Fisurile regimului din Belarus se multiplică

Slawomir SIERAKOWSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Fisurile regimului din Belarus se multiplică jpeg

14 august a marcat pentru Belarus un punct de cotitură simbolic. Mii de oameni s-au adunat în Piața Independenței din Minsk, în fața Adunării Naționale. Printre manifestanți – coaliția care a salvat Opoziția în cel mai dificil moment al ei, atunci cînd părea că violența poliției ar putea reuși reprimarea mișcării de protest – s-au aflat un număr mare de femei și de muncitori. Pentru prima oară, autoritățile nu au intervenit, chiar dacă, în urma alegerilor fraudate din 9 august, protestele au fost strict interzise în zona Pieței.

Cei cincizeci de soldați înarmați care au fost prezenți au coborît, simbolic, scuturile. Femeile i-au împodobit cu flori și i-au îmbrățișat, discreditînd o dată în plus regimul președintelui Aleksandr Lukașenko și oferind un exemplu tulburător pentru alți membri ai serviciilor de securitate.

În ziua următoare a avut loc o altă răsturnare de situație. Personalul televiziunii de stat belaruse (în primul rînd personalul tehnic, dar și cîțiva prezentatori), o instituție pînă atunci cu totul subordonată guvernului, a început să se solidarizeze cu protestatarii.

Angajații televiziunii s-au adunat în fața sediului. Seara, cînd protestatarii li s-au alăturat, și-a făcut apariția Natalia Koceanova, președinta Camerei superioare a Parlamentului, care însă nu a reușit să potolească mulțimile. Duminică, televiziunea de stat a transmis pentru prima oară știri despre proteste. La puțină vreme după asta, diplomații belaruși s-au distanțat de Lukașenko – mai întîi, ambasadorul din Slovacia, urmat de însărcinatul cu afaceri din Elveția.

Lukașenko a încercat să curme avîntul Opoziției, organizînd în Piața Independenței un miting cu aproximativ 5.000-7.000 de susținători, aduși cu autobuze speciale. La exact o săptămînă după ce a măsluit alegerile, Lukașenko a încercat să facă o demonstrație de forță și să restaureze steagul roșu-verde ca simbol național al țării sale. Cu o zi mai devreme, steagul alb-roșu-alb favorizat de Opoziție flutura deasupra Primăriei orașului Grodno.

p16 wc jpg jpeg

La miting au luat parte militari și oficialități, dar și muncitori, muzicieni, copii și oaspeți din Ucraina și Georgia – așa-numiți „oameni obișnuiți”, din care vreo zece au și luat cuvîntul. Mesajele lor erau contradictorii, ceea ce părea să reflecte propriile ezitări ale autorităților cu privire la ce e de făcut. Cei care nu aveau o legătură personală cu regimul Lukașenko și care nu erau direct implicați în infracțiunile săvîrșite de dictatura sa au vorbit despre pace, adesea cu lacrimi în ochi. Un artist din Ucraina a spus, evocînd Revoluția Portocalie și episodul Maidan: „Sîntem o națiune dezbinată, frîntă în două”.

Discursurile au stîrnit reacții diferite în rîndurile mulțimii. Un militar împăciuitor din cale afară a fost huiduit. S-au auzit și încuviințări frecvente ale faptului că în Belarus lucrurile nu sînt așa cum ar trebui să fie, și că multă lume e nemulțumită de situația actuală. Pe întreaga durată a mitingului au rivalizat în mod clar două categorii de mesaje – o dihotomie care a devenit evidentă atunci cînd Lukașenko a luat cuvîntul.

Cele mai frecvent folosite cuvinte au fost mir și mirnîi („pace” și „pașnic”), dar cel mai important slogan a fost: „Belarus’ eto mi!” („Belarus sîntem noi!”). Pe de o parte, autoritățile se tem în mod evident de un război civil și de responsabilitatea de a-l fi stîrnit; pe de altă parte, simpatia oamenilor obișnuiți care au participat la miting s-a îndreptat către Opoziție: ei își doresc o viață normală și se tem de violență. Discursurile vorbitorilor era cu atît mai belicoase, cu cît aceștia se aflau mai aproape de cercul Puterii.

Un locotenent-colonel musculos de la trupele speciale ale jandarmeriei (OMON) a luat cuvîntul înaintea lui Lukașenko, declarînd pe un ton amenințător că își iubește patria și că nu o va abandona niciodată. Lukașenko a anunțat apoi că a desfășurat trupe la granița cu Polonia, în apropiere de Brest, și a adăugat că nu va ceda Belarus nici chiar după moartea sa. Lipsa lui de încredere în sine era evidentă; nu dădea impresia unui lider calm, stăpîn pe situație.

Susținătorii săi erau, în cea mai mare parte, din afara Minskului. La început, s-au tot învîrtit în jurul autobuzelor care îi aduseseră, simțindu-se în mod clar pierduți în oraș. În cele din urmă, au fost duși în Piața Independenței, blocată încă de dimineață și încercuită de grupuri de polițiști în civil.

Manifestanții pro-regim se deosebeau cu ușurință de protestatarii Opoziției; în aerul Pieței plutea o tensiune care reflecta teama de viitor a manifestanților și nevoia lor de a auzi un lider care să le redea încrederea. Cînd am început să vorbesc în polonă, relatînd despre evenimente pentru TVN24, am observat priviri ostile, iar unii manifestanți au început să strige la mine.

Reacția Opoziției la mitingul lui Lukașenko a fost pregătită dinainte, ca multe alte elemente ale acestei revolte civice. Demonstranții s-au reunit în Piața Victoriei, în fața obeliscului orașului-erou din Minsk – acolo unde au început și demonstrațiile din ziua alegerilor, cu o săptămînă mai devreme.

