Cine sînt moldovenii euroasiatici?

Octavian MILEWSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Cine sînt moldovenii euroasiatici? jpeg

- şi cîteva adevăruri bine de ştiut în România -

Mesajul Kremlinului pentru o Uniune Eurasiatică (UEA) are mai puţin de doi ani. Chiar dacă Republica Moldova nu este destinatarul-cheie al acestui flux de iniţiative politice şi economice, Ucraina fiind în epicentrul intereselor ruseşti, Moldova nu poate lipsi din peisajul strategic, fie şi pentru faptul că face parte din imaginarul obligatoriu despre „spaţiul euroasiatic rusesc“. În contextul în care „Eurasia“ lui Putin se suprapune pe spaţiul fostei URSS şi al Imperiului Rus sau al CSI, „mica şi însorita Moldovă“ din mentalul strategic al Kremlinului nu a fost ocolită de noul proiect de administrare al „periferiilor ruseşti“.

Policromia identitară a cetăţenilor Republicii Moldova este bine cunoscută. Identitatea compozită a moldovenilor (în sens civic) este rezultatul unor repetate şi radicale schimbări demografice, sociale şi administrativ-politice din ultimii 200 de ani. Aceasta se reflectă inclusiv în discursul nostalgic al unor segmente de populaţie care manifestă afinităţi pentru recentul proiect al UEA. În general, orice proiect de sorginte moscovită are destinatari din varii categorii sociale, dar însumînd cîteva elemente comune. Pentru moldovenii euroasiatici, orice vector asociat cu Uniunea Sovietică sau cu Rusia reprezintă un argument electoral esenţial. Aşadar, un factor important în preferinţa pentru Uniunea Euroasiatică îl constituie afilierea etnico-lingvistică sau „civilizaţională“, argumentele de natură culturală şi identitară prevalînd în faţa argumentelor economice sau normativ-valorice pe care se axează discursul proeuropean. Indiferent de denumirea proiectelor moscovite – Uniunea Vamală, CSI sau UEA – ele se vor bucura întotdeauna de susţinerea euroasiaticilor.

Cu toate acestea, populaţia cu preferinţe euroasiatice nu constituie o masă omogenă. Pe lîngă minorităţile rusă şi ucraineană (în mare parte rusificată), concentrate mai ales în zonele urbane, minorităţile găgăuză şi bulgară reprezintă un grup predilect, însă insuficient. Pentru o înclinare a balanţei în favoarea UEA nu ar fi destul votul minorităţilor rusofone, acestea cumulînd doar un sfert din electorat. Un alt segment al electoratului, de această dată românofon, îl constituie aşa-numiţii moldoveni statalişti, a căror orientare euroasiatică are un caracter reactiv şi uneori rezidual. Reactiv în special faţă de discursul unionist – întruchipat de cele două partide nominal liberale – şi rezidual din motive demografice şi sociale. Din această ultimă categorie face parte aşa-numitul homo moldovanus, adică acei moldoveni care, ca rezultat al socializării prin instituţii de origine sovietică, au ajuns să internalizeze constructul social al „omului sovietic de origine moldovenească“ ca fiind primordial. Reziduul demografic al acestei categorii este încă destul de substanţial, deşi în proces de îmbătrînire, după cum o arată şi recensămîntul din 2004.

Din perspectiva Moscovei, principalul vehicul care poate promova integrarea euroasiatică este Partidul Comuniştilor şi foştii săi membri, în prezent concentraţi în minusculul Partid al Socialiştilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon, dar care are şanse reduse de a accede în viitorul parlament.

Conform ultimului Barometru de opinie publică (IPP, aprilie 2013), Voronin şi Dodon sînt cei mai reprezentativi lideri cu care este asociată integrarea euroasiatică, Voronin primind 61% din preferinţele proeuroasiatice, iar Dodon 17%. Următorul lider euroasiatic este găgăuzul Mihail Formuzal (5%), care cu greu poate fi calificat ca lider de importanţă naţională, ideile sale avînd rezonanţă doar printre votanţii de etnie găgăuză. În acelaşi timp, printre primii cinci lideri în preferinţele populaţiei, doar Vladimir Voronin este prezent (locul 2, cu 18,5%), în timp ce ceilalţi patru lideri naţionali sînt de orientare proeuropeană.

