Fugi, dom'le, de aici!

Publicat în Dilema Veche nr. 468 din 31 ianuarie - 6 februarie 2013
Cum a fost posibil? jpeg

Cînd şi-a asumat răspunderea pentru pachetul anticorupţie, la indignarea parlamentarilor că le vor fi cunoscute averile, premierul Năstase a avut un moment de sinceritate spunînd cam aşa: s-a făcut multă vîlvă pe problema corupţiei, noi (pluralul maiestăţii) nu sîntem convinşi că aceasta este o prioritate, dar adoptăm această lege ca să putem să ne ocupăm de problemele serioase. Cam aceasta este atitudinea generală a oficialilor români faţă de corupţie. Un moft al presei, un moft al străinilor care fac mare caz de o problemă umflată artificial.

Cînd s-a luat în discuţie problema cadourilor pentru demnitari în Comisia juridică de la Senat a fost o atmosferă de film cu Stan şi Bran. Adică, dacă primesc o sticlă de vin mai scumpă trebuie să mă duc să o declar la domnu’ Văcăroiu? Aşa se mira Antonie Iorgovan, părintele viitoarei foste Constituţii. Un hohot general care unea frăţeşte Opoziţia şi Puterea s-a auzit peste Comisie timp de cîteva zile. O atmosferă de gen: nu, serios?! Chiar aşa ar trebui să votăm!? Fugi, dom’le, de-aici!

Cînd presa a semnalat că senatorul Şerban Brădişteanu a încălcat prevederile din pachetul anticorupţie, avînd interese la mai multe firme care importă medicamente, Comisia juridică (da, aceeaşi comisie) a tot amînat cazul. Preşedintele, fostul ministru al Justiţiei Ion Predescu, a spus că trebuie să existe indulgenţă, „doar e oltean de-al meu.“ În final, Comisia l-a iertat pe senator, deşi un caz mai flagrant de incompatibilitate nu se putea găsi.

De fapt, legislaţia anticorupţie de tip european vine peste o cultură a status-ului social, peste reţele de putere de tip arhaic, cu naşi şi clienţi, păstrate intacte, deşi au evoluat de la cai la jeep-uri. Norma impersonală se personalizează, devine mai laxă, excepţiile din lege devin regulă, pentru că cei împricinaţi sînt băieţi buni, de-ai noştri. În cazul Puwak, primii doi oameni din stat şi-au declarat încrederea absolută în ministru, de parcă încrederea lor ar fi trebuit să conteze. A contat. Argumentul că atunci cînd rudele ministrului au cîştigat proiecte nu exista pachetul anticorupţie cuprinde în el esenţa problemei: guvernul nu a adoptat acest pachet pentru că incompatibilitatea este un fapt indezirabil, ci pentru că aşa i s-a cerut. Cum altfel poate susţine premierul un ministru care a încălcat un principiu legiferat de guvern doar după cîteva luni? Cazul Beuran se înscrie în aceeaşi atmosferă laxă, deşi nu are legătură cu corupţia, ci cu o altă lege, dar şi cu bunul-simţ. Lasă, dom’le, că e medic bun, vrea să facă bine, e de-al nostru.

Jurnalul Naţional arăta în ediţia de luni că un SRL cu sediul în comuna Cornu a încasat 70.000 de dolari pentru reparaţii la aparatele de securizare de la Parlament. Parlament care a votat o lege europeană privind achiziţiile publice, legea 212 din 2002. Secretarul general al Camerei Deputaţilor (parlamentar PRM; da, acel partid care se luptă cu Mafia) spune că legile permit negocierea cu o singură sursă în cadrul contractelor legate de apărarea naţională. Din nou, este adevărat. Care a fost logica excepţiei din lege? Ca acele contracte de apărare de miliarde şi cu eventuale detalii tehnice secrete să nu fie anunţate în ziare, să nu se înghesuie vreun SRL din Suceava să liciteze etc. Discutabil principiu, oricum o logică există. Dar acestea erau excepţiile şi nimic nu împiedică oficialii să urmeze procedura transparentă chiar şi cînd cumpără avioane. La ce a dus excepţia în practică se vede acum. Camera Deputaţilor nu cumpără avioane, ci repară maşinăriile de detectat metale, dar negociază cu o singură sursă, un SRL necunoscut din Cornu. Excepţiile de la regulă devin regula. Dacă există o scăpare cît de mică, va fi folosită. Dacă legea este clară, va fi aplicată pe jumătate, şi oricum nu în cazul băieţilor buni.

Sîntem o societate tradiţională, unde şeful decide totul, în care legea nu a contat niciodată prea mult. Şeful acordă încredere şi încrederea şefului bate legea cum funcţia bate gradul. O societate în care elitele fură prin tradiţie, altfel nu mai este nici un farmec să fii acolo sus, în ierarhie. Şi, de fapt, ei nu fură. Ce e rău să fii senator, şef peste spitale şi să imporţi medicamente?! Ce e rău să fii ministrul Integrării şi băiatul tău să ia bani europeni?! Îţi ajuţi prietenii, neamurile. Doar oltenii se ajută între ei. Păi, cum adică!? Să uite de unde a plecat!? Fugi, dom’le, de-aici, astea sînt exagerări.

Corupţia există, dar pare un fenomen cosmic; se manifestă mereu în altă parte, nu în apropierea celui care vorbeşte. Legea e lege şi e una pentru toţi. Scrie şi în Constituţie, şi în aia veche, şi în asta nouă. Dar legile astea noi, cu averile, cu incompatibilităţile parcă, totuşi... (o strîmbătură de gospodar care a văzut multe). Genul ăsta de lege rece, dură, a dracului, parcă prea exagerează. Hai, dom’le, terminaţi cu astea, adică chiar aşa, nu avem încredere deloc?

Veşnica, centenara problemă a fondului şi a formei, ţara reală versus ţara legală. În România reală fiecare lege, să zicem „numărul X“ ar trebui să fie urmată de o altă lege „X bis“, cu articol unic: „Legea X se aplică. Serios, chiar se aplică. Da, şi dumneavoastră. Nu te mai cruci, dom’le, se aplică şi gata!“

Precizare ianuarie 2013: Era 2003, începutul presiunii serioase a UE pe tema corupţie în România. Gîndiţi-vă la personajele de atunci, gîndiţi-vă ce banal ne sună azi că legile respective se aplică şi miniştri şi parlamentari îşi pierd poziţiile din cauza lor. Gîndiţi-vă cine rîde la urmă. Şi gîndiţi-vă că era doar acum zece ani. Veşnica problemă a fondului şi a formei nu e chiar atît de veşnică totuşi.

(Dilema, nr. 550, octombrie 2003)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.