Radu Anton Roman şi bucătăria de altitudine mare

Nelu BĂNŞOIU
Publicat în Dilema Veche nr. 558 din 23-29 octombrie 2014
Radu Anton Roman şi bucătăria de altitudine mare jpeg

Mie şi prietenilor însoţitori ne-a plăcut mereu să mîncăm bine şi să vorbim îndelungat în timpul mesei. După ’90 s-a înteţit circulaţia oamenilor şi a ideilor, iar situaţia comeseanului român s-a complicat. Subiectul otrăvit favorit, care trecea imediat atmosfera jovială în vrajbă, era chiar mîncarea ce o mîncam şi chestiunea dacă avem cum vorbi îndreptăţit de bucătărie românească. Provocau, în primul rînd, amicii transfugi, care, de fiecare dată cînd veneau acasă, povesteau minuni; foarte activi erau şi călătoriţii, care veneau plini de senzaţii şi de poveşti primite cu larmă şi conversaţii pline de savoare. Protocroniştii erau mai puţini, se manifestau timid, dar din ce în ce mai demonstrativ, făcînd invitaţii care-i lăsau pe convivii cosmopoliţi cu privirile grele, oarecum îndoite. Era clar... aceste mese deveniseră un joc care se relua, uneori la distanţe mari de timp, era aşteptat cu delicii culturale, cu argumente pline de agresivitate sau de tandreţe.

Spre jumătatea deceniului, jocurile pornise să le facă Radu Anton Roman, la început scriitor boem, cunoscut în toate cercurile de intelectuali bucureşteni; pe măsură ce mînca din ce în ce mai bine şi mai preocupat, iar asta se vedea din ce în ce mai tare, ponderal, se arăta adept al bucătăriei cosmopolite, glosînd aiuritor, provocînd dispute de care se bucura enorm... fără să ştie că o luase pe calea succesului şi a celebrităţii. Primul pas pe această cale l-a făcut organizîndu-ne la mese tematice, tîrîndu-ne la restaurante pitoreşti sau chiar la Făgăraş, locul natal, printre vînători, printre călugări sau prin case de ţărani, care aveau ţurţuri de ipsos pe tavan. Obişnuiţii acestor mese erau vechi prieteni: Mihai Oroveanu, Andrei Pleşu, Victor Sălăgean, Dan Nicuţă, Victor Mavrodineanu şi alţii care se nimereau, sau cunoştinţe de adunătură... Pe mine nu mă scăpa niciodată pentru că ne certam exploziv şi îi plăcea enorm asta, şi pentru că am adus la mine, la o masă distrugător de gustoasă şi variată, un argument protocronist formidabil: i-am arătat cu spectacol, ca pe ceva de preţ, o bătrînă bucătăreasă, specializată în petreceri de cumetrie în comuna Dobroeşti, pentru care a făcut o pasiune totală, declarînd că o iubeşte atît de mult, încît i-ar număra ridurile de s-ar putea. În acest context, prietenia noastră s-a strîns la extrem, iar cearta noastră pe motivul bucătăriei româneşti a luat proporţii monstruoase.

Momentul crucial s-a produs cînd i-am propus, ţinînd deja Editura Paideia, să scrie un îndrumar in nuce pentru o posibilă bucătărie specifică nouă. Au urmat ţipete indignate, nenumărate mofturi, după care a zis că, în sfîrşit, ar face ceva despre bucătăria ciobănească de altitudine mare, că doar acolo poate găsim ceva interesant. Am înţeles imediat, apoi, că în partida cosmopolită (Radu, Andrei, Victorii, Perahim şi alţii) se va face o breşă: Radu suferea de îndoială, era fără aplomb, oarecum absent la întrevederi şi totul arăta că în sufletul lui se petrece ceva important, în adînc. Radu şi-a adus subit aminte că îi povestisem de mai multe ori de cercetările de antropologie culturală pe care le făcuserăm în studenţie, şi apoi cu studenţii de la universitate în zona Cîmpulung, Novaci, Mărginimea Sibiului, a cerut detalii, apoi alte detalii, a plecat neliniştit la Făgăraş şi s-a întors, cred, cu gînduri mari, pentru că a adunat aproape o sută de cărţi de bucate în cîteva zile şi a dispărut tăcut alte cîteva zile. A lucrat cu o pasiune incredibilă, timp de doi ani. Acum ne certam altfel. Pacea s-a instalat într-o zi de primăvară, cînd a venit cu un zîmbet mare şi mi-a înmînat solemn un manuscris de peste 1000 de pagini, cartea despre care ştim. Cartea Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti a fost lansată cu tamtam la Sofitel, unde Radu a reunit, la trei berbeci trecuţi prin proţap şi udaţi cu şampanie, toată floarea Bucureştilor de atunci, toţi francofonii mofturoşi, burghezi veşnic bucuroşi, colportori de toate felurile. Nu imediat, ci în trei ani, cartea a devenit un succes clar, de durată lungă. Radu a căpătat emisiunea la Pro TV şi a trecut la o cercetare excepţională a variaţiilor bucătăriei ţărăneşti pe zone mici şi văi. Toţi prietenii am devenit furnizori de cărţi şi informaţii pentru un Radu care strălucea de bucurie, mulţumit de sine şi dedicat integral acestei teme; a avut motive pentru că această temă i-a adus celebritate şi pentru că lucrarea lui a avut o prezenţă excepţională în cultura noastră.

Această carte a fost o aventură editorială, care a deschis o întreagă cale de a investiga ramificat o temă culturală: au urmat manuscrise inedite şi culegeri de bucătărie românească ţărănească, boierească, domnească, mănăstirească etc., o culegere de texte de bucătărie medievală zonală... mici monografii dedicate bucătăriei bizantine etc. Mai mult decît atît, au fost cercetate şi lansate condimente vechi româneşti, ţărăneşti sau boiereşti, care să dea adîncime senzorială cărţilor.

Episodul nu edifică cu privire la existenţa unei bucătării româneşti, decît indirect, ca referinţă culturală venită din istoria noastră trăită.

Nelu Bănşoiu este prof. univ. dr. la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucureşti.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.