În acest loc s-au adunat în jur de 200.000-500.000 de oameni – cea mai mare întrunire din istoria țării, cu coloane de demonstranți întinzîndu-se pe distanțe de kilometri întregi. A fost o amplă demonstrație de putere. Lukașenko a încercat să-și consolideze poziția, dar susținătorii săi au fost copleșiți numeric.

Cu o săptămînă în urmă, forțele de securitate au reușit să izgonească Opoziția din Piață, în mod brutal, unul dintre protestatari fiind ucis. La acest al doilea miting, jandarmeria, incapabilă să reacționeze, nu s-a mai sinchisit nici măcar să facă act de prezență.

Opoziția nu s-a temut de o eventuală confruntare. Chiar dacă au fost prezenți mai multe mii de susținători ai lui Lukașenko, mulți dintre ei polițiști în civil, oricine părăsea mitingul pro-regim se pierdea în marea de steaguri alb-roșu-albe care acoperea întreaga întindere a Căii Independenței. În fața sediului KGB, în arestul căruia se află mulți deținuți, protestatarii au scandat: „Eliberați-i!”. La sfîrșitul zilei, dictatorul odinioară temut și bătăușii săi erau covîrșiți.

Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, este director al Polish Institute of Advanced Studies (PIASt) din Varșovia și Senior Fellow al Consiliului German pentru Politică Externă (DGAP).

Copyright: Project Syndicate, 2020

traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg
2021 10 21 jpg
Sinele, între atac de panică și criză de anxietate – interviu cu psihoterapeutul de orientare psihanalitică Tiberiu SEEBERGER –
Din păcate, adevărul este că, în România, legătura dintre psihologie și medicină este aproape inexistentă.
WhatsApp Image 2022 12 07 at 15 37 25 jpeg
Budapesta, azi – consemnări despre un mic fragment de Mitteleuropa sub asediu –
Spiritul central-european al Budapestei a rămas un construct manipulat economic și destinat turismului, din care poporul lui Orbán lipsește azi cu desăvîrșire.
973 23 arhiva personala G P  Volceanov jpg
„Sevraj 2 – back to the roots” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu BITZĂ –
Asta cu poetul, pentru mine, e ceva „sacru” – cu ghilimelele de rigoare –, nu m-aş pune niciodată în aceeaşi categorie cu oameni pe care îi consider într-adevăr poeţi.
640px Haven Cefalu jpg
Eu și primarul din Cefalù
Care erau șansele să nimerim chiar la începutul ei în Cefalù?
p 21 Bruxelles WC jpg
Iarna vrajbei noastre
Problema, în această frază emblematică, constă în cuvîntul „Europa”.
p 23 Catedrala din Monreale WC jpg
Peripeții siciliene. Monreale
Dacă Sicilia avea șase pagini, sora situată mai la nord-vest, Sardinia, avea doar trei!
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Cine ascultă o casă? – despre valorizarea patrimoniului arhitectural și industrial –
Situația clădirilor istorice ridică semne de întrebare de multă vreme, fiind privite în general ca un element desuet, care consumă bani, care ține „noul” pe loc.
Coperta Interviu Monica Onojescu FINAL jpg
„Programele școlare nu privilegiază lectura literaturii” – interviu cu Monica ONOJESCU –
E greu să te miști printr-un astfel de limbaj abstract și specializat și atunci poate l-aș traduce într-unul mai simplu, pe înțelesul tuturor.
3 jpg
Festivalul Povestirilor
 de pe Via Transilvanica
Vă așteptăm la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica, între 9-11 septembrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.
7 jpg
Farmece
În basme și în tradiția populară, farmecele sînt legate de vrăjitoare și de magia provocată de om. Dar farmecele se nasc cîteodată doar umblînd pe o cărare. Una lungă de 1.400 de kilometri.
5 jpg
Amazonul Gastronomiei, Via Transilvanica
În multe locuri unde se poate mînca pe Via Transilvanica, dincolo de rețete, ingredientele care ajung pe masa ta au mari șanse să fi fost aduse din spatele casei.
958 23 Foto Catalin Soto1 jpg
„Profesorul de rap” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu DOC –
Ca om de cuvinte, pot să îţi spun că, după douăzeci de ani de mînuire a lor şi de „stat cu ele în cameră”, am ajuns la concluzia că limbajul e limitat în a comunica, uneori, esenţa lucrurilor.
957 22 CConstantinescu2 jpg
Universul fascinant al Salonicului
Există o singură mare regulă: să te ferești de celălalt și, pe cît posibil, să nu intri în cel din stînga.
p 22 23 3 jpg
O experiență de vîrf în satul Piscu…
Nu mi-a venit să cred că, la doi pași de Capitală, a putut lua naștere o instituție de asemenea calibru, fără ca lumea culturală să ia notă, prompt și sonor, de prestigiul ei.
p 22 23 1 jpg
Meșteșugul redescoperit ca artă
Pedagogia se completează cu descoperirea de sine: întîlnirea nemijlocită cu lutul.
p 22 23 4 jpg
Tîlcul poveștii
„Casa Regală se apleca cu multă grijă asupra a tot ce însemna cultură țărănească, avînd multă prețuire față de meșteșuguri.“
952 21 22 Sodiq Adelakun foto Sophiyah Sulaimon Adelakun jpg
Fotojurnaliştii în epoca fake news – anchetă
Competiţia anuală World Press Photo recunoaşte fotojurnalismul de calitate şi premiază imagini şi poveşti din întreaga lume.
Rododendron jpg
Rododendronii din Leaota
Este preferabil totuși să fotografiezi rîurile roz de rododendroni decît să-i iei acasă, în sacoșă, pentru a face magiun sau ulei.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.