Complotul mieilor - argument

Publicat în Dilema Veche nr. 321 din 8-14 aprilie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ani la rînd, după decembrie 1989, presa relua periodic avertismentul „Români, vi se pregăteşte ceva!“. Şi, sub acest titlu, anunţa tot felul de scenarii, comploturi, conspiraţii mai mari sau mai mici, puse la cale de noua Putere, de vechea Securitate, de Occident, de Rusia ş.a.m.d. Lucrurile rămase neclare despre decembrie ’89 (cine au fost teroriştii, care a fost rolul Securităţii, dacă a fost sau nu lovitură de palat etc.), precum şi marile tulburări din lunile următoare (conflictul interetnic de la Tîrgu Mureş, mineriadele) instauraseră în opinia publică o predispoziţie specială pentru explicarea evenimentelor prin planuri bine orchestrate din umbră.

Neîncrederea generalizată şi incultura politică moştenite după deceniile de dictatură, imunitatea scăzută la manipulare ne făceau victime sigure ale acestor anunţuri semi-apocaliptice şi fatale: orice am fi făcut, „cineva, acolo sus“ mai punea la cale un plan diabolic. Chiar şi cei care nu credeau în conspiraţii gustau, totuşi – măcar aşa, de amorul artei – astfel de avertismente. Sau măcar intrau la o idee – şi-apoi fandacsia era gata...

Treptat, sentimentul că „ni se pregăteşte ceva“ s-a diminuat. Nu şi neîncrederea manifestată la nivel social (în politicieni, în concetăţeni, în instituţiile statului). Destui gazetari sînt în continuare convinşi că totul e controlat de la Cotroceni ori de serviciile speciale şi că, în general „nimic nu e întîmplător“ în politică. După alegeri, episodul „flăcării violete“ a adăugat o aură paranormală unei societăţi în care, oricum, politicienii sînt obsedaţi de „lucrături pe la spate“, iar o bună parte a cetăţenilor crede că alegerile sînt oricum „aranjate“. Sîntem în continuare mai sensibili la ideea de complot sau conspiraţie decît alte naţii? Este mentalitatea noastră – cu o puternică amprentă balcanic-orientală – fascinată în continuare de „mister şi maledicţiune“, de nespus şi invizibil, de implacabilul scenariu care pre-zice totul? Încercăm un răspuns în dosarul din paginile următoare. Mai ales că, graţie televiziunilor şi Internetului, în anii din urmă avem deplin acces şi la conspiraţiile „altora“, deloc puţine...

P.S. Pentru că piaţa de miei din Bucureşti nu s-a deschis la timp, cetăţenii veniţi să cumpere au tras concluzia: „e un complot al Occidentului, ca să mîncăm numai de la ei“; „e o treabă pusă la punct ca să ne termine nervos pe noi, ăştia care am prins şi comunismul“...

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image jpeg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Imaginile din România publicate pe Reddit  Sursa Reddit jpg
Românul întors din Canada după două decenii, șocat de schimbări: „Unde credeai că trăim, în molozul lui nea' Ceaușescu?”
Un timișorean stabilit de aproape 20 de ani în Canada nu a scăpat de ironiile românilor, după ce și-a povestit experiența în urma primei vizite pe care a făcut-o aici, din 2005. „Ai trăit sub o piatră?”, l-a întrebat unul dintre ei.
Robert De Niro   shutterstock 1498511723 jpg
Reacția lui Robert De Niro, după ce fiica sa a anunțat că este transgender
Celebrul actor Robert De Niro a vorbit despre fiica sa transgender, Airyn, la o zi după ce a anunțat că a devenit femeie trans.
miyake jima captura video jpg
O insulă spectaculoasă, dar periculoasă. De ce toți oamenii trebuie să poarte măști de gaze
În largul Oceanului Pacific, la aproximativ 180 de kilometri sud de Tokyo, se află una dintre cele mai neobișnuite insule locuite din lume. Miyake-jima, parte a arhipelagului Izu, este un loc spectaculos din punct de vedere natural, apreciat de pasionații de scufundări pentru recifele sale de corali
rinichi jpg
Medic: Infecția urinară generează piatră la rinichi. Interviu
Este important să avem grijă de sănătatea aparatului urinar și a rinichilor, pentru că altfel se poate ajunge la complicații. Dr. Marcian Manu, medic primar urologie, ne-a vorbit despre problemele care pot să apară la nivel urinar și renal.
Michael Bolton  foto   Profimedia jpeg
Michael Bolton dezvăluie devastatoarele efecte ale cancerului la creier. „Nu vreau să știu pronosticul”
Îndrăgitul cântăreț se luptă cu o formă rară și agresivă de cancer la creier și, vădit afectat de crunta boală, ne povestește ce simptome are în timp ce luptă să rămână în viață.
ciorba de stevie jpg
Ce trebuie să pui în ciorba de ștevie, ca să iasă ca la bunica acasă? Ingredientul care face diferența
Ciorba de ștevie este una dintre cele mai iubite mâncăruri de primăvară, o rețetă simplă, dar plină de savoare, care aduce în farfurie gustul copilăriei și mirosul grădinii bunicii.
Sediul actual al Arhivelor Naționale ale României, din București, bd Regina Elisabeta nr. 49, restaurat (© Arhivele Naționale ale României)
194 de ani de la înființarea Arhivelor Statului
Arhivele Statului au fost înființate la București prin Regulamentul Organic al Țării Românești la 1 mai 1831 și la Iași prin Regulamentul Organic al Moldovei la 1 ianuarie 1832, care cuprind dispoziții cu privire la înființarea acestui „nou ram de dregătorie”.