Reiki – legendă urbană?

Cristina IVAN
Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Reiki – legendă urbană? jpeg

– Mamă, nu îmi faci şi mie nişte riki-piki d’ăla de-al tău, tare mă doare piciorul azi...
Riki-piki este numele popular al unei practici de dezvoltare spirituală, terapie şi optimizare energetică, de origine japoneză, numită tradiţional Reiki!

Cam aşa ar suna, pentru cei interesaţi de curiozităţi, o scurtă definiţie (de dicţionar), dacă limba bunicii mele ar fi recunoscută oficial printre dialectele vorbite frecvent în mediul citadin pensionăresc. Cum nu este, mă mulţumesc să zîmbesc şi să mă aşez liniştită lîngă ea, cu palmele pe piciorul reclamat. Bunica se uită suspicios, aşteptînd parcă să vadă cum iese fum, ia foc sau întinereşte brusc tegumentul epitelial sub atingerea riki-piki.

– Io nu ştiu cum vine asta, am zis că îl întreb şi pe preot, dar cum pui tu mîna parcă mi se încălzeşte piciorul şi mă lasă durerea. Data trecută, să ştii, nu m-a mai durut deloc!
Apoi brusc se încruntă fulgerată de o idee... 
– Auzi, mamaie, da’ tu cînd stai aşa, nu cumva le iei, ca la deochi, adică nu ţi se face rău? Ia vezi, să nu te îmbolnăveşti! 

O asigur că totul e bine, nu iau nici bube, nici deochi, şi se linişteşte. În curînd, începe să moţăie şi ştiu că am scăpat. Mîine o să-i povestească dnei Postolache de la trei despre fata asta care a învăţat, dom’le, atîţia ani... şi uite ce ştie să facă!

Cînd plec, în drum pre casă, îmi aduc aminte cum am auzit eu despre Reiki.... Pe marginea unei mese pline de cristale, în casa unei prietene, am citit pe prima filă a unei cărţi:

Doar astăzi, nu te îngrijora,
Doar astăzi, nu te enerva,
Doar astăzi, respectă-ţi părinţii, profesorii şi strămoşii,
Doar astăzi, trăieşte-ţi viaţa cinstit,
Doar astăzi, iubeşte viaţa sub toate formele ei!

Mi-a plăcut formularea aceasta mică, pas cu pas, clipa cucerită într-o bătălie care te îndepărtează de misiunile mari şi de jurămintele pe viaţă.... Şi mi-a dat curaj. Dacă mi-ar fi spus cineva că de aici o să înceapă un drum conştient şi frumos către desăvîrşire spirituală şi iluminare, aş fi rîs şi m-aş fi îndepărtat, gîndindu-mă că am dat peste vreo sectă. Dar n-a fost aşa... prietena mea mă cerceta cu privirea aceea albastră, francă, liniştită... Mi se păruse mereu că vine oarecum dintr-un dincolo al liniştii care nu trebuie umplute, care nu are nevoie de nimic pentru a fi pe deplin... armonie! Ca o statuie a lui Brâncuşi!

– Dacă vrei, vorbesc cu George şi poţi să vii la curs!

Aşa am aflat că Reiki este o practică de meditaţie, o formă de terapie alternativă, un mod de a-ţi aduce în echilibru sănătatea trupului şi a sufletului. Şi ceea ce a început ca o curiozitate pentru ceva ce îmi părea mai degrabă o filozofie orientală exotică, şi totuşi neobişnuit de occidentală în pragmatismul ei, s-a transformat cu timpul, încet, blînd, firesc, într-o conştienţă şi o practică din ce în ce mai stabilă a iubirii şi a compasiunii. M-am gîndit adesea în ce se aseamănă şi în ce e diferită de rugăciune. Pentru mine, practica Reiki picură în suflet acelaşi balsam al liniştii, ca şi rugăciunea. O completează, fără a i se substitui. Pentru că Reiki nu este o religie. Aduce şi o sărbătoare a trupului, căruia ajungi să-i dai ascultare, să-i cunoşti ritmurile interioare şi să-l integrezi întregului care eşti. Aduce, uneori, pacea neclintită a minţii de care vorbesc yoghinii, şi, alteori, în clipele binecuvîntate, cunoaşterea de dincolo de cunoaştere, cunoaşterea întreagă, cu minte, trup şi suflet, într-un spirit care se relevă altfel, plenar şi tainic.

Bazele Reiki au fost puse de medicul şi terapeutul japonez Mikao Usui, care a îmbinat în această formă de practică spirituală şi terapie complementară cunoştinţele sale de arte marţiale japoneze, Qi Gong, medicină complementară, dar şi... sursa vieţii, Rei Ki, o formă de energie pe care a primit-o ca revelaţie în timpul unei perioade de 21 de zile de meditaţie, post şi rugăciune petrecute pe muntele Koriyama. De la el, numeroase ramuri de Reiki tradiţional şi nontradiţional s-au răspîndit în întreaga lume şi au condus la naşterea diferitelor forme cunoscute azi. Pentru curioşi, e de ajuns o căutare pe Google pentru a intra într-un univers divers şi pe alocuri neobişnuit. Eu am preferat să caut cu sufletul, fără să colecţionez diplome, şi m-am oprit la trei instructori Reiki pe care îi creditez cu ştiinţă, cunoaştere interioară şi etică profesională: George Mandache, Aurelian Curin şi Vlad Tudor Popescu.

Lui George trebuie mai ales să îi mulţumesc pentru ceva... în toţi aceşti ani de practică şi cursuri, m-a convins că nu există vindecare din exterior, aşa cum nu există nici Maestrul... în exterior. Drumul către desăvîrşire începe cînd înţelegi că nu există desăvîrşire în afara ta, nu există Maestru altul decît Sufletul tău. Iar un iluminat păşeşte prin deşert fără să lase urme, eliberat de obligaţii, veneraţie şi orgoliu. Pentru că un maestru devine maestru abia atunci cînd îşi eliberează discipolii de povara de a avea un Maestru!

Cristina Ivan este doctorand al Universităţii Bucureşti.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.