MUZICĂ

Pagina 12
Cu Bruce Lee la Mamaia jpeg
Cu Bruce Lee la Mamaia
La ora aia, în vara anului 1993, cînd m-a sunat Mihai Godoroja să mă-ntrebe dacă nu aş vrea să cînt la acelaşi festival cu Alvin Lee şi Jack Bruce, am trăit un moment de spaimă existenţială. Pînă atunci, mă erijasem (un „deci“ sau un „decît“ al anilor ’90) în reprezentantul generaţiei flower power în România; acum, trebuia să mă confrunt cu propriii zei.
Life on Terra jpeg
Life on Terra
A fost mereu complicat să mi-l imaginez bătrîn pe David Bowie. Într-o lume, cea a pop-ului, obsedată de tinereţea fără bătrîneţe a star-urilor, poate că l-aş fi vrut mort. Împuşcat de un fan cu creierii tulburaţi, la ieşirea din studio în ultima zi a înregistrărilor pentru The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
Din garda veche jpeg
Din garda veche
Dacă vreţi să vedeţi de unde se trage post-jazzul norvegian pe seama căruia am tot bătut apa în piuă în această rubrică, vă recomand Odiseea în studio şi concert a lui Terje Rypdal, un artist dintr-o altă generaţie, un album dintr-o altă generaţie decît cele despre care am mai povestit aici în context scandinav.
Romanţe pentru noaptea tîrziu jpeg
Romanţe pentru noaptea tîrziu
Cu aceste peste 43 de minute ale celui de-al 15-lea album de studio făcut împreună cu The Bad Seeds, Cave şi grupul său de acompaniament construiesc o operă răvăşitoare şi bîntuitoare, minimalistă, contemplativă şi lunatică, cumva reprimată, „a ghost-baby in the incubator“, aşa cum o numea însuşi autorul ei.
Curat & simplu jpeg
Curat & simplu
Pe One Life Left, Iordache ne oferă un material instrumental de saxofon grefat pe o varietate de structuri jazz şi funk, suficient de divers încît să nu plictisească, şi suficient de aerisit încît să nu intimideze un public neavizat.
După 22 de ani jpeg
După 22 de ani
Aşteptarea aceea atît de enervantă pentru fanii uneia dintre cele mai iconice trupe alternative de la sfîrşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 s-a sfîrşit brusc şi destul de neaşteptat în după-amiaza zilei de 2 februarie 2013. My Bloody Valentine îşi vedea din nou numele pe un disc la 22 de ani distanţă de anteriorul.
Dintr un univers paralel jpeg
Dintr-un univers paralel
Diabolus in Musica nu este doar un album Slayer, ci şi o denumire consacrată pentru un aspect pur tehnic – tritonul, rămas în istorie drept un element de structură muzicală asociat cu lucifericul, din motive neclare: poate din cauza lui Liszt, care s-a bazat pe el pentru a descrie acustic Iadul, poate din cauza atmosferei sumbre pe care o poate stîrni, ori a evitării sale persistente în muzica ecleziastică.
O tradiţie americană jpeg
O tradiţie americană
Fade e un album subtil şi compact – chiar surprinzător de compact pentru un grup precum Yo La Tengo; cu siguranţă e vorba aici şi de apariţia lui John McEntire – membru al Tortoise/The Sea and Cake – ca producător, care îşi merită parţial numele, părînd a fi construit cu un sens al dispariţiei care îşi face, de multe ori, simţită prezenţa.
Albumele româneşti ale anului 2012 jpeg
Albumele româneşti ale anului 2012
În anul lui Norzeatic (două albume, unul cu Khidja, celălalt solo, ambele self released) şi în anul debutului celor de la Robin and The Backstabbers, mai rămîne loc şi de altceva? Ce (mai) trebuie ascultat dintre albumele româneşti ale anului 2012? (M.C.)
Oribil şi fascinant jpeg
Oribil şi fascinant
Cel mai recent material al baritonului indie Scott Walker se încheie cu o piesă intitulată „The Day The «Conducător» Died (an Xmas Song)“, dedicată Conducătorului nostru iubit, Nicolae Ceauşescu. Walker îi închină un colind de Crăciun care sună ca un pluguşor cîntat de Sunn O))), cu Jarboe la voce.
