Reportajul e viaţă

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Reportajul e viaţă jpeg

- argument -

Polonia este o superputere în arta reportajului.

Celebrul Ryszard Kapuscinski (1932-2007) – din opera căruia s-au putut citi, în limba română, în ultimul deceniu, numeroase reportaje în revista Lettre Internationale, iar cîteva cărţi i-au fost traduse şi la noi – a creat o adevărată şcoală, motiv pentru care, în semn de recunoaştere, Primăria Varşoviei a instituit un prestigios premiu pentru reportaj, purtînd numele lui. Nu mai puţin celebra Gazeta Wyborcza apare săptămînal împreună cu un supliment special dedicat exclusiv reportajului, supliment unde, în ultimii ani, s-a format o nouă generaţie de reporteri, traduşi acum în toată lumea.

O parte dintre aceştia vor veni la Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Chişinău, ocazie cu care Institutul Polonez din Bucureşti lansează proiectul „Reportajul polonez – «Cu toţii ştim puţin despre toate» (Ryszard Kapuscinski)“, precum şi un concurs de reportaj despre care puteţi afla mai multe pe site-ul culturapoloneza.ro.

indow.document);

În ultimii ani, presa scrisă a trecut prin mari schimbări şi s-a confruntat cu asemenea greutăţi, încît e greu de prevăzut cît şi mai ales sub ce formă va supravieţui şi cum va arăta viitorul ei.  

Cu toate acestea, peste tot în Europa, şi cu precădere în ţările scandinave, pe fundalul degradării şi al scăderii audienţei presei generaliste, reportajele de amploare, acel „long form journalism“ pare să fi renăscut în publicaţii de nişă, ale căror tiraje continuă să crească.  

Fenomenul pare să apară şi la noi, unde, în această ultimă perioadă de proteste, nevoia de reportaj s-a făcut simţită, iar o iniţiativă de jurnalism independent precum Casa Jurnalismului funcţionează datorită susţinerii populare, a donaţiilor private.

În dosarul de faţă, pe lîngă masiva contribuţie poloneză, publicăm şi o amplă anchetă în care 11 reporteri români din mai multe generaţii, care semnează în publicaţii pe hîrtie sau online din toată ţara, vorbesc despre necesitatea şi nevoile, calităţile şi lipsurile reportajului de la noi, care trebuie citit şi susţinut. Pentru că nu se poate fără reportaj. Cineva trebuie să ne povestească.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Genele asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, identificate de o echipă de cercetători australieni
O echipă de cercetători din Australia a identificat o serie de gene asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), oferind noi speranţe pentru îmbunătăţirea diagnosticului şi a tratamentului acestei afecţiuni mintale debilitante.
concedieri, foto shutterstock jpg
O companie importantă anunță concedieri în masă. 6000 de oameni își vor pierde locurile de muncă
Aproximativ 6000 de oameni își vor pierde locurile de muncă după ce un gigant IT a anunțat o nouă rundă de concedieri masive.
Victor Ponta FOTO Mediafax
Ponta cere ajutorul alegătorilor printr-un sondaj pe Facebook, pentru a lua „decizia corectă” în turul doi
Fostul candidat la alegerile prezidențiale, Victor Ponta, a publicat un sondaj pe pagina sa de Facebook prin care invită pe cei care l-au votat să aleagă dintre finaliștii primului tur, George Simion și Nicușor Dan.
image png
Anda Călin, soția lui Liviu Vârciu, ipostază incediară în vacanța din Grecia. Vedeta și-a arătat toate formele
Liviu Vârciu și Anda Călin se bucură de o binemeritată vacanță în Grecia alături de prietenii lor. În timp ce se bucură de zile însorite, plajă și distracție, cei doi își rezervă timp pentru a imortaliza momente din vacanța lor. Soția lui Liviu Vârciu s-a fotografiat într-o ipostază sexy alături de
copii scoala pandemie jpeg
Copilăria nu mai arată la fel după pandemie. Sănătatea mintală și educația, în declin
După pandemia de COVID-19, în întreaga lume, copiii sunt mai triști, mai puțin activi și tot mai puțin pregătiți pentru viitor. Raportul „Bunăstarea copiilor într-o lume impredictibilă”, publicat de UNICEF trage un semnal de alarmă: copiii se confruntă cu o dublă criză – a sănătății și a educației.
Marine Le Pen a votat pe 9 iunie 2024 FOTO AFP jpg
Marine Le Pen își exprimă „sprijinul deplin” pentru George Simion: „Duminică, poporul român se întâlnește cu propria sa istorie”
Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, a transmis miercuri, 14 mai, faptul că îl susține pe George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminică, 18 mai.
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
Minivacanță de Rusalii 2025! Cât costă 2 nopți all-inclusive la hoteluri de 4 stele de la Marea Neagră
Cu aproape o lună înainte de Rusalii, hotelierii scot la bătaie oferte pentru litoral pentru toate buzunarele. Indiferent dacă mergi cu familia sau cu gașca de prieteni, ai de unde alege.
image png
Poliţia Română și structurile MAI ar putea fi dotate cu 5.000 de autoturisme hibrid
Mai multe structuri din Ministerul Afacerilor Interne, printre care Poliţia Română, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră, vizează achiziţia a 850 - 5.000 de autoturisme hibrid.
obezitate, foto shutterstock jpg
De ce se îngrașă oamenii mai mult acum comparativ cu anii ’60. Un nutriționist a identificat cei 4 factori principali
Comparativ cu anii '60, rata obezității a crescut considerabil, iar specialiștii avertizează că nu doar alimentația este de vină.