Ce mai căutăm noi în România noastră?

S.G.
Publicat în Dilema Veche nr. 311 din 28 ianuarie - 3 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ce ne îndeamnă să plecăm nu mai e de mult o dilemă. Rezultatele unui studiu realizat anul trecut de Ministerul Tineretului, conform căruia două milioane de tineri şi-au declarat intenţia de a emigra (ţara preferată fiind Marea Britanie) nu mai miră pe absolut nimeni. Este o realitate pe care o înţelegem şi pe care o acceptăm ca pe un fapt existent şi iminent.

Ce motivează însă restul de 20 de milioane de români să rămînă? Sau ce-i face pe unii, care pleacă şi reuşesc să-şi construiască dincolo pîrghiile necesare vieţuirii permanente, ce îi face totuşi să se răzgîndească şi să revină în ţară?

Pentru că, deşi îi înjurăm permanent mizeria, de la cea stradală la cea politică, rămînem totuşi pe meterezele ei, uitîndu-ne în acelaşi timp cu jind spre Vest, păstrînd melancolia normalităţii a cărei lipsă aici o acuzăm zilnic, comparîndu-ne în permanenţă cu oamenii de dincolo, văzuţi ca o specie superioară. Jinduim după o viaţă „civilizată“, dar cînd vine vorba de plecare într-o ţară „civilizată“, apar şi motivele rămînerii aici sau ale întoarcerii.

Iar gîndurile de evadare se transformă într-o poveste netrăită. De ce? Care ar fi motivele? Exceptînd motivele sentimental-sentimentaliste şi patriotice, există şi altele, motive reale care să nu ţină nici de comoditate, vîrstă sau familie? Mai e cineva în România care are gînduri de viitor transformate în motive infailibile pentru care alege să trăiască într-o ţară blamată zilnic şi chiar condamnată de mulţi pesimişti la un final apocaliptic?

Ce ne ţine, pînă la urmă, acasă? Ce mai căutăm noi în România noastră? (S. G.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Masă de Revelion   shutterstock jpeg
INTERVIU Cosmin Dragomir, jurnalist culinar: „Revelionul este momentul de glorie al gazdei: insolitul culinar e aplaudat, dar gusturile tuturor trebuie respectate“
De la piftie și sarmale la finger food și preparate internaționale, masa de Revelion devine scena pe care gazda își arată măiestria.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
„Putin nu se va opri“. Experții avertizează asupra expansiunii rusești în Europa de Est
Temerile legate de cel de-al Treilea Război Mondial cresc după ce Occidentul a fost avertizat că Vladiir Putin se pregătește să acapareze noi teritorii pentru a „restabili fosta Uniune Sovietică”.
mesaje de anul nou 2024 jpg
Ce trebuie să pui la fereastră în noaptea de Revelion, pentru a avea noroc cu carul în 2025. Așa atragi banii, iubirea și sănătatea în viața ta
Anul Nou este întotdeauna un prilej de a privi cu speranță spre viitor și de a adera la obiceiuri și superstiții care promit noroc, belșug și prosperitate.
Alegeri SUA 2020 Donald Trump vorbeste la Casa Alba pe 4 noiembrie FOTO EPA-EFE / Chris Kleponis
Trump la Casa Albă: Cinci scenarii care ar putea schimba geopolitica în 2025
Începutul anului 2025 ar putea marca un moment crucial pentru ordinea mondială, când Donald Trump se va instala din nou la Casa Albă, în aceeași zi cu deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Federatia Sanitas anunță că Guvernul a acceptat o parte din solicitările sindicale. Ce sporuri vor fi menținute
Federatia Sanitas din Romania a anunțat că reprezentanţii guvernului au acceptat o parte din solicitările sindicale. În sistemul sanitar şi de asistenţă socială va fi acordat în continuare sporul pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale.
persoane in noaptea de revelion jpeg
Culoarea pe care trebuie să o purtăm de Anul Nou! Mulți români respectă această tradiție
Deja ne apropiem cu pași repezi de Anul Nou, iar românii care își doresc să dea o mână de ajutor soartei nu uită niciodată de această tradiție din noaptea dintre ani! Este vorba despre faptul că trebuie să purtăm anumite haine, sau, mai precis o anumită culoare de haine!
bere pahare istock jpg
Țara în care un sfert din populația adultă consumă bere la masa de prânz. Studiu privind cultura acestei băuturi
O companie a comandat un studiu privind cultura berii. 84 % dintre cei intervievați au răspuns că berea este importantă pentru cultura internă a băuturilor. S-a stabilit că și consumul de bere fără alcool este în creștere.
sebastian burduja foto inquam Photos octav ganea
Ce spune ministrul Burduja despre achiziția E.ON Energie de către maghiarii de la MVM. Posibila tranzacție, pe masa CSAT
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, referitor la vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM, că achiziţia nu este finalizată până când statul român nu o aprobă.
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Republica Moldova, următoarea țintă pe lista lui Putin: destabilizare ce ar putea escalada într-o intervenție militară
Republica Moldova este următoarea țintă pe lista lui Vladimir Putin, iar recentele acuzații ale Moscovei, conform cărora Chișinăul pregătește o operațiune militară în Transnistria, fac parte din planul de destabilizare ce ar putea escalada într-o intervenție militară, scrie Kyiv Post.