Fantomimă jpeg
Fantomimă
Cînd regizorul Peter Strickland (Katalin Varga) a început să lucreze pentru cel de-al doilea film al său, Berberian Sound Studio, alegerea trupei Broadcast ca autoare a soundtrack-ului a fost, privind în spate, una firească.
Erotism vampiresc jpeg
Erotism vampiresc
Jim Jarmusch, stindardul cinema-ului indie, a urmat exemplul lui David Lynch şi s-a apucat de muzică. Ca şi Lynch, a cochetat mereu cu această dimensiune şi a colaborat adesea cu muzicieni de cele mai diverse facturi – Neil Young, Iggy Pop, rapperul RZA.
Guitar Heroes jpeg
Guitar Heroes
Soundgarden a fost mereu o ciudăţenie în insectarul grunge-ului, circumscriindu-se destul de greu cercului ideologic şi sonor al genului, aşa cum a fost el confiscat de Nirvana: mai degrabă afirmativă decît deziluzionată, cvasimusculară şi aflată într-un continuu joc al seducţiei cu hard rock-ul şi metal-ul.
Catehism post rock jpeg
Catehism post-rock
Bucureştenii Valerinne sînt o apariţie extrem de proaspătă în lumea muzicală românească, cronologic vorbind. Adică s-au înfiinţat abia anul acesta, prin uniunea dintre Alexandru Das (chitară), Liviu Stoicescu (bass) şi Mircea Smarandache (baterie).
Muzică din muzică jpeg
Muzică din muzică
● Alexandru Andrieş, James Taylor, A&A Records, 2012. ● Omul cu Şobolani, Retro, A&A Records, 2012. ● Subcarpaţi, Underground Folclor, www.subcarpaţi.ro, 2012.
Melodii, melodii jpeg
Melodii, melodii
Pe contul de Soundcloud al acestei trupe bucureştene, în spaţiul rezevat genului muzical, apare cu insistenţă sintagma „pop melodramatic“. Sînt sigur că e destulă ironie în ştampila pe care grupul lui Andrei Robin Proca şi-o autoadministrează, pentru că pare a fi destulă în muzica pe care o cîntă.
Workshop muzical jpeg
Workshop muzical
Genul world music este afectat de numeroase prejudecăţi, însă găsesc că orice prejudecată e o formă exagerată a unei observaţii care, la bază, a fost pertinentă în cel puţin o instanţă marcantă. În istoria sa recentă, ceea ce numim acum world music a cunoscut o evoluţie similară cu manelele noastre.
Pop tabloid jpeg
Pop tabloid
Dacă există astăzi un artist care să decodifice şi să reprezinte corect starea muzicii pop a momentului, el nu se numeşte nici Lady Gaga, nici Lana Del Rey: Robyn Rihanna Fenty, cea mai strălucitoare bijuterie din sipetele Def Jam Recordings.
„Nici un compromis“   jpeg
„Nici un compromis“
Am descoperit că şi foclorul are partea sa underground. Îmi place să cred că e stilul natural de a produce muzică. Exact aşa cum face un cioban care găseşte un lemn, îl scobeşte şi începe să cînte la el de dor, de jale, de ce se întîmplă.
Ştiinţă vs  industrie jpeg
Ştiinţă vs. industrie
Philip Glass aparţine grupului celor pentru care muzica e ştiinţă, nu artă. Prin experimentele sale minimaliste, e asociat cu nume ca Steve Reich şi Terry Riley, însă, pentru că trebuia să mănînce şi o pîine, iar ştiinţa îţi bagă mai mult în cap decît în burtă, îi putem auzi compoziţiile şi pe diverse coloane sonore.
„Sîntem versiunea muzicală a lui Tim Burton“   interviu cu TIGER LILLIES jpeg
„Sîntem versiunea muzicală a lui Tim Burton“ - interviu cu TIGER LILLIES
Tiger Lillies sînt o trupă londoneză de cabaret noir post-punk, cu peste 30 de albume scoase în 22 de ani de carieră, cu o faimă underground care merge din Rusia şi pînă în America, cu o mizanscenă melodramatică şi poveşti despre moarte, iubire, sex, depresie, boli venerice, zoofilie etc.
Amintiri din epoca de azi jpeg
Amintiri din epoca de azi
În timpul protestelor bucureştene din ianuarie 2012, „Manifestul“ pus pe rime de Norzeatic, filmat în alb şi negru, a devenit viralul emblematic al unei anumite părţi din masa celor prezenţi, fizic sau doar virtual, în Piaţa Universităţii. Cariera acestui MC se suprapune pe aproape întreaga istorie a hip-hop-ului fabricat în România.
Solo    jpeg
Solo
În biologie, muzică şi politică, lucrurile evoluează prin cladogeneză (cînd o specie se ramifică) şi anageneză (cînd o specie e înlocuită de o formă mai evoluată a sa). A fi mai evoluat nu înseamnă a fi mai puternic, mai deştept sau mai sofisticat, ci mai adaptabil.
După douăzeci de ani jpeg
După douăzeci de ani
Pentru John Joseph Lydon – puteţi să-l numiţi la fel de bine Johnny Rotten –, drumul de la anarhie la untul pe pîine a trecut prin una dintre cele mai interesante formaţii din epoca de după pulverizarea zgomotoasă a Sex Pistols-ului şi a genului muzical căruia i s-a circumscris. Public Image Ltd. e numele ei.
„Toată muzica îşi trage rădăcinile din dragoste“ jpeg
„Toată muzica îşi trage rădăcinile din dragoste“
Ensemble Raro a fost creat de patru tineri muzicieni, în 2004, şi reuneşte şapte naţionalităţi: letonă, germană, română, rusă, britanică, austriacă şi japoneză. Cei patru artişti şi-au făcut timp, înainte de începerea festivalului SoNoRo, să ne răspundă la cîteva întrebări.
Un efort lăudabil jpeg
Un efort lăudabil
Am trăit mereu frustrarea de a nu fi crescut odată cu Dead Can Dance. Am cumpărat majoritatea albumelor lor retroactiv, cînd trupa era deja un nume, mi-a fost recomandată mai mult decît am apucat să o recomand eu, n-am simţit bucuria de a o descoperi cînd nimeni nu auzise de ea şi de a o da mai departe.
 „Înfometaţi de muzică“ jpeg
„Înfometaţi de muzică“
Am încercat să nu uităm nici o secundă motivele care ne-au împins iniţial către muzică şi să ne ghidăm mereu după ele. Sînt pure, constante şi nealterate. Atunci, în ziua întîi, nu exista dorinţa de a avea succes sau de a cîştiga mulţi bani.
Nocturnă jpeg
Nocturnă
În august 2009, tot ceea ce numisem indie pînă atunci se topea uşor-uşor într-o pastă în care cocoşeala şi melancolia, două dintre invariabilele care i-au determinat şi condiţionat itinerariul, nu mai reuşeau să spună mare lucru într-un peisaj eliberat din ce în ce mai mult de imperativele canalelor oficiale de diseminare.
Deranjuri acute jpeg
Deranjuri acute
Dacă acu ceva vreme mă foloseam de albumele lui Steve Reich sau de pulsaţiile electro ale lui Jan Bang pentru a indica exemple de muzică minimalistă, pentru acest material ar trebui să găsesc un adjectiv care să sugereze o categorie mai minimală decît minimalismul.
Reîncălzirea Sarmalelor jpeg
Reîncălzirea Sarmalelor
În obsedanţii ani ai tranziţiei pilotate cu gura pînă la urechi de Ion Iliescu, două formaţii româneşti reuşeau să deseneze cu succes avatarurile peisajului în care înotam pe vremea aceea: Timpuri Noi şi Sarmalele Reci.
Hipsterism magic jpeg
Hipsterism magic
Acum că hipsterii au devenit o nişă socio-culturală recunoscută, nu chiar partid, dar nici ONG, au început să apară în sînul comunităţii facţiunile, forţele civice, trend re-setterii. Am identificat la o privire superficială două direcţii de agregare: cei care se revendică de la Malcolm McDowell şi cei care se revendică de la Amélie.
