Ce spun astrele

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Ce spun astrele jpeg

2010 este anul Tigrului, se pare un an prielnic doar pentru ţări precum Chile, Coreea, Cuba, Franţa, Italia şi Uganda. Nimeni nu se grăbeşte să facă predicţii pentru România, doar Ramonei Gabor, sora lui Moni (a lui Iri), astrele i-au rezervat deja o emisiune de televiziune, mai spre sfîrşitul anului. Din cauza faptului că toată atenţia vrăjitoarelor, clarvăzătorilor şi a cititorilor în stele este îndreptată către fatidicul an 2012, în care oricum vom muri cu toţii sau vom trece într-o altă dimensiune, pentru 2010 prezicerile sînt puţine, dar sumbre. Cum ar fi profeţia clarvăzătoarei bulgăroaice Vanga, această „Nostradamus din Est“ care ne spune că anul viitor, prin noiembrie, va izbucni Al Treilea Război Mondial, ca urmare a unui conflict în Hindustan. Războiul va dura patru ani şi se va desfăşura la început cu arme convenţionale şi, mai spre final, adică prin septembrie 2014, vor fi şi ceva atacuri cu arme nucleare şi chimice. Înţelegem din prezicerile vecinei cu o capră mai paranormală decît a noastră că vom trece relativ cu bine de anul 2012, căci prin 2018 lucrurile se vor mai linişti, nu vom mai extrage petrol şi „Pămîntul se va odihni“ în pace.

Să vedem ce spune însă şi adevăratul Nostradamus... Ceva mai cumpătat decît Vanga, el nu se aruncă cu predicţiile mai departe de un dezastru ecologic în Marea Neagră, „o catrastofă ce va fi provocată de hidrogenul sulfurat“, dar şi de apariţia unui Antichrist sîngeros care nu se ştie dacă va avea sau nu o legătură cu moartea Papei Benedict al XVI-lea, în 2012, ca urmare a unui asasinat sau a unei răniri involuntare. Cert este că în 2015, SUA vor avea prima femeie preşedinte, nimeni alta decît Hillary Clinton.

Conform spuselor unui renumit astrolog german care nu şi-a dezvăluit identitatea, faptul că pînă la sfîrşitul lui 2009 vom avea de două ori lună plină – a doua, de pe 31 decembrie, fiind cea cu adevărat nefastă – este un semn că anul 2010 va fi extrem de prost şi plin de eşecuri. Îl contrazice Pavel Globa, un faimos astrolog rus, cel care a prezis destrămarea URSS-ului şi atentatele din 11 septembrie: în 2010, Rusia va depăşi criza economică. Se pare că lunile pline ruseşti sînt altfel poziţionate decît cele germane, căci tot Globa ne mai dezvăluie că, în urma crizei, se va dizolva Uniunea Europeană, Germania va lua o decizie disperată şi se va uni cu Franţa, iar Rusia şi Ucraina, state mai puternice decît oricînd, vor face, în sfîrşit, parte din Europa de Est.

Fosta membră a grupului Trio Expres, Carmen Harra, în prezent psihoterapeută la New York, „vede“ o tentativă de asasinat asupra lui Barack Obama pe care îl aşteaptă un an foarte dificil. În urmă cu cîteva luni a mai profeţit şi că Băsescu va pierde alegerile, iar ţara va fi condusă de un „bărbat foarte atrăgător“. Totuşi a precizat că marja de exactitate a previziunii era doar de 50%. Probabil că astrele nu erau aliniate cum trebuie.

Cutremurul devastator prezis pentru 2007 s-a amînat pentru 2010, iar astrele îi vor influenţa pe miniştrii noului cabinet în deciziile lor – spun cititorii în stele autohtoni. Favorizat de astre va fi Emil Boc, iar greu încercat se pare ca va fi Vasile Blaga, care „va avea mari frămîntări“, în vreme ce Elena Udrea „va beneficia de o protecţie astrală deosebită“.

În rest, Berbecii vor fi din nou irascibili, Taurii, din ce în ce mai nervoşi, Racilor le merge prost, Leii sînt furioşi de-a binelea, căci „zodiacul tuturor zodiilor“ anunţă un an al conflictelor. Vrăjitoarele au fost zgîrcite în previziuni, criza economică se pare că le-ar fi afectat resursele magice. Una dintre ele ar fi afirmat că anul acesta nu mai ghiceşte decît contra cost, doar clienţilor ei, oameni importanţi, desigur, şi că nu-şi mai permite să-şi piardă timpul cu viitorul României.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.