Delete butoane

Publicat în Dilema Veche nr. 203 din 30 Dec 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Sînt o fiinţă digitală, cu ciber-cetăţenie. Cred că aşa m-am născut şi am trăit în bejenie pe lumea aceasta (şi altele, la fel de materiale) pînă la propagarea Internetului. Nu ştiu cum am făcut de am rezistat - dar îmi aduc şi acum aminte visele din copilărie, cînd îmi visam cutia poştală (cea "adevărată", de metal, din scara blocului) plină cu scrisori. Azi, visul meu se împlineşte, zi de zi, în forma sa electronică, uneori în măsuri cu asupra de măsură. Aşa că sînt foarte, foarte atentă ce mai visez, de la un timp încoace - că nu se ştie niciodată. Mă simt bine în modul de comunicare instant, în flexibilitatea lui copy/paste şi drag-and-drop, în insuportabila uşurătate a lui delete. Am în permanenţă un ecran sclipitor, oricît de mic, în faţă (sau în apropiere) şi penele de curent (ah, din ce în ce mai dese, cred că se pregăteşte o revoluţie) nu doar mă deranjează sau mă ţin din treabă, ci pur şi simplu mă exilează într-un timp pe care l-am uitat (de l-am ştiut vreodată). Nu cred că sînt "ciudată", cred pur şi simplu că unii dintre noi aşa funcţionăm, sîntem mai degrabă o rasă decît o castă. Îmi povestea o tînără doamnă că şi atunci cînd îşi caută cheile prin casă, dă în mintea ei search şi indexează poziţiile posibile. Copilul meu (evident al meu), de-l întrebai în copilărie de adresă, ţi-o dădea pe cea de e-mail, că acolo locuia el. Singurul lucru care mă deranjează la "noile tehnologii" sînt butoanele. Cred că acestea sînt concesii făcute mecanicii, care încă mai guvernează lumea aceasta (şi altele aidoma ei). Comanda vocală, citirea mişcărilor globilor oculari, micro-curenţii cerebrali - acestea fi-vor instrumente mai potrivite. Într-o etapă intermediară - zic - pînă cînd mintea noastră va comanda şi controla totul. Energia urmează gîndul - se spune la lecţiile de yoga. Ăsta-i ţelul. Şi, ca să includ şi partea de advocacy: Internetul wireless, peste tot şi oriunde - şi gratis - ar trebui recunoscut ca un drept fundamental al omului şi inclus în charte şi convenţii.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

romina gingasu piero ferrari FOTO Instagram
Romina Gingașu, dezvăluiri despre căsătoria cu moștenitorul Ferrari. Ce spune despre contractul prenupțial
Romina Gingașu a făcut dezvăluiri despre viața alături de miliardarul Piero Ferrari și a vorbit despre modul în care cei doi abordat lucrurile, din punct de vedere legal, când s-au căsătorit.
Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii
Valeriu Tabără a murit. Fostul ministru al Agriculturii avea 76 de ani
Valeriu Tabără, profesor universitar, fost ministru al Agriculturii și președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), a murit la vârsta de 76 de ani. Acesta era internat la Timișoara, în urma unor complicații cardiace.
Dezbaterea electorală organizată de televiziunea Digi 24 înaintea turului 1 al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce nu s-a văzut la TV la dezbaterea electorală. Lasconi, aprobată de soția lui Antonescu, Simion, ignorat de Dan
Digi24 dezvăluie momente din culisele dezbaterii prezidențiale de la Cotroceni care nu au fost surprinse de camerele de televiziune.
Dinamo CFR Cluj (Sportpictures) jpg
CFR, remiză în deplasarea de la Dinamo. Ardelenii speră la cupele europene
Alb-roșii rămân cu o singură victorie în play-off.
George Simion FOTO Profimedia
Politico: Simion mizează pe Trump și MAGA pentru a câștiga alegerile din România
Aprobarea lui Donald Trump în SUA poate fi la cote minime, dar candidatul de extremă dreapta care conduce în cursa pentru președinția României consideră că alinierea cu fostul președinte american este încă o rețetă câștigătoare înaintea alegerilor de duminică, scrie POLITICO.
monica tatoiu png
Secretul Monicăi Tatoiu pentru a slăbi repede: „Patru kilograme în patru zile, garantat”
Monica Tatoiu, cunoscută pentru stilul său de viață activ și pasiunea pentru călătorii, a dezvăluit într-o emisiune TV care este soluția ei atunci când vrea să slăbească rapid și eficient. Este vorba despre o cură intensă, cunoscută sub numele de „dieta balerina”, un regim hipocaloric destinat pierd
d11367c8 c8b8 46ca 9fa6 82191128671d jpeg webp
„Marile imperii ale lumii” – o călătorie în 12 volume prin civilizațiile care au schimbat istoria, lansată de Editura Neverland
Într-o epocă în care granițele se mișcă, iar trecutul se rescrie în funcție de interese și algoritmi, Editura Neverland aduce în prim-plan o colecție unică, în care sunt reunite poveștile națiunilor care au modelat istoria: „Marile imperii ale lumii”. 12 volume care recompun cele mai importante civi
1 pilaf jpg jpeg
În câte ape se spală orezul, atunci când faci pilaf. Detaliul care face diferența
Dacă îți dorești un pilaf cu boabe ușor separate, bine fierte și o textură plăcută, nu sări niciodată peste pasul spălării orezului. Este un gest simplu, dar esențial, care influențează rezultatul final mai mult decât ai crede.
rosii pexels jpg
Trucul care ajută roșiile să crească de zece ori mai repede. Este folosit de grădinarii adevărați
Pentru românii care cresc în grădină propriile legume, această perioadă din an este una crucială.