unii zic chiar cu 50%, tocmai din cauza faptului că Germania ar scăpa din constrîngerile BCE. Rezultă o scădere a exporturilor şi, în acelaşi timp, o scădere a rezervelor valutare ale Germaniei care, pînă cu o zi în urmă, fuseseră calculate în euro. Haos la burse, indici în cădere etc.

În concordanţă cu atitudinea actuală, Germania şi-ar fixa o ţintă foarte mică de inflaţie, probabil sub cea a BCE. Restul statelor ar anula imediat Pactul Fiscal impus de Berlin în prezent şi şi-ar stabili programe mult mai relaxate de reviriment economic şi bugetar. Ar rezulta, din nou, o apreciere a NDM, o nouă cădere a exporturilor germane şi, eventual, alunecarea în recesiune prelungită.

Aşa, şi? N-ar putea trece Germania peste asta? Ba sigur că da, cu efort susţinut şi o schimbare de paradigmă în direcţia de politică monetară elveţiană ar supravieţui cu siguranţă şi, pe termen mediu, şi-ar reveni într-un nou Wirtschaftswunder. La fel cum şi Grecia şi-ar fi revenit pînă acum, dacă ieşea din zona euro în 2010, în loc să fie inundată de credite pe care nu le va achita în veci şi în loc să fie ajutate, de fapt, băncile germane şi franceze care aveau expunere uriaşă pe spaţiul elen. Cu alte cuvinte, din punct de vedere economic, toată lumea şi-ar reveni mai devreme sau mai tîrziu din şoc şi ar merge mai departe.

Motivul pentru care Germania ţine cu dinţii de euro – la fel ca toată UE – este însă unul politic. Şi aici trebuie să ne aducem aminte de momentul la care moneda unică a fost gîndită şi, apoi, introdusă. Euro nu este o monedă în sine, ci o construcţie politică de adîncire a integrării europene. Mai monedă decît euro este o vacă schimbată pe şase oi sau doi porci (recunosc, nu ştiu cursul de schimb vacă-oaie sau vacă-porc). Şi tocmai pentru că euro nu este o monedă în sensul tradiţional al termenului, nu există modalitate legală de a renunţa. Nimeni nu s-a gîndit să prevadă această posibilitate pentru că scopul euro este cel de a ţine Europa unită, dincolo de avantajele şi dezavantajele unui instrument unic de schimb.

Scriam, mai sus, despre restul de state care ar rămîne în zona euro dacă Germania părăseşte clubul. Probabil că ar renunţa la tratatele impuse de Germania. E un caz ideal pe care mi l-am imaginat, dar mai plauzibil mi se pare cel în care, eliberate de „jugul nemţesc“, de care se plînge şi domnul Victor Ponta, statele îşi văd fain-frumos de treaba lor şi se întorc la stadiul în care decid ele singure ce şi cum fac în politica monetară şi bugetară, în loc să le fie impuse de structura suprastatală.

Aşa cum semnalul unificării europene a fost dat de Germania în 1990 odată cu „anexarea“ fostei RDG de către RFG, aşa joacă Germania astăzi – prin pîrghii mai puţin tradiţionale – rolul de factor de stabilitate al Europei unite. Ar fi însă de dorit, dacă oricum ţine totul în mînă, ca Germania să adune mai multă expertiză economică în structurile sale de guvernare. În SUA, politica e dominată de economişti. La nemţi, sînt majoritari juriştii.

Laurenţiu Diaconu-Colintineanu este jurnalist la RFI România, reporter special şi realizator al emisiunii Punerea pe gînduri.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Cele mai urâte și sărace orașe din România, conform Inteligenței Artificiale. Ce loc este descris ca fiind „îmbătrânit”
În ultimele decenii, România a cunoscut schimbări semnificative, iar dezvoltarea orașelor sale a fost una inegală. Unele au evoluat rapid, cu investiții masive în infrastructură și turism, în timp ce altele au rămas blocate într-o stagnare economică și urbanistică.
Andrei Cosmin Beucă agresor Iasi, captura video BZI jpg
Declaraţie halucinantă a bărbatului care şi-a incendiat fosta soţie: „Am vrut să o omor. Nu-mi pare rău”. Ce povestesc martorii
Bărbatul de 57 de ani care şi-a lovit soţia cu un ciocan până când a lăsat-o aproape leşinată şi apoi a incendiat-o a fost arestat şi a mărturisit că nu are remuşcări. El era proaspăt ieşit din închisoare, unde stătuse doi ani tot pentru violenţă.
12969836 jpg
Răspuns șocant al președintelui El Salvador după ce a fost întrebat dacă îl va returna pe un imigrant deportat din eroare de SUA
Președintele Donald Trump și președintele El Salvador, Nayib Bukele, au transmis în timpul unei întâlniri pe care au avut-o luni în Biroul Oval că bărbatul din Maryland care a fost deportat dintr-o „eroare adminstrativă” în El Salvador nu va fi returnat în Statele Unite, relatează CNN.
Ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Șeful Armatei Române, avertisment: „Nu putem exclude ca Rusia să încerce să atace NATO, să verifice Articolul 5”
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, vorbește, într-un reportaj „România, te iubesc!” despre un posibil conflict cu Rusia în care să fie implicată și România.
Microbuz prabușit în Dunăre
Tragedia din Orșova, surprinsă de o cameră de supraveghere. Șoferul microbuzului scufundat în Dunăre, un cetățean bulgar, a murit
Tragedia care a avut loc luni, 14 aprilie, când un microbuz a căzut în Dunăre, după ce s-a ciocnit cu un alt autovehicul, pe DN6, pe un viaduct din Mehedinţi, a fost surprinsă de o cameră de supraveghere din zonă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Premierul moldovean afirmă că Rusia a cumpărat 10% din voturile moldovenilor la ultimele alegeri. Ce mesaj are pentru Putin
Prim-ministrul Dorin Recean afirmă că Rusia a cumpărat 10% din voturile moldovenilor în timpul prezidențialelor și referendumului pro-UE din toamna anului 2024, dar Kremlinul nu a reușit să-și atingă scopul.
Soldati rusi in Mariupol FOTO EPA-EFE
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
În timp ce comunitatea internațională dezbate scenarii de încheiere a războiului din Ucraina, o realitate prinde contur cu tot mai mare claritate: Vladimir Putin nu mai poate, de fapt, opri acest conflict. Kyiv Post scrie de ce.
Lansarea oficială a programului prezidenţial al candidatului Alianţei electorale 'România Înainte', Crin Antonescu, în București, 9 aprilie 2025  Inquam Photos  George Călin (8) jpg
Crin Antonescu, atac la Simion și Ponta: „Doi candidați care spun că trebuie să întoarcem spatele UE”
Crin Antonescu a avertizat că țara „nu își permite dezechilibre pe plan extern”, mai ales într-un context geopolitic fragil.
urmeaza prapad pentru 2 zodii logo jpg
Începe coșmarul pentru 2 zodii! Problemele, ghinioanele și greutățile le vor acapara încă din a doua zi de Paște. Necazurile se vor ține lanț, lacrimile le vor curge șiroaie
Începând cu a doua zi de Paște, două zodii vor trece printr-o perioadă extrem de grea, plină de încercări și obstacole.