Ajutor

Publicat în Dilema Veche nr. 477 din 4-10 aprilie 2013
Ajutor jpeg

- argument -

În Statele Unite, 1 copil din 88 e diagnosticat cu tulburări din spectrul autist (TSA). În România, nu se ştie exact, dar se crede că incidenţa ar fi cam aceeaşi peste tot. Desigur, ar fi mult mai bine dacă s-ar şti exact, pentru că – aşa cum spune Thomas Frieden, directorul CDC din SUA (Centers for Disease Control and Prevention) – „un lucru e sigur, şi anume că aceste cifre ne spun că sînt din ce în ce mai mulţi copii şi mai multe familii care au nevoie de ajutor. Trebuie să continuăm să monitorizăm atent tulburările din spectrul autist – acestea sînt informaţii de care comunităţile au nevoie pentru a-i putea ajuta mai bine pe copii.“

În România, însă, nu există nici statistici, nici sprijin din partea statului, nici legislaţie care să ajute la recuperarea persoanelor care suferă de TSA şi la integrarea lor în societate. Mai mult, conform legilor în vigoare, un tînăr cu autism devine, automat, în momentul în care împlineşte 18 ani, un schizofrenic – deşi cele două diagnostice nu au absolut nici o legătură. Iar dacă descoperi la timp că fiul tău are autism (TSA apare de cinci ori mai frecvent la băieţi decît la fete), tot ce poţi să speri e că în oraşul în care locuieşti există terapeuţi specializaţi în tehnici de lucru pentru copiii cu autism şi vei reuşi să faci rost de cîte 12.000 de euro pe an, pentru următorii şapte-opt ani – uneori şi mai mult –, ca să poţi plăti terapia copilului tău. Partea bună la autism e că există posibilitatea recuperării, astfel încît persoanele cu TSA să poată merge la şcoală, să interacţioneze social, să ducă o viaţă cît de cît independentă. Partea proastă e că terapia costă mult, încă nu există suficiente centre în ţară şi părinţii trebuie, de cele mai multe ori, să se descurce singuri şi să se lupte pentru drepturile copiilor lor.

2 aprilie este Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului. În ciuda tuturor acţiunilor pe care le organizează, în fiecare an, asociaţiile părinţilor de copii cu autism (iluminarea în albastru a Parlamentului şi a Guvernului, dezbateri şi conferinţe, baluri caritabile etc.), conştientizarea situaţiei în care se află persoanele cu TSA în România rămîne o chestiune împărtăşită, în primul rînd, de rudele şi de prietenii părinţilor. Acest dosar a apărut tocmai din dorinţa de a spune mai departe, cît mai departe, povestea Anei Dragu, a Andreei Sorescu, a Emanuelei Jalbă-Şoimaru. Iar dacă statul român încă nu e în stare să le ofere sprijin lor şi copiilor lor, atunci poate că noi sîntem. Cu un 2%, o oră de voluntariat pe săptămînă, un semn că ştim prin ce trec şi că vrem să-i ajutăm.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Tarhon FOTO Shutterstock jpg
Planta populară în Ardeal, cu efecte uimitoare asupra sănătății: „Îmbunătățește circulația sanguină”
Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi am auzit despre această plantă deja. Ea este foarte populară în piețele din Ardeal, însă nu multă lume știe că planta nu este numai un simplu ingredient delicios folosit la gătit.
banner eugen cristea png
Gestul neașteptat făcut de Eugen Cristea, la doar o zi de la moartea soției: „Am să vă rog să vă amintiți”
La doar o zi după ce și-a pierdut jumătatea, actorul Eugen Cristea a urcat pe scenă și a zâmbit. Un omagiu discret, dar profund, adus Cristinei Deleanu.
banner Adela și Radu Valcan jpg
cantar shutterstock jpg
Când este cel mai bun moment al zilei să te cântărești?
Pentru a obține cele mai precise rezultate pe cântar, e important să îți stabilești un program constant de cântărire.
Manifestație organizată de comuniști la 12 noiembrie 1945 pentru a conduce pe ultimul drum „victimele bandelor lui Maniu şi Brătianu din 8 noiembrie 1945” (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 266/1945)
O demonstrație care a arătat că-n România comunismul n-a avut o bază reală
Marea demonstrație din Piața Palatului de ziua numelui lui Mihai ( 8 noiembrie 1945) rămîne o dată impresionantă în istoria României moderne.
primaria capitalei FOTO FB jpg
Vin alegerile: viitorul Primar al Capitalei. Ce au înțeles conducerile partidelor din votul oamenilor
Să ne pregătim pentru alegeri: Primăria Capitalei. Bătălia va fi grea, inclusiv pentru desemnarea candidaților.
Keir Starmer Ursula von der Leyen jpg
Summit de resetare între Regatul Unit și UE, după Brexit. Reconciliere pragmatică, nu reîntoarcere în Uniune
Premierul laburist britanic Keir Starmer dorește să reseteze relațiile cu Uniunea Europeană. Summit-ul de luni, la Londra, promite să înceapă în sfârșit prima fază.
gradina jpg
Pastila banală care face minuni pentru plante. Zdrobește-o și pune-o în apa cu care le uzi
Dacă ai o pasiune pentru plante sau grădinărit, probabil că ești mereu în căutarea unor metode naturale prin care să le îngrijești mai bine și să le stimulezi dezvoltarea.
Ana Bogdan facebook jpg
Turneul de la Roland Garros începe astăzi pentru românce. Ana Bogdan intră prima în concurs
Primul tur al calificărilor programează astăzi meciuri la Paris.