La Zizin, un brand vechi

Andra DUMITRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 201 din 15 Dec 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Într-o competiţie cîştigă cei mai buni... Concursul lansat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România a fost o oportunitate pentru comunităţile care doreau ca ideile lor să fie materializate - acest lucru datorîndu-se bonus-ului de care beneficiau cîştigătorii - "asigurarea vizibilităţii, combinat cu expertiza gratuită a unor experţi în branding şi marketing şi/sau antreprenori interesaţi de... dezvoltarea locală". Nu ştiu alţii cum sînt, dar... să afli din ziar că un grup de iniţiativă a cîştigat un concurs naţional, fără alte amănunte sau detalii, mi se pare un lucru lipsit de eleganţă din partea organizatorilor. La nivel de judeţ nu se ştie nimic, iar în sat ştiu doar cei care nu sînt indiferenţi faţă de viitor - şi aceia sînt puţini. După ce comunitatea din Zizin a cîştigat concursul "Sat românesc, sat european" şi a beneficiat de "vizibilitate" suficientă, plus două table cu titulatura de "Sat european" - care între timp au fost demontate de o firmă locală pentru a fi "restaurate", şi demontate au rămas -, lucruri majore nu s-au întîmplat decît prin strădania autorităţilor sau a investitorilor privaţi: s-au inaugurat noul şi modernul sediu al Primăriei, un dispensar stomatologic şi o staţie de salvare, o farmacie în Zizin... Deci ce va urma, vom vedea.... Ideea proiectului a pornit de la un motto: "Trecutul e poarta deschisă spre viitor..." şi s-a bazat pe brandul neînregistrat al fostei staţiuni, celebră pe vremuri şi în străinătate, a cărei prezentare a fost făcută de Orbán Balász în Descrierea pămîntului secuiesc - Zizin şi atestată documentar de Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor sociale în 4 martie 1927, ca "Întreprindere mică balneo-minerală". Proiectul a fost întocmit avînd la bază principiile dezvoltării durabile, fiind structurat pe trei capitole - economic, mediu, social - şi avînd ca scop punerea în valoare a ceea ce a mai rămas din fosta staţiune, păstrarea obiceiurilor locale şi menţinerea evenimentelor culturale noi, care socializează comunitatea. La fiecare capitol au existat mai multe obiective, dar în ansamblu ideile s-au vrut a fi o parte din strategia generală de dezvoltare a zonei, iar pentru a sublinia cît e de important ca "societatea civilă" din mediul rural să existe, au fost ataşate mai multe anexe cu acţiunile întreprinse-n sat în ultima perioadă de timp - activităţi culturale, de comunicare, de protecţie a mediului, de promovare a brandului. Pentru că în Zizin există mulţi tineri şi copii ce s-au implicat activ în viaţa comunităţii şi care ţin morţiş să facă lucruri deosebite, dar şi să trăiască într-un sat mai frumos, proiectul le-a fost dedicat lor!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

gaini jpg
Primul deces provocat de gripa aviară în SUA. Victima s-a infectat de la păsările din curte
Statele Unite au înregistrat primul deces asociat gripei aviare. Autoritățile au transmis că este vorba despre un pacient în vârstă, care suferea și de alte patologii.
Tudorel Toader FOTO gov.ro
Tudorel Toader, despre anunțul lui Călin Georgescu că va merge la CCR pentru a cere revizuirea anulării alegerilor: „Este un demers electoral”
Tudorel Toader consideră că decizia lui Călin Georgescu de a merge Curte pentru a cere revizuirea deciziei luată de judecători cu privire la anularea alegerilor că are scop electoral.
Donald Trump Jr jpg
Trump Jr. a ajuns în Groenlanda după ce tatăl său, Donald Trump, a declarat că SUA ar trebui să dețină acest teritoriu
Donald Trump Jr a sosit în Groenlanda, la două săptămâni după ce viitorul președinte al SUA, Donald Trump, și-a reiterat dorința ca SUA să preia controlul asupra teritoriului autonom danez.
image png
O pictoriță din Capitală și-a înjunghiat colegul într-un atelier de pictură. Ce a determinat-o pe artistă să recurgă la acest gest
Un incident șocant a avut loc luni dimineață într-un atelier de pictură situat în zona Pieței Romane din București, unde o dispută între doi artiști a degenerat în violență extremă.
CSM Bucuresti jpg
După ce i-a făcut vânt lui Vlad Enăchescu, CSM București și-a ales un conducător anti-Becali
În vârstă de 46 de ani, Răzvan Socolovici este noul manager general de la CSM București.
image png
Jean-Marie Le Pen, liderul istoric al extremei drepte franceze, a murit. Motivul pentru care a fost exclus din partidul pe care l-a fondat și pe care l-a condus timp de 40 de ani
Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național și una dintre cele mai controversate figuri ale politicii franceze, a murit marți, la vârsta de 96 de ani. Acesta se afla internat într-un centru din regiunea Parisului, unde și-a petrecut ultimele săptămâni de viață.
UPU Constanța foto SCJU Constanta jpeg
O asistentă de la UPU Constanța, de 28 de ani, găsită moartă în casă după ce s-ar fi sinucis
O tânără de 28 de ani, asistentă medicală la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa, a fost găsită moartă în locuinţa sa, după ce s-ar fi sinucis.
Radu Dragusin (EPA) jpg
Radu Drăgușin, „asigurat”. Românul e în Top10 cei mai bine plătiți la Tottenham
Fundașul, printre cei mai bine remunerați de la echipa sa.
fost membru POT Bihor Madalin Cartis, FOTO Facebook
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în continuare”
Un bărbat din județul Bihor, fost membru POT, acuză conducerea partidului din județ că în fiecare lună îi reţine de pe card câte 30 de lei, drept cotizaţie, deşi a renunţat la calitatea de membru încă înainte de campania electorală.