Lăutari şi pinguini jpeg
Lăutari şi pinguini
O adevărată mişcare s-a creat în ultima vreme în jurul repertoriului lăutăresc, a cîntecelor de mahala, celebrînd culegerea lui Anton Pann Spitalul Amorului. La ediţia de anul acesta a Green Hours International Jazz Festival, nu mai puţin de trei proiecte româneşti s-au învîrtit în jurul acestui cîntător al dorului.
Texturi jpeg
Texturi
Plutind undeva între cele două borne sonore ale scenei locale, scindate – îndeajuns de purist încît să nu comunice cu foarte multă empatie – între indie şi electronică, indietronica trupeţilor Coughy juca rolul unui animal ciudat în liliputana junglă muzicală a României underground.
Invitaţie la concert   jpeg
Invitaţie la concert
Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio se desfăşoară în perioada 23-29 septembrie la Bucureşti. Avîndu-l director artistic pe renumitul pianist şi dirijor Christian Zacharias, festivalul organizat de Radio România ne dă întîlnire cu cîteva dintre cele mai importante orchestre radio şi cu artişti celebri.
Un menestrel mîhnit jpeg
Un menestrel mîhnit
Cu flautul său şi elementele folk, Ian Anderson s-a asigurat de la bun început că muzica sa nu va putea fi judecată în contextul evoluţionismului prog rock pe care îl acuzam, în unele cronici anterioare, că ar pricinui un sound prea retro la unele trupe (în general la clasici).
Claustrofobic jpeg
Claustrofobic
La trei ani de la apariţia celui mai aclamat album al lor, amintitul Merriweather Post Pavilion, Animal Collective recidivează cu un nou opus, al zecelea dintr-o carieră care debuta discografic în 2000, (pre-)dispus să agite apele în marea de admiratori şi detractori ai trupei americane. Şi pe bună dreptate.
Chef & inspiraţie  jpeg
Chef & inspiraţie
Noi ne calculăm longevitatea nu atît în numărul de albume cît mai ales în numărul de ani, numărul de concerte şi în numărul de membri care s-au tot schimbat în acest timp. Descreşterile au fost aduse de destin, prin venirea şi plecarea oamenilor, dar, bineînţeles, creşterile pentru noi au fost în faimă, în numărul de fani, în experienţele frumoase, în colaborările rodnice...
Acusmonium jpeg
Acusmonium
Van der Graaf Generator e una din cele mai bătrîneşti şi retro trupe din şcoala de prog rock britanic. Indiferent că provin din 1970 ori din 2010, piesele lor continuă să sune de parcă ar fi fost înregistrate şi compuse în anii ’60. Un material experimentalist ca albumul în discuţie îi mai ajută să se reafirme ca trupă progresivă, însă poate e niţel cam tîrziu.
Retro licious jpeg
Retro-licious
Să fi însemnat ceva pentru Ariel Marcus Rosenberg seara de 19 ianuarie a lui 2010, cînd a fost invitat să cînte în show-ul de televiziune Late Night with Jimmy Fallon, de pe NBC. Teribila „Round and Round“, primul single al albumului care urma să fie lansat peste cîteva luni, numit, cum altfel?!, Before Today.
Pukkelpop 2012  jpeg
Pukkelpop 2012
Pe 15 august 2012 am plecat la Pukkelpop, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Belgia. La 28 de ani, m-am hotărît în sfîrşit să fac ceva ce puştanii din Olanda, Franţa, Germania fac de la 16 ani: merg cu cortul şi cu prietenii la o chermeză uriaşă de trei zile, unde dorm puţin, dansează, îşi fac de cap şi-şi văd trupele preferate.
Muzica uneşte toate ştiinţele   interviu cu Bob BROZMAN jpeg
Muzica uneşte toate ştiinţele - interviu cu Bob BROZMAN
Chitaristul de blues Bob Brozman a cîntat în România, de-a lungul ultimilor ani, la Cluj, Bucureşti şi Constanţa, cu Nea Vasile şi cu Taraful de la Mîrşa... Numai vara aceasta a concertat în cadrul TIFF-ului şi la Muzeul Ţăranului Român. Cu siguranţă, va reveni.
