Proşti, dar fericiţi!

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Proşti, dar fericiţi! jpeg

E unul dintre sloganurile principalei formaţiuni anarhiste din Germania. Se numeşte Anarchistische Pogo-Partei Deutschlands (APPD). Aţi ghicit, le place să facă pogo. Iar sloganul „Proşti, dar fericiţi!“ exprimă cu acurateţe elementul comun al membrilor acestui partid. Mai sînt şi alte devize: „Căcarea e muncă!, Munca e de căcat“ (la fel şi şcoala, politica etc.) „Asocialii la putere!“, „Votul meu pentru gunoi!“, „Băută, băută, toată ziua doar băută!“ etc. Partidul „paraziţilor sociali“ – aşa cum se autodefineşte el, ironic – a încercat chiar să facă ceva la alegeri. Cel mai bun scor de pînă acum: în 1998 a obţinut 35.000 de voturi la alegerile regionale. Ce vor anarhiştii germani de azi? Nimic ieşit din comun. Doar dreptul la ajutor de şomaj în cuantum egal cu salariul, pensionarea la tinereţe în loc de vîrsta a treia, abolirea învăţămîntului obligatoriu şi a Poliţiei, crearea centrelor pentru iubire fizică (Fuckpooling centers). Ah, era să uit! Mai e şi punctul care prevede „re-stupidizarea completă a Germaniei“.

Dacă aş avea maşina timpului, cred că aş face o oprire la începutul secolului al XIX-lea, ca să beau o cafea cu Ludwig Börne. Tipul a fost jurnalist, unul dintre primii care s-au pronunţat public pentru anarhie în Germania. În accepţiunea filozofică originară a termenului, anarhie însemna, pentru Börne, „nu mutarea puterii dintr-o mînă în alta, ci reducerea puterii, indiferent de mîna în care se află“. Jurnalistul ştia însă că nici un domnitor nu a slăbit vreodată puterea voluntar, aşa că anarhia însemna pentru el forma pură a libertăţii. După Ludwig Börne, anarhia a devenit o idee îmbrăţişată de social-democraţia germană din anii 1870. Dincolo de conotaţia politică, ideea anarhiei s-a dezvoltat în numeroase domenii, de la psihologie pînă la literatură şi artă. În perioada Republicii de la Weimar, mişcara sindicală de sorginte anarhistă a ajuns la o cotă maximă de popularitate, dar şi de influenţă. Organizaţia a fost desfiinţată de nazişti, membrii ei – forţaţi să lupte în Wehrmacht sau trimişi în lagărele de concentrare hitleriste. În anii 1960, mişcarea anarhistă din Germania avea să cunoască o revenire puternică prin Mişcarea studenţească. Aceasta îşi avea originile în mişcarea din SUA şi critica forma de organizare a puterii în Germania federală postbelică (RFG). Studenţii luptau împotriva „dominaţiei oamenilor de către oameni“. Anul 1961 este considerat cel al creării Mişcării studenţeşti care, culmea, a coincis cu excluderea din Partidul Social-Democrat a Asociaţiei Studenţilor Socialişti. Acelaşi an marchează şi începutul unui proces foarte important în societatea germană: analiza critică a trecutului nazist al ţării. Un proces lung, dureros, dar fără el Germania nu ar fi fost ce e astăzi. Un rezultat de care anarhiştii pot fi mîndri. Sau ar putea fi mîndri dacă ar mai şti care sînt începuturile şi evoluţia mişcării lor. Pare că relaţia dintre evoluţia Germaniei şi cea a mişcării anarhiste e una invers proporţională. Pe măsură ce ţara se dezvoltă politic şi economic, pe atît decad anarhiştii. Astăzi îşi fac simţită prezenţa cînd se îmbată prea tare şi fac scandal sau cînd profită de un protest paşnic ca să incendieze nişte maşini, la marginea oraşului.  

Laurenţiu Diaconu-Colintineanu este jurnalist la RFI România şi documentarist independent. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cafea FOTO Shutterstock
Condimentele pe care trebuie să le adaugi în cafea pentru un plus de savoare și gust. Ce beneficii aduc organismului
Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, deoarece aduce un plus de energie și ne face dependenți de aroma ei unică. Știați, însă, că anumite condimente îi pun în valoare toate nuanțele sale de gust? Iată ce folosesc oamenii din întreaga lume.
Alexei Zimin, foto Instagram jpg
Un celebru chef rus și critic al războiului din Ucraina a fost găsit mort într-un apartament din Belgrad
Alexei Zimin, un celebru chef rus în vârstă de 53 de ani, stabilit de ani buni la Londra, a fost descoperit mort, marţi seară, la Belgrad, unde se afla pentru a-şi promova o carte.
bani jpg
Proiectul privind salariul minim european a fost promulgat. Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie
Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea legii privind stabilirea salariului minim european.
Nave de razboi rusesti FOTO Profimedia jpg
Ucrainenii au ucis un ofițer superior din Marina rusă într-un atentat cu mașină-capcană. Acesta era considerat „criminal de război”
Un ofițer superior al marinei ruse a fost ucis, miercuri, într-un atentat cu mașină-capcană în Crimeea.
7 noiembrie 1917. Valea Glodului. Cuib de mitralieră în copac (© Arhivele Naționale ale României), Colecția Documente Fotografice, FI 8754
Regina Maria, la finalul Primului Război Mondial: „Germania așa cum a fost nu mai există!”
La 11.11.1918, ora 11.00, s-a semnat Armistiţiul de la Compiègne (Franţa) între Imperiul German şi puterile Antantei, acord care a pus capăt Primului Război Mondial.
banner Carmen Bruma
Carmen Brumă dezvăluie cea mai delicioasă rețetă de salată caldă. Este ideală pentru o masă sănătoasă și echilibrată
Carmen Brumă a dezvăluit o rețetă inedită de salată caldă cu fasole verde și somon pentru o masă echilibrată și sănătoasă. Celebra nutriționistă susține că este ușor de preparat și are o mulțime de beneficii pentru organism.
banner gabriela lucutar png
„Regina Întunericului”, despre înmormântarea lui Silviu Prigoană. „Mi-a lăsat o listă de dorințe”
La o zi de la decesul lui Silviu Prigoană, Gabriela Lucuțar, „Regina Întunericului”, a dezvăluit că omul de afaceri i-a lăsat o listă de dorinţe care să fie împlinite la moartea sa.
Averea lui Silviu Prigoană Foto Captură video Youtube   Podcast Nefiltrat jpg
DSU a relatat întregul episod în cazul decesului afaceristului Silviu Prigoană: reconstituirea intervenției
Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a relatat întregul episod în cazul decesului afaceristului Silviu Prigoană
images jpeg
Lovitură de teatru în crima de la Arad! Fata omului de afaceri ucis și cei doi complici vor fi arestați
Instanţa supremă a decis, miercuri, ca fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, ucis cu trei ani în urmă în explozia maşinii sale, precum şi doi presupuşi complici ai femeii să fie arestaţi preventiv. În 24 octombrie, cei trei au fost puşi în libertate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti