Dileme on-line

Pagina 32
Avanpremieră editorială: Rock Springs jpeg
Avanpremieră editorială: Rock Springs
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din povestirea „Optimişti” din volumul Rock Springs, apărut recent la Black Button Books [https://blackbutton.ro/cartile-noastre/richard-ford/rock-springs] în traducerea lui Marius Chivu.
Shamanlis jpeg
Shamanlis
Și numele meu e deșertăciune, dar din deșertăciune se naște puterea vindecătoare.
De la viața în sălbăticie la cea de premianți școlari jpeg
De la viața în sălbăticie la cea de premianți școlari
Duminică, 5 noiembrie, echipa proiectului Acasă – The Film lansează cartea Acasă, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
Aniversarea unui nonsens jpeg
Aniversarea unui nonsens
Dacă Lenin nu reușea să ajungă din Elveția la Petrograd, dacă se împiedica pe stradă sau avea un accident casnic, dacă mînca ceva stricat și intra în spital – nu ar fi fost nici o revoluție bolșevică și, pe cale de consecință, nici un Stalin, Troțki, Kamenev sau Zinoviev. Și nici, aș adăuga eu, Ceaușescu sau Gheorghiu-Dej, Rákosi sau Bierut.
Cu Zebra la Colegiul Tehnic „Costin D  Nenițescu” png
Cu Zebra la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”
Luni, 30 octombrie, de la ora 10, are loc a treia emisiune din seria specială Cu Zebra la școală, găzduită din nou într-o sala de clasă, de această dată la Colegiului Tehnic „Costin D. Nenițescu” din București.
Trei seri de Identic natural jpeg
Trei seri de Identic natural
La finalul acestei săptămîni, în 4, 5 și 6 noiembrie, se reia spectacolul de teatru independent Identic natural. Pentru aceste reprezentații, organizatorii și-au propus să atragă în public tineri liceeni: în momentul actual, tema „alimentaţiei sănătoase” se discută intens în programa de dirigenţie la multe școli din țară, există numeroşi elevi care caută informații despre subiect.
Campionatul european de şah pe echipe jpeg
Campionatul european de şah pe echipe
La fete, tot Rusia are cea mai tare echipă, cu 2.525 de puncte Elo. Nu e sigur că echipa masculină a României s-ar descurca uşor în faţa ei, ba dimpotrivă.
Cele mai frumoase cărți, anunțate printr o expoziție spectacol jpeg
Cele mai frumoase cărți, anunțate printr-o expoziție-spectacol
Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural din România destinat designului de carte, și-a desemnat cîștigătorii printr-o expoziție spectacol la care au participat designeri de carte, reprezentanți ai editurilor, jurnaliști și entuziaști ai cărții. Evenimentul a avut loc pe 25 octombrie.
Despre Chopin, cu pianistul Daniil Trifonov jpeg
Despre Chopin, cu pianistul Daniil Trifonov
A fost una dintre cele mai așteptate vedete ale ediției de anul acesta a Festivalului Enescu: pianistul rus de 26 ani Daniil Trifonov. Era de așteptat: nu doar că a cîștigat concursuri prestigioase pentru competiţiile „Ceaikovski” de la Moscova și „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, dar Martha Argerich, una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre,  a spus el despre că „nu a ascultat niciodată ceva asemănător, că are totul și încă mai mult”.
Bienala Alb negru jpeg
Bienala Alb negru
La Muzeul de Artă din Satu Mare (Piața Libertății nr. 21) se deschide pe 27 octombrie, la ora 17, cea de-a cincea ediție a Bienalei Alb negru. Cu ocazia vernisajului, vă invităm la o masă rotundă pornind de la „De ce alb-negru? O discuție despre alegeri artistice și scene de artă”. Discuția va fi înregistrată și va deveni o ediție viitoare Arte frumoase, o emisiune marca Radio România Cultural.
Declinul comuniștilor de succes jpeg
Declinul comuniștilor de succes
Comuniștii din Cehia fac parte din establishment-ul politic, și e posibil ca performanța sporită a formațiunilor extremiste cehe să se fi făcut și pe seama lor (și bineînțeles și pe seama social-democraților, a liberalilor și a conservatorilor). Altfel spus, alegerile din Cehia par să ilustreze cum noul extremism mătură vechiul extremism din politica europeană.
Literatura intră în ringul de box jpeg
Literatura intră în ringul de box
În perioada 25-28 octombrie, la Timişoara va avea loc ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, în Sala Barocă a Muzeului de Artă & în Sala Mare a Teatrului Național din localitate.
Cînd personalul tace jpeg
Cînd personalul tace
Se spune că stilul de muncă al șefilor este determinat de nevoile lor nesatisfăcute și, în multe cazuri, chiar așa este. Un tip pentru care hrana a fost întotdeauna supraevaluată va transmite semnale subordonaților că-i face mare plăcere să i se aducă alimente pentru familia lărgită sau să fie invitat cît de des la mari restaurante; un altul, ahtiat după lux, va promova în ierarhie sau va acorda prime celor care-i satisfac acest apetit; un altul vorbește în orice împrejurare de sănătatea lui și
Șah pe front jpeg
Șah pe front
Partide de șah jucate în al Doilea Război Mondial, la doi pași de linia frontului. Am două exemple, și ambele implică jucători ruși.
Începe a patra ediție HomeFest jpeg
Începe a patra ediție HomeFest
De azi începe domesticirea Bucureștiului. HomeFest deschide casele gazdelor și le încarcă cu evenimente culturale, unul mai interesant ca celălalt. Organizatorii îşi propun ca timp de nouă zile să facă un periplu în toate sectoarele și să vă invite la spectacole neconvenționale de teatru sau dans, la lecturi, concerte și performance-uri.
„Lumea actuală s a alienat“ – interviu cu Marius NEGRESCU jpeg
„Lumea actuală s-a alienat“ – interviu cu Marius NEGRESCU
Generațiile de dinainte de Revoluție, care nu aveau acces la televizor, au citit mai mult și sînt influențate mai mult de modele literare, pe cînd actualele generații sînt influențate mai mult de staruri pop, de cîntăreți, de filme, de personaje din jocuri.
Parcagiii sînt o problemă  Așa, și mai departe?  jpeg
Parcagiii sînt o problemă. Așa, și mai departe? 
Aud povești despre mașini vandalizate pentru neplata parcagiilor. Am plătit zeci de parcagii din motive care țineau de integritatea mașinii mele, integritatea bunului meu lăsat (legal) pe spațiul public. Parcagiii „dețin” străzi întregi și bulevarde.
646x404 1 jpeg
Orele petrecute la Urgenţe
Bolnava „a aşteptat zece ore la UPU [Unitatea de Primire a Urgenţelor – n.r.] şi încă vreo douăsprezece fără tratament în salon”. Sigur că iau cu titlu de inventar ştirea, dar un sîmbure (cam mărişor) de adevăr există în întreaga poveste. Pentru că lucrurile se petrec aşa nu numai în Maramu’, ci şi în alte, foarte multe alte părţi.
Avanpremieră editorială: Clara Haskil jpeg
Avanpremieră editorială: Clara Haskil
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Clara Haskil de Jérôme Spycket, traducere de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu și Adina Cobuz, prefață de Herbert von Karajan, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Memorii / Jurnale“.
A patra ediţie a Festivalului de Film UrbanEye jpeg
A patra ediţie a Festivalului de Film UrbanEye
În perioada 1-5 noiembrie 2017 va avea loc a patra ediţie a Festivalului de Film Urban Eye, la Cinema Elvire Popesco și Apollo 111.
Anii noştri second hand jpeg
Anii noştri second hand
Îmbrăcămintea second hand a realizat saltul estetic de la uniforma cenuşie a pantalonilor şi puloverelor comuniste la ţinutele colorate şi diversificate, răspîndite pînă şi în localităţile izolate de la ţară.
Avanpremieră editorială: Așa să crească iarba pe noi jpeg
Avanpremieră editorială: Așa să crească iarba pe noi
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Așa să crească iarba pe noi, de Augustin Cupşa, aflat în curs de apariţie la Editura Humanitas. Îl puteţi asculta pe autor citind din volumul său marți, 17 octombrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o nouă seară de lectură publică „Dacă e marți, scriitorii îți citesc!”.
Eveniment editorial: Volumul al doilea de partide alese jucate de F  Gheorghiu jpeg
Eveniment editorial: Volumul al doilea de partide alese jucate de F. Gheorghiu
Florin Gheorghiu s-a ținut de cuvînt. În 1980, la apariția primei sale cărți de „Partide Alese” jucate pînă în 1970, el scria că va publica în volum și analiza partidelor de șah disputate după 1970. Au trecut de atunci aproape 40 de ani și iată că în sfîrșit, faptul se va petrece în curînd, cînd va ieși de sub tipar și îndelung așteptatul volum II.
Forumul Diversității Culturale caută voluntari jpeg
Forumul Diversității Culturale caută voluntari
Forumul Diversității Culturale este un eveniment prin care organizatorii își propun să pună sub lumina reflectorului impactul minorităților istorice asupra culturii naționale românești, poveștile reprezentanților noilor minorități sosite în București și, nu în ultimul rînd, toleranța și lipsa acesteia în contextul crizei refugiaților cu care Europa se confruntă în ultimii ani.
Avanpremieră editorială: Zece Decembrie jpeg
Avanpremieră editorială: Zece Decembrie
– Să te biiiip, mi-a spus. Mă tot freacă ăștia la muncă. Adevărul era că mami avea o gură destul de spurcată. Iar acum era angajată la o biserică, așa că...
Cu Zebra la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh  Airinei” jpeg
Cu Zebra la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei”
Vineri, 13 octombrie, de la ora 10, are loc a doua emisiune din seria specială „Cu Zebra la școală”, găzduită de această dată într-o sala de clasă a Colegiului Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gh. Airinei” din București.
Partea lui Antonesei jpeg
Partea lui Antonesei
Pentru Liviu Antonesei, cel din volumul de debut, pășirea pe scenă este echivalentă cu „intrarea în starea de trezire”, o stare în care visul şi realitatea se găsesc în proporţii egale.
Béla Tarr, invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest jpeg
Béla Tarr, invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest
Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse și Sátántangó, și cineastul francez Laurent Cantet, câștigătorul premiului Palme d Or în 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitații de onoare ai ediției a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest.
Un simultan cu Comitetul Central jpeg
Un simultan cu Comitetul Central
„S-a discutat și vi s-a făcut marea cinste și onoare de a fi invitat să dați un simultan cu membrii Comitetului Central, ce spuneți?” Tăcere. „Tovarășu’ Gheorghiu?” Iar tăcere. Acum, și dinspre partea cealaltă se lăsă tăcerea.
Regal de concerte de muzică de cameră jpeg
Regal de concerte de muzică de cameră
În perioada 27-29 octombrie, Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu găzduiește o nouă ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH), primul proiect de talie internațională din România care își propune să readucă în actualitate numele inegalabilei pianiste de origine română.
Beethoven cu Evgheni Kissin și Brahms cu Nelson Freire jpeg
Beethoven cu Evgheni Kissin și Brahms cu Nelson Freire
În 25 august, au apărut două albume care mi s-au părut ieșite din comun, semnate de doi dintre cei mai mari pianiști ai timpurilor noastre: Evgheni Kissin și Nelson Freire. Două albume care impun etaloane, astăzi, pentru interpretarea muzicii lui Beethoven și Brahms.
365 pentru educație  „Scrisul face bine” jpeg
365 pentru educație. „Scrisul face bine”
365 de autori scriu. În jurul acestui nucleu de învățături, experiențe, gînduri și emoții puse pe hîrtie vin companiile care donează și partenerii instituționali care ne susțin. Și împreună realizăm primul Fond de granturi educaționale la care pot aplica școli și facultăți din toată țara.
„Mă intrigă cînd oamenii simt că sînt transparenți în fața celorlalți“ – interviu cu Cristina HANEŞ jpeg
„Mă intrigă cînd oamenii simt că sînt transparenți în fața celorlalți“ – interviu cu Cristina HANEŞ
Un pat, o noptieră, cîteva cămăși de mătase și batiste din Paris la care ținea, o brichetă veche Zippo și fotografii cu el la vîrsta de 30 de ani, dar și cu două femei pe care le-a iubit: o japoneză și o finlandeză.
Dilema veche caută filmograf jpeg
Dilema veche caută filmograf
Ne dorim un colaborator pentru cronica de film săptămînală.
Parc(are)?! jpeg
„Generalita” la români
Deschid cu grijă portiera, dar tot ating cu ea mașina alăturată. Portiera are trei trepte de deschidere, eu eram la a doua; pe prima nu o puteam folosi, nu mai sînt la fel de suplu ca atunci cînd am cumpărat-o, iar de a treia nu era loc.
Nuntă mare în Armenia jpeg
Nuntă mare în Armenia
S-a însurat Levon Aronian, numărul doi mondial la șah. O mai bună sincronizare între planurile profesional și personal nici că se putea, Aronian (34 de ani) cîștigînd recent Cupa Mondială pentru a doua oară.
Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, ediția a VI a jpeg
Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, ediția a VI-a
În perioada 25-28 octombrie, peste 20 de scriitori din zece țări sosesc în capitala Banatului la cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM).
În teatru a venit momentul renunţării la măşti – interviu cu Cristina MODREANU jpeg
În teatru a venit momentul renunţării la măşti – interviu cu Cristina MODREANU
Avem un număr de X spectacole în Y locații pe parcursul a cel puțin zece zile, dacă nu două sau trei săptămîni. Nu tot ce e mare e și bun, de aceea Platforma are o durată de numai patru zile în care concentrăm spectacole grupate în jurul unei teme foarte actuale și urmate de discuții cu publicul și dezbateri pe tema festivalului, plus alte evenimente conexe.
Karpatia Horse Show 2017 jpeg
Karpatia Horse Show 2017
Participanți din 15 țări se pregătesc pentru a lua startul la ediția din 2017 a Karpatia Horse Show. De vineri, 29 septembrie, pînă duminică, 1 octombrie,  Karpatia Horse Show este locul ideal de întîlnire pentru toți cei cei pasionați de echitaţie, dar şi pentru cei care-şi doresc să petreacă timp de calitate și să trăiască experiențe pline de suspans și adrenalină.
Avanpremieră editorială: Melciclopedia jpeg
Avanpremieră editorială: Melciclopedia
Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din romanul Melciclopedia de Iulian Tănase, ilustrat de Mircea Pop, în curs de apariţie la Editura Nemira.
Cine concert după un scurtmetraj de Eva Pervolovici jpeg
Cine-concert după un scurtmetraj de Eva Pervolovici
Marți, 3 octombrie, de la ora 20.00, la MNAC are loc finisajului expoziției „METAREALIA — În același timp” | 2META, printr-un eveniment inedit care îmbină filmul și muzica.
O călătorie spre buricul Pămîntului jpeg
O călătorie spre buricul Pămîntului
În perioada 6 octombrie – 5 noiembrie 2017 are loc, la Rezidenţa BRD Scena9, „O călătorie spre buricul Pămîntului”, o expoziţie-focus Planeta Petrila, al cărei curator este prietenul nostru Ion Barbu. Invitați: Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu, Andrei Dăscălescu.
Țara parcagiilor jpeg
Țara parcagiilor
Uitaţi-vă la „parcagiii” cu ştaif care au înfundat puşcăria! La nonşalanţa cu care, eliberaţi, îşi continuă onorabilele îndeletniciri ce i-au scos din noroaiele parvenitismului de mahala, tapetîndu-le impostura şi abjecţia cu modele înflorate – şi contrafăcute – de respectabilitate.
Plăteşte cu o poezie jpeg
Plăteşte cu o poezie
De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl continuă proiectul manifest „Poezie în Doi” cu o nouă provocare, un experiment social unic: Pe 1 octombrie, toată lumea este invitată să mărturisească, prin Poezie, acele lucruri spuse prea rar, dar care au puterea să creeze noi amintiri, să facă zile mai bune persoanelor dragi nouă.
Viaţa de după apă jpeg
Viaţa de după apă
Un rege, trei fii: cel mic, cel mijlociu şi cel mare. O prinţesă bună – frumoasă. Să n-o uităm pe prinţesa ne-bună. Un bătrîn-bufon-tradu-călău, nu putea lipsi. Bogăţia şi Gloria – prezente. Ca să nu mai vorbim despre Baba Cloanţa... modernă.
Smoothjazz cu Veran Zorilă în deschiderea concertului Candy Dulfer de la București jpeg
Smoothjazz cu Veran Zorilă în deschiderea concertului Candy Dulfer de la București
Veran Zorilă va cînta în deschiderea concertului celebrei saxofoniste Candy Dulfer, pe 17 octombrie, la Sala Palatului din București, eveniment organizat de Jazz Syndicate Live Sessions.
Identic natural – spectacol de teatru despre ce mîncăm jpeg
Identic natural – spectacol de teatru despre ce mîncăm
Am început să scriu atunci cînd mîncarea a devenit prea importantă, cînd calitățile hranei au ajuns să fie supralicitate, iar cînd eu, personal, duc dorul mîncării care alină, fiind suprasaturată de mîncarea «de uzură», zilnică, obositoare, sățioasă, disputată, dar atît de necesară.
Panta Rhei – note de lectură jpeg
Panta Rhei – note de lectură
La apariție, în 1989, Panta Rhei a făcut vîlvă mai ales prin capitolul despre Lenin, prezentat în carte ca un continuator al politicii de dezvoltare a Rusiei prin înrobirea populației, prin îngrădirea tot mai severă a libertății.
La zi în șah și sumo jpeg
La zi în șah și sumo
Un europarlamentar român scria deunăzi pe pagina lui de Facebook că se află la Seul și că acolo, la televizor, pe singurul canal japonez pe care îl prinde, urmărește „un sport extraordinar, sumo”. M-am simțit încurajat astfel să continui la rubrica de față „În alb și negru” cu mixtura dintre cele două sporturi în definitiv asiatice, șahul și sumo.
Ultimele zile de înscrieri la Premiile Superscrieri #7   singura șansă pierdută e aceea pe care nu o testezi jpeg
Ultimele zile de înscrieri la Premiile Superscrieri #7 - singura șansă pierdută e aceea pe care nu o testezi
Jurnaliștii și autorii de non-ficțiune sînt invitați de Fundația Friends For Friends (FFFF.ro) să înscrie în competiția anuală de non-ficțiuni care schimbă lumea cele mai bune materiale pe care le-au realizat în ultimul an.