Cu toate acestea, Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin nu poate risca să mizeze în exclusivitate pe mesajul euroasiatic, deoarece poate pierde un segment din votanţi cu viziuni proeuropene. Un indicator clar al existenţei electoratului procomunist european este constanta erodare numerică a facţiunii PCRM în parlament (parţial în favoarea Partidului Democrat, pro-UE) pe fondul unui mesaj antieuropean tot mai dur în ultimii ani. Chiar dacă acest segment nu pare a fi numeros şi este mai ales reprezentat de tineri, el este suficient pentru a reduce din ponderea comuniştilor.

Un vehicul suplimentar de promovare a ideii de Uniune Eurasiatică îl reprezintă un număr de organizaţii cu un mesaj moldovenist şi prorus, de obicei afiliate birourilor din Moldova ale partidelor din Rusia – Rusia Unită sau Rodina (Patria). Astfel, una dintre principalele organizaţii de acest tip (finanţată inclusiv de Ambasada Rusiei şi Fondul „Sodrujestvo“ – Frăţia/Prietenia) este Liga Tineretului Rus, care se bucură de popularitate în special printre tinerii rusofoni din zonele urbane. Un argument în plus pentru ralierea la mesajul acestor organizaţii este românofobia, ceea ce uneori le face să se alieze cu organizaţiile moldoveniste de tineret (Partidul Patrioţii Moldovei sau Mişcarea „Voievod“), şi acestea simpatizante sau tributare ale ideilor ce izvorăsc dinspre partide ca PCRM şi PSRM.

Un important aport la mesajul proeuroasiatic îl are şi Mitropolia Moldovei, aflată canonic sub autoritatea Patriarhiei de la Moscova. În paralel cu PCRM, această instituţie a reprezentat, în ultimii ani, principalul purtător al mesajului conservator, aşa-numit „pravoslavnic“ şi unificator al legăturilor euroasiatice tradiţionale, care s-a opus cu vehemenţă implementării unor norme europene cu privire la libertatea de conştiinţă şi expresie. În contextul în care biserica-mamă, adică Patriarhia de la Moscova, este una din instituţiile-cheie în lupta cu valorile „decadente“ ale Occidentului, feuda moldovenească a acesteia nu face excepţie.

Şanse conjuncturale

Mărirea ponderii electoratului pro-UEA este posibilă doar pe fondul absenteismului şi al apatiei, ca rezultat al crizelor politice din ultimii ani, avînd partidele proeuropene ca protagoniste. Este totuşi încă prematur să facem predicţii asupra posibilului succes relativ al forţelor proeuroasiatice, atît timp cît la orizontul sezonului politic 2013-2014 încă stau să se materializeze parafarea Acordului de Asociere cu UE la Vilnius, dar şi construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni, sau chiar demararea unor proiecte de infrastructură finanţate din bani europeni. Un factor în plus îl constituie mesajul european din exterior – prezenţa constantă a înalţilor demnitari publici şi politicieni europeni la Chişinău contribuie la legitimarea mesajului european pentru populaţia Republicii Moldova. Şi invers, retorica proactivă şi proeuropeană, coroborată cu reforme ale actualului cabinet sub conducerea lui Iurie Leancă, sînt capabile să menţină acelaşi echilibru de forţe, adică unul suficient pentru a continua vectorul european al Republicii Moldova.

Ce poate face România?

România este purtătorul unui mesaj aparte pentru moldovenii proeuropeni. Acest segment este dominat de două partide liberale, care, tradiţional, nu pot cumula mai mult de 10-15% din electorat şi care îşi dispută unioniştii fideli, adică cei care nu au nevoie de argumente în plus pentru mesajele proeuropene venite dinspre Bucureşti. Cele 15 procente prounioniste şi filoromâne din populaţia Republicii Moldova oricum gravitează spre România. Însă o resursă destul de slab abordată de către Bucureşti este electoratul proeuropean neunionist, dominant, în general însuşit de Partidul Democrat Liberal al prim-ministrului Iurie Leancă şi fostului prim-ministru Vlad Filat. Acest electorat, în parte posesor de cetăţenie română şi capabil să recunoască caracterul românesc al identităţii sale (mai ales prin prisma limbii), se evidenţiază prin pragmatism şi eficienţă economică, este dinamic, din punct de vedere demografic şi profesional, şi este axat pe un discurs reformist în conformitate cu standardele vest-europene.

