Cine are inventarul?

Publicat în Dilema Veche nr. 137 din 8 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Aceste forumuri au marele avantaj că aduc împreună oameni cu idei şi perspective diferite, din medii diferite, care nu sînt puşi prea des în situaţia de a comunica unii cu alţii. Cred că aceasta este principala problemă: comunicarea între medii, între cei care au proiecte şi cei dispuşi să le finanţeze. S-a spus mai devreme că o soluţie ar fi ONG-urile; şi eu cred că astfel de structuri flexibile şi eficiente pot să asigure o anume coerenţă în construirea şi realizarea unor proiecte pe care companiile le pot finanţa. Dar ele nu pot face totul. Administraţia centrală şi (mai ales) locală ar trebui să fie în măsură să furnizeze măcar un inventar al problemelor şi al necesităţilor, astfel încît să se poată face, ulterior, şi o estimare a resurselor. Nu ştiu dacă vreo entitate din România poate să pună pe masă o asemenea listă a tipurilor de probleme în care ar fi nevoie de resurse financiare provenite din mediul privat, de know-how-ul şi de managementul pe care îl poate oferi experienţa întreprinzătorilor, astfel încît să le dea "material de lucru" companiilor dornice să-şi asume o anume responsabilitate socială. Deocamdată, companiile îşi manifestă responsabilitatea socială (din interese legitime, cu bună-credinţă, din pură generozitate, dintr-o viziune etică proprie sau din alte motive) mai mult sau mai puţin aleatoriu, dar predomină dimensiunea afectivă: unii patroni sînt impresionaţi de bolnavi sau de copiii orfani şi îi ajută material, alţii iubesc arta şi sponsorizează expoziţii sau oferă burse tinerilor artişti, alţii sînt buni creştini şi construiesc o biserică în satul natal ş.am.d. Toate acestea sînt lucruri bune, necesare şi întru totul respectabile. Dar e nevoie şi de un alt tip de demers, ceva mai sistematic, pornind de la o cunoaştere de ansamblu a problemelor, de la un inventar al situaţiilor în care Statul nu intervine, astfel încît e necesară o intervenţie a mediului de afaceri. Întrebarea mea este cine poate furniza o astfel de listă de probleme? Şi apoi, este mediul de afaceri în măsură să comunice societăţii, pe ansamblu, de ce resurse dispune pentru activităţi din sfera responsabilităţii sociale? Ca să se întîmple aşa ceva, ar fi nevoie de un anume spirit comunitar. Or, mi se pare că, din vremea satului tradiţional, care funcţiona după regulile sale, România nu mai are viaţă comunitară - sau în orice caz nu o are în sensul modern al termenului. De aceea, astfel de întîlniri între elitele culturale şi cele din afaceri mi se par necesare şi pentru că pot relansa, prin identificarea unor interese şi unor proiecte comune, spiritul comunitar.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE Alegeri prezidențiale 2025. Diaspora votează masiv: peste 300.000 de români au ieșit la urne
Mobilizare fără precedent în diaspora românească la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Până sâmbătă, 3 mai, la ora 17:00, peste 273.000 de români din afara țării au votat deja, potrivit datelor oficiale transmise de Autoritatea Electorală Permanentă.
chelsea teren de fotbal foto damac properties png
Chelsea ridică un complex în Dubai, cu teren de fotbal pe acoperiș. Cât costă un apartament
Chelsea a semnat un acord cu o companie imobiliară din Dubai pentru a construi 1.400 de apartamente de lux și un teren de fotbal deasupra clădirii.
cheie jpg
Doar 1% dintre cei mai deștepți oameni rezolvă acest test! Găsește forma potrivită a cheii în doar 5 secunde
Crezi că ai o minte rapidă, ochi de vultur și o capacitate excelentă de analiză vizuală?
George Simion FOTO Mediafax
MAE contrazice acuzațiile AUR privind neregulile la votul în Diaspora: „Nu au nicio bază în realitate”
Ministerul Afacerilor Externe reacționează dur după ce partidul AUR, condus de George Simion, a acuzat nereguli majore în organizarea alegerilor prezidențiale în Diaspora. MAE susține că acuzațiile sunt false și reprezintă „încercări grave și flagrante de manipulare”.
danny mcbride (1) jpg
Danny McBride, producător și actor: „În vremuri tumultuoase, comedia aduce oamenii împreună prin râs“
Într-o societate marcată de crize, polarizare și nesiguranță, comedia devine un limbaj universal care ne permite să privim realitatea cu o doză de detașare și luciditate.
Warren Buffett, foto Shutterstock jpg
Warren Buffett critică dur politicile comerciale ale lui Trump: Comerțul nu ar trebui să fie o armă
Warren Buffett a lansat sâmbătă critici la adresa politicii comerciale dure promovate de administraţia Trump, fără a-l menţiona direct pe preşedintele SUA, afirmând că impunerea de tarife punitive la nivel global este ”o mare greşeală”.
telegram pexels jpg
Kyiv Post: Cum influențează canalele rusești de Telegram alegerile din România
Kyiv Post a scris că unu din patru canale românești de Telegram servește direct pentru a răspândi propaganda rusă, ceea ce afectează într-o măsură și alegerile de duminică, 4 mai.
matcha foto pexels png
Obsesia tinerilor pentru matcha provoacă o criză globală a ceaiului verde
Japonia, principalul producător de Matcha, se confruntă cu probleme de aprovizionare globală cu această pudră de ceai verde, datorită creșterii uriașe a trendurilor de pe rețelele sociale.
Accident bicicleta londra jpg
Accidentul devenit viral: o biciclistă se izbește de un autobuz oprit. Cine e de vină?
O femeie care mergea cu o bicicletă închiriată a fost surprinsă pe camerele de supraveghere în timp ce se lovește de un autobuz staționat în Londra. Incidentul a devenit viral și a împărțit internetul în două tabere.