Ce căuta neamțul la Primărie?

Tudor IORDĂCHESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Ce căuta neamțul la Primărie? jpeg

Nu, nu este vorba de vreun candidat la vreo primărie de sector, nici măcar la cea a Capitalei. Dar este vorba, indirect, de Primăria Generală şi de cît de multe ştie, poate şi vrea să facă această instituţie pentru cetăţeanul obişnuit, locuitor pe aceste meleaguri mioritice...

Se întîmpla prin 2018, cu o jumătate de an înainte ca România să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Vremuri de minunate amintiri, mai ales pentru tagma interpreţilor, obligaţi să presteze aproape zilnic, avînd în vedere dificultăţile de exprimare în limbi străine ale politicienilor de prim rang ai acelor zile (deşi nu aş vrea să dau naştere unei iluzii că lucrurile s-ar fi îmbunătăţit remarcabil între timp, însă pe această temă sper să am ocazia să revin, după alte alegeri...).

La Bucureşti soseşte, cu o misiune clar trasată de comisarul european numit de România la acel moment pentru a ocupa un portofoliu deosebit de sensibil şi cu un buget pe măsură, cel al dezvoltării regionale, un director din partea Comisiei Europene, pe care îl vom identifica în continuare cu prenumele Carsten, însă, cu siguranţă, cei care l-au cunoscut îşi vor aduce imediat aminte de pasiunea cu care vorbea şi muncea în sprijinul României. Carsten este danez, de fapt, „neamţ” prin educaţie şi atitudine, însă pentru noi toţi străinii sînt nemţi...

Pe Carsten îl cunoşteam de ceva vreme, de cînd devenise director de unitate în cadrul Comisiei, însărcinat cu supravegherea marilor proiecte de infrastructură desfăşurate din fondurile de coeziune în România şi începuse să ne viziteze ţara tot mai des. Am avut plăcerea să lucrez cu el, în calitate de interpret, de multe ori, în vizitele organizate la nivel de directori de minister sau secretar de stat, însă şi într-o serie întreagă de conferinţe, organizate de partea română. Unele dintre ele, aşa-numitele Comitete de monitorizare ale autorităţilor de management, reprezintă pentru funcţionarii din ministerele de linie minunate prilejuri de a se pune bine cu şefii politici, lăudîndu-se cu realizările neasemuite pe care le-au înregistrat în cheltuirea banilor europeni. La un astfel de comitet de monitorizare, Carsten a devenit funcţionarul meu european preferat, atunci cînd a luat la refec o întreagă garnitură de „specialişti”, care erau pe punctul de a rata complet o investiţie de aproape 140 de milioane de euro în aducţiuni de apă potabilă şi canalizare în judeţul Alba. Pe scurt, proiectele aferente uneia dintre localităţi erau complet greşite, adică apa nu ar fi putut să urce sub nici o formă la deal, aşa cum se gîndiseră nişte ingineri care făcuseră o treabă de mîntuială. Şi totuşi, proiectul mersese mai departe, fusese aprobat pe plan local, la nivel regional, ajunsese la Bucureşti, trecuse şi prin Ministerul Fondurilor Europene şi, ce să vezi, apa se încăpăţîna să nu urce la deal, iar ai noştri se încăpăţînau să ceară banii pe proiect, ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Din cabina de interpretariat, de unde aveam vizibilitate directă pînă la prezidiu, mă uitam, pe de o parte, la culorile vii care virau de la galben spre mov în obrajii înalţilor noştri funcţionari dojeniţi de Carsten, însă pe de altă parte, nu puteam să nu realizez absurdul situaţiei: trebuia să vină el, de la Bruxelles, să explice unei adunări de 150 de oameni, al căror singur rost în viaţă ar trebui să fie construirea unor strategii de absorbţie şi dezvoltare pe bani europeni a României, că nu „merge şi aşa”... Însă măcar o făcea cu mult simţ al umorului, încît, împreună cu colegul de cabină, ne era tot mai greu să ne menţinem morga necesară în astfel de ocazii în timp ce traduceam diatriba cruntă pe care danezul o arunca la adresa proverbialei inteligenţe strămoşeşti.

Revenind la vizita lui în Primărie, prima remarcă pe care a avut-o cînd a intrat în clădire, unde era aşteptat cu oarecare înfrigurare (pentru că atitudinea funcţionarului public, pus faţă în faţă cu vreun reprezentant al Comisiei, este întotdeauna una defensivă: ce nu am mai făcut de data asta...?), a fost legată de halul în care arată trotuarele Bucureştiului. Întrebarea lui a fost: oameni buni, dar de ce nu faceţi nimic cu toate maşinile astea parcate aiurea, de ce nu există „enforcement” (adică de ce nu sînt sînt ridicate maşinile sau de ce nu sînt amendaţi şoferii care le lasă în toate poziţiile şi locurile posibile), de ce nu se poate, în calitate de pieton, să circuli liniştit pe trotuarul tău, fără să trebuiască să faci echilibristică?

Răspunsul bîiguit de unul dintre mulţii funcţionari prezenţi din partea Primăriei (de la „city manager” la şefi de direcţie) a fost cel obişnuit în astfel de ocazii: vom face, vom drege, lucrurile se vor îndrepta, avem planuri, avem proiecte etc. A doua întrebare a fost legată de semaforizare: răspunsul, de data aceasta, a fost ceva mai aplicat – nu putem mai mult de atît, pentru că ne-a expirat contractul de management al traficului. Ce bucurie mai mare decît să auzi aşa ceva într-un oraş cu aproape trei milioane de locuitori?

Şi atunci Carsten s-a aşezat şi a început să treacă în revistă tot ce ar fi trebuit să însemne perspective de utilizare a banilor europeni pentru municipiul Bucureşti, un oraş care produce, totuşi, 30% din PIB-ul României şi unde venitul mediu este egal cu cel din Uniunea Europeană: transport, încălzire, apă potabilă, canalizare, managementul deşeurilor, metrou.

Prima rundă de discuţii s-a desfăşurat pe tema mijloacelor de transport în comun. Era imediat după lansarea licitaţiei prin care s-a suplimentat flota de autobuze a Bucureştiului şi toată lumea ştia că există o singură ofertă eligibilă rămasă în cursă, cea care a şi cîştigat, de altfel. Oarecum firesc, Carsten a avertizat oficialităţile că nu vor putea clama bani europeni pentru această achiziţie, atît timp cît cîştigătorul va fi din afara Uniunii. Şi a fost asigurat că nu este o problemă, avem noi buget pentru aşa ceva. Întrebarea următoare, oarecum logică, a fost cum ar putea totuşi să ajute Uniunea ca nişte sume din enorma alocare de care am fi putut beneficia la nivel naţional să fie cheltuite şi aici, la Bucureşti, mai ales în contextul în care România urma să preia Preşedinţia rotativă, iar o serie întreagă de oficialităţi ar fi urmat să se deplaseze la începutul anului 2019, să viziteze şi, cu aceeaşi ocazie, să îşi îmbunătăţească părerea despre Capitală. Pentru ca acest lucru să se poată întîmpla repede, era nevoie ca, în primul rînd, Primăria să dispună de proiecte într-un stadiu cît mai avansat, astfel încît finanţarea acestora să poată fi preluată sau ajutată cu bani europeni. Iar, în al doilea rînd, ar fi trebuit ca o serie de proiecte mari de infrastructură să avanseze suficient încît să devină vizibile şi să dea naştere, de ce nu, unui sentiment de apartenenţă la Uniune şi în rîndurile locuitorilor acestui oraş: linia de metrou care să lege Gara de aeroport, linia de tren cu aceeaşi destinaţie, linii noi de tramvai, achiziţii de noi mijloace de transport nepoluante, construcţii noi, dacă era cazul.

