Crăciunul à la belge

Ioana TRAISTĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Crăciunul à la belge jpeg

Ca expat în Bruxelles este greu să spui cum sărbătoresc belgienii Crăciunul. Sînt de aproape patru ani în Belgia și fiecare Crăciun l-am petrecut acasă, în România. În plus, în Belgia trăiesc atît de multe naționalități (unul din zece locuitori nu are naționalitate belgiană) încît, dacă nu ai prieteni belgieni, a descoperi viața à la belge devine o adevărată aventură.

De fiecare dată cînd am povestit cu prieteni despre sărbători în Belgia părea diferit față de România: fără obiceiuri dedicate perioadei, precum colindele, tăiatul porcului sau mîncăruri tradiționale. Dar, la fel ca peste tot în lume, Crăciunul este despre familie, de multe ori cu tradiții înrădăcinate de acum multe generații. Una dintre prietenele cu care am povestit despre Crăciun știe de ani de zile că 24 decembrie este ziua dedicată familiei partenerului ei, iar 25 decembrie este o sărbătoare cu familia ei extinsă, singurul moment din an cînd își vede unchi, mătuși, verișori. Este o tradiție începută de bunica ei, pe care mama și mătușile ei o continuă acum pentru a onora amintirea mamei lor. O altă prietenă mi-a povestit cum, acum cîțiva ani, familia ei a început să meargă la film în seara de Ajun și păstrează această tradiție și în prezent. Este modalitatea lor de a fi împreună și de a se bucura unii de ceilalți. Valorile legate de familie sînt foarte importante pentru belgieni. Deși familiile extinse trăiesc în locuințe separate, obișnuiesc să se stabilească aproape de locurile în care au fost crescuți și/sau aproape de alți membri din familie.

Deși toți belgienii cu care am povestit mi-au spus că nu gătesc mîncăruri speciale de Crăciun, maratonul meselor cu cel puțin trei feluri de mîncare pare un dat al sărbătorilor și în Belgia. La mesele tradiționale de Crăciun vei găsi un fel de pește sau fructe de mare, foarte populare în Belgia oricînd în timpul anului, și un fel de ruladă de ciocolată și frișcă (kersstronk în olandeză și Bûche de Noël în franceză), în forma unui trunchi de copac cu coajă. Cum nu am gustat-o pînă acum, am adăugat o nouă rezoluție pentru 2021.

În trecut, pe 24 decembrie se mergea la slujba de la miezul nopții, dar în prezent motivul religios nu mai este atît de prezent. O mare parte din populație se autoidentifică drept catolici, dar majoritatea nu mai practică.

Cadourile de Crăciun sînt importante, dar Moș Crăciun are un rol mai mic în viața copiilor. Personajul principal pentru aceștia este Moș Nicolae – Sinterklaas sau Saint Nicholas –, care vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie, atît în Belgia, cît și în Olanda. Sinterklaas este un bătrînel cu barbă și păr alb, îmbrăcat în haine de episcop. Are o carte roșie unde are notate numele copiilor și detalii despre cum s-au comportat în anul care tocmai se încheie. Legenda spune că Sinterklaas este originar din Turcia, dar în prezent se bucură de soare în Spania, de unde vine cu barca plină de cadouri în perioada sărbătorilor. El nu vine singur și este însoțit de ajutoare numite Zwarte Piet (Piet cel Negru), care la rîndul lor poartă haine colorate și au fața neagră de la cenușa din șemineuri În ultimii ani, atît în Belgia, cît mai ales în Olanda, existența lui Zwarte Piet aduce în discuție subiecte importante legate de identitate, rasism și trecutul colonial. Este extrem de interesant de urmărit cum acest obicei se va schimba în viitor, dar momentan Zwarte Piet rămîne cel care aduce mai ales pepernoten (un fel de turtă dulce în formă de năsturei) și alte dulciuri. Deși vine din Spania, al lor Sinterklaas pare mai aproape de al nostru Moș Crăciun decît de Moș Nicolae. Tradițional, Sinterklaas dă și startul împodobirii bradului de Crăciun.

Perioada sărbătorilor se încheie și la belgieni în primele zile din ianuarie, cînd sărbătoresc Epifania, venirea celor trei magi, un obicei care comemorează momentul în care copilul Iisus a primit cele trei daruri. În această perioadă, cea mai mîncată tartă este Gallette des Rois (prăjitura regilor), un produs de patiserie cu gust de migdale. Obiectivul fiecărui „degustător” este să găsească „regele”, o figurină din porțelan sau plastic, ascunsă în prăjitură. Originar, obiceiul este unul păgîn. Romanii obișnuiau să introducă un bob de fasole albă sau neagră pentru șansa de a fi rege pentru o zi. În Belgia, venirea celor trei magi pe 6 ianuarie este un obicei păstrat atît în familie, cît și în contexte profesionale, fiind și un bun prilej de a te reuni cu cei dragi.

Anul acesta, indiferent unde ne-am afla, Crăciunul va fi diferit. Fie că începem propriile tradiții sau că le continuăm pe cele din moși-strămoși, sărbătorile sînt despre cei dragi. Sărbători fericite!

Ioana Traistă este specialistă în comunicare, trăiește în Belgia și este voluntar la Cercul Donatorilor Bruxelles.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.