Denim-ul, regele tendinţelor

Diana ENCIU şi Alina TANASĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Denim ul, regele tendinţelor jpeg

După sezoane întregi în care denimul a încercat să-şi facă reapariţia pe podiumurile din New York, Milano şi Paris, şi cînd ne gîndeam că nu va reveni în curînd în tendinţe, surpriză! În sezonul acesta denimul capătă noi valenţe, noi forme şi noi accente şi devine preferatul designerilor, tocmai datorită versatilităţii sale. De la clasicii jeanşi din denim, la rochii şi costume bărbăteşti, pînă la piese peticite, brodate sau cu aspect uzat, orice ai alege, vei vedea cît este de simplu să asortezi ţesătura vedetă a sezonului la orice piesă pe care o deţine deja garderoba oricărei femei.

O declaraţie de stil extrem de puternică, denimul domină colecţiile multor branduri renumite – Jill Stuart, Ermanno Scervino, Balmain, Ashish şi Rebecca Taylor – şi subliniază încă o dată rolul important pe care îl are. Acum, mai mult ca niciodată, este folosit de la cele mai simple pînă la cele mai sofisticate şi extravagante combinaţii.

Dar cum a ajuns denimul în high fashion? Simplu! Street style-ul a avut foarte mult de-a face cu această tendinţă, iar adidaşii cu care altădată mergeam la sală şi care acum au ajuns în colecţiile couture sînt o altă dovadă vie a rolului pe care îl are street style-ul în tendinţele fiecărui sezon. Şi dacă cei care iubesc moda mai mult decît orice pe lume poartă denim, cum să nu exploatezi acest material fantastic şi cum să nu-l reinterpretezi în mii de forme şi combinaţii?!

Nu este greu ca o femeie să devină ea însăşi o piesă-manifest. Fie că alegi o pereche de boyfriend jeans brodată cu paiete sau pietre, o pereche oversized cu talie înaltă sau una de inspiraţie grunge, precum cele din colecţia DKNY, trebuie să fii sigură că vei echilibra silueta printr-o pereche de sandale cu toc înalt şi un top minimalist. Dacă deţii o doză de curaj şi vrei cu adevărat un look über-cool, trebuie să-ţi aşezi pe umeri o jachetă din piele, brodată cu pietre sau o geacă din denim imprimată cu grafisme ori citate.

Pare prea îndrăzneţ pentru tine? Să încercăm ceva mai simplu.

Salopete? Sarafane? Ei bine, da! La fel de populare ca jeanşii peticiţi din colecţia Junya Watanabe, le poţi purta oriunde, atîta timp cît liniile sînt precis trasate, fine şi elegante. Salopeta poate trece uşor de la forma casual purtată cu topuri minuscule, pantofi sport sau hanorace din neopren, la o exprimare mult mai elegantă, dacă este accesorizată corect cu o centură metalică sau cu o pereche de cercei masivi. Ca să nu mai spunem că salopeta o poţi purta doar cu o cămaşă şi un sacou. Destul de versatil denim-ul, nu-i aşa? Cum să nu-l adori!?

În ciuda părerilor unor cîrcotaşi din domeniul modei, am putea spune că un must-wear au devenit chiar ţinutele formate din două sau trei piese din denim, şi asta nu face decît să ne bucure şi să ne hrănească creativitatea, avînd la îndemînă infinite posibilităţi. Dacă în urmă cu ceva timp eram hotărîţi să spunem adio acestei ţesături (după ce am văzut în 2001 cel mai popular cuplu, Britney Spears şi Justin Timberlake, purtînd la America Music Awards două dintre cele mai neinspirate ţinute din ultimii 20 de ani), astăzi, datorită bloggerilor şi modei străzii, prindem din nou curaj şi restilizăm vechile perechi de jeanşi demult uitate pe rafturi sau, pur şi simplu, adoptăm ţinute rock-chic inspirate din colecţiile 2014.

Dacă vrei să mergi la sigur şi să alegi the easy way, nu-ţi rămîne decît să porţi un top din denim. Fie că este o bustieră, o cămaşă clasică cu mîneci lungi, un top ultraminimalist sau o bluză din mătase cu imprimeuri care imită denimul, look-ul va fi unul memorabil. Odată ce alegi o astfel de piesă, pariezi pe succesul pe care îl va aduce simplitatea ţinutei. O fustă midi asimetrică, cu talie înaltă şi o pereche de bascheţi din piele semnaţi Cinzia Araia vor duce ţinuta într-o zonă de confort, dar vor evidenţia, totodată, şi accentele feminine ale celor două piese.

Creat pentru a oferi confort, indiferent că este în top 5 tendinţe ale sezonului sau nu, ne lovim inevitabil de el în fiecare zi. Prezent în dulapul oricărei femei, denim-ul a fost întotdeauna folosit în realizarea prea cunoscuţilor jeanşi. Însă o veşnică întrebare ne apasă. Care sînt cei mai potriviţi jeanşi pentru silueta mea şi cum ar trebui să-i port? Răspunsul variază în funcţie de preferinţele personale, de stil şi, de cele mai multe ori, de starea de spirit cu care ne trezim dimineaţa.

Sezonul acesta ai voie să porţi cam orice model de jeans vrei. Fie că sînt mulaţi, largi, drepţi sau evazaţi, important este să-ţi vină bine. Şi aici intervine chestiunea conformaţiei. Odată cu vîrsta şi cu modificarea siluetei, trebuie să te orientezi către modele care te pun în valoare. Mai puţini jeanşi cu talie joasă şi mai mulţi cu talie înaltă – alegerea perechii potrivite e un joc al proporţiilor. Nu numai că îţi va lungi talia, dar, deşi sună ca din gura bunicii, nu te va mai durea spatele iarna.

Cu o istorie de peste 500 de ani, jeanşii nu vor fi passé niciodată, dacă ştii să-i porţi şi să-i reinventezi în ţinutele tale. Sezonul acesta n-ar fi rău să dai mai multe credite regelui tendinţelor, denim-ul. 

Diana Enciu şi Alina Tanasă sînt consultante fashion şi pot fi găsite la www.fabulousmuses.net.

Foto: Vlad Eftenie

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.