Din toate cele de mai sus, proiectul aflat în stadiul cel mai avansat era cel al unui depou de tramvaie. Nici acum nu ştiu dacă s-a realizat sau nu cu bani europeni, dar de discutat, s-a discutat. Şi a fost singurul subiect la capitolul „investiţii de la zero”, adică cele mai valoroase.

Cînd a venit vorba de achiziţii, Carsten a explicat că Uniunea preferă investiţiile verzi, în autobuze electrice sau troleibuze. Iar în legătură cu tramvaiele, ţin minte şi acum avertismentul lansat de danez la adresa RATB: auzise că în Bucureştii Noi, pînă la fostul Laromet, Primăria intenţiona să scoată liniile de tramvai şi să le înlocuiască cu un spaţiu verde pe mijlocul bulevardului. Nici acum nu îmi închipui cum ajunsese informaţia asta la urechile lui, dar a menţionat imaginea jalnică a maşinilor care stăteau parcate pe fosta şină de tramvai (fapt întru totul adevărat) din zonă. El, personal, credea că este ilogic ca, într-o capitală europeană sufocată de trafic şi fum de eşapament, să desfiinţezi o infrastructură pentru vehicule electrice. I s-a răspuns că se lucrează, că o să fie instalată o linie de troleibuz, că nu mai e nevoie de tramvai în zonă, acum locuitorii pot apela la metrou etc.

Carsten a plecat convins că obiceiul ăsta, de a dărîma înainte de a te asigura că ai tot ce îţi trebuie pentru a pune la loc cu cap o investiţie, nu ne va duce prea departe. Tramvaiul nu mai circulă pe bulevardul Bucureştii Noi, asta pot să vă spun cu siguranţă. Despre restul proiectelor, într-un episod viitor...

Tudor Iordăchescu este traducător și interpret.

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Parteneri

carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.
gigi becali facebook jpeg
Legătura ascunsă dintre Gigi Becali și nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Omul de afaceri ar fi avut prima experiență intimă alături de Camila Mândra
Puțini sunt cei care știu că Gigi Becali (66 de ani) a trăit o poveste de dragoste cu nepoata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul președinte.
banner loredana groza png
Care este parfumul preferat al Loredanei Groza! Și Simona Halep îl folosește! Cât trebuie să scoată doamnele din buzunar dacă își doresc să miroasă la fel ca cele două vedete
Vedetele din România sunt extrem de pretențioase atunci când vine vorba despre parfumuri. Loredana Groza și Simona Halep, de exemplu, se numără printre cele care adoră mirosurile rafinate și nu se uită la bani atunci când e vorba despre plăcerile lor.
image png
Vedeta care se întoarce la Antena 1. În curând va putea fi văzută pe micile ecrane: „Doresc să-mi fac treaba cât se poate de bine”
Actrița Doinița Oancea revine pe micile ecrane și își face simțită prezența într-un nou proiect de televiziune. Începând cu 21 ianuarie 2025, publicul o va putea urmări în rolul Chanela, un personaj complex din serialul „Iubire cu parfum de lavandă”.
image png
Bacteriile din spitalele unde sunt tratați răniții de pe frontul din Ucraina au devenit rezistente la medicamente
Clinicile care tratează răniții de război au înregistrat o creștere accentuată a cazurilor de Rezistența antimicrobiană (RAM).
AD 4nXc1NEPjAYDWYok77GzHK SX2ZkPEckJbUW5uRtwd9pVLRFtCPUpciESR9ZqbCbSs4A GaCwUx4pztYx8wrKcDnO2xXeJbOUDakbFbL1wVtdNf7PpVapa3R7pmqkToohYxb7IEBpfg
Avantajele blefaroplastiei nechirurgicale în întinerirea feței
Blefaroplastia nechirurgicală a devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru cei care doresc să își împrospăteze aspectul fără a apela la intervenții chirurgicale complicate.