Şansele revoluţiei ruse - interviu cu Lilit GEVORGYAN

15 februarie 2012
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cu toate amplele proteste de după parlamentarele din decembrie, Putin n-a pierdut partida. Vor apărea însă mişcări politice noi şi contracandidaţi-surpriză – explică Lilit Gevorgyan, cercetătoare specializată în spaţiul ex-sovietic. 

Rezultatele parlamentarelor sînt o victorie sau o înfrîngere pentru Rusia Unită şi pentru Putin?

Pierderea majorităţii absolute de două treimi în Duma de Stat este un recul atît pentru Rusia Unită, cît şi pentru fondatorul ei, Vladimir Putin. Nu este un dezastru, dar marchează un trend negativ în popularitatea partidului aflat la putere, mai ales a lui Putin. Pentru că este un partid care efectiv se confundă cu aparatul de stat şi nu are o orientare politică clară, ci doar îl susţine pe Putin în toate deciziile sale, votul pentru Rusia Unită este şi un vot de încredere pentru guvernul rus şi pentru prim-ministru. Totuşi, Rusia Unită, ca partid al lui Putin, se bucură încă de o susţinere considerabilă, dar mai mică de 49%, cît a reieşit din numărarea finală a voturilor.

Ce a provocat masivele proteste de stradă împotriva regimului Putin? Frauda electorală, situaţia economică şi socială?

Cred că protestele au fost, mai înainte de toate, îndreptate împotriva politicianului Putin. Ele exprimă frustrarea şi oboseala populaţiei de a avea acelaşi lider de facto de peste un deceniu. Mai important, a fost o revoltă împotriva planurilor lui Putin de a reveni la preşedinţie pentru probabil încă 12 ani. Tinerii alegători din clasa mijlocie resping încă un deceniu cu Putin, unul neschimbat, doar mai bătrîn, deci cu perspective reduse de schimbare. Nemulţumirile de ordin economic ale votanţilor mai vîrstnici s-au făcut şi ele simţite în aceste proteste. Iar Partidul Comunist s-a descurcat foarte bine în atragerea voturilor celor care au resimţit puternic impactul economic al crizei din 2008-2009. A mai contat şi votul naţionalist – oameni diferiţi ca nivel de educaţie sau background social, care în primele două mandate ale lui Putin au crezut că el va fi liderul ce se va ocupa de cetăţenii ruşi obişnuiţi şi va lupta împotriva oligarhilor şi împotriva forţei de muncă ieftine a imigranţilor. Putin s-a folosit, într-adevăr, de aceste sentimente naţionaliste, dar într-o perioadă de creştere masivă a fluxurilor de imigranţi. Faptul că a finanţat cu fonduri publice regimuri corupte, dar loiale Kremlinului, din Caucazul de Nord, şi a năşit o nouă elită de business cu puternice legături cu elita politică dominantă i-a dezamăgit pe naţionalişti, contribuind la un declin al popularităţii Rusiei Unite în rîndul acestora. Demonstranţii au fost uniţi de cererea de a invalida alegerile parlamentare din 4 decembrie. Cel mai important, ei doreau să-şi exprime opoziţia faţă de Putin şi de întoarcerea sa la Kremlin. În rest, protestatarii reprezintă un mix de liberali, bolşevici, naţionalişti de dreapta şi comunişti, care sînt la poli opuşi ai spectrului politic. Ca atare, agenda lor comună este limitată. Forţa principală a protestelor recente nu este aşa-numita opoziţie „ne-sistemică“ sau extraparlamentară, ci oamenii fără afiliere politică cu partidele de opoziţie. Asistăm la trezirea societăţii civile ruse care doarme de peste un deceniu.

Cît de probabilă este o „primăvară rusească“? Ingredientele par întrunite.
 
Da, la suprafaţă aproape toate ingredientele sînt acolo, dar nu e chiar aşa. În primul rînd, în ciuda naturii sale puternic centralizate, este poate prea mult să numim sistemul rus de guvernămînt unul autocratic, deşi are cîteva elemente. În plus, în ciuda defectelor sale, Putin s-a bucurat de un suport considerabil din partea populaţiei, în special în primul mandat, din 2000-2004, cînd s-a arătat dornic să liberalizeze economia, să pună capăt relaţiilor de afaceri haotice moştenite de la predecesorul său. Desigur, nivelul record al preţurilor petrolului şi gazului l-a ajutat să investească profiturile rezultate din exporturile de energie în proiecte sociale. Nivelul de trai al populaţiei s-a îmbunătăţit, dar oamenii au dorit acum să-şi exercite mai bine libertăţile individuale – de exemplu, libertatea de exprimare. Cît despre social media, aceasta a avut, într-adevăr, un rol important în mobilizarea protestatarilor. Puterea lor a fost ignorată de către unii din guvern. Deocamdată, protestatarii sînt uniţi graţie unui sentiment negativ împărtăşit – dar aversiunea faţă de Putin nu este atît de puternică şi de răspîndită pentru a declanşa o revoluţie. În plus, Rusia a cunoscut o revoluţie cu doar două decenii în urmă, iar rezultatele nu au fost pozitive pentru toţi ruşii, aşa că aceştia au anumite reticenţe. Avînd în vedere starea lucrurilor din prezent, este greu de crezut că protestele se vor transforma într-o răscoală capabilă să-l înlăture de la putere pe Putin. Diferitele mişcări de opoziţie vor folosi probabil următoarele cîteva luni pentru a se regrupa şi a se poziţiona pentru alegerile prezidenţiale. Testul major va fi nu doar să-l înfrunte pe Putin, ci, în primul rînd, să ajungă la o platformă comună – o misiune grea, avînd în vedere divergenţele de opinii politice. Dacă va reuşi să nu piardă elanul actual din cauza divizării interne, opoziţia va avea un impact pe termen lung şi important asupra guvernului.

Protestele ar putea naşte o forţă de opoziţie capabilă să-l înfrîngă pe Putin în alegerile din martie? 

Există cu siguranţă un potenţial pentru unul sau mai multe partide de opoziţie noi, în viitorul apropiat. Acestea ar trebui să cupleze o ideologie puternic naţionalistă cu un angajament dovedit faţă de lupta anticorupţie, statul de drept şi faţă de îmbunătăţirea mediului de business pentru a spori potenţialul economic al claselor mijlocii, în special pe cel al tinerilor profesionişti din mediul urban. După protestele din decembrie, se pare că există un grup de figuri politice care ar putea să-şi asume un rol important în această privinţă. Cei mai vizibili dintre ei sînt activistul anti-corupţie Alexei Navalnîi şi miliardarul Mihail Prohorov. Dar Putin, un politician populist şi viclean, va încerca şi el să recucerească acest electorat naţionalist din clasa mijlocie, chiar dacă va fi mai greu pentru el, dat fiind că angajamentul şi credibilitatea lui pentru schimbare sînt puse sub semnul întrebării, iar mulţi ruşi s-au săturat de el.

Lilit Gevorgyan este cercetătoare la IHS Global Insight, firmă de consultanţă specializată în spaţiul ex-sovietic. 

a consemnat Matei DOBROVIE

Grupaj realizat de Foreign Policy Romania

De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg
Ce aşteaptă un om de dreapta de la un nou partid de dreapta
Am fost invitat să ţin un discurs la lansarea noului partid M10 – condus de Monica Macovei. Am avut impresia, după aplauze în primul rînd, că sala a rezonat bine la ideile exprimate. Urez mult succes acestui nou partid şi mă gîndesc cu drag la prietenii care au făcut acest pas.
Moştenire jpeg
Moştenire
Cu mulţi ani în urmă, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a fost condamnat la închisoare. Fusese prins într-o afacere ilegală ce implica bani şi politică, în statul Maryland. Desigur, asta nu era ceva anormal pe-atunci – uitaţi-vă doar la povestea fostului vicepreşedinte Spiro Agnew, unul dintre prietenii lui.
"Ştiinţa şi filozofia vizează, ambele, domeniul existenţei obiective"   interviu cu Cristian COCOŞ jpeg
"Ştiinţa şi filozofia vizează, ambele, domeniul existenţei obiective" - interviu cu Cristian COCOŞ
Originar din România, Cristian Cocoş are o carieră reuşită în străinătate, lucrînd la Mayo Clinic din Minnesota, SUA, motiv pentru care Claudia Silaghi de la Romanian Education Foundation (organizaţie preocupată de facilitarea accesului românilor la educaţie în străinătate) i-a luat un interviu.
Nu vă fie frică, euro nu pică jpeg
Nu vă fie frică, euro nu pică
„Zona euro e cu mult mai puternică decît se crede. Iar cînd se vorbeşte despre fragilitatea zonei euro, se subestimează capitalul politic investit în acest proiect“ – a spus Mario Draghi, preşedintele BCE, la o conferinţă din Londra în luna iulie.
"Esticii au trecut prin experienţa incertitudinii  Transformarea şi sinteza culturală a Europei de azi trec prin Est"   interviu cu Bogdan SUCEAVĂ jpeg
"Esticii au trecut prin experienţa incertitudinii. Transformarea şi sinteza culturală a Europei de azi trec prin Est" - interviu cu Bogdan SUCEAVĂ
Aş putea specula faptul că Bogdan Suceavă e matematician, deşi nici cu scriitorii nu mi-e ruşine: cu ce simţ neştiut se ridică ei deasupra întîmplărilor, spre a distinge curentul istoriei? Aş putea specula faptul că trăieşte departe de România, dar ştiu că ţara natală îi este lipită, ca o cochilie de melc, de fiinţa călătoare.
Indiile galante   iradiantul gest inaugural jpeg
Indiile galante - iradiantul gest inaugural
Aceste notaţii întîrziate încearcă să descrie o experienţă. Una ireductibilă oricăror prejudecăţi. Experienţă a bucuriei pure. Relativa distanţare în timp poate fi benefică unui reportaj sui generis suportînd, fără preţiosul ambalaj bun la toate, reflexii subiective.
Un viol prezumtiv şi blocarea înjurăturilor jpeg
Un viol prezumtiv şi blocarea înjurăturilor
În Germania există, încă din 1956 – după modelul British Press Council, „Der Deutsche Presserat“ – Consiliul german al presei, alcătuit din jurnalişti, care supraveghează atît respectarea libertăţii presei, cît şi a unor deziderate etice elementare.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Diabolizarea ideologică a germanilor din România
Germanii din România au fost consideraţi, în totalitatea lor, nazişti, deci culpabili, astfel că, în viziunea liderilor Frontului Plugarilor, condus de Petru Groza, şi ai Partidului Comunist, orice măsură punitivă îndreptată împotriva întregului grup etnic capătă valoare silogistică.
Tradiţia tectonică jpeg
Tradiţia tectonică
Tectonica este ştiinţa alcătuirii, a articulării prin edificare într-un ansamblu a unor lucruri altminteri disparate, astfel încît ele să dea seama despre distribuţia corectă, armonioasă, a forţelor, a tensiunilor de pe pămînt. Arhitektonul este bătrînul, şeful echipei de tektoni, singurul care ştie de la început cum va arăta clădirea, edificiul încă neterminat.
De ce Europa are nevoie de parteneriate jpeg
De ce Europa are nevoie de parteneriate
Opinia publică românească are astăzi o percepţie mult mai critică asupra rolului Germaniei în depăşirea crizei, în comparaţie cu toamna anului 2011, cînd se solicita Germaniei un rol mai activ de conducere, stat considerat astăzi, de departe, drept cel mai influent al Uniunii Europene.
Diaconescu  Cristian sau Cristi? jpeg
Diaconescu. Cristian sau Cristi?
Ministru de externe în cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Diaconescu a devenit cunoscut acum vreo zece ani, după ce, în 2000, devenise secretar de stat în acelaşi minister pe care îl conduce acum. Între aceste date, a pendulat de la Externe la Justiţie şi de la PSD la UNPR, cu graţie şi sex appeal. Cum a făcut el asta? Şi la ce fel de viitor îl predispune?
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Verticala puterii - cum funcţionează putinismul
Structura instituţională a statului rus este astfel construită încît factorul principal în formarea percepţiei despre sine şi despre locul statului în lume vine de la autoritatea supremă cu puteri cvasimonarhice a preşedintelui şi administraţiei sale. Direcţia societăţii este în cea mai mare parte dirijată de elitele de la Kremlin.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Către eurorealism
Potrivit Eurobarometrului din primăvara trecută, 56% dintre români au o părere pozitivă despre Uniunea Europeană. În timp ce media europenilor care au o imagine bună despre UE a scăzut cu 7 procente faţă de 2009, ajungînd la 40%, la români media a crescut cu tot atît.
Cazul Fjordman jpeg
Cazul Fjordman
„Înţeleg că oamenii au nevoie de un ţap ispăşitor şi, acum, cînd Breivik este în spatele gratiilor, am şanse să devin ţapul ispăşitor la îndemînă, mai ales fiindcă sînt singurul norvegian pe care îl citează.“ Cel care a publicat zeci de articole online sub pseudonimul Fjordman, autorul cel mai citat de Breivik în „manifestul“ său şi indicat de terorist ca idol, s-a dus, după cum mărturiseşte, de bunăvoie la poliţie.
Elveţia şi România jpeg
Elveţia şi România
Identitatea naţională şi mitologia care contribuie la fondarea ei sînt concepte cu rădăcini vechi, dar ale căror ecloziune şi dezvoltare pot fi situate, pentru cea mai mare parte a ţărilor europene, în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea. În această epocă, elitele cantoanelor elveţiene, ca şi cele ale diferitelor entităţi, care formează România de azi, descoperă interesul faţă de istoria romană.
Scrisoare deschisă jpeg
Scrisoare deschisă
Sub ochii noştri ai tuturor, de ani de zile, Capitala (şi aşa traumatizată de stricăciunile vechiului regim) e victima unui insidios proces de falsă autodistrugere, cu acte în regulă, în urma căruia mafia cu mănuşi a speculei imobiliare îşi clădeşte imperiul kitsch. Dacă am socoti Bucureştiul o fiinţă, am putea compara această agresiune cu otrăvirea plămînilor prin care oraşul respiră.
"Gestul de a veni în întâmpinarea celuilalt, în căutarea lui, reprezintă un nivel mai profund al dezvoltării” jpeg
"Gestul de a veni în întâmpinarea celuilalt, în căutarea lui, reprezintă un nivel mai profund al dezvoltării”
François Farah este Reprezentant UNFPA (Fondul ONU pentru Populaţie) pentru România şi Director de Ţară pentru FRI Macedonia, Moldova şi Serbia şi, de asemenea, responsabil pe probleme de securitate ONU în România. Este doctor în demografie socială, a lucrat în multe ţări din lume pe probleme de dezvoltare şi iubeşte România pentru căldura locuitorilor săi.
Europa Liberă   fereastra spre România şi spre lume jpeg
Europa Liberă - fereastra spre România şi spre lume
Ross Johnson a fost director al Radio Europa Liberă între 1988 şi 2002. La Bucureşti, Ross Johnson a pledat pentru strîngerea de fonduri necesare digitalizării arhivelor REL. El a anunţat că este posibil un acord între Institutul Hoover şi IICCMER şi Arhivele Naţionale, pentru a aduce la Bucureşti copii ale arhivelor REL.
Șoapte pe hîrtie jpeg
Șoapte pe hîrtie
Anul trecut am luat parte la un spectacol neobişnuit. Un artist pe nume Tino Sehgal a îndepărtat toată „arta“ din Muzeul Guggenheim din New York, a strîns un grup de vorbitori buni şi le-a cerut să înceapă conversaţii cu vizitatorii muzeului despre „progres“ – ce consideră că este, dacă cred că acesta există măcar. Eu m-am numărat printre vorbitori.
Despre imagini culturale şi cuvinte tipărite – interviu cu Daniela ZECA BUZURA, jurnalistă şi scriitoare jpeg
Despre imagini culturale şi cuvinte tipărite – interviu cu Daniela ZECA-BUZURA, jurnalistă şi scriitoare
A absolvit Facultatea de Litere şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, în cadrul Universităţii Bucureşti. În calitate de realizator al Televiziunii Române, Daniela Zeca-Buzura a semnat peste 200 de emisiuni de autor, între care Cafeneaua artelor, Librăria pe roţi, Ceva de citit. Seria tematică Faţă în faţă cu autorul a fost distinsă de Uniunea Scriitorilor din România cu Premiul Special pentru reflectarea în programe de televiziune a vieţii literare româneşti şi cu Premiul Naţional
"Pălăria şi cuierul m au emoţionat întotdeauna"   interviu cu Constantin Abăluţă jpeg
"Pălăria şi cuierul m-au emoţionat întotdeauna" - interviu cu Constantin Abăluţă
Licenţiat în arhitectură, Constantin Abăluţă (n. 1938) a profesat arhitectura pînă la începutul anilor ’60. În 1964 a debutat cu volumul de poezie Lumina pămîntului, a publicat şi volume de dramaturgie, proză, critică şi istorie literară, şi a tradus din autori americani, francezi, belgieni (Baudelaire, Charles Cros, Werner Lambersy, Carl Norac, Vahe Godel, Stevens, Th. Roethke, Dylan Thomas, Frank O’Hara etc.). Ultimul volum de poezie, Cineva care nu mă cunoaşte umblă pe străzi, a apărut anul t
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Mîine în bătălie să te gîndeşti la mine
Preşedintele George W. Bush e cunoscut pentru că a proclamat drept punct Preşedintele George W. Bush e cunoscut pentru că

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.