În acest context, mesajul unionist, atît de îndrăgit de Bucureşti, nu este capabil să-i fidelizeze pe alegătorii moldoveni neunionişti, reprezentativi şi dominanţi pe piaţa electorală a Republicii Moldova (aproximativ 60% din electoratul proeuropean), atîta timp cît politicienii români insistă pe o agendă identitară, cultural-istorică sau lingvistică. Un punct de redresare a acestei probleme ar putea fi schimbarea accentului exclusiv de pe politici educaţional-culturale (deşi cu impact potenţial puternic pe termen lung), pe politici economice şi sociale, în baza unor agenţii şi organisme de dezvoltare şi ajutor. Ca membru al UE, România are posibilităţi enorme de a dezvolta, în Moldova, proiecte din fonduri UE, în parteneriat cu state interesate în programe de dezvoltare, ca Suedia sau Polonia.

Marea majoritate a românofonilor care se consideră moldoveni – deci aspiră la o identitate politică-civică moldovenească – nu îşi vor schimba percepţiile în funcţie de paşaport. Această identificare este vizibilă prin votul pentru partidele cu o agendă europeană, dar nu unionistă. După două decenii, România trebuie să se resemneze cu această realitate şi să-şi pragmatizeze retorica vizavi de Republica Moldova. Măsura succesului în Moldova nu va mai fi numărul de români declaraţi, ci numărul de proiecte instituţionale, economice şi de infrastructură realizate. Şi poate că, în acest fel, România are şanse de a-şi adjudeca întîietatea strategică, nu numai discursiv, în Republica Moldova, dar şi practic. 

Octavian Milewski este politolog specializat în spaţiul postsovietic, în prezent coordonator de proiect afiliat la Fondul Internaţional pentru Cooperare şi Parteneriat al Mării Negre şi al Mării Caspice.

Foto: C. Ciucu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Vsevolod Bobrov nava ruseasca FOTO Twitter
UE va propune sancțiuni împotriva „flotei fantomă” a Rusiei după avaria la un cablu submarin în Marea Baltică
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat că investighează un petrolier care a părăsit un port rusesc pentru "sabotaj" asupra unui cablu electric submarin care transporta electricitate de pe teritoriul său către Estonia.
shutterstock 43760083 jpg
Ce s-a întâmplat cu emblematicele camioane militare Humvee, după retragerea SUA din Afganistan
Sute de camioane Humvee au devenit fier vechi la trei ani după ce SUA au abandonat vehiculele emblematice pentru campania lor militară odată cu retragerea din Afganistanul preluat de talibani, relatează The Independent.
image png
Alertă în Sibiu și Satu Mare. Un băiat și o fată au fost dați dispăruți. Polițiștii cer ajutorul populației
O fată de 15 ani din Satu Mare și un băiat de numai 13 ani din Sibiu, sunt dați dispăruți. Polițiștii cer ajutorul populației.
vladimir putin gettyimages jpg
Putin, declarații în premieră despre Biden și aderarea Ucrainei la NATO. Ce i-ar fi spus președintele în exercițiu al SUA acum 3 ani
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 26 decembrie, că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 „să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani", Kievul cerând de mult timp să fie integrat în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Agerpres.
horoscop luna noiembrie click webp
Horoscop vineri, 27 decembrie. Nativii unei zodii primesc vești bune de la locul de muncă
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de 27 decembrie, vineri, a treia zi de Crăciun.
foto pexels png
Un biciclist în vârstă de 74 de ani a fost accidentat mortal de o mașină
Un biciclist în vârstă de 74 de ani a fost accidentat mortal de o mașină joi seară, 26 decembrie. Bărbatul se deplasa pe un drum judeţean din Bistriţa-Năsăud.
Tancurile Wehrmachtului, pe câmpiile din Uniunea Sovietică (foto: Profimedia)
Planul Blau: Între Barbarossa și Stalingrad
Directiva operativă nr. 41 detalia toate aspectele ale efortului de război din anul 1942 de pe Frontul de Est.
Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Maria Zaharova acuză Chișinăul că se înarmează și se transformă într-un „punct de sprijin pentru confruntarea cu Rusia”
Maria Zaharova, una dintre portavocile Kremlinului, acuză Chișinăul că renunță la neutralitate și se înarmează cu sprijinul Occidentului, transformându-se astfel într-un „punct de sprijin pentru confruntarea cu Rusia”. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu au reacți
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Putin dă vina pe Ucraina pentru lipsa acordului de tranzit de gaze în 2025. „Este imposibil să fie încheiat în trei-patru zile”
Președintele Vladimir Putin declară că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor rusești cu Ucraina, dând vina pe Kiev pentru situația produsă, scrie Agerpres.