O divă de avangardă jpeg
O divă de avangardă
Şi uitasem că Neneh Cherry, regina hip hop-ului suedez, mai există (dar şi că hip hop-ul suedez a existat vreodată). Cariera i-a fost sporadică, puţine albume şi cîteva colaborări. În a doua categorie se înscrie şi albumul de faţă, născut din ambiţia jazzerilor de la The Thing de a o acompania pe fiica lui Don Cherry, cu vocea ei răspicată de negresă scandinavă.
Curat & simplu jpeg
One Life Left
Am scos un album numit One Life Left. Fiindcă nu m-a convins niciodată teoria postmodernistă potrivit căreia totul în artă a fost spus, şi tot ceea ce ne rămîne de făcut este să combinăm ceea ce au creat alţii, prefer să îl consider un album modern. De fapt, adversarii copyright-ului au dreptate într-o privinţă: orice muzică e un remix.
Pop alterna(t)iv jpeg
Pop alterna(t)iv
Cine a ascultat, acum mai bine de trei ani, un album numit Jewellery, ştie despre ce vorbesc în momentul acesta. Pînă la acea sclipitoare întîmplare, Mica Levi, adolescentă născută într-o familie de muzicieni, crescuse prin „noroaiele“ muzicale ale Londrei şi-şi făcuse de cap pe astăzi aproape defunctul MySpace.
Unde s fanfarele de altădată? jpeg
Unde-s fanfarele de altădată?
Printre primele experiențe muzicale pe care mi le amintesc, din fragedă copilărie, se numără înmormîntările și nunțile din sat, pe care le frecventam, forțat fiind de cutumele rurale: toți bunicii și copiii, fiecare generație cu interesul ei, trebuiau să se adune pe marginea străzii (principale) să vadă cum trece mortul, ori mireasa, după caz.
"A existat un moment cînd am vrut să devin lingvistă"   interviu cu Luiza ZAN jpeg
"A existat un moment cînd am vrut să devin lingvistă" - interviu cu Luiza ZAN
"Vocea este instrumentul meu şi cîteodată scîrţîie. Vocea este cel mai dificil şi cel mai frumos instrument. Cel mai maleabil, cel mai flexibil şi cel mai căpos. Mie mi se pare că a lucra conştient cu vocea, chiar şi în afara muzicii, este un lucru foarte important pentru dezvoltarea personală."
Nimic despre viitor jpeg
Nimic despre viitor
În septembrie 2009, debutul pe album al duo-ului londonez Robbie Furze & Milo Cordell, aka The Big Pink, era salutat cu cîteva salve de tun surprinzător de bombastice. În fond, cam aşa arăta şi muzica acestei trupe, apărute exact în momentul în care glowstick-urile nu rave începeau să pîlpîie a moarte, după ce alde Klaxons, Shitdisco, Trash Fashion & Co. spuseseră tot ce era de spus despre acest foarte efemer gen muzical.
Elitism progresiv jpeg
Elitism progresiv
Rockul progresiv şi-a schimbat hainele de multe ori, de cînd cei trei canadieni uniţi sub blazonul Rush s-au apucat de treabă. Şi totuşi, astăzi constatăm paradoxul unei relaţii de sinonimie între „prog“ şi „retro“, un fenomen similar celui din literatura science fiction, cu care, de altfel, cei de la Rush au avut o simbioză constantă.
Psihedelii peste psihedelii jpeg
Psihedelii peste psihedelii
LO! se pregătesc să cucerească Bucureştiul. Iar pentru asta pregătesc ceva special – două concerte în două zile consecutive, cu două abordări diferite de setlist, care să sublinieze bipolaritatea creativă a trupei. LO! vor cînta joi, 26 iulie, în Club Control, la invitaţia trupei-prietene Yelllow, şi vineri, 27 iulie, la Librăria Bastilia, alături de colectivul Abator Industries.
Vama nu se salvează jpeg
Vama nu se salvează
În a doua jumătate a anilor ’90, o trupă cu nume de sat pescăresc de la graniţa cu Bulgaria devenea motivul unei oarecare isterii populare. Vama Veche îşi exhiba în acea vreme un frontman fără o voce care să-l scoată din pluton, dar bine înarmat cu charismă şi, eventual, acel amănunt care le face pe fete să suspine, Tudor Chirilă, şi însemna, înainte de orice, texte.