Discursuri patriotice

Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Discursuri patriotice jpeg

În România circulă, în mare, trei tipuri de discurs patriotic. Avem mai întîi discursul triumfal: „sîntem muc şi sfîrc, nimeni nu e ca noi; am făcut, am dres, am stăvilit, am apărat, ne-am sacrificat, am salvat, am rezistat...“ Este discursul încîntării de sine, al slavei (deşarte), al suficienţei autohtone. Are mare succes şi culminează cu mobilizatorul imn „noi sîntem români“ (proclamaţie superfluă, cîtă vreme nimeni nu ne crede elveţieni sau marocani…). Există apoi un discurs care preia o parte din cel dintîi („sîntem excepţionali“), adaugînd, însă, o notă sumbră: da, sîntem grozavi, dar sîntem amărîţi! Avem ghinion. Calităţile noastre sînt dublate, în chip nefericit, de o tenace neşansă istorică. Nimeni nu-şi dă seama cît sîntem de minunaţi, toată lumea ne pune piedici, ne exploatează, ne fentează, încearcă să ne strice. Nu vreau să fiu răutăcios, dar ca să-i dau o identitate, aş spune că acesta e tipul de discurs al altfel foarte talentatului domn Dan Puric: „Sîntem unici – şi ca creştini, şi ca est-europeni, şi ca vestici, şi ca asiatici, dar sîntem chinuiţi... Cineva nu ne iubeşte. Nimeni nu ne iubeşte. Dar vom învinge!“ Există, apoi, un al treilea tip de discurs – cel al dlui profesor Boia – care vede unele găuri în hlamida naţională şi spune că ar fi cîte ceva de regretat şi poate cîte ceva de reparat. Cum s-a văzut, un asemenea discurs stîrneşte mai curînd indispoziţie.

Dar acest tip de discurs există – în versiuni mult mai ascuţite decît aceea a dlui Boia – la mai toţi idolii noştri naţionali... Iată-l, de pildă, pe Caragiale, inventariind care sînt, în România „elementele de succes: măgulirea tuturor ideilor şi formulelor populare pe care oricine le aplaudă automatic sau prin imitaţie, precum: tinerimea română, economia română, femeia română, ţăranul român, muncitorul român, Regatul român, în genere fraze goale, declamaţie şarlatanească, lătrătură patriotică, naţională, română – cu un cuvînt, moft!“ Ne supărăm pe nenea Iancu? O fi avut omul motive, de vreme ce, într-un tîrziu, s-a hotărît să plece din ţară. Şi vă atrag atenţia că era un patriot, a scris texte tulburătoare, nutrite de o mare iubire de ţară. Ceea ce nu-l împiedică să declare: „M-am exilat şi atîta tot. Aerul de aici îmi prieşte. Sînt mulţumit, nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sînt virtuţi, iar munca şi talentul – viţii demne de compătimit.“ Să ne amintim şi de tristeţile lui Emil Cioran: „În România, tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul, pentru care viaţa este un prilej de capriciu subiectiv, de exerciţiu minor al dispreţului, de negativitate superficială. N-am întîlnit om care să aibă o mai slabă aderenţă la valori ca românul.“

Acum vă întreb: din unghi pedagogic, ce e mai eficient cînd ai dinainte un caz „cu probleme“? Să spui: „totul e în regulă, e bine, e foarte bine, să nu ne luăm după răutăcioşii care bombăne“? Sau să spui: „unele lucruri merg prost, ai de rezolvat o sumedenie de nereguli, să ne gîndim ce-ar fi de făcut“? Din punctul meu de vedere e mult mai utilă cea de-a doua cale.

Foto L. Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

drdp craiova valea oltului foto facebook jpg
Restricții de circulație pe mai multe drumuri naționale din județul Vâlcea, inclusiv pe Valea Oltului. Ce lucrări se vor face
Circulația rutieră va fi restricționată luni, 12 mai, pe mai multe tronsoane ale DN 7 – Valea Oltului, din cauza unor lucrări programate la versanți și la marcajele rutiere.
frig jpg
Vreme de iarnă în mijlocul primăverii. Ninsori și frig în zonele montane
În ciuda faptului că suntem la mijlocul lunii mai, vremea s-a răcit semnificativ, aducând un val de frig neașteptat și condiții de iarnă în mai multe regiuni ale României.
Ședință de guvern: Marius Budăi și-a dat demisia. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cine se află în cărți pentru a prelua șefia PSD. Taberele care își doresc puterea în fruntea partidului
În așteptarea unei demisii a lui Marcel Ciolacu din fruntea PSD, după ce anterior și-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, în partid s-au conturat mai multe tabere.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Un nou cutremur a avut loc în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
România a fost din nou zguduită de un cutremur, duminică seară, 11 mai 2025. Seismul s-a produs în binecunoscuta zonă seismică Vrancea, una dintre cele mai active regiuni tectonice din Europa de Est.
loto jpeg
Premiile la Loto 6/49 și Noroc au fost câștigate ieri, 11 mai. Care au fost numerele norocoase
În data de 11 mai 2025, Loteria Română a adus o veste extraordinară pentru doi norocoși, care au reușit să câștige premii uriașe în cadrul tragerilor de la Loto 6/49 și Noroc.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Care este cel mai murdar obiect din locuința ta. Are mai multe bacterii decât vasul de toaletă
De obicei, când ne gândim la obiectele din casă care ar putea acumula bacterii, vasul de toaletă sau coșul de gunoi sunt primele care ne vin în minte. Însă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Melbec Microbiology și Sofa Club, canapeaua este, de fapt, cel mai murdar loc din locuința
1 musetel jpg jpeg
6 plante naturale care îți pot îmbunătăți sănătatea. Nu trebuie să mai apelezi la aspirină, ibuprofen sau pastile pentru stomac
Într-o perioadă în care grijile zilnice și programul aglomerat pot duce la dependența de medicamente pentru rezolvarea problemelor de sănătate, multe dintre noi ajungem să uităm de puterea naturii
Donald Trump FOTO Shutterstock
Trump promite scăderea prețurilor la medicamente în SUA cu până la 80%. Ordinul executiv va avea efect „aproape imediat”
Medicamentele eliberate pe bază de rețetă se vor ieftini în Statele Unite cu 30% până la 80%, după ce președintele american Donald Trump a anunțat pe rețeaua sa Truth Social că va semna luni, 12 mai, la ora 13:00 GMT, un ordin executiv în acest sens.
ger jpg
Temperatură minimă record la jumătatea lunii mai, în România. Localitatea unde s-a înregistrat
Stația meteo a înregistrat -0,1°C în dimineața zilei de 12 mai, o valoare care, deși aflată în marja de eroare a senzorului, indică o minimă record pentru a doua decadă a lunii mai în regiunile joase din România.