Calităţile plagiatorului

Jean-Luc HENNIG
Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Calităţile plagiatorului jpeg

În general, ni se spune că plagiatorul nu ştie ce face, că uită sau ignoră, că pică în capcana maniei sale, dar nici pe departe una ca asta. Plagiatorul ştie exact despre ce e vorba: îl pune pe cititor în primejdia de a-i citi secretul şi îl înşală nu atît prin secret, cît prin conştiinţa că există un secret. Ca acele imagini complicate care se văd pe covoarele orientale şi care, în întreţeserea lor magnifică, nu arată decît dintr-un anumit unghi o imagine necunoscută de nimeni.

Plagiatorul este un jucător. Un jucător care îşi pune viaţa rămăşag. Şi care-i ia pe ceilalţi drept spectatori la jocul său. Care-i tulbură, îi provoacă sau îi bruschează, depinde. Uneori, îi face să se încaiere, să se certe, să se insulte, să se rănească. Cititorul duce viaţă grea cu plagiatorul. Prieteniile se clatină, complicităţile izbucnesc. Totul e pus din nou în joc. Plagiatul nu este imperiul falsului, cum se crede: dimpotrivă, e imperiul celui mai adevărat decît adevărul, al adevărului primejdios. Nu e o şuşoteală, e o gherilă, ca şi cînd plagiatorul ar lăsa în urma sa o baterie de mine antipersonal. Unele ţări sînt astfel minate, iar cadavrele ies la iveală după o sută de ani. Plagiatorul este un derbedeu, fără îndoială, dar poate că el e singurul inocent din joc. Cel care aduce cu sine bănuiala, care spune nu înşelătoriilor, compromisurilor, aranjamentelor comediei sociale. Cel care spune: creaţia nu e de inspiraţie divină, cartea e un comerţ, iar legea morală – un profit. Deci, asumaţi-vă plagiatele! Nu vă lăsaţi înşelaţi de sirenele cenzorilor, ale puritanilor, ale profesioniştilor indignării virtuoase. Vreţi drepturi de autor? Prostii! De fapt, nu furaţi nimic, faceţi doar să circule textele, pasaţi cuvintele, nu le ţineţi pentru voi, daţi-le mai departe altora. Nu vă închideţi în plagiat... asta speră lumea de la voi. Nu vă refugiaţi în umbra culpabilităţii. Faceţi dumping, plagiaţi o mie de cărţi, dansaţi!

Cine a spus că e de-ajuns să plagiezi ca să-ţi reuşească plagiatul? Oare, din îmtîmplare, ar fi suficient să luăm o esenţă de lemn pentru a face o vioară? Fie ea şi de arţar? Nu contează plagiatul, totul depinde de ce facem cu el: asta e singura regulă. Prin urmare, plagiatorul urmăreşte să strălucească, turul său de forţă va fi aplaudat. Altminteri, s-ar spune: e un plagiator care nu ştie să scrie. Deoarece plagiatul cere calităţi eminente: agilitate, competenţă practică, curiozitate, tandreţe pentru scris, lectură atentă, exactă, afinitate sentimentală, infinită iubire pentru frază. N-are nimic de-a face cu ţapinarul, cu barbarul care ne este descris. Plagiatorul trebuie să-şi manifeste singularitatea, să fie fericit de alegerea sa, trebuie să dea dovadă de o extremă delicateţe, în pofida asprimilor lui, să se joace cu impalpabilul, să scoată la iveală sentimente, să copieze un gest, o coafură, o rochie, să mîngîie un obraz şi să fugă. Da, pentru asta, chiar e nevoie de un talent nebun. 

din Apologia plagiatului, traducere de Mădălin Roşioru, Editura ART, 2009      

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Arsenal PSG (EPA) jpg
PSG, la un pas de a doua finală de Liga Campionilor. Parizienii au învins Arsenal
Gruparea franceză s-a impus cu o victorie la limită.
image png
Soluții pentru elevii care nu au stare în timpul orelor. „Când sunt certați să stea cuminți, încep să scoată sunete. Fac ca animalul”
Consultantul educațional Oana Moraru atrage atenția asupra nevoii uriașe de mișcare la copiii mici, mai ales la băieți, și avertizează că lipsa activității fizice poate avea consecințe grave asupra comportamentului acestora în școală.
blackout jpg
Există sau nu riscul de blockout în România? Ce spune ministrul Energiei despre posibilitatea unei pene majore de curent
După ce Spania și Portugalia au fost afectate, recent, de pene masive de curent, pe rețelele de socializare au apărut îngrijorări legate de un posibil blackout și în țara noastră. Utilizatorii vorbesc despre riscul unei căderi totale de tensiune care ar putea afecta întreaga rețea electrică.
mihai leu 568898615151 jpeg
aurelian temisan gabriel cotabita jpg
Aurelian Temișan i-a adus un omagiu emoționant lui Gabriel Cotabiță. Cine l-a sprijinit în realizarea momentului
Aurelian Temișan a oferit un concert de neuitat la Sala Mare a Teatrului Național din București, într-un spectacol dedicat regretatului său coleg și prieten, Gabriel Cotabiță, plecat dintre noi pe 23 noiembrie, anul trecut. Evenimentul a marcat șase luni de la decesul artistului și a adus pe scenă m
Crin Antonescu și Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicușor Dan a publicat documentele semnate de Crin Antonescu privind instrăinarea bazelor sportive: „Vă invit să judecați singuri”
Nicușor Dan a publicat mai multe documente despre care afirmă că dovedesc faptul că fostul ministru al Tineretului şi Sportului Crin Antonescu a semnat transferul unor terenuri către Biroul de Turism şi Tranzacţii care apoi „au ajuns la dezvoltatori imobiliari”.
rodica mandache jpg
Viața de film a unei mari actrițe. A furat soțul unei prietene, dar a fost înșelată de el: „N-am făcut un rău chiar așa mare”
Rodica Mandache, una dintre cele mai expresive și profunde actrițe ale scenei românești, a trăit o poveste de dragoste care pare desprinsă dintr-o piesă de teatru cu accente de dramă, umor și mister.
milo jpg
Cum a murit cel mai puternic om din toate timpurile? A câștigat prima medalie olimpică la numai 17 ani
Este un nume pe care astăzi nu foarte multă lume îl mai recunoaște. Cu toate acestea, în Antichitate, era considerat cel mai faimos și mai puternic luptător din toate timpurile!
bani jpg
Ce salariu colosal au asiaticii veniți să lucreze în România. Patron: „Și eu angajez”
România trăiește un paradox dureros: în timp ce peste 3,5 milioane de români muncesc peste granițe, țara noastră devine tot mai dependentă de forța de muncă asiatică. Un antreprenor din Focșani, activ în industria ambalajelor, a atras atenția opiniei publice după ce a vorbit sincer despre salariile