Marea trăncăneală. Cum să fii Mădălin Voicu sau Monica Tatoiu

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Efectul de real al pufului de găină jpeg

Ne aflăm în platoul incandescent al unuia dintre cele mai agitate studiouri de emisie de la Realitatea TV. Cosmin Prelipceanu îi are invitaţi principali pe Mădălin Voicu (PSD) şi pe Marius Necula (PDL). Cei doi îi stau alături moderatorului emisiunii în care va fi dezbătută o nouă intervenţie, considerată incendiară, a preşedintelui Traian Băsescu. Acesta, dintr-un exces de ecumenism, declarase cu o zi în urmă că 99% dintre cetăţenii români ascultă manele, în orice caz muzică cîntată de romi. Ca să aibă şi un alibi academic dezbaterea, sînt invitaţi în studio Ciprian Necula (Asociaţia Stop Prejudecăţilor Despre Etnia Romă), Remus Cernea (fost director al Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă) şi subsemnatul, prezentat, de dragul încadrării în temă, ca „specialist în relaţii interetnice”.

Îndrăznesc, după minute bune de delir verbal vesel şi şugubăţ, să-l întreb pe senatorul Mădălin Voicu de ce crede că e nocivă afirmaţia că o mare parte din cetăţenii patriei ascultă manele şi dacă înţelege că acestea au oarecum soarta unor genuri care, deşi nobile astăzi, au fost asociate, la vremea apariţiei lor, cu stigma periferiei. Fără să aibă vreo dificultate, senatorul - pentru care unicul gen cîntat din suflet şi cu geniu de către romi este muzica lăutărească - schimbă registrul politicos pe unul de trafic aglomerat: „Eşti un ignorant!”. Îi ofer cifrele a două sondaje reprezentative la nivel naţional care arată un consum substanţial de manele şi subgenuri asociate. Mădălin Voicu bagatelizează rezultatele sondajelor pentru că are ceva mai bun de făcut, respectiv să se hîrjonească cu celălalt politician şi, din cînd în cînd, să-i pună la punct pe ceilalţi doi invitaţi. Emisiunea trece, lui Mădălin Voicu i se întind, dinspre umbra în care forfotesc zeci de lucrători pe plantaţia ştirilor, mîini care vor să-l salute şi să-l asigure că a fost din nou la înălţime. În holul de la ieşire, Ciprian Necula şi Remus Cernea fac exerciţii de imaginaţie despre ceea ce ar fi putut să spună dacă li s-ar fi dat ocazia să acceseze microfoanele din lavaliere. Realizează şi ei, ca şi mine, în mai multe rînduri, că dreptul la exprimare este invers proporţional cu competenţa.


Trei săptămîni mai tîrziu, sînt invitat tot la Realitatea TV, de data asta în calitate de sociolog, să discut în jurnalul de după-amiază despre isteria consumeristă de dinainte de Paşte. Constat, fără uimire, că alături de mine se află Monica Tatoiu, pe care o zărisem cu cîteva zile în urmă, în goana zapingului, invitată într-o emisiune în care-şi oferea expertiza în relaţii dificile dintre mamă şi fiu şi în alte cîteva dăţi combătînd pe teme politice şi economice la zi. În pauzele publicitare studioul gravitează în jurul Monicăi Tatoiu, care ne furnizează în premieră informaţii despre cazul Voicu şi cîteva recenzii acide ale activităţii de primar a lui Sorin Oprescu. La plecarea sa de pe platou am avut senzaţia că o rudă apropiată realizatorilor programului este pe cale să plece şi să-i lase trişti pînă la următoare ediţie.

Cele două povestiri dau seama despre reţeta generică a dezbaterilor de orice fel din media românească a ultimilor ani: situarea la aceeaşi masă a unui grup de invitaţi omniprezenţi, foarte vocali şi suspectaţi de supracompetenţă trandisciplinară şi a unui grup de actori cvasi-anonimi (excepţie fac doctorii Mencinicopschi şi Streinu Cercel) prezentaţi ca „specialişti în...” şi cărora, în cele mai multe dintre cazuri, li se oferă rolul publicului care face figuraţie. Şi asta pentru că, paradoxal, specializarea, în loc să ofere confortul unei opinii legitimate ştiinţific, funcţionează mai degrabă ca un factor de (auto)cenzură. Cînd mai trebuie să le faci faţă şi monştrilor sacri ai trăncănelii profesioniste, indispensabilii Mădălin Voicu şi Monica Tatoiu, sarcina de „specialist în...” te plasează în vecinătatea unui ridicol aproape înduioşător.

Bogdan IANCU este antropolog.

Acest articol apare exclusiv online.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Se deschide încă o porțiune din autostrada Sibiu-Pitești. Sorin Grindeanu: „Mă aștept ca toată autostrada să fie gata în 2027”
De vineri 13 decembrie 2024, de la ora 15, se deschide circulația pe mai bine de jumătate din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești. Concret, este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești.
Atac cu rachete Ucraina FOTO Profimedia jpg
Cum motivează Rusia atacul împotriva sistemului energetic ucrainean: „un răspuns la utilizarea rachetelor ATACMS”
Ministerul rus al apărării susține că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un raspuns pentru lansarea rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Declaraţia lui Trump care critică folosirea de către Ucraina a rachetelor ATACMS „corespunde” poziţiei lui Putin (Kremlin)
Kremlinul a salutat vineri cea mai recentă declaraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se opune folosirii de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus.
Putin și Xi Jinping FOTO Profimedia
Preşedintele Chinei refuză să participe la învestirea lui Donald Trump. „E o momeală ieftină”
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, potrivit unor surse apropiate ale liderului de la Beijing.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Motivarea Judecătoriei Ploiești în cazul Potra: „Nu există elemente care să indice o tulburare concretă, gravitatea faptei imputate este de nivel redus”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra, susține că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele 10 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului 2024, potrivit Băncii Naţionale a României.
Banner Târg Crăciun
carne porc foto Mediafax jpg
Riscuri pentru sănătate înainte de Crăciun: Ce a găsit ANSVSA în magazinele de carne. Amenzi de milioane de lei
În perioada 10-13 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri. În urma acțiunilor au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4,24 milioane de lei.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Bărbat reținut după ce postat un video prin care îndemna la revoltă în spaţiul public, nemulțumit de anularea alegerilor prezidenţiale
Un bărbat din judeţul Alba a fost reţinut vineri, sub acuzaţia de instigare publică. El a postat online un film prin care îndemna oamenii să iasă în stradă şi să se revolte, nemulţumit de decizia CCR, de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale.