Genul incert

M. C.
Publicat în Dilema Veche nr. 312 din 4-10 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În spatele acestei teme se află cîteva dileme, nelămuriri şi dezamăgiri personale.

Cum se face că pînă şi cele mai accesibile şi melodioase forme de jazz (swing sau latino, de pildă) îşi găsesc loc la TV (oricum foarte rar) abia după miezul nopţii, avînd, practic, acelaşi tratament cu heavy-metal-ul!? Ca şi cum copiii ar trebui protejaţi nu doar de agresivitatea distors-ului, dar şi de frumuseţea celui mai cult gen modern... Nu există nici o explicaţie raţională pentru care pianul se află pe aceeaşi listă infamă cu chitara electrică. Cînd Cătălin Ştefănescu aduce, în prime time, la televiziunea publică, muzicieni de jazz pentru o cîntare live în emisiunea Garantat 100%, situaţia pare ireală sau, cel puţin, irepetabilă, o excepţie! La mai bine de o jumătate de secol de cînd la radio s-a difuzat pentru prima dată în istorie o melodie de jazz, peste tot în lume există cîte un post de radio micuţ dedicat exclusiv acestui gen; numai la noi jazz-ul este în continuare împins spre orele dimineţii sau „înghesuit“ în cîte-o emisiune specială de pe Radio România. În orice capitală europeană poţi merge în week-end la un concert de jazz într-un club şi ai de ales între recitaluri clasice sau experimentale; în Bucureşti vei fi norocos să găseşti ceva cît de cît onorabil şi, oricum, la care să nu mai fi fost. La concerte susţinute de muzicieni extraordinari, legende în viaţă – vorba clişeului –, sălile noastre sînt uneori goale.

Acum doi ani la concertul susţinut la Sala Radio de Kronos Quartet, probabil cel mai aclamat şi faimos ansamblu de corzi din muzica contemporană, au venit cam 200 de oameni în condiţiile în care studenţii/absolvenţii de Conservator sînt în număr de cîteva mii. Mi-aş fi imaginat că fiecare individ care a ţinut vreodată sau care abia acum învaţă să ţină în mînă un instrument cu coarde va fi acolo să-i asculte live pe cei care, practic, au inventat noţiunea modernă a acestor instrumente. Dacă publicul unui asemenea gen muzical complex e puţin numeros, unde erau însă muzicienii şi elevii care, se presupune, ajung să facă muzică din pasiune?! Apropo de tineri, şcoala românească de muzică „produce“ muzicieni de jazz? Unde sînt aceştia? Judecînd după parcimonia cu care jazz-ul este difuzat pe canalele media, după lipsa de susţinere din partea autorităţilor (consider o eroare managerială ca Ministerul Culturii să investească 7 milioane de euro în Festivalul „G. Enescu“ şi nici un leu în festivalurile româneşti de jazz la fel de internaţionale) şi după (cvasi)inexistenţa lui în zona de loisir public, se poate spune că jazz-ul are un nume rău în România.

Cu toate astea, există, în acest moment, cel puţin şase festivaluri internaţionale de jazz organizate, cu mari sacrificii, în România şi care fac săli (sau plaiuri) pline. Biletele la categoriile mai accesibile pentru Bucharest Masters of Jazz, de pildă, se epuizează uneori (în funcţie şi de numele de pe afiş) cu cîteva luni înainte, iar drumul pînă la Gărîna este un pelerinaj făcut anual de cîteva mii de oameni care cumpără mii de CD-uri de la distribuitorii ajunşi la faţa locului. Mai sînt şi alte exemple care arată că există un public de jazz nesatisfăcut sau, cel puţin, un public potenţial prea puţin stimulat.

Dilema persistă însă: (mai) avem jazz în România? În ce stare?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

avion jpg
Tragedie aviatică în Coreea de Sud. Un avion cu 181 de persoane la bord s-a prăbuşit la aterizare. Numărul morților a ajuns la 149. VIDEO
Duminică, 29 decembrie 2024, în jurul orei 9.05 dimineața, un avion Boeing 737-800, care transporta 175 de pasageri și 6 membri ai echipajului, de la Bangkok la Muan, s-a prăbușit și a luat foc la aterizare pe aeroport. Bilanţul morţilor a ajuns la 149, potrivit autorităţilor sud-coreene.
pestera ochii lui dumnezeu jpg
În „Ochii lui Dumnezeu”. Un loc tulburător, la câțiva pași de România, unde te simți privit de o ființă supranaturală
Ochii lui Dumnezeu: cine a inventat acest nume pentru cea mai impresionantă caracteristică a peșterii Prohodna (numele real) de lângă Karlukovo, Bulgaria a făcut o treabă excelenta. Cele două deschideri din tavanul peșterii
acc sibiu facebook marius schlosser jpg
Accident mortal lângă Sibiu. O fetiță de 6 ani a fost proiectată din mașină pe carosabil
O fetiță de 6 ani a murit duminică dimineața după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier pe Drumul Județean 106, între Sibiu și Agnita, în zona localității Daia Nouă, potrivit presei locale.
turisti americani jpg
Cum a reacționat un turist american, atunci când a ajuns în România: „De ce nu îl fură nimeni”
România surprinde tot mai mulți turiști străini prin frumusețea locurilor și, mai ales, prin nivelul ridicat de siguranță. O constatare recentă vine de la un vlogger american, care și-a împărtășit uimirea cu privire la atmosfera din România, remarcând un detaliu care, în alte țări, ar fi părut impos
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Banca Mondială trage un semnal de alarmă pentru anul 2025: „Cea mai dificilă situație economică din ultimele două decenii”
După pandemie, economia mondială se pregătește pentru un 2025 incert. Banca Mondială trage un semnal de alarmă pentru anul viitor, avertizând că cele mai sărace țări din lume se confruntă cu „cea mai dificilă situație economică din ultimele două decenii”.
Telegram FOTO Getty Images
Telegram a blocat accesul la mai multe canale media de stat din Rusia în Uniunea Europeană
Telegram a impus restricţii la accesul utilizatorilor din mai multe ţări din Uniunea Europeană la canalele media de stat ruseşti
tanar decedat vaslui Foto Vremea noua jpg
El este tânărul de 23 de ani găsit fără viață la ieșirea din Vaslui. Cu o seară înainte, petrecuse într-un club
Apariția unui cadavru lângă drumul de la ieșirea din Vaslui spre Bârlad, în dreptul unei spălătorii auto, i-a șocat pe șoferi. Trupul neînsuflețit al unui bărbat, în vârstă de 23 de ani, a fost văzut de conducătorii auto care treceau prin zonă și care au alertat autoritățile. Cine era tânărul ce zăc
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Au început alegerile prezidenţiale în Croaţia. Cine are cele mai multe șanse să câștige scrutinul
Croaţii își aleg duminică, 29 decembrie, preşedintele pentru următorii cinci ani. Opt candidați sunt înscrişi pe buletinul de vot la aceste alegeri prezidențiale.
Tort cu foi de bezea si crema de ciocolata  Sursa foto shutterstock 1093392878 jpg
Tort cu foi de bezea şi cremă de ciocolată
Cum se apropie petrecere de Revelion, prepararea unui tort în avans te-ar putea ajuta să fii gata cu pregătirile şi să reduce stresul provocat de aglomerarea treburilor. Îţi propunem un tort cu foi de bezea şi cremă de ciocolată.